"Rahasia dahsyat" pedang Rusia sareng tipologi Oakeshott dina miniatur

"Rahasia dahsyat" pedang Rusia sareng tipologi Oakeshott dina miniatur
"Rahasia dahsyat" pedang Rusia sareng tipologi Oakeshott dina miniatur
Anonim
"Rahasia dahsyat" pedang Rusia sareng tipologi Oakeshott dina miniatur

"Sareng naon pedangna di Rusia? Aranjeunna nyarios seueur perkawis Éropa, tapi aranjeunna jempé perkawis Rusia.

- Éta konspirasi! Kami, panulis, parantos sumpah rahasia ieu pikeun henteu nyingkabkeun saha waé!

Upami urang ngajelaskeun pedang dina hal tipologi, maka enya, pikaboseneun, monoton sareng teu pikaresepeun.

- Vyacheslav Olegovich! Subterfuge moal ngabantosan !!! Kami ngantosan, Pak !!!"

(Tina susuratan dina situs)

"… Abdi henteu sumping pikeun nyayogikeun perdamaian, tapi pedang."

(Mateus 10:38)

Sejarah senjata. Kuring badé mimitian ku serangan liris anu leutik. Tulisan sapertos anu pangpayunna, dicandak kana epigraph, ngeunaan pedang Rusia sok matak héran. Éta sigana yén dina jaman Internét, ieu umumna mustahil. Nya, anjeun, ngetik mesin pencari "pedang Rusia" atanapi "tulisan sareng buku ngeunaan senjata jarak jauh Rusia", atanapi "disértasi senjata Rusia", atanapi AN Kirpichnikov "Pedang Rusia abad XI-XIII", atanapi A. N Kirpichnikov, AF Medvedev "Pakarang". Sareng bakal aya seueur hal pikeun anjeun anu anjeun moal kontradiksi dibaca. Tapi - henteu, perlu nyerat kabodoan anu jelas, ngan ukur nyerat.

Pribadi, kuring henteu resep kana topik ieu sareng ieu sababna.

Dina hiji waktos, balik ka 70an abad ka tukang, kuring maca seueur karya pangarang jaman harita ngeunaan senjata Rusia kuno. Ditulis dina basa anu beurat, murni ilmiah. Kuring ngalalana ngalangkungan leuweung aranjeunna, sareng ngadamel sababaraha kacindekan pikeun kuring, salah sahiji anu sanés nyerat ngeunaan topik ieu. Sareng pikeun masihan kakait kana ieu fundamental, "Soviét", panilitian anu dipercaya pisan. Kusabab … Saha waé anu meryogikeunana, anjeunna tiasa ngalaksanakeunana. Sareng jalma anu biasa luncat kana puncak henteu kedah ieu: aranjeunna bakal muka sareng nutup.

Ku jalan kitu, kuring tiasa nyarios anu sami ngeunaan diri kuring. Abdi resep kana topik anu pikaresepeun (lucu - pikaresepeun) anu kirang dipikanyaho ku anu maca, inpormasi anu henteu meryogikeun usaha keras. Sareng supados aya séri visual anu visual anu pikaresepeun anu pikaresepeun pikeun téks anu garing. Henteu aya anu sapertos kitu - payuneun anjeun, sayang, Internét. Sareng éta ngandung disertasi, monograf, sareng tulisan dina jurnal "Arkéologi Soviét" - anjeun ka ditu!

Gambar

Kanyataanna nyaéta saleresna seueur seueur inpormasi ngeunaan pedang Rusia.

Arkéologis parantos ngali 30 rébu kompleks kurgan (!) Sareng nyusun indéks kartu detil sadaya kompleks dimana waja sareng senjata abad ka-9 dugi ka-14 dipendakan. Sareng aya 1.300 kuburan sareng 120 padumukan deui di jerona. Sumawona, 40 musium domestik sareng sababaraha musium asing parantos mendakan ti aranjeunna: totalna, langkung ti 7000 barang-barang senjata sareng alat-alat militér 9 - satengah munggaran abad ka-13, dipendakan nalika penggalian di langkung ti 500 padumukan.

Senjata anu aya di daérah Rusia didokumentasikan sahenteuna 85-90%. Dina total, Kirpichnikov sami ngarékam artefak sareng fragménna (ayeuna aya deui): pedang - 183, scramasaxes - 10, keris - 5, sabers - 150, ujung tombak - 750, ampir tip sulits - 50, kampak perang - 570 sareng sakitar 1000 pagawé, gada (sareng genep pejuang) - 100, 130 gelas, rébuan panah sareng sakitar 50 samberan silang. Sareng bagian-bagian busur, tempat tidur sareng asesoris anu sanés pikeun busur atanapi panah. Tina baju waja, 37 helm, 112 ranté mail, bagian misah tina 26 piring sareng waja skala (270 unsur sacara total) didaptarkeun. Sareng ogé gelang sareng bantalan tuur. Sareng 23 fragmen tina taméng. Abah kuda: sakedik - 570, bagian masing-masing - 32 tali sirah (700 bagian), topéng kuda, sésa 31 pelana (130 bagian), 430 aduk, ampir 590 spurs, 50 bagéan pecut.

Nya, anu resep tiasa maca ngeunaan ieu sadayana ku cara anu paling rinci dina karya-karya ieu:

Aya disértasi anu menarik, sareng sanés waktos Soviét, tapi ayeuna:

Janten teu perlu, ningalikeun kabodoan anjeun nyalira, nyerat yén "teu aya anu nyerat." Anjeun … Kalayan Internét anu anjeun peryogikeun gawe sareng anjeun bakal bagja! Sumawona, sadayana ieu aya dina basa Rusia. Kuring tiasa satuju yén damel sareng situs wéb basa asing musium, perpustakaan sareng universitas langkung sesah.

Gambar

Pedang dina gundukan abad XI-XII. jarang kapendak. Kirpichnikov ngajelaskeun hal ieu ku kanyataan yén sanés pedang, tapi tumbak sareng kampak mangrupikeun senjata utama perang. Dina ngalakukeun éta, anjeunna ngarujuk kana sumber sapertos miniatur sareng babad. Sareng ieu mustahil pikeun nambihan anu énggal. Dina total, tujuh pedang kapanggih dina pamakaman, sababaraha aya anu kabeneran, sareng seuseueurna dipanggihan nalika penggalian kota-kota Rusia kidul anu tiwas nalika invasi Mongol (contona, ngan ukur di Kiev, 8-9 pedang anu dipendakan). Ieu ngandung harti yén senjata ieu kagolong abad XIII.

Salaku tambahan, papanggihan nunjukkeun yén pedang sadaya jinis dikenal di Rusia, anu dianggo dina waktos éta di Éropa Kulon, sareng pedang kalayan pommel ngawangun cakram unggul. Pedang dina panguburan ogé jarang kusabab upacara panguburan Kristen. Ngan urang kapir anu mikeun maot ka barang-barang rumah tangga. Sedengkeun pikeun poto-poto ieu sadayana, maka … dina éta kami utamina tiasa ningali besi tua karat, anu sama sekali henteu pikaresepeun pikeun jalma awam.

Sapertos éntri "mendasar" tétéla.

Sareng ayeuna masuk akal pikeun ngobrolkeun tipologi Ewart Oakeshott sareng pantulanana dina miniatur abad pertengahan. Hal anu paling narik ati nyaéta ku profési anjeunna sanés ahli sajarah, tapi amatir sareng amatir. Tapi anjeunna mimiti ngumpulkeun sareng diajar pedang abad pertengahan sareng suksés dina bisnis ieu. Janten spesialis! Anjeunna nyebarkeun seueur tulisan sareng tilu monograf, anu janten pondasi pikeun sadaya padamelan salajengna di daérah ieu. Tapi anu paling penting, anjeunna nyiptakeun tipologi pedang, anu dumasar kana ciri bentuk sabeulah sareng babandinganna, nyaéta dina babandingan ukuran sabeulah sareng gagangna. Jelas yén éta rada rumit sacara ilmiah. Éta ngagaduhan "formula" nyalira, jinis, subtipe sareng kulawarga. Tapi sacara umum, éta saderhana: pedang tina 1050 dugi ka 1350 kanggo motong, pedang tina 1350 dugi ka 1550 kanggo dorong. Anu kahiji ngalawan ranté mail. Kadua ngalawan lat. Dina waktos anu bénten, bilahna bénten-bénten dina bagianna, sareng gagangna - dina panjang sareng bentuk pommel na. Sareng … éta waé!

Gambar

Ayeuna hayu urang giliran miniatur tina naskah abad pertengahan. Sareng urang tingali naon anu tiasa dicarioskeun ku aranjeunna?

Ieu mangrupikeun miniatur ti Stuttgart ---------------- anu kawéntar. Di dinya aya prajurit anu nganggo pedang mirip pisan sareng … pedang Vikings, sanaos urang Franks has payuneun urang. Sareng nyatana nyaéta, sanaos pedang sapertos kitu disebat "ku masarakat" "pedang Vikings," éta muncul di karajaan Frankish nalika jaman Carolingian. Ngan ukur pedang ieu di Kristen Perancis abad ka-8 ngaleungit tina inventaris kuburan, tapi seuseueurna agul-agul buatan Frank dina waktos ayeuna dipendakan di kuburan kapir jaman Viking di Skandinavia. Tapi di buana Éropa, ieu mangrupikeun papanggihan teu dihaja utamina dina ranjang walungan. E. Oakeshott ngagolongkeun aranjeunna salaku "tipe X", sanaos pommelna, tangtosna tiasa benten.

Gambar

Dina Charlemagne, harga pedang sapertos kitu (biasana disebut "spata" atanapi "pedang panjang") sasarengan sarung sarung tujuh solidi (dinten ayeuna sakitar 1300 dolar AS). Nyaéta, éta mangrupikeun senjata anu relatif mahal, sanaos henteu éksklusif sapertos jaman Merovingians. Charlemagne nunjukkeun dina ibu kota na yén pas lalaki tiasa ngajaga kuda perang, maka anjeunna ogé kedah gaduh baju tameng sareng pedang. Nyaéta, dina akhir abad ka-9, pedang janten senjata pengendara dibarengan ku tumbak.

Gambar

Seueur pedang abad X, kagolong kana jinis "X", dikaluarkeun kalayan tulisan dina agul "Ulfbert". Biasana pedang sapertos kitu panjangna 90 cm. Sabeulahna panjangna sekitar 77 cm sareng beuratna sakitar 1,3 kg.

Gambar
Gambar

Pedang "Ha" janten langkung panjang, lebak langkung sempit, sareng éta didamel ti abad ka-11 dugi ka abad ka-13. Sababaraha pedang panjang pisan (anjeun tiasa ningali ogé dina miniatur!) Sareng ngahontal panjang 112 cm. Beurat sakitar 1, 4 kg. Numutkeun ka Oakeshott, éta mangrupikeun pedang tina jaman transisi ti Jaman Viking kana "pedang satria".

Urang ayeuna nuju kana gambar klasik tina perang abad pertengahan abad XIII - "The Bible of the Crusader", éta mangrupikeun "Bible of Saint Louis" (atanapi sakumaha anu aranjeunna kantos nyarios: "Holy Father") atanapi "The Alkitab Matsievsky ". Tétéla, panulis miniatur mangrupikeun prajurit, dirina terang urusan militér sacara rinci sareng ngalakukeun anu pangsaéna. Anjeunna malah ngalukis tatu dina sisi kuda, disababkeun ku spurs, komo anjeunna nyét sadaya senjata sareng baju waja dina miniatur na. Sumawona, aya salinan aslina pisan. Nanging, hal anu utama urang ayeuna nyaéta pedang. Sareng ieu aranjeunna payuneun kami dina ilustrasi tina naskah ieu …

Gambar

Sabeulah Oakeshott's XI panjangna 85–95 cm sareng ujungna béda. Éta kagolong utami kana abad ka-12. Tapi … "anu utami." Nyaéta, upami henteu "utami", maka éta tiasa diterapkeun engké.

Gambar
Gambar

Kami negeskeun yén sadaya pedang ieu nyincang. Mangkat tina tujuan ieu badé dimimitian ku Tipe XII.

Tapi ngeunaan aranjeunna sareng ngeunaan sagala anu aya saatosna, kami bakal nyaritakeun waktos salajengna.

Populér ku topik