Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 4. Gairah sakitar 5,45 sareng 5,56 mm

Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 4. Gairah sakitar 5,45 sareng 5,56 mm
Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 4. Gairah sakitar 5,45 sareng 5,56 mm
Anonim

Prosés ningkatkeun panangan alit ti saprak 60-an ditujukeun pikeun ngirangan massa, ningkatkeun amunisi anu tiasa dianggo, ningkatkeun kamungkinan nganiaya dina rentang paningalian ku cara ngirangan moméntum recoil sareng ningkatkeun laju moncong. Anu mimiti nyaéta urang Amérika, anu nyandak taun 1963-1964. pikeun sanjata kartrid 5, 56 mm M193 pikeun bedil M16A1, dimana pelorna ngagaduhan inti timbel sareng cangkang Tompak (tambaga + seng). Dina taun 1980, kartrid M855 sareng pélot ningkatna aksi tembus ku inti komposit - tip anu didamel tina waja anu dikuatkeun ku panas sareng buntut anu didamel tina timbel - dilebetkeun jasa. Teras, nagara-nagara sanés anu ilubiung dina Aliansi Atlantik Kalér nuturkeun conto AS.

Uni Soviét henteu nyingkir sareng ngaganggu, tapi di 1974 ngadopsi kartrid 7N6 ku peluru kaliber 5, 45 mm. Cangkang pelorna waja, dibungkus ku tombak, inti na ogé waja ku jaket timbel ipis. Pelorna ngagaduhan irung sabagian kerung, anu nyayogikeun bentuk aerodinamika optimal. Kanyataanna nyaéta, numutkeun vérsi resmi, pelorna kedah didamel cukup lami pikeun ngahémat massa amunisi, anu nyababkeun batal dina hulu perang. Pasipatan umum pikeun sadaya pélor nyaéta kecepatan 900-990 m / s, sareng ieu ditarjamahkeun kana anu gancang-gancang.

Pikeun nétralisasi turunna kaliber sareng, saluyu sareng éta, pikeun ngirangan pangaruh anu ngarusak tina pelor, aranjeunna diajar "roboh" dina média anu padet, anu sacara dramatis ningkatkeun kamampuan pelor. Ieu kahontal sanés ku pergeseran anu teu masuk akal di tengah gravitasi, sapertos anu dipercaya, tapi ku pilihan khusus nada bedil tina laras senjata. Hasil anu fasih dina ngenalkeun pélor kaliber alit-gancang nyaéta tatu péstol, anu nyababkeun 5, pélor 56-mm nalika Perang Vietnam. Aranjeunna tétéla langkung parah tibatan karusakan anu sami tina pélor 7,62 mm. Liang kaluarna anu lolong, fragméntasi tulang panjang, ogé sering kasus fragméntasi pelor parantos janten dasar pikeun nuduh urang Amérika nganggo analog tina "dum-dum". Komunitas médis sareng hukum internasional bahkan ngalaporkeun kamungkinan ngalanggar dibekelan dina Deklarasi Den Haag 1899. Komite Palang Merah Internasional (ICRC) nyandak léngkah pikeun diajar sacara rinci épék ngarusak pelor anyar, sareng masalah ieu diangkat dina sési Konperénsi Diplomatik di Jenéwa di 1973-77. Simposium internasional ngeunaan balistik tatu, anu diayakeun di Gothenburg, Swédia ti taun 1975 dugi ka 1985, diantawis poko anu ngagaduhan masalah anu sami sareng paripolah pélor kaliber alit dina awak manusa. Dina rapat sareng konperénsi ieu, tuduhan langsung dilakukeun kana pélor kaliber 5, 56 mm pikeun bedil M16A1.

Gambar

Cartridge 5, 56x45 sampel NATO. Sabuk ciri katingali dina pelor, anu tanggel waler pikeun fragméntasi.

Klaim anu sami dilakukeun ku ICRC ka Uni Soviét saatos diadopsi pelor 5, 45 mm. Nanging, henteu aya sinmposia anu tiasa kéngingkeun konsensus di antara pamilon dina sengketa kusabab pendapat anu radikal sabalikna tina sababaraha nagara anu ngiringan. Janten, Swédia, Mesir, Yugoslavia sareng Swiss sacara umum ngusulkeun nyaram pélor sapertos kitu tungtungna sareng teu tiasa dibalikkeun kalayan laju awal anu luhur sareng pangaruh anu sami sareng senjata anu jembar.Délégasi nagara-nagara ieu narik perhatian kana kanyataan yén tindakan kaliber 5, 56 mm kana daging hirup ngalanggar kriteria utama Hukum Kamanusaan Internasional, anu jelas nunjukkeun teu tiasa nyababkeun kasiksa anu teu perlu. Hasil Konperénsi Diplomatik 1977 ogé maénkeun kana tuduhan-tuduhan, anu antukna istilah "kasangsaraan anu teu perlu" diklarifikasi janten "karusakan anu kaleuleuwihi." Éta ngeunaan nuansa terminologis ieu yén garis tuduhan ngalawan Angkatan Bersenjata Amérika diwangun. Dina sési katilu Konperénsi Diplomatik di 1976, Swédia ngusulkeun nyaram pélor kaliber leutik kalayan laju awal langkung ti 1000 m / s, anu sanggup somersault sareng fragméntasi dina awak manusa kalayan kamungkinan langkung ti 0 1. Tapi kakuatan parantos nyayogikeun seueur artos dina bisnis kaliber alit, sareng teu saurang ogé kuring hoyong uih deui pamundut Swédia. Lawan Swédia, khususna, mimiti nyarioskeun ngeunaan teu cekap teoritis sareng prakték praktis tina tuduhan éta. Salaku tambahan, éta nunjukkeun yén pélor kartrid M193 gaduh cangkang kontinyu (kontras sareng "dum-dum"), sareng fragméntasi dina awak korban henteu disayogikeun sacara konstruktif (di dieu licik). Ogé, urang Swédia dilebetkeun kana norma-norma hukum anu ngutuk panyusutan anu henteu perlu bari henteu netepkeun parameter khusus tina kasangsaraan ieu. Aranjeunna ogé nyarios yén jalan sareng hasil tina péstol gunshot gumantung kana kualitas sareng ketepatan waktu perawatan médis. Itungan eksperimen disetir kana tutup peti peti keur mayat penuntut Swédia, anu nunjukkeun yén 7,62 mm, dina kaayaan anu tangtu, sanggup "tumbling" dina daging.

Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 4. Gairah sakitar 5, 45 sareng 5, 56 mm

Saluran tatu tina pélor kaliber 5, 45 mm. Panjang beuheung (daérah gerak stabil pélor dina blok) sakitar 5 cm.

Gambar

Saluran tatu tina pélor kaliber 5, 56 mm. Panjang beuheung minimal, nyaéta 2-3 cm - pelor ampir langsung mimiti muter dina awak.

Gambar

Saluran tatu tina pelor 7,62 mm. Panjang beuheung (daérah gerak stabil pélor dina blok) nyaéta 6-7 cm.

Argumen sapertos ieu ngagentoskeun semangat para anu nuduh, sareng dina Symposia Internasional ka-3 sareng ka Wound Ballistics, aranjeunna mimiti ngembangkeun metode pikeun meunteun pangaruh anu merusak senjata api. Salaku objék, diusulkeun nganggo sato - babi anu beuratna 25-50 kg sareng pangirut - blok gelatin 20% sareng sabun gliserin transparan tina resep Swédia. Ukuran blokna dipilih 100x100x140 mm sareng 200x200x270 mm. Pisan merenah kalayan bantosan aranjeunna pikeun nalungtik jumlah rongga résidu dina blok - pikeun ieu, éta diperyogikeun dieusian cai tina kapal anu lulus. Sadaya ieu antukna ngamungkinkeun panalungtik nyarios basa anu sami - kaayaan ékspériménna ngahiji. Dina salah sahiji rapat, éta diusulkeun pikeun nyéépkeun pelor gancang-gancang sareng nampi salaku konvénsi internasional ngawatesan pangaruh anu ngarusak tina kartrid 7, 62-mm NATO M21 sareng kartrid Soviét 62-mm tina modél 1943 tina taun.

Gambar

Kartrid NATO dina klip.

Tes komparatif pélor 5, 56 mm sareng 5, 45 mm, dilakukeun di Uni Soviét, nunjukkeun yén duanana amunisi ngaleungitkeun "klasik" 7, 62 mm dina pangaruh anu ngarusak (aranjeunna parantos terang ieu), tapi aya nuansa. Pelor domestik langkung manusiawi dina hubungan korban, sabab sacara praktis henteu fragmen dina awak, anu henteu ngamungkinkeun 5, 45 mm diklasifikasikeun salaku senjata terlarang. Pelor urang henteu runtuh kusabab cangkang waja anu kuat dibungkus ku tombak. Tapi pélor Amérika ditutupan ku tombak bersih, anu kirang awét, bahkan dibumbui ku alur dina bagian anu ngarah, dina éta meupeus dina awak. Urang asing ogé nalungtik pélor Soviét, sareng ieu disebatkeun dina 1989 dina jurnal Swiss International Defense Review: "Fitur desain pelor 5, 45-mm pikeun bedil AK-74 aya dina rongga dina sirah. tina pelor, tapi asumsi yén rongga ieu bakal nyababkeun pélor deformasi sareng pangaruh "ngabeledug" nalika luka henteu dikonfirmasi."

Puncak tina kampanye sababaraha taun sakitar pelor-peluncuran kecepatan luhur anu leutik nyaéta Konperénsi Internasional PBB PBB ngeunaan "Larangan atanapi Watesan Kana Pakarang Husus Anu Tiasa Dianggap Ngalangkungan Rusak atanapi Ngaruh Bébas Pangaruh." Dina protokol akhir konvénsi éta, henteu aya kecap ngeunaan pélor kaliber 5, 45 mm sareng 5, 56 mm, tapi éta ngalarang splinters anu teu tiasa dideteksi, "bubu-beled" sareng senjata pembakaran. Pélor ngagaduhan résolusi ngan ukur, anu nyatakeun kaprihatinan ngeunaan "kakejaman" kaliber 5, 45 mm sareng 5, 56 mm anu kaleuleuwihi. Nagara PBB ogé didorong pikeun aktip ngiringan balistik tatu sareng ngalaporkeun masarakat awam ngeunaan hasilna.

Gambar

1 - Pucukna tembakan ti tengah tengah leg ku pelor 7,62 mm. Aya panyimpangan tina arah aslina tina pélor.

2 - Pucuk tembakan ti tengah tengah leg ku pelor 5, 56 mm. Fragméntasi lengkep (karuksakan) pelor dititénan.

3 - Patah tembakan ti tengah tengah leg ku pélor kaliber 5, 45 mm. Irung pelorna peupeus.

Panilitian salajengna ngeunaan nilai leungitna énergi kinétik tina pelor dina jaringan hirup nunjukkeun yén pélor 9-mm kartrid péstol "Para" kaleungitan dugi ka 15 J per centimeter tina saluran tatu (15 J / cm), a Pelor 7,62-mm tina kartrid M21 parantos dugi ka 30 J / cm, sareng pélor kaliber leutik 5, 56 mm tiasa kaleungitan dugi ka 100 J / cm dina jaringan hirup dina sababaraha kaayaan! Ieu mangrupikeun panangan alit anu pang maotna! Saatos ékspérimén sapertos kitu, spesialis balistik Swiss ngusulkeun ngalarang amunisi sadayana, anu mindahkeun énergi kinétik kana jaringan rata-rata langkung ti 25 J / cm. Panilitian ngeunaan panangan alit domestik ngeunaan blok gelatinous nunjukkeun yén nilai rata-rata kaleungitan énergi kinétik dina jaringan pikeun pelor 5, 45 mm tina kartrid 7N6 nyaéta 38, 4 J / cm, sareng NATO hiji ti M193, rata-rata, leungit 49,1 J / cm. Sakali deui, aranjeunna ngabuktikeun yén pélor domestik langkung "manusiawi" dibanding analog peuntas laut, anu sacara harfiah hancur dina awak dina pangaruh overloads gigantic. Dina ékspérimén ngeunaan némbakan blok gelatin, pelor 5, 56 mm, pencét target tina 10 méter, ampir dijamin bakal dipisahkeun, sareng tina 100 méter kamungkinan karuksakan parantos 62%. Insinyur Amérika finely ngitung parameter karuksakan pélor - éta jarak anu cekap dina perangna yén pangaruh ngeureunkeun senjata penting pisan. Upami teu kitu, pelorna bakal langsung nembus, nyababkeun karusakan minimal ka musuh ku dosis kuda adrenalin dina getih. Pélor Rusia henteu paburencay dina jarak némbak naon waé dina simulator, tapi ngan ukur diputer dina kandel gelatin. Ku jalan kitu, pélor 7,62 mm tina sampel 1943 nunjukkeun parameter anu paling modél tina leungitna énergi kinétik - ngan ukur 13,2 J / cm.

Populér ku topik