Ieu Sparta! Bagéan II

Ieu Sparta! Bagéan II
Ieu Sparta! Bagéan II
Anonim

Dina bagian mimiti tulisan kami, kami parantos nyarioskeun yén Lacedaemon janten "Sparta" salaku akibat tina dua perang Messenian, anu nyababkeun transformasi nagara Spartiat janten "kamp militér".

Salila Perang Messenian Kahiji, kategori aneh anu henteu sami sareng warga nagara muncul di Sparta - "barudak parawan" (Parthenia). Efor Kimsky (saurang sajarawan ti Asia Minor, saurang kontémporér Aristoteles) nyatakeun yén awéwé Spartan mimiti ngadu'a yén bahkan anu masih hirup salakina hirup sapertos randa-randa - sabab lalaki sumpah moal balik ka bumi dugi ka kameunangan. Hasilna, sakumpulan prajurit ngora disangka dikirim ka Sparta pikeun "bagikeun ranjang" sareng istri sareng budak awéwé anu umur dini. Nanging, murangkalih anu dilahirkeun henteu diaku sacara sah. Kunaon Sugan, para prajurit ngora ieu, kanyataanna, teu aya anu masihan ijin pikeun "bagi-bagi tempat tidur" sareng pamajikan batur sareng, malih parawan Sparta? Numutkeun ka anu sanés, versi anu kirang romantis, urang Parfénian mangrupikeun barudak tina perkawinan campuran. Saha waé "barudak parawan" éta, aranjeunna henteu nampi plot bumi kalayan helik anu napel, sahingga teu tiasa dianggap warga lengkep. Pemberontakan Parteyians anu nungtut kaadilan diteken, tapi masalahna tetep. Maka, diputuskeun pikeun ngirim "barudak parawan" ka beulah kidul Itali, tempat aranjeunna ngadegkeun kota Tarentum. Padumukan ageung tina suku Iapig, tempatna di tempat anu dipikahoyong ku Parthians, musnah, pendudukna musnah, anu dikukuhkeun ku mendakan nekropolis ageung - situs kubur massal ti jaman harita.

Gambar

Trent dina peta

Dendam "anak parawan" ngalawan tanah air anu leres-leres ngusir aranjeunna hébat pisan anu salami lami aranjeunna sacara praktis ngeureunkeun sadayana hubungan sareng Lacedaemon. Kurangna pamawa tradisi nyababkeun pamekaran jajahan sapanjang jalur anu langsung sabalikna ti Sparta. Sareng, dipanggil ku urang Tarénians pikeun perang sareng Roma, Pyrrhus kaget pisan ningali yén turunan Spartiats "tina kabébasan sorangan henteu condong pikeun membela diri atanapi ngajaga saha waé, tapi hoyong ngiringan anjeunna kana perang di maréntahkeun cicing di bumi nyalira sareng henteu tinggaleun mandi sareng pésta”(Polybius).

Gambar

Koin ti kota Tarentum, abad ka-4 SM

Dina Perang II Messenian, phalanx anu kawéntar muncul di tentara Spartan, sareng nonoman Spartan mimiti ngaronda di jalan-jalan wengi, moro hélik (crypti) lumpat ka gunung atanapi ka Messenia.

Saatos kameunangan akhirna ngalawan Messenia (668 SM), périodeu Sparta anu lami di Hellas dimimitian.

Sedengkeun nagara-nagara sanésna "miceun" jumlah "surplus" di koloni, aktip pangeusi basisir Mediterania komo Laut Hideung, Sparta anu teras-terasan ngembang kalayan pasukanana anu terlatih kalayan cemerlang janten hégémon anu henteu diperdebatkeun di Yunani, parantos lami teu saurang ogé kawijakan atanapi serikat buruhna. Tapi, sakumaha Aristoteles nyatet, "henteu aya gunana pikeun nyiptakeun budaya anu didasarkeun ngan ukur dina kamahéran militér, kumargi aya hal sapertos perdamaian, sareng anjeun kedah ngungkulanana ti jaman ka jaman." Kadang-kadang sigana mah sateuacan nyiptakeun hiji nagara Yunani sareng Sparta dina sirahna, ngan ukur hiji léngkah - tapi ieu, anu terakhir, léngkah anu pernah dilakukeun ku Lacedaemon. Sparta teuing henteu sapertos kawijakan anu sanés, bédana antara élitna sareng élit nagara bagian sanés teuing, cita-cita teuing béda. Salaku tambahan, urang Spartan sacara tradisional teu paduli kana urusan sesa Yunani.Sanaos henteu aya anu ngancam kasalametan sareng karaharjaan Lacedaemon sareng Peloponnese, Sparta kalem, sareng kalemesan ieu kadang-kadang wawatesan kana pamrih. Sadaya ieu henteu ngamungkinkeun nyiptakeun aristokrasi Yunani umum, anu bakal resep ayana Hellas tunggal. Pasukan sentrifugal terus-terusan ngabedakeun Yunani.

Kami parantos nyarios dina bagian kahiji yén ti umur 7 dugi ka 20 taun, budak-budak Spartan digedékeun kalayan panceg - sajenis kost, anu tugasna ngadidik warga idéal kota, anu nolak ngawangun tembok bénténg. Diantara hal-hal sanésna, aranjeunna ngajar aranjeunna pikeun nganyatakeun pipikiranana sakedap, jelas sareng jelas - nyaéta, pikeun nganyatakeun diri sacara laconically. Sareng ieu anu kaget pisan urang Yunani tina kawijakan anu sanés, anu sakola na, sabalikna, aranjeunna diajar nyumputkeun hartos dina kaayaan kalimat panjang anu indah ("kekecapan", nyaéta demagoguery sareng rétorika). Salaku tambahan pikeun putra-putra wargi Sparta, aya dua kategori mahasiswa deui dina umur. Anu mimiti diantarana - barudak ti kulawarga bangsawan nagara-nagara Yunani anu sanés - sistem pendidikan Spartan pendidikan sareng asuhan dipeunteun pisan di Hellas. Tapi kalahiran anu mulya henteu cekap: pikeun nangtoskeun putrana dina agela, bapa kedah ngagaduhan sababaraha jasa pikeun Lacedaemon. Babarengan sareng barudak Sparta sareng asing anu mulya, barudak Perié ogé diajar dina umur, anu teras janten pelengkap prajurit Spartan, sareng, upami diperyogikeun, tiasa ngagentos hoplites anu maot atanapi anu terluka di phalanx. Hésé ngagunakeun heliks sareng perieks biasa anu henteu ngalaman latihan militér salaku hoplites - bajoang anu kirang terlatih dina phalanx bertindak salaku mékanisme anu diminyakan sanés sanés sekutu, tapi ngan ukur beban. Éta hoplites anu nganggo pakarang (tina kecap "hoplon" - "tameng") anu janten dasar pasukan Sparta.

Gambar

[/ tengah]

Patung marmer Hoplite. Abad ka 5 SM Museum Arkéologis Sparta, Yunani

Sareng kecap "tameng" dina nami prajurit ieu henteu kahaja. Kanyataanna nyaéta taméng anu nangtung dina jajaran hoplites, henteu ngan ukur nutupan dirina nyalira, tapi ogé réréncanganna:

"Barina ogé, unggal prajurit, kasieunan pikeun sisi anu teu dijaga, nyobian sabisa-bisa nyumput tukangeun tameng réréncanganna di belah katuhu, sareng mikir yén langkung caket jajaranana ditutup, langkung aman jabatanana" (Thucydides).

Saatos perang, Spartan nyandak anu maot sareng tatu dina tamengna. Maka, kecap pamisah tradisional ka Spartiat dina kampanye nyaéta kecap: "Kalayan tameng, atanapi dina tameng." Kaleungitan tameng mangrupikeun kajahatan anu matak pikasieuneun, anu bahkan tiasa dituturkeun ku nyabut kawarganagaraan.

Gambar

Jean-Jacques le Barbier, awéwé Spartan masrahkeun taméng ka putrana

Perieks ngora, anu henteu nampi latihan agel, dianggo dina tentara Spartan salaku tentara leumpang ringan bantu. Salaku tambahan, heliks ngiringan Spartiats dina kampanye - kadang jumlahna ngahontal tujuh urang per Spartan. Aranjeunna henteu nyandak bagian tina permusuhan, aranjeunna dianggo salaku pelayan - aranjeunna ngalaksanakeun tugas pawang, tukang masak, mesen. Tapi dina kawijakan anu sanés, kuli, tukang kayu, tukang nyieun pot, tukang kebon sareng tukang masak dipasihan senjata sareng disayogikeun ku hoplites: henteu heran yén di Sparta tentara sapertos kitu, musuh sareng sekutu, diperlakukeun kalayan hina.

Tapi kadang-kadang urang Sparta ogé kedah ngempelkeun hélik dina unit tentara leumpang tambahan. Dina mangsa perang Peloponnesian anu sesah, jumlah hélik anu dibébaskeun dina tentara Spartan ngahontal 2-3 rébu urang. Sababaraha diantarana teras dilatih pikeun bertindak salaku bagian tina phalanx sareng janten hoplites.

Dina kampanye, tentara Spartan dibarengan ku tukang flutis, anu maénkeun pawai aranjeunna nalika perang:

"Aranjeunna gaduhna sanés numutkeun adat agama, tapi dina raraga maju kalayan musik sareng henteu ngarusak formasi perang" (Thucydides).

Gambar

Prajurit Spartan badé kana perang, sareng tukang gambar flutist tina vas Korinta, abad ka-7. SM.

Pakean urang Spartan dina kampanye sacara tradisional beureum sahingga teu katingali getih dina éta.Sateuacan perang, tsar damel pangorbanan munggaran ka Muzam - "sahingga carita ngeunaan kami pantes dieksploitasi" (Evdamid). Upami aya juara Olimpiade dina tentara Spartan, anjeunna dibéré hak pikeun janten gigireun raja nalika perang. Dinas di kavaleri di Sparta henteu dianggap bergengsi, lami-lami jalma anu henteu tiasa janten hoplite direkrut kana kavaleri. Sebutan mimiti kavaleri Spartan ti mimiti taun 424 SM, nalika 400 urang tunggang kuda dirékrut, anu dianggo utamina pikeun ngajaga phalanx. Dina 394 SM. jumlah pasukan kavaleri dina tentara Spartan ningkat janten 600.

Kemenangan di Yunani ditangtukeun ku datangna utusan ti pihak anu éléh, anu ngalirkeun pamundut senapan pikeun ngumpulkeun mayit para prajurit. Carita panasaran kajadian nalika pamaréntahan Phiraeus di 544 SM. Teras, ku perjanjian Spartan sareng Argos, 300 prajurit asup kana perang: daérah anu diperdiharkeunana tetep pikeun anu meunang. Dina akhir dinten, 2 Argos sareng 1 Spartan salamet. Urang Argos, nganggap dirina juara, ninggalkeun medan perang sareng angkat ka Argos pikeun nyenangkeun sasama wargi na kalayan warta ngeunaan kameunangan. Tapi prajurit Spartan tetep dina tempatna, sareng sabangsana nganggap angkatna para lawan ti medan perang salaku hiber. Urang Argos, tangtosna, henteu satuju sareng ieu, sareng énjingna perang pasukan utama Argos sareng Sparta kajantenan, dimana urang Sparta meunang. Herodotus nyatakeun yén ti saprak éta, urang Spartan mimiti nganggo rambut panjang (sateuacanna aranjeunna diteukteuk), sareng Argos, sabalikna, mutuskeun potongan rambut pondok - dugi aranjeunna tiasa néwak deui Thiraea.

Dina awal abad ka-VI-V. SM. Argos mangrupikeun saingan utama Lacedaemon di Peloponnese. Raja Cleomenes kuring akhirna ngéléhkeun anjeunna. Nalika, saatos salah sahiji perang, Argos mundur nyobian nyumput di leuweung suci sareng candi utama nagara anu aya di dinya, anjeunna tanpa ragu-ragu maréntahkeun para helper anu ngiringan anjeunna pikeun ngabakar hutan.. Teras, Cleomenes campuh dina urusan Athena, ngusir kazalimah Hippias (510 SM), sareng di 506 SM. direbut Eleusis sareng bahkan ngarencanakeun nyandak Athena supados kalebet Attica di Uni Peloponnesian, tapi henteu didukung ku sainganna, Raja Euripontides Demarat. Cleomenes Demarat ieu henteu pernah ngahampura: engké, pikeun nyatakeun anjeunna haram, anjeunna ngajalin Oracle Delphic. Saatos ngahontal panyabutan Demarat, Cleomenes sareng raja anyar Leotichides nalukkeun Pulo Aegina. Demarat kabur ti Sparta ka Persia. Tapi sadaya prestasi ieu henteu nyalametkeun Cleomenes, nalika tipu daya kalayan pemalsuan oracle Delphic diturunkeun. Ieu dituturkeun ku kajadian anu dijelaskeun dina bagian kahiji: hiber ka Arcadia, maot parah nalika balik deui ka Sparta - kami moal ngulang deui. Sakali deui, kuring balik kana acara ieu ngalaporkeun yén Leonidas, anu ditakdirkeun janten terkenal di Thermopylae, janten panerusna Cleomenes.

Tapi hayu urang balikan deui sakedik.

Saatos nalukkeun Messenia, Sparta nyandak léngkah salajengna sareng penting pisan nuju hégemoni di Hellas: sakitar 560 SM. anjeunna ngéléhkeun Tegea, tapi henteu ngajantenkeun wargana janten hélem, tapi ngayakinkeun aranjeunna janten sekutu. Janten léngkah munggaran dilakukeun dina nyiptakeun Uni Peloponnesian - asosiasi kuat nagara-nagara Yunani, dipimpin ku Sparta. Sekutu Lacedaemon salajengna nyaéta Elis. Beda sareng urang Aténia, urang Sparta henteu nyandak nanaon ti sekutu na, nungtut ti aranjeunna ngan pasukan bantu nalika perang.

Dina 500 SM. Kota-kota Yunani Ionia, anu aya dina kakawasaan raja Persia Darius I, barontak, dina taun payun (499) taun aranjeunna naros ka Athena sareng Sparta pikeun pitulung. Mustahil pikeun gancang nganteurkeun kontingen militér anu cekap ageung ka Asia Minor. Sareng, ku sabab kitu, mustahil pikeun nyayogikeun bantosan anu nyata pikeun anu barontak. Ku alatan éta, raja Spartan Cleomenes kuring sacara ati-ati nolak ilubiung dina petualangan ieu. Athena ngirimkeun 20 kapal na pikeun ngabantosan urang Ionia (5 deui dikirim ku kota Euboean Eritrea).Kaputusan ieu ngagaduhan akibat anu tragis sareng janten panyababna perang Greco-Persia anu terkenal, anu nyababkeun seueur kasedihan pikeun warga Hellas, tapi ngagungkeun sababaraha jénderal Yunani, utusan Aténia Philipides, anu ngajalankeun jarak maraton (numutkeun ka Herodotus, dina wengi anjeunna ogé ngungsi ka Sparta, ngungkulan 1240 stades - langkung ti 238 km) sareng saloba 300 urang Sparta. Dina taun 498 SM. Pemberontak ngabakar ibukota satrapy Lydian - Sardis, tapi teras éléh di Pulo Lada (495)., Sareng di 494 SM. urang Persia nyandak Miletus. Pemberontakan di Ionia sacara brutal diteken, sareng pandangan raja Persia ngalieuk ka Hellas, anu wani nangtang karajaanna.

Ieu Sparta! Bagéan II

Darius I

Dina taun 492 SM. awak komandan Persia Mardonius nalukkeun Makédonia, tapi armada Persia binasa nalika badai di Cape Athos, kampanye ngalawan Hellas kaganggu.

Dina taun 490 SM. tentara Raja Darius badarat di Marathon. Urang Spartan, ngarayakeun liburan Dorian pikeun ngahargaan Apollo, telat pikeun ngamimitian perang, tapi urang Athena ngungkulan tanpa aranjeunna waktos ieu, saatos meunang salah sahiji kameunangan paling kasohor dina sajarah dunya. Tapi kajadian ieu ngan ukur prolog tina perang hébat. Dina taun 480 SM. raja Persia anyar Xerxes ngirimkeun tentara ageung ka Yunani.

Gambar

[tengah] Pahlawan Persia

Gambar

[/ tengah]

Lega tina sirah sareng taktak pamanah Persia nalika kakuasaan Xerxes I

Saingan Achaean Cleomenes, Euripontides Demarat, janten panaséhat militér pikeun raja Persia. Untungna pikeun Yunani, yakin kana kakuatan pasukanana, Xerxes henteu nguping teuing kana naséhat raja anu nyela. Kedah ditetepkeun, henteu sapertos Agiad, anu sacara tradisional mingpin pésta anti-Pérsia di Sparta, Euripontid langkung simpatik ka Pérsia. Sareng sesah kanggo nyarios kumaha sajarah Hellas bakal maju upami Demarat, sanés Cleomenes, meunang di Sparta.

Gambar

Xerxes I

Tentara Xerxes ageung, tapi ngagaduhan kakurangan anu signifikan - éta diwangun ku hijian anu hérogén sareng didominasi ku formasi bersenjata ringan anu henteu tiasa merjuangkeun istilah anu sami, kalayan hoplites Yunani anu disiplin anu parantos diajar ngajaga formasi na ogé. Salaku tambahan, urang Pérsia kedah ngaliwat lolos Thermopylae (antawis Tessaly sareng Yunani Tengah), anu rubakna dina titik anu paling sempit henteu langkung ti 20 méter.

Dina buku ka-7 tina "Sejarah" na ("Polyhymnia") Herodotus nyerat:

"Janten desa Alpeny, saluareun Thermopylae, gaduh jalan karéta pikeun ngan ukur hiji gerbong … Di Kulon Thermopylae, gunung anu teu tiasa diakses, lungkawing sareng luhur bakal naék, dugi ka Eta. Di wétan, jalanna langsung ka laut sareng rawa-rawa. Tembok didamel di jurang ieu, sareng kantos aya gerbang di jerona … Urang Yunani ayeuna parantos mutuskeun pikeun malikeun témbok ieu sahingga ngahalangan jalan ka Hellas pikeun jalma babari."

Éta mangrupikeun kasempetan anu saé, anu Yunani henteu ngamangpaatkeun pinuh. The Spartan Dorians sohor ayeuna-ayeuna liburan pikeun ngahargaan déwa utama na - Apollo, anu kultus aranjeunna sakali dibawa ka Laconica. Malah bagian tina tentarana henteu dikirim ka Athena. Raja Hagiad (Achaean) Leonidas angkat ka Thermopylae anu ngan ukur 300 prajurit dileupaskeun. Panginten, éta mangrupikeun tempat pribadi Leonidas: hippey - pangawal, ngandelkeun ka unggal raja Sparta. Sugan aranjeunna katurunan Achaeans, anu Apollo mangrupakeun déwa asing. Ogé, sakitar sarébu perieks bersenjata ringan dina kampanye. Aranjeunna diiluan ku sababaraha rébu prajurit ti sababaraha kota di Yunani.

Herodotus ngalaporkeun:

"Pasukan Hellenik diwangun ku 300 hoplites Spartan, 1000 Tegeans sareng Mantineans (masing-masing 500), 120 lalaki ti Orchomenes di Arcadia sareng 1000 ti sésa Arcadia, teras 400 ti Corinto, 200 ti Fliunt sareng 80 ti Mycenae. Jalma-jalma ieu asalna ti Peloponnese. Ti Boeotia aya 0,700 Thespians sareng 400 Thebans. Salaku tambahan, urang Yunani nyungkeun bantosan ti Opunt Locrian kalayan sadaya milisi sareng 1000 urang Fcians."

Jumlah total tentara Leonidas salaku hasilna dibasajankeun 7 dugi 10 rébu urang.Sésana dipikaterang ku sadayana: nyumput di tukangeun témbok anu diwangun tina batu ageung, para hoplites hasil pisan nahan serangan pasukan Persia, périodik ngalangkungan serangan balik - dugi ka béja yén daérah Yunani parantos dipotong di sapanjang jalur domba. Lalaki éta, berkat anu hianatna urang Persia ngalangkungan detasmen Leonidas, disebat Efialtes (kecap ieu di Yunani engké hartosna "ngimpina"). Tanpa ngantosan hadiah, anjeunna kabur ti kemah Persia, teras teras dibunuh sareng tiwas di gunung. Meungpeuk jalur ieu bahkan langkung gampil tibatan Thermopylae Pass, tapi panik ngarebut sekutu Spartan. Aranjeunna nyarios yén Leonidas ngantunkeun aranjeunna supados henteu ngabagi pati anu mulya sareng saha waé, tapi, langkung kamungkinan, aranjeunna sorangan angkat, henteu hoyong maot. Urang Sparta henteu angkat, kusabab aranjeunna kasieunan éra langkung ti pati. Salaku tambahan, Leonidas didominasi ku prediksi yén dina perang anu bakal datang, raja Persia bakal nalukkeun Sparta, atanapi raja Spartan bakal maot. Sareng prediksi teras dipandang langkung serius. Ngirim Leonidas ku pasukan leutik sapertos ka Thermopylae, Gerons sareng Épors, dina intina, cicingeun maréntahkeun anjeunna maot dina perang. Ditilik ku paréntah anu Leonidas pasihkeun ka istrina, dina kampanye (pikeun milari salaki anu saé sareng ngalahirkeun putra-putra), anjeunna ngartos sadayana leres sareng teras nyandak pilihan, ngorbankeun dirina pikeun nyalametkeun Sparta.

Gambar

Tugu di Thermopylae

Hanjakalna, Lacedaemon sareng Thespians, anu tetep sareng Spartiats sareng maot ogé dina perang anu henteu sami, ayeuna sacara praktis hilap. Diodorus ngalaporkeun yén Pérsia nyerang prajurit Hellénis pamungkas ku tumbak sareng panah. Di Thermopylae, arkéologis mendakan bukit leutik, sacara harfiah ditabuh ku panah Persia - tétéla éta janten posisi terakhir tina detasemen Leonidas.

Gambar

Tanda peringatan di Thermopylae

Total, urang Yunani di Thermopylae kaleungitan sakitar 4.000 urang. Tapi urang Spartan pupus sanés 300, tapi 299: prajurit anu namina Aristodemus gering di jalan sareng ditingalkeun di Alpenes. Nalika anjeunna balik deui ka Sparta, aranjeunna lirén nyarios sareng anjeunna, tatanggana henteu ngabagi cai sareng tuangeun ka anjeunna, ti saprak éta anjeunna dikenal dina landihan "Aristodem the Coward". Anjeunna pupus sataun payun dina perang Plataea - sareng anjeunna nyalira milarian pati dina perang. Herodotus perkirakeun kaleungitan urang Persia dina 20.000.

Dina taun 480 SM. perang laut anu kawéntar di Salamis ogé kajantenan. Kusabab kitu, sadaya kamulyaan tina kameunangan ieu disababkeun ku Themistocles Athena, tapi armada Yunani anu ngahiji dina perang ieu diparéntah ku Spartan Eurybiades. Manusia PR mandiri linguistik Themistocles (pengkhianat hareup sareng defector), salami laconic sareng bisnis sapertos Euribiade, maénkeun peran Furmanov handapeun Chapaev. Saatos eleh, Xerxes ninggalkeun Hellas sareng kaseueuran pasukanana. Di Yunani, korps saderekna Mardonius, jumlahna sakitar 30.000, tetep. Moal lami deui pasukanana diisi deui ku unit-unit anu seger, sahingga nalika perang Plataea (kota di Boeotia) anjeunna ngagaduhan 50.000 prajurit. Tulang tonggong tentara Yunani diwangun ku sakitar 8.000 prajurit ti Athena sareng 5.000 Sparta. Salaku tambahan, Sparta angkat ka narik helik kana pasukanana, anu dijanjikeun dibébaskeun upami meunang. Pausanias janten komandan tentara Yunani - sanés raja, tapi bupati Sparta.

Gambar

Pausanias, bust

Dina perang ieu, Spartan phalanx sacara harfiah ngadadarkeun pasukan Persia.

Gambar

Mardonius pupus, tapi perang terus. Sieun ku panyerang pasukan anyar, anu henteu kurang kuat, tentara Persia ageung pisan janten aliansi pan-Yunani didamel di Hellas, anu pamimpinna nyaéta pahlawan perang Plataea - Pausanias. Nanging, kapentingan Sparta sareng Athena béda teuing. Dina 477, saatos maot Pausanias anu parah, anu dituduhkeun ku Épors anu ngupayakeun kezaliman, Sparta mundur tina perang: Peloponnese sareng Yunani dibébaskeun tina pasukan Persia, sareng Spartates henteu hoyong deui gelut di luar Hellas. Uni Athena sareng Delian (Laut) anu dipimpin ku aranjeunna, anu kalebet kota-kota Yunani Kalér, pulau-pulau Laut Aegean sareng basisir Asia Minor, teras-terasan merangan urang Persia dugi ka taun 449 SM, nalika Peace of Callias parantos réngsé.Komandan paling penting tina Liga Delian nyaéta stratégi Athena Cimon. Sparta ogé nangtung dina kapala Uni Peloponnesian - konférénsi kawijakan Yunani kidul.

Gambar

Serikat Peloponnesian sareng Delian

Hébatna hubungan antara Sparta sareng Athena dipermudah ku kajadian tragis taun 465 SM, nalika, gempa bumi anu dahsyat, Sparta ampir ancur, seueur wargana anu maot. Huru-hara anu kakuasaan pikeun waktos di Lacedaemon ngabalukarkeun pemberontakan di Messinia, antukna 300 Spartiates deui ditelasan. Pemberontakan para hélem ditindes waé saatos 10 taun, skala permusuhan sapertos anu bahkan disebut Perang III Messenian. Lacedaemon dipaksa pikeun milarian bantuan ka Athena, sareng sobat hébat Sparta Cimon ngayakinkeun sasama wargi na pikeun nyayogikeun bantosan ieu. Nanging, pihak berwenang Sparta curiga sumping pasukan Aténia simpati pikeun helik anu berontak, sareng ku éta nampik ngabantosan. Di Athena, ieu dianggap ngahina, musuh Lacedaemon ngawasa di sana, sareng Cimon diusir ti Athena.

Dina taun 459 SM. bentrokan militér anu munggaran antara Sparta sareng Athena lumangsung - anu disebut Perang Peloponnesian Saeutik dimimitian, anu kasusun tina adu périodik di daérah anu dibantah. Samentara éta, Pericle ngawasa di Athena, anu, anu tungtungna nyita perbendaharaan Uni Delian, nganggo dana ieu pikeun ngawangun Tembok Panjang - ti Piraeus dugi ka Athena, sareng ieu henteu tiasa hariwang Sparta sareng sekutu na.

Gambar

Pericles putra Xanthippus, Aténia, salinan marmer Romawi saatos asli Yunani

Ngawasa laut, urang Aténians ngaluncurkeun perang perdagangan ngalawan Korinta sareng ngatur boikot perdagangan Megara, anu wani ngadukung Korinta. Membela sekutuna, Sparta maréntahkeun blokade angkatan laut diangkat. Athena ngaréspon ku paménta anu moyok pikeun masihan kamerdékaan pikeun kota-kota di Periode. Hasilna, invasi Attica ku Spartan di 446 ngamimitian Perang Peloponnesian Kahiji, anu dipungkas ku gencatan senjata disimpulkeun dina inisiatip Athena - nyaéta kameunangan Sparta. Sanaos éléh, urang Aténis ngudag kabijakan ékspansi anu aktip, mekarkeun pangaruhna sareng ngaganggu kota-kota Uni Peloponnesian. Pimpinan Sparta ngartos kumaha héséna pikeun ngalawan Athena tanpa gaduh armada kuat sorangan, sareng dina unggal kamungkinan tunda perang. Nanging, nyerah kana tuntutan sekutu na, dina 431 SM. Spartiats ngintun deui pasukanana ka Athena, maksadna, sapertos biasana, dina perang terbuka, pikeun ngaremuk pasukan aliansi Delian - sareng henteu mendakan tentara musuh. Ku maréntahkeun Pericle, langkung ti 100.000 jalma ti sakitar Athena dibawa kabur dina tukangeun tembok bénténg, anu henteu dipikaterang ku Spartan kumaha badai. Hanjakal, urang Spartan balik ka bumi, tapi taun payun aranjeunna dibantuan ku bala, ti mana dugi sapertilu penduduk Athena, kalebet Pericles, maot. Urang Atén anu ngageter nawiskeun karapihan, anu sombong Spartans ditolak. Hasilna, perang nyandak karakter anu panjang sareng pikareueuseun: 6 taun kameunangan hiji sisi digentoskeun ku éléhna, perbendaharaan lawan béak, cadanganna lebur, sareng teu saurang ogé anu tiasa menang. Dina taun 425, badai ngangkut kapal-kapal Athena ka palabuan Messenian anu henteu dijagaan tina Pylos, anu ku aranjeunna dicekel. Spartans anu caket, dina gilirannana, nguasaan pulau alit Sfakteria, sabalikna Pylos - sareng dipeungpeuk ku kapal-kapal anu sanés anu nyalametkeun ti Athena. Garnisun Sfakteria, kaserang kalaparan, nyerah ka urang Aténia, sareng kajadian anu henteu pati penting ieu ngajantenkeun kesan ageung di sapanjang Hellas - sabab, diantarana, 120 Spartiat ditéwak. Dugi ka dinten éta, teu saurang ogé - teu musuh atanapi réréncangan, percanten yén hiji detasemen sadaya prajurit Sparta tiasa iklas. Pasrahna ieu, katingalina ngancurkeun semangat Sparta anu reueus, anu dipaksa satuju kana perjanjian perdamaian - nguntungkeun pikeun Athena sareng ngahinakeun dirina (dunya Nikiev). Perjangjian ieu nyababkeun rasa teu pikaresepeun diantara sekutu anu berpengaruh di Sparta - Boeotia, Megara sareng Korinta.Salaku tambahan, Alcibiades, anu ngawasa di Athena, berhasil nyimpulkeun aliansi sareng saingan Lacedaemon anu lami di Peloponnese - Argos.

Gambar

Alcibiades, bust

Ieu parantos seueur teuing, sareng 418 SM. permusuhan dilanjutkeun, sareng deui, sapertos dina Perang II di Messenian, Sparta ampir-hampir maot, sareng ngan kameunangan dina Perang Mantinea nyalametkeun Lacedaemon. Thucydides nyerat perkawis perang ieu yén urang Sparta di dinya "cemerlang ngabuktoskeun kamampuanna pikeun meunang kalayan wani." Mantineans anu sekutu ka Argos nerbitkeun jangjang kénca tentara Spartan, dimana Skirites ditugaskeun - highlanders-Periecs (Thucydides nyerat yén aranjeunna "di tempat anu aranjeunna nyalira ti Lacedaemonians gaduh hak") sareng prajurit dina komando komandan alus Brasides, numutkeun prakarsa anu armor ringan diwanohkeun dina tentara. Tapi di sisi katuhu sareng di tengah, "dimana Raja Agis nangtung sareng 300 pangawal, disebat hippeas" (émut 300 Sparta Raja Leonidas?), The Spartans meunang kameunangan. Pasukan Atén di sisi kénca, parantos ampir dikurilingan, kabur ngan ukur éléh kusabab Agis "maréntahkeun sakumna tentara pikeun ngabantosan unit-unit anu éléh" (Thucydides).

Sareng kajadian-kajadian dina perang Peloponnesian dumadakan ngalangkungan sababaraha skénario phantasmagoric anu teu tiasa dibayangkeun. Dina taun 415 SM. Alcibiades ngolo-ngolo warga Athena pikeun ngatur ekspedisi anu mahal ka Sisilia - ngalawan Sparta sekutu Syracuse. Tapi di Athena sadaya patung Hermes dumadakan dirusak, sareng sababaraha alesan Alcibiades dituduh nguciwakeun suci ieu. Naha di bumi, sareng pikeun kapentingan naon, Alcibiades, anu ngimpikeun kajayaan militér, kedah ngalakukeun hal-hal sapertos dina wengi perjalanan laut anu hébat anu diatur ku anjeunna kalayan kasusah sapertos kitu, leres-leres teu kahartos. Tapi démokrasi Athenian sering brutal, kejam, sareng henteu rasional. Alcibiades anu gelo ngungsi ka Lacedaemon sareng kéngingkeun bantosan di ditu pikeun Syracuse anu dikepung. Komandan Spartan Gylippus, anu ngan mingpin 4 kapal ka Syracuse, mingpin pertahanan kota. Dina kapamingpinanna, urang Sisilia ngancurkeun armada Athena tina 200 kapal sareng tentara invasi, jumlahna aya 40 rébu urang. Salajengna Alcibiades mamatahan ka Spartan pikeun nguasaan Dhekeleia - daérah belah kaléreun Athena. 20.000 budak milik urang Athena anu beunghar angkat ka sisi Sparta sareng Liga Delian mimiti bubar. Tapi nalika raja Spartan Agis II perang di Attica, Alcibiades ngarayu istrina Timaeus (teu bogoh sareng teu aya pribadi: anjeunna ngan hoyong putrana janten raja Sparta). Sieun murka salaki timburu, anjeunna kabur ka Pérsia Asia Minor. Sparta, pikeun kameunangan akhir dina perang, peryogi armada, tapi teu aya artos kanggo pangwangunanna, sareng Sparta giliran ka Persia pikeun bantosan. Nanging, Alcibiades ngayakinkeun patih Asia Minor, Tissaphernes, yén bakal nguntungkeun pikeun Pérsia ngantep Yunani ngantunkeun diri dina perang anu teu aya tungtungna. Urang Sparta masih ngempelkeun jumlah anu diperyogikeun, ngawangun armada - sareng Alcibiades balik deui ka Athena pikeun nyandak deui posisi panglima panglima. Di Lacedaemon dina waktos ieu bintang komandan Spartan hébat Lysander naék, anu dina 407 SM. sacara praktis ngancurkeun armada Athena dina perang di Cape Notius.

Gambar

Lysander

Alcibiades teu aya sareng armada Athena dipimpin ku panuduh kapalna, anu lebet perang tanpa ijin - tapi Alcibiades deui diusir kaluar ti Athena. Saatos 2 taun, Lysander néwak ampir sadaya kapal Athena dina perang di Egospotamy (ngan 9 triremes anu berhasil kabur, stratégi Athena Konon ngungsi ka Pérsia, dimana anjeunna dipercanten ngawasi pangwangunan armada). Dina 404 SM. Lysander asup ka Athena. Maka réngsé Perang Peloponnesian 27 taun. Athena ku "démokrasi daulat" na janten ngambek sadayana di Hellas yén Korinta sareng Thebes maréntahkeun éta kota, anu dibenci ku urang Yunani, bakal dibuburak sareng penduduk Attica janten perbudakan. Tapi urang Spartan ngan ukur maréntahkeun ngarobohkeun Tembok Panjang anu nyambungkeun Athena sareng Piraeus, sareng nyésa ngan 12 kapal anu éléh. Lacedaemon parantos sieun ku penguatan Thebes, sareng sabab éta Spartiats nyéépkeun Athena, nyobian ngajantenkeun aranjeunna anggota unionna.Henteu aya anu saé, ti saprak 403 SM. urang Athena anu barontak ngagulingkeun pamaréntahan pro-partan, anu turun dina sajarah salaku "30 kazaliman". Sareng Thebes, saleresna, sacara kuat nguatkeun sareng, saatos nyimpulkeun aliansi sareng Korinta sareng Argos, dina tungtungna, ngancurkeun kakuatan Sparta. Panglima hébat Sparta anu terakhir, Tsar Agesilaus II, masih hasil perang di Asia Minor, ngéléhkeun urang Persia caket kota Sardis (tentara bayaran Yunani Cyrus the Younger, anu ngalakukeun Anabasis anu kawéntar, sareng komandanna Xenophon, ogé perang di na tentara). Nanging, Perang Korinta (ngalawan Athena, Thebes, Korinta sareng kutub Aegean anu didukung ku Persia - 396-387 SM) maksa Agesilaus ninggalkeun Asia Minor. Dina awal perang ieu, urut mentorna, sareng ayeuna sainganna, Lysander, maot. Konon Aténian sareng tiran Salamis (kota di Siprus) Evagoras ngéléhkeun armada Spartan di Cnidus (394 SM). Saatos éta, Konon balik deui ka Athena sareng ngawangun deui Tembok Panjang anu kawéntar. Ahli strategi Athena Iphicrates, anu ngembangkeun ideu Brasidas (anjeunna nambihan pedang sareng tumbak manjang pikeun baju perang, ogé anak panah: cabang anyar tentara - peltast), ngéléhkeun Spartan di Corinto taun 390 SM.

Tapi Agesilaus di darat sareng Antialkis di laut berhasil ngahontal hasil anu tiasa ditarima dina ieu, janten teu hasil, perang. Dina 386 SM. di Susa, Perdamaian Tsar disimpulkeun, anu nyatakeun kabébasan lengkep sadaya kota-kota Yunani, anu hartosna hégémoni tanpa sarat di Hellas of Sparta.

Tapi, perang sareng Liga Boeotian, anu pasukanana dipimpin ku Epaminondas sareng Pelopidas, réngsé dina musibah Sparta. Dina perang Leuctra (371 SM), phalanx Spartan anu sateuacanna teu éléh berkat taktik énggal (formasi serong pasukan) anu diciptakeun ku Epaminondas umum Theban anu hébat. Dugi ka waktos éta, sadaya perang Yunani mangrupikeun sipat "duel": sisi katuhu anu kuat tina pasukan lawan anu neken kana jangjang kénca lemah musuh. Anu meunang nyaéta jalma anu pangpayunna ngagulingkeun sisi kénca tentara musuh. Epaminondas nguatkeun sisi kénca na ku ngalebetkeun Sacred Corps of Thebes, sareng narik sisi katuhu na anu lemah deui. Di tempat niup utama, phalanx Theban tina 50 jajaran ngabobol formasi Spartan phalanx, anu sacara tradisional diwangun ku 12 jajaran, Raja Cleombrotus binasa bareng sareng sarébu hoplites, 400 diantarana Spartan. Ieu teu disangka-sangka yén Spartan engké ngabenerkeun éléhna ku nyarios yén Epaminondas "ngalawan aturan." Akibat tina éléh ieu nyaéta kaleungitan Messenia ku Sparta, anu langsung ngarusak basis sumber daya Lacedaemon sareng, nyatana, nyandak anjeunna kaluar tina jajaran kakuatan hébat Hellas. Saatos éléh ieu, tentara musuh ngepung Sparta pikeun kahiji kalina. Anjog sésa pasukanana sareng milisi sipil, Agesilaus berhasil membela kota. Spartan kapaksa nyimpulkeun aliansi sareng Athena, perang sareng Thebes teras-terasan mangtaun-taun. Putra Agesilaus, Archidamus, ngéléhkeun pasukan Argians sareng Arcadians dina perang, anu disebat Spartan "teu aya cimata" - sabab teu aya Spartan anu maot di dinya. Epaminondas salaku réspon, ngamangpaatkeun kanyataan yén Agesilaus sareng pasukanana angkat ka Arcadia, ngusahakeun deui néwak Sparta. Anjeunna suksés ngabobol kota, tapi dirobohkeun ti dinya ku detasmen Archidamus sareng Agesilaus. The Thebans mundur ka Arcadia, dimana di 362 SM. perang pasti dina perang ieu lumangsung caket kota Mantinea. Epaminondas nyobian ngulang manuverna anu kawéntar, fokus kana pukulan sisi kénca, diwangun dina "eselon" anu padet sareng kuat. Tapi waktos ieu Spartan perang dugi ka maotna sareng henteu mundur. Epaminondas, anu sacara pribadi mingpin serangan ieu, parah pisan, parantos ngadangu yén sadayana réncang anu paling caket na ogé maot, anjeunna maréntahkeun mundur sareng badami.

Gambar

Pierre Jean David d'Ange, Pupusna Epaminondas, lega

Perang ieu mangrupikeun anu terakhir anu diperjuangkeun Agesilaus di daérah Yunani. Anjeunna suksés pisan nyandak bagian tina perang para pura-pura tahta Mesir sareng pupus sepuh dina jalan ka bumi. Dina waktos maotna, Agesila parantos yuswa 85 taun.

Hellas curinghak sareng musnah ku perang konstan, sareng, lahir sakitar 380 SM. ahli sejarah Yunani Theopompus nyerat pamflet anu cukup adil "The Three-Headed". Dina sagala musibah anu tumiba ka Hellas, anjeunna nyalahkeun "tilu sirah" - Athena, Sparta, Thebes. Bosen ku perang anu teu aya tungtungna, Yunani parantos janten mangsa gampang pikeun Makédonia. Pasukan Philip II ngéléhkeun pasukan gabungan Athena sareng Thebes dina perang Chaeronea di 338 SM. Raja Makédonia suksés ngagunakeun penemuan Epaminondas: mundur di sisi katuhu sareng serangan anu kénca, anu diakhiri ku serangan sisi ku phalanx sareng kavaleri Tsarevich Alexander. Dina perang ieu, "Detasemen Suci Thebes" anu kawéntar, anu, numutkeun Plutarch, diwangun ku 150 pasangan homoseksual, ogé éléh. Legenda homoseksual anu hébat nyatakeun yén pameget-Thebans perang dugi ka akhir sareng Macedonians, supados henteu salamet tina maotna "salaki" (atanapi - "pamajikan") sareng sadayana, salaku hiji, murag di medan perang. Tapi dina kuburan massal anu aya di Chaeronea, sésa-sésa ukur 254 jalma anu mendakan. Nasib sésana 46 teu dipikaterang: aranjeunna panginten mundur, panginten pasrah. Ieu henteu héran. Kecap "homoseksual" sareng frasa "jalma anu salamina bogoh ka pasanganna sareng tetep satia ka anjeunna sapanjang hirupna" henteu sinonim. Sanajan sababaraha parasaan romantis mimitina lumangsung di pasangan ieu, bagian tina prajurit di tempat ieu, tangtosna, parantos beuratkeun hubungan sareng pameget "ditunjuk" ku otoritas kota ("cerai" sareng kabentuk pasangan anyar di unit militér ieu meh teu mungkin) … Sareng, nunjukkeun sikep anu langkung toleran ti urang Boeotia kana kaum gay, mungkin wae aranjeunna parantos ngagaduhan pasangan anu sanés "di sisi". Nanging, perang di séktor ieu, memang, galak pisan. Yén aranjeunna ngalaksanakeun salah. " Philip jelas-leres meragukan hal. Sugan anjeunna cangcaya kana orientasi anu teu konvensional pikeun Thebans anu gagah ieu - saurna, raja sanés jalma Yunani, tapi urang Makédonia, sedengkeun jalma-jalma babari, numutkeun sababaraha sajarawan Yunani, henteu nyatujuan sareng ngahukum hubungan homoseksual. Tapi, meureun, anjeunna henteu percanten yén kawani para prajurit pakait persis sareng karesep séksana, sareng sanés cinta aranjeunna ka tanah air.

Saatos 7 taun, giliran Sparta: dina 331 SM. jenderal Makedonia Antipater ngéléhkeun pasukanana dina perang Megaloprol. Dina perang ieu, sakitar saparapat sadaya Spartiats lengkep sareng Raja Agis III tiwas. Sareng ieu sanés Sparta anu sami sapertos sateuacan. Dina awal abad ka-5 SM. Sparta tiasa ningalikeun tina 8 dugi ka 10 rébu hoplites. Dina perang Plataea, 5 rébu Spartiates naék ngalawan Pérsia. Salila perang sareng Déwan Boeotian, Sparta tiasa ngagerakkeun langkung ti 2000 prajurit ti antara warga lengkep. Aristoteles nyerat, nyerat yén dina waktosna Sparta henteu tiasa ningalikeun komo rébuan hoplites.

Dina 272, Sparta kedah tahan ngepung Pyrrhus, anu parantos balik ti Italia: anjeunna dibawa ka Lacedaemon ku putra lalaki anu tilas raja, Cleonimus, anu nangtang kakuatan kaponakan awewe na. Dina waktos éta, Spartiats henteu repot ngawangun témbok padet, tapi awéwé, jalma sepuh malahan barudak ngali parit sareng ngadamel tembok bumi, dikuatkeun ku gorobag (lalaki henteu ngiringan ngawangun bénténg ieu pikeun nyalametkeun pasukan pikeun perang). Salami tilu dinten Pyrrhus ngagempur kota, tapi gagal nyandakna, sareng, nampi tawaran anu nguntungkeun (sakumaha sigana anjeunna) ti Argos, anjeunna ngalih ka kalér pikeun maotna.

Gambar

Pyrrhus, bust ti Palazzo Pitti, Florence

Diideuan ku kameunangan ngalawan Pyrrhus nyalira, Spartiats nuturkeun anjeunna. Dina perang tukang, putra raja Epirus, Ptolemy, pupus. Ngeunaan kajadian salajengna Pausanias nyarioskeun hal-hal ieu: "Saatos parantos nguping ngeunaan pupusna putrana sareng kaget ku duka, Pyrrhus (dina kapala pasukan kavaleri Molosian) mangrupikeun anu pangpayunna ngarangkep jajaran Spartan, nyobian ngaleungitkeun rasa haus pikeun pamales kanyeri sareng pembunuhan, sareng sanaos dina perang anjeunna katingalina pikareueuseun sareng teu éléh,tapi waktos ieu, ku kagagahan sareng kakuatanana, anjeunna ngungkup sagala rupa anu kajantenan dina perang sateuacanna … Luncat tina sadel, dina perangna kaki, anjeunna ngagolér di gigireun Ewalk sakabéh detasemen élit na. Saatos réngsé perang, ambisi anu kaleuleuwih ti penguasa na nyababkeun Sparta ka karugian anu teu masuk akal sapertos kitu.

Langkung lengkep ngeunaan ieu dijelaskeun dina tulisan The Shadow of the Great Alexander (Ryzhov V.A.).

Dina abad ka-3 SM. Hellas dibelah ku tilu kakuatan saingan. Anu kahiji nyaéta Makédonia, anu parantos kéngingkeun kakawasaan di Yunani ti saprak ditalukkeun ku Alexander the Great. Anu kadua nyaéta Union Achaean tina kawijakan Peloponnesian (anu nyebarkeun prakték kawarganagaraan ganda - kawijakan sareng union sadayana), didukung ku dinasti Mesir ti Ptolemies. Anu katilu nyaéta Uni Aetolian: Yunani Tengah, bagian tina Tessalia sareng sababaraha kota-kota di Peloponnese.

Gambar

Serikat Makédonia, Aetolian sareng Achaean

Tabrakan sareng Union Achaean éta fatal pikeun kakuatan kaleungitan Sparta. Elehna tentara raja pembaruan Cleomenes III dina Perang Selassia taun 222 SM sareng pasukan Nabis anu zalim dina 195 SM. Lacedaemon tungtungna réngsé. Percobaan nekat ku Nabis pikeun milarian bantosan ti urang Aetolia réngsé ku rajapati na ku "sekutu" dina taun 192 SM. Sparta anu lemah parantos henteu sanggup deui pikeun mandiri, sareng kapaksa ngiringan Union Achaean (taun 192-191 SM) - sareng Messinia sareng Elis. Sareng dina abad ka-2. SM. predator anyar, ngora sareng kuat sumping ka lapangan perang lami - Roma. Dina perang ngalawan Makédonia (dimimitian taun 200 SM), anjeunna didukung heula ku Union Aetolian (199), teras ku Achaeans (198). Saatos ngéléhkeun Makétonia (197 SM), urang Romawi, salami pertandingan Isthmian, sacara sah nyatakeun sadayana kota Yunani gratis. Salaku hasil tina "pembebasan" ieu, parantos aya dina 189 SM. urang Aetolia kapaksa tunduk ka Roma. Dina 168 SM. Roma tungtungna ngéléhkeun Makedoni, sareng éta pasti kameunangan pikeun raja nagara ieu Perseus caket kota Pidna anu disebat Polybius "awal dominasi dunya Romawi" (sareng masih aya Carthage). Saatos 20 taun (dina 148 SM) Makédonia janten propinsi Roma. Uni Achaean lumangsung anu pangpanjangna, tapi éta ancur ku ambisi "kaisar" sareng ketidakadilan ka tatangga na. Sparta lebet kana Uni Achaean sacara paksa sareng teu resep, tapi nahan hak pikeun henteu nurut ka pengadilan Achaean sareng hak ngirim mandiri ka Roma sacara mandiri. Dina 149 SM. Urang Achaeans, yakin kana rasa syukur Roma pikeun ngabantosan ngabantosan pemberontakan Makedonia anu dipimpin ku saurang impostor salaku putra raja Perseus anu pamungkas, dicabut hak istiméwa Sparta. Dina perang pondok anu nuturkeun, pasukanana ngéléhkeun pasukan leutik Lacedaemon (Sparta kalah 1000 urang). Tapi Roma henteu kedah peryogi deui penyatuan kawijakan anu kuat di Yunani, sareng, ngamangpaatkeun kasempetan éta, anjeunna buru-buru ngaleuleuskeun sekutu na anu anyar: anjeunna nungtut pangaluaran ti Union Achaean "kota-kota anu teu aya hubunganana sareng getih ka Achaeans" - Sparta, Argos, Orchomenes sareng Korinta. Kaputusan ieu nyababkeun protés ribut di union, keok Spartan sareng "réréncangan Roma" dimimitian di kota-kota anu béda, duta besar Roma disambut ku ejekan sareng penghinaan. Urang Achaeans henteu tiasa ngalakukeun anu langkung bodo, tapi "saha anu déwasa hoyong musnahkeun, aranjeunna nyabut alesan aranjeunna." Dina Perang Korinta (atanapi Achaean), Uni Achaean ngalaman éléh parah - 146 SM. Ngamangpaatkeun dalihna, urang Romawi ngancurkeun Korinta, anu padagangna masih wani bersaing sareng urang Roma. Dina taun anu sami, ku jalan kitu, Carthage ogé musnah. Saatos éta, propinsi Achaia kabentuk di daérah Yunani. Babarengan jeung sésana kota-kota Uni Achaean, Lacedaemon ogé kaleungitan kamerdekaanna, pikeun anu Romawi "jumeneng". Sparta janten kota propinsi anu teu kaémutan di Kakaisaran Romawi. Di pikahareupeun, Sparta dicekel péngkolan ku Goths, Heruli sareng Visigoths. Akhirna, Sparta kuno murag ka buruk saatos Perang Salib IV: anu gaduhna anyar henteu resep, aranjeunna ngawangun kota na - Mystra (dina 1249) caket dieu.Kaisar Bizantium Constantine Palaeologus dinobatkeun di Garéja Metropolis (didaptarkeun ka Saint Dmitry) kota ieu.

Gambar

Mystra, Garéja Metropolis

Saatos penaklukan Utsmaniyah, urang Yunani anu pangahirna disetir ka suku Taygetus. Kota Sparta anu ayeuna didirikan dina 1834 - éta diwangun dina ruruntuhan kota kuno numutkeun proyék ti arsitek Jérman Jochmus. Ayeuna, éta mangrupikeun tempat anu sakedik langkung ti 16 rébu urang.

Gambar

Sparta Modern

Gambar

Sparta modéren, musium arkéologis

Gambar

Sparta modéren, aula musium arkéologis

Populér ku topik