Prasajarah Perang Salib

Prasajarah Perang Salib
Prasajarah Perang Salib
Anonim

"Kuring janten perang salib pikeun Gusti

sareng angkat ka dinya kusabab dosa kuring.

Muga Anjeunna mastikeun yén kuring datang deui

sabab hiji awéwé duka pikeun kuring, sareng yén kuring kedah pendak sareng anjeunna kalayan hormat:

éta pamundut kuring.

Tapi lamun manehna ngarobah cinta

mugia Gusti ngantep abdi maot"

(Albrecht von Johannesdorf. Ditarjamahkeun ku M. Lushchenko)

Sejarah ibarat pendul. Mimiti éta ngalir ka hiji jalan, teras ka anu séjén. Mimitina, tentara salib ngalaksanakeun kampanye ka Suriah sareng Tunisia, ayeuna seueur pangungsi ti Siria sareng Afrika Kalér anu ngalih ka Éropa, sareng duanana duanana katarik sareng masih katarik ku harepan hirup anu langkung saé. Kami henteu hoyong damel di dieu pikeun nyalira, tapi urang bakal angkat ka tempat anu parantos dilakukeun pikeun urang, atanapi urang bakal naros ka Gusti, sareng anjeunna bakal masihan sagala hal. Kieu yeuh - teu puguh sifat manusa. Nanging, pikeun ngamimitian, nyaéta, pikeun ngartos alesan naon anu disebut perang salib ka Wétan, hayu sacara mental angkat ka abad pertengahan Éropa sareng cobi bayangkeun naon anu bakal urang tingali di dinya upami urang ngagaduhan "mesin waktos" anu hebat di leungeun kami. Nya, mimitina, kota-kota leutik, sareng kampung-kampungna ngan ukur diwangun ku sababaraha imah. Jalan-jalan paling sering henteu diaspal, sareng aya sakedik diaspal ku batu, bahkan anu tetep ti jaman Dunya Kuno sareng kakawasaan Romawi, ogé jambatan batu dina bentuk lengkungan anu nangtung dina walungan.

Gambar

Khutbah ku Paus Urban II dina kasempetan Perang Salib Kahiji di alun-alun di Clermont. 1835 Lukisan ku seniman Francesco Aets (1791 - 1882).

Tapi istana ksatria feodal naék dimana-mana. Naon gunung atanapi bukit anu dibénténg, sareng biara-biara Kristen ogé dibénténg. Nanging, ku sababaraha cara gambar ieu béda pisan sareng gambar anu biasa urang ti saprak budak, lahir liwat ningali gambar dina buku téks sajarah Abad Pertengahan. Henteu sadayana istana didamel tina batu. Henteu pisan! Seueur - sareng aya seuseueurna di sakurilingna - ngan ukur kayas tina kai ditutupan kapur. Sareng sababaraha diantarana ogé ditutupan ku … kulit sapi! Ieu henteu dilakukeun pikeun kapentingan éstétika - sabab naon éstétika dina ieu, tapi pikeun ngajagaan aranjeunna tina panah anu ngabakar, kusabab anu bogana kedah silih gelut, atanapi bahkan sareng raja nyalira, sering pisan dina waktos éta!

Urang pasti bakal perhatoskeun yén pangwangunan lumangsung dimana-mana di dieu. Henteu ngan ukur benteng anu diwangun, tapi ogé seueur katedral - dina mimitina jongkok sareng jinis Romanesque masif. Nya, sareng engké, ti abad XII, - diarahkeun ka langit sareng dihias ku jamparing sareng menara - katedral Gothic. Anu matak, tukang kayu sareng panday dihasilkeun langkung di masarakat ieu tibatan tukang ngolah. Barina ogé, éta aranjeunna anu, babarengan, nurunkeun leuweung, neukteuk aranjeunna kanggo lahan pasawahan. Éta sababna, ku jalan kitu, pamotong kai sering disebatkeun dina dongéng Éropa Kulon: profési ieu di awal Abad Pertengahan pisan terhormat sareng tanggung jawab. Barina ogé, salapan tina unggal sapuluh urang Éropa cicing di kampung-kampung anu dipisahkeun silih ku lahan sareng leuweung anu teu dibudidayakan, anu dicicingan ku srigala sareng babi hutan. Pemblokir kayu henteu ngan ukur mencabut leuweung, tapi ogé ngajantenkeun jalanna.

Nanging, naon gunana kanyataan yén sahenteuna aya sababaraha jinis hubungan antara istana manula sareng kota anu jarang, nalika jalma sering henteu gaduh tuangeun anu cekap, anu urang ogé tiasa maca dina dongéng anu sami Baraya Grimm. Kekeringan, topan, razia belalang - sareng ayeuna sadaya daérah kapaksa kalaparan sareng ngadoa ka Gusti pikeun syafaat.Sareng saha deui anu aranjeunna tiasa ngarepkeun, kecuali Gusti? Barina ogé, tuanna di istana sering kalaparan, sabab aranjeunna sorangan - patani na anu musibah, sabab anjeunna tuang tina buburuh sorangan. Ahir abad XI. janten tés anu khusus serius pikeun sadayana. Leres, leuweung ditetepkeun, istana sareng biara didamel, tapi kasuksésan tatanén nyababkeun kanyataan yén penduduk Éropa mimiti tumuh. Sareng sanaos unggal awéwé kadua dina waktos éta maot nalika ngalahirkeun, kusabab bidan henteu ngumbah pananganna, jumlah anu tuang mimiti ningkat dimana-mana. Sumawona, jumlah barudak di kulawarga tuan ksatria-feodal ningkat langkung gancang, anu kaayaan hirupna tetep langkung saé tibatan patani anu sami. Sareng teu aya lepatna éta, ngan unggal tuan feodal, numutkeun adat, mindahkeun sadaya lahan sareng istana ka putra cikalna, anu ngawariskeun sadaya hak sareng hartana. Tapi naon anu tiasa dilakukeun ku anu ngora? Batur janten pandita, batur angkat ka dinas karajaan, tapi seueur anu henteu mendakan tempat pikeun nyalira sareng janten garong asli anu ngarampok sadayana jalma dina urutan. Garéja ngusahakeun ngawateskeun sawenang-wenangna raja-raja feodal, ngenalkeun naon anu disebut "dunya Allah" - nyaéta nalika dilarang tarung, tapi ieu henteu seueur ngabantosan.

Teu heran yén dina kaayaan perampokan sareng pembunuhan konstan, anu ditambihan gagal panén périodik, usum garing sareng maotna ingon-ingon, jalma-jalma milari kasalametan dina agama. Kusabab kitu jumlah jamaah haji ka tempat suci - sareng anu utami ka Sepulcher Suci di Paléstina - terus tumuh. Janten, dina 1064 nyalira, Uskup Gunther ti Bamberg nyandak tujuh rébu jamaah ka ditu, anu ngimpina ku cara ieu pikeun ngabersihkeun diri tina dosa-dosa sareng teras mendakan diri di surga. Sareng sadayana kedah di tuang sareng disayogikeun panginepan. Tapi aya kelompok anu langkung alit sareng aranjeunna sadayana narékahan ka Yérusalém pikeun leumpang kalayan suku dina palapah anu diandelkeun ku kaki Kristus sareng, ngajungjung tempat suci na, kéngingkeun rahmat Gusti, sareng kaséhatan sareng tuah dina bisnis !

Urang Arab anu gaduhna henteu ngaganggu urang Kristen, tapi sering pisan aranjeunna sacara kejam ngahina perasaan agamana. Janten, dina 1010, Khalifah Hakim, salaku conto, maréntahkeun karuksakan Garéja Holy Sepulcher, sareng Paus salaku réspon langsung mimitian nyebarkeun perang suci ngalawan umat Islam. Nanging, Hakim henteu lami deui pupus, gedong-gedong anu ancur disimpen deui, sareng perang henteu dimimitian.

Tapi naon anu dilakukeun? Kahirupan di Éropa janten makin sesah ti taun ka taun, sareng hiji-hijina, kanyataanna, ngarepkeun kasalametan - tempat suci legenda Kristen, the Holy Sepulcher - aya dina tangan umat Islam, sareng janten beuki hésé pikeun nyembah éta. Ngan aya hiji hal anu kedah dilakukeun: balik deui ku maksa paninggalan anu ampir unggal urang Kristen jaman éta ngarepkeun kasalametan na. Kieu carana mimiti kampanye ka Wétan anu dipikaterang ku sakumna dunya, anu teras nampi nami "perang salib" sareng ieu kumaha perang salib mimiti muncul di Éropa.

Nanging, aranjeunna henteu langsung muncul di dieu sareng henteu ujug-ujug. Nyaéta, urang sigana terang yén mimiti kampanye sapertos ka Wétan diproklamasikeun ku Paus Urban II dina taun 1096, tapi anjeunna ngan ukur nyarioskeun ngeunaan hal éta. Tapi saha anu leres-leres mikiran ieu pikeun anu munggaran? Saha anu ngamumule ideu ieu, naha aya dina pipikiran, ngalakukeun urusan dunya sapopoe? Atanapi dina waktos éta masih aya sababaraha jenis pusat intéléktual, ti mana éta sumebar di antara seueur jalmi, sareng parantos salah sahiji paus nyaéta juru bicara utamina.

Sejarawan Perancis Louis Charpentier nyobian milarian jawaban tina patarosan ieu. Anjeunna yakin yén pikeun anu munggaran ideu kampanye ngalawan kafir pikeun ngabébaskeun Sepulcher Suci, sareng meureun pikeun sababaraha tujuan penting anu sanés - saha anu terang, muncul dina pikiran paus taun sarébu - Sylvester II. Anjeunna tiasa maksa manula anu mulya, anu sateuacanna dagang ku rampog sareng rampog, nampi "gencatan senjata Gusti", nyaéta, anjeunna leres-leres "angon anu saé", sanaos Garéja Katolik Roma henteu mikawanoh anjeunna khususna kasucian! Sateuacan kapilih salaku Paus, anjeunna biarawan Benedictine Herbert, sareng anjeunna janten terkenal salaku ahli matematik berbakat, panemu sareng, sapertos kitu, bahkan ningkatkeun organ garéja. Sumawonna, parantos réngsé diajar di Spanyol, anjeunna henteu pisan hoyong pisan perang sareng Moors, anu waktos ieu parantos nyita bagian penting Spanyol, ku nanaon. Anjeunna nempatkeun ideu na ngeunaan perang salib, ngagaduhan tujuan utama pikeun anjeunna - Yerusalem, anu dihormat dina waktos éta salaku pusat dunya.

Dina waktos anu sasarengan, pangaruh Garéja Kristen di Éropa tumuh teras-terasan, raja-raja feodal Kulon rame ku Bizantium, sareng Adipati Guillaume ogé nalukkeun Inggris. Nyaéta, kakawasaan Roma sacara ketat pisan dilegaan ka luar kota Kristen Éropa. Paus Gregory VII, dikenal salaku "Paus Canossa" sareng pembaharu pananggalan anu tercerahkan, sareng … ogé saurang Benediktin, nyumbang kana hal ieu, kumargi anjeunna ngusahakeun seueur usaha pikeun nyandak Norman anu sami pikeun ngawangun kakuatanana di kidul Itali ogé! Gregory VII mutuskeun sacara pribadi mingpin kampanye ngalawan kafir. 50.000 peminat sapuk nuturkeun anjeunna, tapi konflik sareng kaisar Jérman maksa anjeunna ninggalkeun ideu ieu. Panerusna, Paus Koswara III ngulang deui panggero anu sateuacanna, ngajangjikeun pamilon pikeun ngahampura dosa, tapi henteu hoyong ilubiung sacara pribadi dina éta. Penduduk Pisa, Genoa, sareng sajumlah kota-kota Italia anu sanés, anu teras-terasan kaserang serangan bajak laut Muslim, ngalengkepan armada, balayar ka sisi Afrika sareng diduruk dua kota di Tunisia, tapi ékspédisi ieu henteu nampi lega réspon di Éropa.

Ku jalan kitu, Gregory VII ogé ngagaduhan tujuan pikeun ngadukung Byzantium dina perjuanganna ngalawan urang Turki. Janten henteu heran pisan yén dina 1095 paus anu sanés sareng deui Benedictine Urban II sakali deui ngembarkeun kampanye ka Wétan. Ahéngna, ieu henteu acan dilakukeun sateuacanna. Tapi upami sadayana paus ieu Benedictines … maka ieu henteu hartosna yén ideu ieu lahir persis di antara biksu Orde St. Benedict, sareng mendakan perwujudan beton na dina banding ieu?! Hal sanésna nyaéta langkung leres upami nyebatkeun yén panginspirasi asli tina kampanyeu henteu leres-leres Paus, tapi padumuk tukang burit Peter Amiens, jujuluk Pertapa, pituin Picardy. Dina kunjunganna ka Golgota sareng Sepulcher Suci, ningali penindasan ti umat Islam, anjeunna ngarasa ambek kuat. Saatos kéngingkeun serat ti bapak patriark anu nyuhungkeun bantosan, Peter angkat ka Roma kanggo ningali Paus Urban II, saatosna, nganggo baju ramping, sapatu teu nganggo sapatu, sareng nganggo salib dina tanganna, anjeunna ngaliwat kota-kota di Eropa, dimana-mana ngahutbah ideu éta tina kampanye pembébasan urang Kristen Wétan sareng Sepulcher Suci. Dipindahkeun ku kekecapanana, masarakat biasa ningali anjeunna salaku santo, komo, sabab seueur pangarang nyerat ngeunaan hal éta, "aranjeunna ngahargaan éta salaku kabagjaan nyiwit sapotong wol ti buritna salaku kenangan". Janten ideu kampanye nyebar di kalangan masarakat seueur pisan sareng janten populér pisan.

Tapi, tangtosna, henteu aya propaganda anu tiasa suksés upami henteu didasarkeun kana tindakan, kajadian atanapi … inpormasi anu khusus pisan, sanaos henteu teras-terasan akurat. Saéstuna, kajadian-kajadian di Wétan mangaruhan naon anu kajantenan di Kulon ku cara paling langsung, sanaos henteuna superliner modéren sareng komunikasi satelit, berita ti dinya parantos ngantosan mangtaun-taun! Janten henteu leres-leres akuratna inpormasi anu aya dina kecap Paus Urban II di Katedral Claremont, dimana anjeunna nyarios sacara harfiah kieu: "Ti wates Yérusalém sareng ti kota Konstantinopel, warta penting sumping ka kami, bahkan sateuacan sering pisan nepi ka nguping kami, yén jalma-jalma karajaan Persia, hiji suku asing, asing ka Allah, jalma anu nekad sareng barontak, teu tenang sareng henteu satia ka Gusti dina sumangetna, nyerang bumi-nagara Kristen ieu, musnah aranjeunna ku pedang, jarah, seuneu …] ditéwak, saha, upami sanés anjeun, anu ku Gusti parantos diluhurkeun sateuacan sadayana kakuatan panangan sareng kaagungan sumanget, katangkasan sareng kawani pikeun naksir sirah musuh anu ngalawan anjeun? " Tapi musuh anu kuat urang Kristen sanés sama sekali jalma-jalma ti karajaan Persia, tapi urang Seljuk Turki - perantau Muslim ti suku-suku Turki, anu pamimpinna nganggap dirina katurunan ti Seljuk tertentu. Kapuloan Seljuk asalna ti Asia Tengah, dina abad ka-11 aranjeunna nyerang Persia di handapeun kapamimpinan Togrul, sareng dina pertengahan abad maju ka Wétan Tengah. Dina 1055 urang Seljuks nalukkeun Baghdad, kota pang beungharna di Wétan Tengah, sareng 1064.serius neken Georgia, nalukkeun Arménia jeung Azerbaijan. Opat taun ka hareup, dina 1068, dina kapamimpinan Sultan Arslan, aranjeunna mimiti nalukkeun daérah Kakaisaran Bizantium. Sanaos, di sisi anu sanésna, éta detil ieu anu henteu penting. Sakumaha paribasa - "bakal aya lalaki, tapi bakal aya anggur pikeun anjeunna!"

Prasajarah Perang Salib

Ksatria Éropa Kulon abad ka-19. éta siga patung logam.

Sareng Byzantium sanés deui kakuatan anu hébat anu sami sareng Éropa dina sagala hal, salaku ahli waris tradisi Romawi anu hébat. Dua abad perang terus-terusan sareng Bulgarians, Rusia sareng Norman Italia Kidul maksa nyungkeun pasukanana ka belah kalér, teras ka Laut Tengah, sareng perjoangan kakuatan henteu lirén di jero nagara éta sorangan. Nalika urang Turki nyiptakeun ancaman pikeun aranjeunna di wates wétan karajaan, Bizantium ngalungkeun pasukan ageung ngalawan aranjeunna, tapi dina tanggal 26 Agustus 1071, dina perang Manzikert, aranjeunna ngalaman éléh serius, salaku hasil tina Bizantium kaisar Romawi IV Diogenes nyalira dicekel ku Seljuks. Teras, dina 1077, di daratan anu dijajah, urang Turki ngadegkeun Kesultanan Konya (atanapi Rumskiy, Romeyskiy) - nagara anu ngagaduhan ibukota di Konya, sareng laun-laun ngalegaan watesna ka ampir sadaya Asia Kecil. Kaisar anyar Bizantium, Alexei I Comnenus, henteu gaduh deui tanaga tanaga pikeun ngalawan musuh anu serius sapertos kitu. Tapi kuring tetep kedah ngalakukeun hiji hal. Teras asa, anjeunna nyerat serat ka Paus Urban II, sareng nyungkeun bantosanna dina ngabébaskeun lahan-lahan anu leungit kalayan bantosan kakuatan militér nagara-nagara Kulon, anu sanggup merangan ékspansi "masarakat karajaan Persia "ti Wétan. Paus resep pesen ti basileus kusabab dua alesan sakaligus. Mimiti, anjeunna ayeuna ngagaduhan kasempetan pikeun mingpin penaklukan Tanah Suci dina kaayaan anu sah sah. Kadua, ku ngirim bagian penting para prajurit ka Wétan, anjeunna ngaluarkeun aranjeunna ti Éropa, anu langsung ngumbar seueur masalah.

Gambar

Sareng dina tanggal 18 Nopémber 1095, Paus Urban II ngayakeun déwan episkopal di Clermont, anu sakuduna ngarengsekeun sababaraha masalah garéja anu mencét. Kusabab déwan diayakeun di Perancis, éta biasana diiluan ku uskup Perancis. Tapi, nyimpulkeun déwan dina 27 Nopémber, paus ngadamel pidato umum di payuneun seueur jalma, anu mana anjeunna henteu nyarios deui ka para perwakilan, tapi langsung ka jalma-jalma di alun-alun payuneun istana tempat katedral éta. dicekel. Sareng sanaos téks anu pasti henteu acan dugi ka urang, seueur anu ngupingkeunana, éta terukir dina mémori anu engkéna aranjeunna tiasa nyerat na, bahkan upami dina kecap sorangan, bawa ka jaman ayeuna urang.

Khususna, naon anu dicarioskeun aya tiasa dibaca dina "Sejarah Yerusalem" Fulcherius of Shatrsky (pendeta Perancis, tukang nulis buku Perang Salib Kahiji), anu dina carita ieu ngawartosan yén, parantos nyatakeun pamirsa sadaya kaayaan anu aya hubunganana sareng konfrontasi antara urang Nasrani Wétan sareng parebut Turki, Paus nyarios kieu: "Kuring henteu naroskeun perkawis ieu, tapi Gusti nyalira, ku sabab kitu kuring nganuhunkeun anjeun, anu ngembarkeun Kristus, pikeun ngumpulkeun anjeun sadayana - kuda sareng suku, beunghar sareng miskin - sareng buru-buru nyayogikeun bantosan pikeun jalma-jalma anu percanten ka Al Masih, supados ngancik, sahingga suku anu najis tina karusakan tanah urang. Kuring nyarioskeun hal ieu ka jalma-jalma anu aya di dieu, sareng kuring bakal ngalirikeun ka batur [engké]: ieu anu paréntah Yesus! Pikeun sadaya jalma anu, saatos angkat ka dinya, di jalan atanapi nalika nyebrang, atanapi dina perang sareng jalma-jalma kapir, bérés hirup fana, aranjeunna bakal langsung nampi pangampuran dosa-dosana. Sareng ti ieu kuring janji ka sadaya jalma anu badé angkat ka ditu, yén Gusti parantos masihan hak sapertos kitu. Sayang pisan upami hiji suku anu hina, dasar, ngalayanan setan ngungkulan jalma-jalma anu dipasihan iman ka Gusti anu kawasa sareng dimulyakeun ku nami Kristus. Sakumaha seueur cacian anjeun ti Gusti nyalira upami anjeun henteu ngabantosan jalma-jalma anu, sapertos anjeun, parantos percanten ka Kristus. Ngalangkungan perang mulia ngalawan jalma-jalma kafir, anu dimimitian, Paus nyarios, sareng jalma-jalma anu, sapertos biasa, ngalaksanakeun perang sering ngalawan anu percanten bakal diganjar.Sareng jalma-jalma anu ngarampok sateuacanna bakal janten perang Kristus. Hayu jalma anu sateuacanna merjuangkeun dulur-dulurna sareng dulur-dulur na merjuangkeun kalayan martabat ngalawan jalma-jalma babari. Pahala anu tetep ayeuna dipasihkeun ka jalma anu baheulana dijalankeun pikeun padagang anu kuat. Jalma-jalma anu sateuacana [sia-sia] nyiksa awak sareng jiwa na ayeuna bakal merjuangkeun hadiah dua kali. Anu miskin sareng anu miskin ayeuna, bakal aya anu beunghar sareng tuang; musuh-musuh Gusti aya di dieu, di dinya aranjeunna bakal janten babaturanana. Sing saha anu badé angkat-angkatan, ulah dugi ka tunda deui, tapi parantos ngariung di tempat anu cocog, aranjeunna bakal usum sareng usum semi salajengna, dipimpin ku Gusti, angkat gancang-gancang."

Gambar

Ksatria Éropa Kulon abad ka-19. sareng alat tina tameng.

Jelas naon kekecapanana, sareng bahkan tina biwir wakil Kristus di bumi, éta moal gagal pikeun milarian réspon dina haté jalma-jalma anu kumpul, sareng aranjeunna langsung ngagorowok yén Gusti hoyong éta! Salaku tanda yén aranjeunna parantos milih jalan, jalma-jalma anu ngempel di alun-alun di Clermont siga anu langsung ngamimitian ngaput salib kana baju maranéhna. Sareng di dieu urang pendak sareng kasaluyuan sajarah anu sanés. Janten, Fulcherius anu sami ti Shatrsky nyerat: "Oh, betapa pikaresepeun sareng bungahna pikeun urang sadayana ningali salib-salib ieu, didamel tina sutra atanapi bordir ku emas, anu jamaah, naha éta prajurit, pendeta atanapi umat, ngagem jubahna, saatos disauran paus aranjeunna ngadamel sumpah badé angkat [dina kampanye]. Leres pisan, prajurit Gusti, anu nuju siap-siap perang pikeun kamuliaan [namina], kedah leres ditandaan sareng diideuan ku tanda kemenangan sapertos kitu. " Sareng patarosan geuwat timbul, kumaha, maka, panulis sanésna ngalaporkeun yén jamaah haji motong kerchiefs kana strip atanapi leupas tina lawon tina baju na ngaput kana jubah na? Sumawona, di sababaraha tempat dituduhkeun yén salib-salib ieu didamel tina lawon beureum, tapi ogé beureum sareng bodas, sedengkeun anu sanésna, saur aranjeunna, lengkep ngabakar silang dina awakna!

Henteu matak héran upami urang terang yén palang ieu disiapkeun pikeun anu ngempel di Clermont sateuacana (!), Kusabab ku kabeungharan paus, ngaput bahkan nyulam sababaraha rébu palang ku emas sanés masalah ageung. Teras, anu, dina waktos éta teras-terasan nganggo baju warna beureum sareng bodas, teu kakantun anu lengkep anu meragukeun terasna "tudung"! Janten, paling dipikaresep, sadaya palang-palang ieu, sareng dina jumlah anu seueur, parantos disiapkeun sateuacanna, sareng parantos aya di dieu, di Clermont, aranjeunna disebarkeun ka sadayana anu datang pikeun langkung ngahaneutkeun perasaan kaagamaanana sareng ogé raos pentingna nyalira. Barina ogé, palang-palang disulam emas (sanaos éta ngan ukur emas), mangrupikeun barang anu berharga pisan, sareng éta … ngan ukur éndah! Éta tiasa pita tina sutra beureum sareng bodas, anu dirobih deui sareng dipotong di dieu di tempat, sedengkeun "tentara perang" nyalira kana baju dina bentuk salib! Nyaéta, salib palang perang munggaran mangrupikeun bentuk anu paling saderhana: boh dina bentuk palang Yunani klasik Palasik kalayan ujungna sami, atanapi éta silang Latin, atanapi panginten aya anu bahkan ngagaduhan salib kepausan. Barina ogé, aya deui palang-palang di dinya, sareng ujug-ujug langkung suci bakal turun ka jalma anu nganggo salib ieu?

Gambar

Helm palayan XIII - XIV Dilayanan salaku helm-comforter handapeun "helm ageung". Nanging, helm anu sami mangrupikeun alat panyalindungan utama pikeun prajurit dina 1099 (Museum Musium Torres de Quart de Valencia, Valencia, Spanyol).

Sumawona, pikaresepeun yén teu aya anu acan nyebat "acara" ieu "perang salib". Sakumaha sateuacanna, kecap "expeditio" atanapi "peregrinatio" dianggo - "ekspedisi" atanapi "ziarah", nyaéta, sigana mah perkawis haji biasa, tapi nganggo senjata. Sareng paus ogé ngajangjikeun ka para pamilonna pikeun ngaleungitkeun sadayana pidana pikeun aranjeunna, nyaéta ngahampura dosa-dosa anu tiheula. Tapi perang salib nyalira - pikeun seuseueurna, jalma-jalma poék sareng jalma teu paham (sabab dina waktos éta diperyogikeun milarian anu sanés!) Boro-boro ngarti kana kaalusan sapertos kitu.Kamungkinan besar, seuseueurna naif yakin yén Paus umumna ngahampura aranjeunna sadayana dosa, boh kapungkur sareng sadayana ka payunna, sabab éta henteu ngan ukur dina kampanye, tapi dina kampanye pikeun iman, bahkan kalindih ku tanda salib !

Sangu. A. Shepsa

Populér ku topik