Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 1

Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 1
Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 1
Anonim

Enigma seueur dianggo dina Perang Dunya II. Éta énkoder anu paling populér di Jerman, Italia, Jepang komo Swiss anu nétral. "Bapana" mesin énkripsi legendaris, anu namina hartosna "misteri" dina basa Yunani, nyaéta urang Walanda Hugo Koch (panemu disk énkripsi) sareng insinyur Jérman Arthur Scherbius, anu dipaténkeun dina mesin énkripsi di 1918.

Operasi Ultra, atanapi carita kumaha urang Polandia sareng Inggris ngarusak Enigma. Bagéan 1

Arthur Scherbius mangrupikeun panulis Enigma. Sumber: lifeofpeople.info

Mimitina, henteu aya patarosan ngeunaan karier militér "Enigma" - éta mangrupikeun produk komérsial. Bahkan aya kampanye iklan masif anu diprakarsai ku Scherbius pikeun ngamajukeun produkna nyalira. Janten, dina taun 1923, aparat enkripsi janten paméran di kongrés Uni Pos Internasional, tapi henteu kéngingkeun hasil. Alesanna nyaéta harga tinggi Enigma sareng ukuran mobil Scherbius anu luar biasa. Nanging, sababaraha salinan dijual ka angkatan darat sababaraha nagara sareng perusahaan komunikasi. Inggris mimiti sapatemon alat Enigma dina Juni 1924, nalika produsén nawiskeun Inggris pikeun mésér sakumpulan alat dina harga anu lumayan $ 200 sapasang kanggo waktos éta. Pamaréntah Inggris ngaréspon ku nawiskeun pikeun ngadaptarkeun kabaruan énkripsi sareng kantor patén, anu sacara otomatis nyababkeun penyediaan dokuméntasi lengkep pikeun téhnik éta. Jérman nyandak léngkah ieu sareng kriptografi Inggris ngagaduhan sadayana nuansa téknis Enigma dina pembuanganana jauh sateuacan Perang Dunya Kadua.

Gambar

Patén pikeun "Enigma". Sumber: lifeofpeople.info

Nanging, diperhatoskeun yén Enigma aya dina versi komérsial mimiti, anu henteu dianggo ku urang Jérman dina angkatan perangna. Asupna mesin cipher Jérman ka Olimpus dimimitian ku kakawasaan Adolf Hitler di 1933, nalika pangubaran angkatan darat dimimitian. Total jumlah kendaraan Enigma dihasilkeun dugi ka akhir Perang Dunya II, numutkeun sababaraha sumber, beda-beda ti 100 rebu dugi ka 200 rebu. Éta dianggo dimana-mana - di Wehrmacht, di Kriegsmarine, di Abwehr, di Luftwaffe sareng di jasa kaamanan fasis.

Gambar

"Enigma" versi engké. Sumber: w-dog.ru

Naon dumasar kana alat énkripsi? Dina generasi anu pangpayunna, ieu aya tilu drum (cakram atanapi roda) puteran dina pesawat anu sami, dina saban gigirna aya 26 kontak listrik - persis jumlah hurup dina alfabét Latin. Kontak dina dua sisi disambungkeun di jero disk ku 26 kabel, anu ngawangun gaganti karakter nalika ngetik. Salami prosés perakitan, tilu cakram narilep, silih sambung ku kontak, anu mastikeun jalanna impuls listrik ngalangkungan sakumpulan kendang kana alat rékaman. Abjad Latin éta sorangan ukiran dina unggal sisi kendang. Mimiti karya sareng "Enigma" -transmitter ditandaan ku susunan kecap kode tina huruf dina drum. Penting pikeun alat narima ogé ngonpigurasi sareng codeword anu sami.

Gambar

Mesin énkripsi lapangan "Enigma". Sumber: musee-armee.fr

Teras operator anu tanggung jawab ngalebetkeun téks pikeun jinis énkripsi dina keyboard na, sareng unggal pencét nyababkeun disk kénca diputer hiji léngkah. Enigma mangrupikeun mesin éléktromekanik, janten sadaya paréntah ka bagian mékanis dipasihkeun nganggo sinyal listrik.Saatos disk kénca dihurungkeun hiji revolusi, drum tengah diputer, sareng sajabina. Rotasi cakram ieu diciptakeun pikeun masing-masing karakter téks kontur unikna nyalira pikeun ngalirkeun impuls listrik. Teras sinyalna ngalangkungan pemantul, anu diwangun ku 13 konduktor anu nyambungkeun pasang kontak di sisi tukang disk katilu. Réfléktor ngarobah sinyal listrik deui kana kendang, tapi dina cara anu lengkep. Sareng di dieu waé lampu hurung caket hurup téks anu parantos dikonfigurasi. "Petualangan" sinyal listrik sapertos kitu nyayogikeun kaamanan anu unik pikeun saluran komunikasi pikeun waktosna.

Gambar
Gambar
Gambar
Gambar
Gambar
Gambar

Versi militér Enigma kalayan opat drum. Sumber: e-board.livejournal.com

Kusabab paningkatan salajengna anu dilakukeun ku Jerman ka Enigma, kriptanalis Inggris moal pernah tiasa meretas aparat canggih sapertos nyalira. Mimitina, tilu jalma damel sareng "Enigma": hiji anu maca téks, anu kadua ngetik dina keyboard, sareng anu katilu nyerat cipher ku lampu bohlam. Kana waktosna, ukuran aparat énkripsi turun kana ukuran mesin tik, anu ngamungkinkeun pikeun ngirim pesen tina sacara harfiah unggal lombang. Ogé, urang Jérman, salami modérnisasi, nambihan alat percetakan pikeun ngetik téks cipher. Naon deui anu dipasang insinyur kriptografi Reich Katilu kana Enigma? Di 1930, panel patch 26 pasang outlet sareng colokan muncul, anu ogé ngagentos karakter plaintext saatos enkripsi dasar dina kendang. Ieu mangrupikeun paningkatan murni militér - ieu henteu sayogi dina versi komérsial. Konci énkripsi jangka panjang, anu diwangun ku komutasi disk kusabab permutasi 26 elemen, nyaéta 4x10 astronomi26 pilihan! Ayeuna kamampuan parangkat lunak komputer ngajantenkeun gampang diitung sababaraha pilihan sapertos kitu, tapi pikeun 30-40an éta henteu dipikaresep sareng lami. Gambar énkripsi ogé rumit ku sakumpulan lima disk Enigma (éta sadayana béda) anu ngan ukur tilu dipasang dina alat dina hiji waktu. Éta tiasa diacak dina urutan naon, nyaéta, aya total 10 pilihan instalasi pikeun hiji mesin. Konci sakali pikeun ngamimitian nawiskeun 26 varian simbol pikeun unggal disk, sareng pikeun tilu parantos 26 ^ 3 = 17576. Sareng, pamustunganana, skéma ngaganti panel plug-in anu sering dirobih ngajantenkeun jasa jasa cryptanalytic musuh Nazi Jérman sesah pisan. Teras, kendang tambihan ditambihan kana desain. Nanging, sanaos kitu, "Enigma" diajar "maca" sapinuhna dina mimiti Perang Dunya Kadua.

Sababaraha cryptanalista pangsaéna sateuacan Perang Ageung nyaéta Kutub. Malah nalika perang sipil di Rusia sareng konflik Soviét-Polandia, urang Polandia hasil ngartikeun pesen-pesen tentara Soviét sareng diplomat. Maka, jurusan ka-2 (cryptanalysis) ti Staf Umum Polandia dina bulan Agustus 1920 "narjamahkeun" tina énkripsi kana telegram Polandia 410 anu ditandatanganan ku Trotsky, Tukhachevsky, Guy sareng Yakir. Sumawona, nalika nyerang Angkatan Darat Beureum di Warsawa, urang Polandia nyasabkeun pasukan Tukhachevsky, anu maksa anjeunna mundur ka Zhitomir. Kana waktosna, minat alami cryptanalists Polandia ngalih kana kakuatan anu pikahariwangeun di Jérman. Biro Polandia Ciphers nalika éta struktur anu cukup épéktip sareng kalebet opat departemén:

- unit cipher Polandia, jawab panyalindungan jalur komunikasi nagara;

- ngabagi kecerdasan radio;

- ngabagi ciphers Rusia;

- divisi cipher Jerman.

Gambar

Istana Sakson di Warsawa, tempat ayana Staf Umum sareng Biro Énkripsi. Poto 1915. Sumber: photochronograph.ru

Ieu sababna naha urang Polandia anu ngahontal kasuksésan anu munggaran dina ngartikeun Enigma. Kusabab sekitar taun 1926, aranjeunna mimiti ngahalangan pesen-pesen Jérman dina hawa, énkripsi ku cara anu teu dikenal sateuacanna.Sakedik sakedik, dina 1927 atanapi 1929, upaya dilakukeun pikeun nyelundupkeun kotak sareng Enigma kana konsulat diplomatik Jérman ngalangkungan adat istiadat ti Jérman. Kumaha carana ieu kajantenan sareng naha urang Jérman henteu ngirim aparat ngalangkungan saluran diplomasi anu katutup? Teu aya anu bakal ngajawab ieu ayeuna, tapi urang Polandia parantos diajar sacara rinci ngeunaan alat alatna - ieu dilakukeun ku jalma-jalma ti perusahaan rékayasa radio AVA, anu parantos lami damel sareng intél Polandia. Saatos kenalan anu ati-ati, Enigma dipasrahkeun ka diplomat Jérman anu henteu curiga. Tangtosna, nyetél vérsi komérsial tina mesin énkripsi tiasa nyayogikeun sakedik kanggo cryptanalista Polandia, tapi mimiti dimimitian. Unggal taun urang Polandia nguatkeun jasa aranjeunna pikeun "retak" kode Jérman - dina taun 1928-1929 di Universitas Poznan aranjeunna ngayakeun kursus-kursus dina kajian kriptografi pikeun matématikawan anu terang kana basa Jérman. Diantara murid anu berbakat, tilu anu menonjol: Mariann Razewski, Heinrich Zygalski sareng Jerzy Razicki.

Gambar

Marianne Razewski mangrupikeun cryptanalyst ngarah di Polandia sateuacan perang. Sumber: lifeofpeople.info

Sadayana teras dipasihan kana jasa khusus, sareng aranjeunna anu mimiti nampi hasil nalika ngartikeun Enigma. Ku sababaraha cara, urang Polandia anu pangpayunna ngartos pentingna narik minat matématikawan pikeun cryptanalysis cipher musuh. Sacara umum, taun 1920an sareng 1930an, Polandia ampir pamimpin dunya dina bidang kriptografi, sareng spesialis sering diulem kanggo nyebatkeun pangalamanana di nagara-nagara sanés. Nitenan wates karusiahan, tangtosna. Jan Kowalewski, kaptén tentara Polandia sareng khusus ngeunaan kode, ngumbara ka Jepang pikeun tujuan ieu, teras damel sareng sakolompok murid ti nagara éta di tanah airna. Sareng anjeunna ngangkat Rizobar Ito, kriptografi Jepang utama, anu muka sistem cipher Playfair Inggris, anu dianggo dina 30-an dina jalur komunikasi Inggris. Sakedik sakedik, musuh poténsial Jérman anu sanésna, Perancis, mimiti ngabantosan urang Polandia.

Populér ku topik