Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 3. Simulator biologis

Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 3. Simulator biologis
Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 3. Simulator biologis
Anonim

Modél alami tina prosés anu lumangsung nalika tatu tembakan atanapi tatu anu ngabeledug tambang nganggo dua jinis simulator: sifat biologis sareng non-biologis. Objek anu asalna biologis nyaéta, mimiti sadaya, mayit manusa, bagian anu misah, ogé sababaraha jinis mamalia. Non-biologis kalebet blok sabun sareng gelatin, lambar beusi, sababaraha jinis lawon pakean, sareng sajabina. Tangtosna, "némbak" mayit sareng sasatoan pikeun tujuan ilmiah pamustunganana ngahasilkeun hasil teoritis anu paling berharga, tapi ieu aya pertimbangan étika … Salaku tambahan, sarat pikeun reproduksibilitas ilmiah hasil kedahna ngeureunkeun némbak bahan-bahan cadaveric kapayunna. Kanyataanna nyaéta jaringan unggal jalma ngagaduhan parameter anu unik - proporsi jaringan adiposa, kapadetan, jumlah cairan, sareng sajabina. Salaku conto, hasil tés balistik kana mayit awéwé sareng lalaki (biomanikins) sakapeung masihan hasil anu béda pisan kusabab babandingan jaringan otot sareng adiposa anu béda. Éta ogé ngajantenkeun panggunaan riat mortis, anu ngarobih sipat mékanis jaringan. Sacara sederhana, anjeun kedah némbak mayit langsung saatos maot. Mustahil ngagunakeun mayit pikeun diajar réspon fisiologis kana "senjata api". Ku alatan éta, dina jaman modéren, arsenal anu signifikan pikeun simulator nonbiologis parantos didamel, parameter na sami pikeun jaringan sareng organ manusa. Nanging, pangirut hirup tetep ngagaduhan tempat dina balistik tatu.

Dina sajarah balistik tatu, babi, kuda, anak sapi, banténg, domba, domba, anjing sareng sato leutik - ucing sareng kelenci - ogé dianggo salaku objék biologis. Lalaki éta kalayan tiis pisan ngadeukeutan pilihan korban poténsial élmu: anu musibah kedahna henteu agrésip, gampang dititénan, unpretentious in maintenance and inexpensive. Kuda sareng sapi mangrupikeun anu mimitina ditémbak ku pélor kusabab massa otot ageung na, anu ngamungkinkeun pikeun kéngingkeun saluran tatu anu panjang, anu cocog pisan pikeun ditiliti. Kana waktosna, tétéla yén damel sareng sato ageung sapertos henteu merenah sareng mahal. Kalayan kuda, aya masalah anu sanés muncul - kusabab lemahna kubah diafragma sareng parah organ internalna dina sato dina posisi terlendek, komprési lobus handapeun paru-paru lumangsung kalayan ngembangkeun hipoksia. Dina hubungan ieu, anesthesia umum diperyogikeun langkung ti 30 menit nganggo peralatan mahal sareng rumit. Sistem pencernaan anu rumit pikeun kuda sareng banténg, anu dina kaayaan teu sadar, teu disangka-sangka tiasa ngarusak sakabeh percobaan, ogé nambihan komplikasi. Kulit anu teuing kandel sato ieu ngabutuhkeun pikeun ngarobih hasil tés na. Aranjeunna henteu goréng pikeun ékspérimén dina balistik tatu embé sareng domba - sistem anesthesia sareng pangobatan "manusa" lumayan cocog pikeun aranjeunna. Mantel anu dikembangkeun sareng bédana anu jelas dina lokasi organ internal nyusahkeun penilaian karusakan. Tapi anjing umumna dilélér gelar kehormatan protagonis pangobatan ékspérimén, sareng balistik tatu henteu terkecuali di dieu.

Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 3. Simulator biologis

Tugu pikeun anjing Pavlov. Sumber: Wolcha.ru

Aranjeunna dilatih sareng patuh cukup pikeun ngalaksanakeun padamelan anu suksés dina pangobatan ékspérimén tina péstol. Arteri sareng urat dina anjing gampang diakses kanggo tusukan sareng suntikan. Anesthesia médis umum sareng alat standar sapertos tabung endotracheal sareng ventilator anu saé pikeun anjing. Sacara umum, anjing téh sobat dalit spesialis balistik tatu? Henteu ogé. Kulit anu ipis pisan, lemah nyambung ka jaringan anu aya, nalika katandangan pelor, dibelah janten bagian daérah ageung kalayan dibentukna kantong anu jero. Ieu henteu khas pikeun kulit manusa, janten akurasi ékspérimén sangsara. Salaku tambahan, upami massa otot ageung diperyogikeun pikeun panilitian, urang kedah milari anjing ageung anu beuratna langkung ti 40 kilogram, anu ogé masalah. Babi sumping pikeun bantosan anjing dina tugas anu sesah sapertos kitu, heranna mirip sareng awak manusa, henteu ngan ukur dina struktur, tapi bahkan dina biokimia. Ieu aktip dianggo ku transplantologis sareng panguji médis sanés. Tapi sato ieu, henteu sapertos anjing, henteu daék nyerah diri pikeun sampling getih atanapi bius, sacara umum, kalakuan sapertos kieu sapertos babi sajati. Aya kasusah sareng ventilasi buatan paru-paru - kacenderungan spasm tina laring tiasa ngahalangan intubasi trakea. Saé pisan pikeun nalungtik gambar éksternal anu nembak dina nembak babi dina penilaian anu lengkep ngeunaan inlet sareng outlet.

Gambar

Lokasi halangan sareng sato sateuacan ékspérimén pikeun diajar pangaruh nepi ka tiwasna pelor ricochet. Sumber: Buletin Akademi Médis Militer Rusia

Kumaha cara senjata api diuji dina sato? Dugi ka ékspériménna, sato-sato diawasi dina vivarium salami 5-7 dinten, sareng langsung sateuacan "X jam" para musibah direndem dina bius sareng dibereskeun. Kriteria pikeun tingkat anesthesia nyaéta turunna réfléks sareng nada otot rangka. Aranjeunna némbak sato sareng pélor dina rentang anu dikirangan sareng saleresna. Pakarangna disimpen 8-10 méter ti sato (pelorna ngagaduhan waktos kanggo stabil), tapi bubuk mesiu ditambih persis sakumaha diperyogikeun pikeun ngagancangkeun pelor kana kecepatan anu diperyogikeun. Kurang bubuk mesiu - kirang gancang pelor, masing-masing, kisaran anu ditalungtik bakal langkung ageung. Kasusah ku kisaran nyata éta hésé pisan pikeun mastikeun tina jarak ti, contona, 500 méter kana targét langsung. Sareng pencét anu pas persis dina titik anu ditangtukeun dina awak korban mangrupikeun prasarat pikeun syuting pidéo gancang-gancang sareng radiografi pulsed.

Gambar

Babi dina kaayaan anesthesia sareng alat perékam anu nyambung. Sumber: Buletin Akademi Médis Militer Rusia

Gambar

Munculna liang pelor lebet nalika cilaka ku fragmen kartrid pelor SP10. Sumber: Buletin Akademi Médis Militer Rusia

Dina waktos anu sasarengan, kisaran anu sabenerna anu masihan hasil anu paling réalistis - pelor tetep kaayaan gerak alam na. Dina kasus tatu fatal, siklus pamariksaan lengkep dilakukeun, dituturkeun ku otopsi. Pikeun tatu anu henteu fatal, kagiatan paripolah sareng spéktrum fungsi fisiologis sadayana ditalungtik - tina kaayaan sistim saraf kana nada pembuluh periferal.

Gambar

Gambar kacilakaan sato ékspérimén saatos ngatasi panghalang padet ku pélor. Sumber: Jurnal Médis Militer.

Kana sual étika. Dina 1959, panaliti Inggris Russell sareng Birch ngusulkeun konsép "The Three Rs", anu kedah diturut nalika ngayakeun percobaan traumatis sareng sato. Tilu komponén: gaganti - gaganti, réduksi - réduksi sareng perbaikan - kanaékan kualitas. Prinsip substitusi ngabutuhkeun, upami tiasa, ngagentos sasatoan ku modél sareng metode anu sanés (contona matematik), sareng sanés mamalia nganggo sato kalayan sistem saraf anu kirang maju.Prinsip pangirangan nganggap panggunaan sababaraha sato sabisa dina ékspérimén "teu manusiawi". Prinsip anu katilu, ningkatna kualitas, meryogikeun panggunaan alat-alat sareng ubar-ubaran bertéknologi luhur pikeun bius sabisa-bisa. Éta ogé kedah ngaleungitkeun sasatoan tina ékspérimén siga henteu nyeri. Seueur tanggung jawab pikeun nuturkeun tungtunan ieu aya dina panitia étika. Salaku conto, di Akademi Médis Militer. S. M. Kirov ngagaduhan déwan étika bebas, anu, diantarana waé, ngawaskeun panggunaan sato laboratorium dina percobaan biomédis.

Ayeuna, sanés di Rusia, ogé di dunya, para ahli ngeunaan balistik tatu tina senjata api henteu tiasa ninggali panggunaan sato sareng bahan cadaveric, bahkan ngémutan sababaraha rupa simulator anu asalna sanés biologis.

Populér ku topik