Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 2

Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 2
Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 2
Anonim

Dina 1931, Polandia teu disangka-sangka nampi bantosan anu penting sareng tepat waktuna ti jasa-jasa khusus Perancis: saurang pengkhianat muncul di Jérman diantara padamel Menteri Pertahanan, anu ngadeukeutan pamaréntah Perancis sareng usul kanggo ngajual dokumén rahasia. Éta Hans-Thilo Schmidt, sareng diantara "barang-barang" na éta manual pikeun mesin énkripsi Jerman "Enigma". Schmidt nuliskeun sajarah intél dina ngaran coden "Asche" atanapi "Source D" sareng namatkeun hirupna sacara alami - dina 1943 di dungeon Gestapo.

Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 2

Hans-Thilo Schmidt. Sumber: wikipedia.ru

Nanging, dugi ka saat ditahan, anu hianat kana cita-cita Reich Katilu aktip kolaborasi sareng Perancis sareng, khususna, masihan aranjeunna 38 buku cipher pikeun Enigma. Sareng upami Jérman henteu nguasaan Perancis sareng henteu mendakan buktina ayana "mol" dina arsip intél musuh, maka Schmidt bakal tetep teu kadeteksi. Cryptanalyst Polandia Marian Rezhevsky nyarios pisan ku pentingna agén: "Dokumén Ashe sapertos manna ti surga, sareng sadaya panto langsung dibuka." Tapi hayu urang uih deui ka 1931, dimana wawakil Biro Kadua (intél Perancis) agén Rudolph Lemoine sareng kapala departemen enkripsi Gustave Bertrand pencét tangan sareng Schmidt, sareng perjanjian 10 rébu tanda lumangsung.

Gambar

Rudolph Lemoine. Sumber: wikipedia.ru

Cryptographers Perancis kenal sareng inpormasi anu paling penting dina mesin Enigma, ngartos kumaha éta énkripsi pesen, tapi aranjeunna henteu tiasa ngédode pesen na nyalira. Spesialis frustasi Biro Kadua tos ka Inggris, tapi aranjeunna ogé henteu kakuatanana. Saatos nampi kakuatan anu saluyu, Gustave Bertrand ngalirkeun inpormasi ka kriptografi Polandia, tapi aranjeunna ngan ukur nyimpulkeun yén Jérman parantos nyaluyukeun komérsial "Enigma" kanggo kabutuhan tentara. Bahkan para pamimpin kriptografi Éropa, urang Polandia, henteu tiasa nyayogikeun terobosan khusus dina dekripsi. Hasilna, agén Biro Kadua mimiti ngaganggu kenalan lami ka Hans-Thilo Schmidt, anu écés parantos nyéépkeun biaya pikeun perjanjian. Hasilna, dina bulan Méi sareng Séptémber 1932, Schmidt masrahkeun pamasangan Enigma konci énggal ka Perancis.

Kontak antara urang Polandia sareng Perancis dina bidang dekripsi sangat aneh: spesialis ti Biro Kadua henteu sacara mandiri terang kode sareng angkat ka Polandia. Sareng perwakilan Polandia rela ngagunakeun intél nagara asing sareng sagala cara mastikeun Perancis pikeun masalah éta bakal direngsekeun. Nyatana, Polandia hoream pisan ngabagi hasil padamelanana dina arah "Enigma". Éta tetep rahasia pikeun Sekutu yén modél mesin énkripsi Jérman parantos didamel di nagara ieu pikeun tés téknik dekripsi lengkep. Sumawona, taun 1933 Kutub saleresna tiasa maca sifir Enigma. Sareng didieu deui éta sanés tanpa karya intél.

Dina taun 1930an, jasa rahasia Polandia mendakan pabrik pikeun produksi mesin enkripsi Jérman di beulah wétan kidul Jerman. Ti saprak 1933, sakumpulan pagawé bawah tanah parantos kalibet sacara aktip dina prosés diajar tutuwuhan rusiah ieu sareng hasilna parantos berharga pisan pikeun cryptanalysis. Tapi sadayana ieu ambruk sareng munculna 1938, nalika urang Jérman ngarobih prosedur pikeun ngagunakeun setting konci, khususna, setélan konci sakali waktos anu ngawangun posisi awal unik tina disk anu robih sareng unggal sési komunikasi. Saprak taun ayeuna, urang Polandia ngalaman kasulitan anu parah dina dékoding.

Masalahna kedah direngsekeun kumaha waé ogé, sareng Marian Rezhevsky sumping ka AVA kalayan niat anu kuat pikeun ngadamel "Anti-Enigma" anu tiasa "meretas" superskrip Jerman. Alat ieu dingaranan "Bom" sareng diwangun ku genep "Enigmas" anu saling pakait.Prinsipna saderhana dina istilah umum: pesenna didekrip ku ditingalkeun ngeunaan posisi awal disk.

Gambar
Gambar

Modél Anglo-Polandia tina mobil "Bom". Sumber: fofoi.ru

"Bom" ngalakukeun ieu sakitar dua jam, bari nyaring sora jam sakedik, anu ngagaduhan nami. Pikeun nyepetkeun dekripsi, Polandia ngaluncurkeun sababaraha "Bom" sacara paralel. Perhatoskeun yén sadaya carita ieu teu aya di pikahareupeun Inggris sareng Perancis, anu teras-terasan ngabagi ka Polandia hasil karya intél na sareng Schmidt. Jérman nganteurkeun kasusah ka Bom di 1938 ku masang lima disk sakaligus, anu ngan ukur tilu anu ilubiung dina pamasangan konci. Urang Polandia henteu gaduh cekap kecerdasan pikeun ngabengkokkeun matérial sapertos kitu, sareng dina usum panas 1939 aranjeunna naros ka Inggris sareng Perancis pikeun pitulung. Dua dinten dina bulan Juli taun anu sami di Warsawa, cryptanalyst Inggris Dilly Knox, sutradara Pamaréntah Cryptographic School Alistair Denniston Pamaréntah Inggris, kapala departemén énkripsi Biro Kadua Gustave Bertrand sareng réncangna Henry Brackeni sadar. Mentingkeun diri Polandia dina masalah Enigma.

Gambar
Gambar
Gambar

Bom di Museum Bletchley Park. Sumber: fofoi.ru

Jaman harita, urang Polandia ngalirkeun hiji salinan scramblers ka Inggris sareng Perancis, ogé mangrupikeun inovasi asli jaman harita - kartu anu ditinju kalayan petunjuk anu lengkep ngeunaan cara ngagunakeunana. Nalika urang Jérman ngilikan Polandia, biro énkripsi lokal kabur ka Perancis ngalangkungan Romania, ngancurkeun sadayana Enigmas sareng Bom sateuacanna. Aranjeunna ngalaksanakeunana kalayan saé, Nazi bahkan henteu curiga pisan kana kanyataan yén ngerjakeun karya Polandia. Ti saprak éta, gawé bareng Franco-Polandia dimimitian dina masalah kode Jerman - dugi ka April 1940, 15 rébu paréntah, arahan sareng pesen musuh sanésna dibaca. Nalika giliran Perancis janten bagian tina Reich Katilu, padamelan éta sacara alami kedah ditutupan, tapi henteu mungkin pikeun nutupan lagu kalayan ati-ati, dina basa Polandia, anu ngamungkinkeun Gestapo antukna tiasa kana jalan satapak Hans- Thilo Schmidt.

Inggris anu paling suksés dina nyéépkeun warisan Polandia, ngayakeun operasi ageung "Ultra" di daérahna, ngempelkeun ahli basa, kriptografi sareng matématik pangsaéna di kota Bletchley Park di Buckinghamshire. Aspék anu khas pikeun Ultra nyaéta rézim rahasia anu unik dimana Inggris ngurilingan Bletchley Park. Tilas kapala Jasa Kaamanan Inggris F. Winterbotham sakali nyarios ngeunaan hal ieu: naon waé tindakan anu tiasa ngahudangkeun kacurigaan ka musuh, atanapi negeskeun kasieunanna yén paréntah sekutu terang rencana-Na … Dina kaayaan anu pasti tiasa ngagoda mogok niup anu bakal ngungkabkeun rusiah … ".

Populér ku topik