Pélor sareng daging oposisi anu henteu sami. Bagéan 1

Pélor sareng daging oposisi anu henteu sami. Bagéan 1
Pélor sareng daging oposisi anu henteu sami. Bagéan 1
Anonim

Téori munggaran kunaon tatu pélor ngagaduhan akibat anu parah (bahkan upami henteu langsung maehan) nyaéta ideu jaringan karacunan ku timbel sareng bubuk mesiu. Ieu kumaha inféksi baktéri parah tina kanal tatu dipedar, anu biasana diubaran ku beusi panas sareng minyak golak. Penderitaan anu cilaka tina "terapi" ieu ningkat sababaraha kali, dugi ka ngareuwaskeun rasa nyeri. Nanging, nepi ka 1514, para ilmuwan tiasa ngaidentipikasi lima sipat tina péstol gunshot: burn (adustio), bruise (contusion), presipitasi (attrition), fracture (fractura) sareng karacunan (venenum). Metodeu biadab pikeun nyabut pelor sareng tuang minyak anu ngagolak rusak ngan ukur pertengahan abad ka-16 di Perancis.

Pélor sareng daging oposisi anu henteu sami. Bagéan 1

Ahli bedah Paré Amboise

Ahli bedah Paré Ambroise di 1545, nalika perang deui, nyanghareupan kakurangan minyak golak anu parah pikeun anu terluka - sababaraha prajurit kedah saukur dibungkus. Henteu ngarepkeun pamulihan musibah aranjeunna, Paré mariksa perban saatos waktos sareng heran pisan. Tatu na dina kaayaan langkung saé dibandingkeun sareng anu ngagaduhan minyak "salvage". Urang Perancis ogé nampik pamanggih yén pélorna panas nalika hiber sareng tambahan ngaduruk jaringan manusa. Ambroise dilakukeun, sigana mah ékspérimén anu mimiti dina balistik tatu, nembak kantong wol, tow sareng bahkan bubuk mesiu. Teu aya anu hurung atanapi ngabeledug, janten tiori ngabeuleum ditolak.

Sejarah umat manusa nyayogikeun bahan anu éksténsif pikeun dokter sareng élmuwan pikeun diajar pangaruh pelor kana daging - Perang Tilu Puluh Taun 1618-1648, Perang Tujuh Taun 1756-1763, kampanye militér Napoleon 1796-1814 janten panggedéna dina tilu abad. sareng pembantaian minor sanésna.

Salah sahiji tés skala pinuh mimiti aksi pelor kana objék, sami sareng daging manusa, dilakukeun ku urang Perancis Guillaume Dupuytren di 1836. Ahli bedah militér némbakan mayit, papan, piring timah, dirasakeun, sareng mendakan yén saluran seuneu ngagaduhan bentukna corong, kalayan dasarna anu lega nyanghareup ka liang kaluar. Kacindekan tina karyana nyaéta tésis yén ukuran toko bakal langkung ageung tibatan inlet. Teras (dina 1848) ideu ieu ditantang ku ahli bedah Rusia Nikolai Pirogov, anu, dumasar kana pangalaman éksténsif sareng pengamatan luka-luka prajurit nalika ngepung désa Salta, nunjukkeun yén "pangaruh Dupuytren" tiasa dilakukeun ngan ukur nalika pélor nembak tulang.

Gambar

"N.I. Pirogov nalungtik pasién D.I. Mendeleev" I. Tikhiy

Sapotong timah cacad dina prosés sareng nyeuri jaringan anu caket. Pirogov ngabuktikeun yén nalika pelor nembus ngan ukur jaringan lemes, liang kaluarna sok langkung alit sareng parantos lebet. Sadaya hasil pengamatan sareng eksperimen ieu sah pikeun pertengahan abad ka-19 - bedil muzzles-loading mulus kalayan peluru gancang-gancang (200-300 m / s) maréntah di medan perang.

Revolusi leutik didamel taun 1849 ku pélor Minier anu bentukna kerucut sareng kecepatan hiber anu langkung luhur anu langkung luhur. Pencét pélor sapertos kitu ka jalma nyababkeun karuksakan anu parah pisan, ngingetkeun pangaruh ledakan. Ieu anu ditulis Pirogov terkenal di 1854:

Gambar

Minier pélor sareng bagian silang tina Minier cekik

Pélor Mignet maénkeun peran sedihna pikeun Rusia dina Perang Krimea. Tapi épolusi henteu tetep di dieu ogé - bedil jarum Dreise sareng Chasspo parantos ngagaduhan kartrij unitary sareng peluru silindris-kerucut kaliber alit kalayan kecepatan luhur pisan pikeun waktos éta - 430 m / s.Éta sareng pélor ieu yén deformasi pélor dina jaringan, nyababkeun sangsara tambahan, dimimitian.

Gambar
Gambar

Kartrid kertas Chasspo

Gambar

Kartrid bedil jarum. Kénca Dreise, di tengah Chasspo

Pirogov nyerat taun 1871: Élmuwan maju seueur hipotesis pikeun ngajelaskeun pangaruh bursting barbarous tina pélor énggal:

- deformasi supa sareng lebur pelor;

- ideu rotasi pélor sareng pembentukan lapisan wates;

- téori hidrolik;

- tiori shock sareng hidrodinamika;

- hipotesis geger otak sareng gelombang balistik sirah.

Élmuwan nyobian ngabuktoskeun hipotésis anu munggaran ku dibekelan ieu. Pelor, nalika nyabak daging, deformasi sareng ngalegaan dina bagian sirah, ngadorong wates saluran tatu. Salaku tambahan, panaliti ngusulkeun ideu anu pikaresepeun, numutkeun yén peluru timah, nalika dipecat ti kajauhan, lebur sareng partikel kalungguhan cair, kusabab rotasi pélor, disemprotkeun dina arah gurat. Ieu kumaha saluran corong anu dahsyat nembongan dina awak manusa, ngembang nuju toko. Pamikiran anu salajengna nyaéta pernyataan ngeunaan tekanan hidrolik anu lumangsung nalika pélor nembak sirah, dada atanapi rongga beuteung. Panaliti diterangkeun kana ideu ieu ku némbak kosong sareng dieusian kaléng cai. Balukarna, sakumaha anjeun terang, lengkep pisan - pélor ngalangkungan kaléng kosong, ngan ukur nyéépkeun liang, sedengkeun pelor ngan saukur nyéépkeun wadah anu dieusi cai. Kesalahpahaman anu jero ieu dikaluarkeun ku ahli hukum Swiss anu meunang hadiah Nobel Theodor Kocher, anu janten, kanyataanna, salah saurang pendiri balistik tatu médis.

Gambar

Emil Theodor Kocher

Kocher, saatos seueur ékspérimén sareng itungan taun 80an abad XIX, ngabuktikeun yén lebur pelor 95% henteu janten masalah pikeun jaringan anu katarajang, sabab éta tiasa diémutan. Dina waktos anu sasarengan, ahli bedah, saatos nembak gelatin sareng sabun, negeskeun deformasi sapertos supa tina pelor dina jaringan, tapi ieu ogé henteu pati penting sareng henteu ngajelaskeun "pangaruh ledakan" tina tatu. Kocher, dina ékspérimén ilmiah anu ketat, nunjukkeun pangaruh anu teu kapendak tina rotasi pélor kana sipat tatu. Pélor bedil diputer lalaunan - ngan ukur 4 péngkolan per 1 méter perjalanan. Nyaéta, teu aya seueur bédana senjata pikeun kéngingkeun pélor - bedil atanapi lemes. Misteri interaksi pélor sareng daging manusa tetep katutup dina gelap.

Masih aya pendapat (dirumuskeun dina akhir abad ka-19) ngeunaan pangaruh kana tatu lapisan wates anu aya di tukangeun pelor ngalayang sareng ngabentuk aliran anu ngagalura. Nalika nembus kana daging, pelor sapertos kitu, kalayan bagian "buntut" na, mawa sapanjang jaringan, parah nganyenyeri organ-organ. Tapi tiori ieu henteu ngajelaskeun ku naon waé karusakan organ sareng jaringan anu aya di sababaraha jarak tina sirah pelor. Salajengna nyaéta téori tekanan hidrostatik, anu sacara saderhana ngajelaskeun paripolah pelor dina jaringan - nyaéta pencét hidrolik alit anu nyiptakeun tekanan ngabeledug kana pangaruh, nyebarkeun dina sadaya arah kalayan kakuatan anu sami. Di dieu anjeun nembé émut tés sakola yén jalma ngagaduhan 70% cai. Éta sigana pangaruh pelor kana daging dipedar rada saderhana sareng dipikaharti. Nanging, sadaya catetan médis élmuwan Éropa bingung ku ahli bedah Rusia anu dipimpin ku Nikolai Pirogov.

Gambar

Nikolay Ivanovich Pirogov

Ieu anu diucapkeun ku dokter militér Rusia dina waktos éta: Kieu lahirna tiori shock tindakan senjata api, didamel di Rusia. Pentingna anu paling penting dina éta dibéré laju peluru, anu kakuatanana boh penetrasiana aya dina proporsi langsung. Ahli bedah Tile Vladimir Avgustovich paling raket dina topik ieu, anu ngayakeun ékspérimén pisan "visual" sareng mayit anu henteu tetep. Tangkorakna tos diluncurkeun, nyaéta liang "dipotong" di jerona, teras nembak dipecat di daérah anu caket liangna.Upami urang nuturkeun téori palu cai, maka, salaku hasilna, medulla sawaréh ngan saukur hiber ngalangkungan liang anu parantos disiapkeun sateuacanna, tapi ieu henteu dititénan. Hasilna, aranjeunna janten kacindekan yén énergi kinétik pelor mangrupikeun faktor pangaruh utama pangaruh kana daging hirup. Thiele nyerat perkawis ieu: Ngan dina waktos ieu, dina awal abad ka-20, studi banding ngeunaan pangaruh anu ngarusak tina pélor timbel 10, 67-mm kana bedil Berdan kalayan kecepatan awal 431 m / s sareng 7, Emod pelor cangkang 62-mm. 1908 pikeun bedil Mosin (amunisi laju 640 m / s).

Gambar
Gambar

Kartrid sareng pélor pikeun bedil Berdan

Gambar

Kartrid sareng pélor pikeun bedil Mosin

Boh di Rusia boh di Éropa, padamelan nuju jalan-jalan pikeun ngaduga sifat anu nembak bedil tina pélor cangkang dina perang kahareup, ogé pikeun ngembangkeun metode terapi. Peluru timah dina cangkang heuras sigana langkung "manusiawi" tibatan cangkang klasik, sabab jarang cacad dina jaringan sareng henteu nyababkeun "pangaruh ngabeledug". Tapi aya ogé anu teu percanten ti ahli bedah anu leres negeskeun yén "manusiawi sanés peluru, tapi panangan ahli bedah lapangan militér" (Nicht die Geschosse sind human; human ist die Bechandlung des Feldarztes). Panilitian komparatif sapertos kieu ngajantenkeun Inggris ngémutan épéktipitas pélor cangkang Lee Enfield 7.7mm ngalawan panatik gunung di belah kulon kalér India di wates Afghanistan. Hasilna, aranjeunna ngagaduhan ideu pikeun ngantepkeun sirah pelorna kabuka tina cangkang, ogé nyukuran potongan kulit dina cangkang sareng reses. Ieu kumaha munculna jalma terkenal sareng biadab "Dum-Dum". Konperénsi Hague Internasional 1899 antukna ngalarang "pélor anu gampang dibongkar atanapi rata dina awak manusa, anu cangkangna henteu lengkep nutupan inti atanapi ngagaduhan takuk."

Aya ogé tiori anu panasaran dina sajarah balistik tatu. Janten, tiori anu disebatkeun ngeunaan gelombang balistik sirah ngajelaskeun karuksakan jaringan ku pangaruh lapisan hawa padet, anu kabentuk di payuneun peluru hiber. Hawa ieu anu nyusut daging payuneun pélor, ngalegaan jalanna. Sareng deuih sadayana ditolak ku dokter Rusia.

Gambar

"Ahli bedah E.V. Pavlov di rohangan operasi" I. Repin

Gambar

Evgeny Vasilievich Pavlov

E.V. Pavlov ngalakukeun percobaan anu elegan di Akademi Médis Militer. Panulis nerapkeun lapisan soot ipis kana lambaran kardus nganggo sikat lemes, teras nempatkeun lambaranana dina permukaan anu horisontal. Ieu dituturkeun ku makéna tina 18 léngkah, sareng pelorna kedah langsung ngaléos kana kardus. Hasil tina ékspérimén nunjukkeun yén niupkeun jelaga (diaméterna henteu langkung ti 2 cm) tiasa waé upami pélor ngalirkeun 1 cm diluhur karton. Upami pelor naék 6 cm langkung luhur, maka hawa henteu mangaruhan pisan dina jelaga. Sacara umum, Pavlov ngabuktikeun yén ngan ku titik-kosong ditémbak massa hawa di hareup pelor kumaha bae tiasa mangaruhan daging. Komo di dieu, gas bubuk bakal pangaruhna langkung ageung.

Kitu anu janten kameunangan ubar militér Rusia.

Populér ku topik