Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 2

Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 2
Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 2
Anonim

Panaliti balistik tatu tungtungna sumping pikeun nyalametkeun kalayan téknik anu sampurna - némbak gancang-gancang, anu ngamungkinkeun anjeun ngadamel pidéo dina frékuénsi 50 pigura per detik. Dina 1899, panaliti Kulon O. Tilman nganggo kaméra sapertos kitu pikeun néwak prosés tatu pélor dina uteuk sareng tangkorak. Tétéla yén uteuk mimiti ningkat dina volume, teras ambruk, sareng tangkorak mimiti rengat saatos pelorna ninggali sirah. Tulang tubular ogé teras-teras runtuh pikeun sababaraha waktos saatos pelorna daunna luka. Ku sababaraha cara, bahan panilitian anyar ieu sateuacanna waktosna, sanaos tiasa nyéépkeun seueur cahaya kana mékanisme tindakan tatu. Élmuwan dina jaman harita kabawa ku topik anu rada béda.

Gambar

Potrét poto gerakan pelor dina hawa. 1 - kabentukna gelombang balistik nalika pélor ngalir dina kecepatan anu langkung saé ngalangkungan laju sora, 2 - henteuna gelombang balistik nalika pélor ngalir dina kecepatan anu sami sareng kacepetan sora. Sumber: "Balistik Luka" (Ozeretskovsky L.B., Gumanenko E.K., Boyarintsev V.V.)

Kapanggihna gelombang balistik sirah, dibentuk nalika hiber supersonik tina pelor (langkung ti 330 m / s), janten alesan sanésna pikeun ngajelaskeun sipat ngabeledug tina tembakan. Panaliti Kulon dina awal abad ka-20 yakin yén bantalan hawa anu dikomprés payuneun pelor ngajelaskeun ékspansi signifikan saluran tatu relatif ka haliber amunisi. Hipotesis ieu ditolak tina dua arah sakaligus. Mimiti, dina 1943, BN Okunev ngarékam kalayan bantosan poto narik nalika pélor ngalayang kana lilin anu hurung, bahkan henteu ngalih.

Gambar

Potrét poto pelor anu ngalir kalayan gelombang sirah anu diucapkeun anu bahkan henteu nyababkeun seuneu lilin ngageter. Sumber: "Balistik Luka" (Ozeretskovsky L.B., Gumanenko E.K., Boyarintsev V.V.)

Kadua, percobaan kompléks dilaksanakeun di luar negeri, némbakan pélor anu sami tina senjata anu sami dina dua blok liat, salah sahijina aya dina vakum - sacara alami, gelombang sirah henteu tiasa kabentuk dina kaayaan sapertos kitu. Tétéla henteu aya béda anu katingali dina karuksakan blok, anu hartosna anjing éta henteu dikubur pisan di daérah gelombang sirah. Sareng ilmuwan dalam negeri V.N. Petrov parantos parantos ngasongkeun paku kana tutup peti kanggo hipotesa ieu, anu nunjukkeun yén gelombang sirah tiasa dibentuk ngan ukur pelor na langkung gancang tibatan laju nyebarkeun sora dina sedeng. Upami pikeun hawa kira-kira 330 m / s, maka dina jaringan manusa sora na nyebarkeun dina kecepatan langkung ti 1500 m / s, anu ngaluarkeun formasi gelombang sirah dihareupeun pélor. Dina taun 1950an, Akademi Médis Militer henteu ngan ukur sacara téoritis ngabuktikeun posisi ieu, tapi, ngagunakeun conto tina nyebrot usus leutik, sacara praktis ngabuktikeun teu mungkin tina nyebarkeun gelombang sirah dina jaringan.

Pélor sareng daging: oposisi anu henteu sami. Bagéan 2

Poto sparkling tina peujit leutik 7, kartrid pelor 62-mm 7, 62x54. 1, 2 - laju pelor 508 m / s, 3, 4 - laju pelor 320 m / s. Sumber: "Balistik Luka" (Ozeretskovsky L.B., Gumanenko E.K., Boyarintsev V.V.)

Dina titik ieu, tahap ngajelaskeun balistik tatu tina amunisi ku hukum fisik balistik éksternal tétéla diliwatan - sadayana ngartos yén jaringan hirup langkung padet sareng kirang dikomprés tibatan lingkungan hawa, janten hukum-hukum fisikna aya rada béda.

Mustahil henteu nyarioskeun kabisat dina balistik tatu anu kajantenan sateuacan pecahna Perang Dunya Kahiji. Teras massa ahli bedah di sadaya nagara Éropa kasibukan ku nganilai pangaruh karusakan tina pélor. Dumasar kana pangalaman kampanye Balkan taun 1912-1913, dokter narik perhatian ka pélor rancung Jérman Spitzgeschosse atanapi "S-bullet".

Gambar

Spitzgeschosse atanapi "S-bullet". Sumber: forum.guns.ru

Dina amunisi bedil ieu, pusat massa dialihkeun kana buntut, anu nyababkeun pelorna digulingkeun dina jaringan, sareng ieu, dina gilirannana, sacara dramatis ningkatkeun jumlah karusakan. Pikeun nyatet épék ieu sacara akurat, salah saurang panaliti némbak 26 rébu nembak kana mayit jalma sareng sato dina 1913-14. Henteu dipikaterang naha pusat gravitasi "S-pelor" ngahaja dialihkeun ku tukang gunem Jerman, atanapi éta teu dihaja, tapi istilah anyar parantos muncul dina élmu médis - aksi gurat tina pelor. Dugi ka waktos éta, aranjeunna terang ngan ngeunaan langsung. Peta gigir nyaéta ngaruksak jaringan di luar saluran tatu sorangan, anu tiasa nyababkeun cilaka parah bahkan kalayan ngageser tatu tina pélor. Pelor biasa, ngalir dina jaringan dina garis lempeng, nyéépkeun énergi kinétikna dina babandingan ieu: 92% dina arah gerakanana sareng 8% dina arah gurat. Kanaékan pangsa panggunaan énergi dina arah gurat dititénan dina pélor sirah anu tumpul, ogé dina amunisi anu sanggup tumbling sareng deformasi. Hasilna, saatos Perang Dunya Kahiji, konsép dasar kagumantungan parahna péstol nembak kana jumlah énergi kinétik anu dipindahkeun kana jaringan, kagancangan sareng vektor mindahkeun énergi ieu kabentuk di lingkungan ilmiah sareng médis.

Asal tina istilah "balistik tatu" disababkeun ku panaliti Amérika Callender sareng Perancis, anu dina taun 1930-an sareng 1940-an damel caket kana sela-sela tatu pélor. Data ékspériménna deui negeskeun tésis ngeunaan pentingna pentingna laju peluru dina nangtoskeun parahna "senjata api". Éta ogé mendakan yén leungitna énergi pelor gumantung kana kapadetan jaringan anu rusak. Pangpangna, pelorna "dihambat", sacara alami, dina jaringan tulang, kirang dina otot bahkan kirang dina paru-paru. Khususna cilaka parah, numutkeun ka Callender sareng Perancis, kedah diarepkeun tina pélor gancang-gancang ngalayang dina kecepatan langkung ti 700 m / s. Justru amunisi sapertos kitu anu sanggup nyababkeun "luka ledak" sajati.

Gambar

Diagram gerak pelor sapanjang Callender.

Gambar

Skéma gerakan pelor numutkeun ka LB Ozeretskovsky.

Salah sahiji anu mimiti anu nyatet kabiasaan anu dominan stabil tina pélor 7, 62 mm nyaéta élmuwan domestik sareng dokter L. N. Aleksandrov sareng L. B. Ozeretsky ti V.I. S. M. Kirov. Ku cangkang blok liat kandel 70 cm, élmuwan mendakan yén 10-15 cm anu mimiti sapertos pelor na gerak terus-terusan teras nembé dibuka. Nyaéta, pikeun seuseueurna, pélor 7,62-mm dina awak manusa ngalir rada ajeg sareng, dina sudut serangan anu tangtu, tiasa nembus langsung. Ieu, tangtosna, sacara nyata ngirangan pangaruh panghentian amunisi kana tanaga musuh. Jaman pasca perang ideu kaleuleusan kartrid otomatis 7, 62-mm muncul sareng ideu ngarobih kinematika paripolah pelor dina daging manusa parantos asak.

Gambar

Lev Borisovich Ozeretskovsky - profésor, dokter élmu médis, pangadeg sakola nasional balistik tatu. Dina 1958 anjeunna lulus ti fakultas IV Akademi Médis Militer anu dingaranan V.I. SM Kirov sareng dikintunkeun janten dokter resimen tentara leumpang misah ka-43 Kabupaten Leningrad Militer. Anjeunna ngamimitian kagiatan ilmiah di 1960, nalika anjeunna dialihkeun ka posisi panaliti SMP di laboratorium fisiologis kisaran tés artileri panalungtikan ilmiah ka-19. Dina 1976 anjeunna dilélér Urutan Orde Bénténg Beureum pikeun uji kompléks panangan leutik kaliber 5, 45-mm. Daérah misah kagiatan kolonél tina jasa médis Ozeretskovsky L.B.dina 1982, ulikan jinis patologi tempur anyar dimimitian - trauma tumpul kana dada sareng beuteung, dijagaan ku baju waja. Dina 1983 anjeunna damel di Angkatan Darat 40 di Républik Afganistan. Salami mangtaun-taun anjeunna damel di Akademi Médis Militer di St.

Pikeun ngabantosan tugas anu sesah pikeun ningkatkeun pangaruh nepi ka tiwasna pelor sumping alat perékam anu canggih - radiasi pulsa (mikrosékond), syuting gancang-gancang (tina 1000 dugi ka 40.000 pigura per detik) sareng fotografi percikan sampurna. Gelatin balistik, anu nyaruakeun kapadetan sareng konsistensi jaringan otot manusa, parantos janten objék klasik "bombardment" kanggo tujuan ilmiah. Biasana blok anu beuratna 10 kg dianggo, diwangun ku 10% gelatin. Kalayan bantosan produk anyar ieu, didamel tipuan alit - ayana rongga pulsasi samentawis dina jaringan anu kapangaruhan ku pélor. Bagian sirah tina pélor, nembus kana daging, sacara signifikan ngadorong wates saluran tatu duanana sapanjang sumbu gerak sareng sisi-sisina. Ukuran rongga sacara signifikan ngaleungitkeun haliber amunisi, sareng umur sareng pulsasi diukur dina pecahan sadetik. Saatos éta, rongga samentawis "runtuh", sareng saluran tatu tradisional tetep aya dina awak. Jaringan anu aya di sakuriling kanal tatu nampi dosis karusakanana ngan ukur nalika berdenyutan shock tina rongga samentawis, anu sawaréh ngajelaskeun sifat ngabeledug tina "senjata api". Peryogi dicatet yén ayeuna téori rongga berdenyut samentawis henteu ditampi ku sababaraha panaliti salaku prioritas - aranjeunna milari katerangan nyalira ngeunaan mékanika tatu pélor. Karakteristik tina rongga temporal ieu tetep kirang dipikaharti: sifat denyut nadi, hubungan antara diménsi rongga sareng énergi kinétik pelor, ogé sipat fisik target médium. Nyatana, balistik tatu modéren henteu tiasa sacara lengkep ngajelaskeun hubungan antara haliber pelor, énergi na sareng parobahan fisik, morfologis sareng fungsional anu lumangsung dina jaringan anu kapangaruhan.

Dina taun 1971, Profesor AN Berkutov, dina salah sahiji ceramahna, nyatakeun dirina leres pisan ngeunaan balistik tatu: "Minat anu teu aya tungtungna dina téori tatu tembakan pakait sareng kaistiméwaan ngembangkeun masarakat manusa, anu, hanjakalna, sering dianggo senjata api … "Sanés ngirangan teu nambihan. Sering minat ieu disanghareupan skandal, salah sahijina nyaéta nyoko kana pélor gancang-kaliber leutik 5, 56 mm sareng 5, 45 mm. Tapi ieu carita salajengna.

Populér ku topik