Buku téks sakola ngeunaan ksatria sareng baju waja na

Buku téks sakola ngeunaan ksatria sareng baju waja na
Buku téks sakola ngeunaan ksatria sareng baju waja na
Anonim

Urang sadayana diajar sakedik

Saperkara sareng kumaha waé ogé

Janten pendidikan, alhamdulillah, Teu anéh urang caang.

(A.S. Pushkin, Eugene Onegin)

Buku téks sakola ngeunaan ksatria sareng baju waja na

Buku téks populér di sakola modéren ku Agibalov sareng Donskoy. Éta manjang sapertos snot, laun-laun kéngingkeun tren énggal, tapi henteu pernah kaleungitan hakekatna anu celaka.

Tapi hayu urang émut naon buku téks dina sajarah anu sami anu urang kantos pelajari di jaman Soviét, nalika urang ngagaduhan pendidikan anu pangsaéna. Kami émut, sareng tétéla yén seuseueurna urang diajar ngeunaan buku téks sakola "Sejarah Abad Pertengahan" kanggo kelas 5, dimana sacara harfiah ieu tiasa dibaca ngeunaan satria anu sami mangtaun-taun sareng sababaraha renditions:

"Éta henteu gampang pikeun patani pikeun ngéléhkeun malah hiji raja feodal. Prajurit ekuestrian - satria - pakarangna nganggo pedang beurat sareng tumbak panjang. Anjeunna tiasa nutupan dirina nganggo tameng ageung tina sirah dugi ka jempol. Awak satria dijagaan ku mail chain - kaos anyaman tina cincin beusi. Teras, mail ranté diganti ku baju waja - baju waja anu didamel tina pelat beusi.

Ksatria merjuangkeun kuda anu gagah, kuat, anu ogé dijagaan ku baju waja. Pakarang satria éta beurat pisan: beuratna dugi ka 50 kilogram. Kusabab kitu, pendékar éta kagok sareng kagok. Upami pengendara dialungkeun tina kuda, anjeunna moal tiasa hudang tanpa bantosan sareng biasana ditéwak. Pikeun merjuangkeun kuda nganggo baju waja anu beurat, diperyogikeun latihan anu panjang, tuan-tuan feodal nuju nyiapkeun jasa militér ti budak. Aranjeunna teras-terasan latihan pagar, tunggang kuda, gulat, ngojay, ngalungkeun javelin.

Kuda perang sareng satria ksatria mahal pisan: pikeun sadayana ieu diperyogikeun masihan gembleng - 45 sapi! Anu gaduh bumi, anu dianggo ku para patani, tiasa ngalaksanakeun jasa satria. Maka, urusan militer janten penjajahan ampir khususna raja-raja feodal."

(Agibalova, E.V. Sejarah Zaman Pertengahan: Buku Téks pikeun kelas 6 / E.V. Agibalova, G.M.Donskoy, M.: Pendidikan, 1969. P.33; Golin, E.M. Sejarah Sejarah Abad Pertengahan: Buku Téks pikeun kelas 6 sonten (shift) sakola / EM Golin, VLKuzmenko, M.Ya. Loiberg. M.: Pendidikan, 1965. S. 31-32.)

Ayeuna tingali sacara saksama sareng sahenteuna émut tulisan éta "ngeunaan ksatria" anu dimuat dina "VO". Sareng tétéla yén dina sagala hal ieu TEU AYA KALIMAH NYAJALAH SAJATI. Nyaéta, aya bebeneran, tapi dicampur sedemikian rupa sehingga tina ieu robah jadi hal anu sabalikna pisan. Hayu urang mimitian ku kanyataan yén aya jaman anu béda - jaman ranté mail sareng waja pelat. Sareng dina jaman ranté mail, kuda teu acan gaduh baju perang! Sareng teu aya hiji ksatria anu mawa 50 kg beusi ka anjeunna - ieu beuratna SENI JAJI JEUNG KUDA, nyaéta beurat total headset satria! Akhirna, nalika baju waja nembongan, taméng ksatria ngaleungit. Ksatria anu nganggo baju waja tiasa lumpat, luncat, sareng, janten satria, anjeunna kedah luncat kana sadel tanpa ngaganggu. Ieu dipikaterang ku sadayana di jaman Soviét, tapi … kumargi buruk imperialisme aya di Kulon, maka ksatria Kulon "goréng", kagok sareng dibelenggu, aranjeunna sorangan henteu tiasa gugah saatos gugur sareng "biasana murag kana tahanan. " Henteu pikeun nanaon publikasi V. Gorelik "ngeunaan ksatria" dina majalah "Sakuliling Dunya" dina taun 1975 masihan kesan bom ngabeledug - sadayana henteu aya sapertos buku-buku téks sakola anu leres. Tapi kumaha upami sakola - di universitas éta sadayana sami! Sacara umum, "padet opat", kalebet kanggo anu dipikacinta!

Waktos parantos kalangkung, sareng ayeuna urang gaduh buku téks sakola sateuacan urang.Dina édisi ka-3 buku téks "Sejarah Abad Pertengahan" kanggo kelas 5 sakola sekundér V.A. Vedyushkin, diterbitkeun dina 2002, pedaran ngeunaan pakarang satria janten rada langkung émutan: "Mimitina satria éta dijagaan ku tameng, helm sareng ranté mail. Teras bagian awak anu paling rentan mimiti disumputkeun di balik pelat logam, sareng ti abad ka-15, mail chain tungtungna diganti ku baju besi padet. Baju perangna beuratna dugi ka 30 kg, janten pikeun perang para ksatria milih kuda gagah, ogé dijaga ku baju waja.

Pakarang serangan utama ksatria nyaéta pedang sareng tumbak beurat panjang (dugi ka 3,5 m). Pamakéan senjata satria dimungkinkeun ku stirrups, anu diadopsi di Éropa Kulon ti Wétan dina mimiti Abad Pertengahan. Nalika satria, dijaga tina sirah dugi ka jempol ku baju waja, dina kuda perang nganggo tumbak dina siap-siap buru-buru nyerang, katingalina teu aya kakuatan anu sanggup nahan pukulan na (Vedyushkin, E. A. Vedyushkin. Diédit ku AO Chubaryan. 3 ed. M..: Pendidikan, 2002. P.117-118)

Gambar

Buku téks karya E.A. Vedyushkin sareng V.I. Suntikan sahenteuna aya …

Lumayan nunjukkeun dina hal ieu nyaéta nyebut-nyebut gangguan, tapi, tapi, sareng ieu parantos mangrupikeun jenis wates henteu ngan ukur pikeun tingkat, tapi bahkan pikeun paguron luhur Rusia.

Nanging, mitologisisasi ilmuna sajarah anu ekstrim di Rusia dina jaman Soviét sajarahna mangrupikeun fenomena skala anu konsekuensina balukarna masih diungkulan ayeuna lambat pisan sareng jauh tina henteu raoseun. Barina ogé, teras tarjamahan literatur asing dilaksanakeun saimbang langsung sareng kapentingan kabijakan luar negeri tina kapamimpinan nagara éta, sareng sajabina, éta ogé diwatesan ku sénsor anu aya, boh anu éksternal, datang atas nama nagara, sareng sénsor internal tina panaliti nyalira.

Kebutuhan pikeun ngarobih hasil panilitian para ahli asing kana kerangka kaku idéologi partéy Soviét ngajantenkeun hésé pisan dianggo bahkan kalayan literatur asing anu urang gaduh, sareng memprovokasi dogmatisme sareng dogmatisme. Barina ogé, sagala rupa anu ngalangkungan "pandangan Marxist-Leninist" dina sajarah dianggap idéologis jauh sareng tunduk kana kritik anu paling teu karunya. Ti saprak 1917, pendekatan politik murni pikeun sagala rupa anu sumping ka kami "ti dinya" parantos hasil. Kusabab naon dipercaya yén upami di Éropa Kulon ayeuna aya "bosok" sareng "sekarat" kapitalisme, éta hartosna yén aya sareng di jaman baheula moal aya anu saé, tapi upami sababaraha momen positip katingali aya, maka ngan ukur ku sudut pandang ti mana éta aranjeunna nyumbang kana pendekatan "révolusi proletarian" dina skala sakumna planét.

Kieu carana pisan saderhana sareng tiasa diaksés kana skéma pikiran anu paling biasa diwangun, numutkeun sadayana pangéran ksatria-feodal tanpa kacatet kacatet salaku penjahat, patani anu pemberontak dinyatakeun dermawan masarakat, sareng penampilan pagawé anu nyéwa ngan ukur saé sabab "Oktober Ageung parantos caket." Alami, dina kaayaan sapertos kieu, urusan militér Éropa abad pertengahan dinyatakeun rada biasa, sareng satria-prajurit siga anu beurat sareng absurdly pakarang anu tanpa pitulung luar aranjeunna malah moal tiasa nangtung atanapi linggih dina pelana! Nanging, dina sadaya ieu, aya hartos anu jero, ditepikeun dina ngolah idéologi kasadaran masarakat Rusia. Sareng di dieu cekap pikeun nginget-nginget deui, salaku conto, pilem pilem "Alexander Nevsky", anu dirilis dina 1938 sareng ngagaduhan kasuksésan anu saé pisan, ngan ukur tina pilem "Chapaev", tapi dikaluarkeun tina box office saatos ditandatanganan Pakta Molotov-Ribbentrop ". Dina taun 1941 pilem ieu dileupaskeun deui, sareng di dinya jelas pisan ditepikeun kumaha lalaki Rusia urang anu nganggo poros saderhana nganggo "anjing ksatria", anu mangrupikeun unsur anu jelas pisan tina propaganda psikologis, panginten diperyogikeun salami taun perang, tapi jelas distorsi kabeneran carita …Hasilna, bahkan dina taun 1999, majalah Pangetahuan Militér nyebarkeun tulisan jubil sareng eusi ieu: "Alexander Nevsky mutuskeun pikeun mundur réjimenna ka Danau Peipsi sareng pendak sareng musuh di dieu. Anjeunna terang pisan taktik tindakan para penakluk. Dina sirah "babi" na dina sisina, ksatria anu dipasang sok diserang, nganggo baju waja (dina baju waja, aha, taun 1242! - catetan pangarang), sareng di tengahna tentara leumpang. Ieu diperhatoskeun ku pangeran Rusia.

Anjing ksatria, parantos ngalangkungan pusat formasi perang urang, dimana hiji milisi leutik Vladimir beroperasi (dimana téks babad dituliskeun ieu? - catetan panulis), utamina pamanah sareng tukang slingers, mutuskeun yén aranjeunna meunang perang. Tapi kakuatanna parantos béak dina perang tangan-ka-panjang. Ieu anu diarepkeun ku komandan Rusia. Anjeunna nyandak Novgorodians kana perang, anu nyiptakeun kaayaan dina lebet perangna pasukan pasukan ekuestrian Alexander Nevsky, anu diwangun ku prajurit anu terlatih. Anjeunna dumadakan nyerang sisi musuh.

Novgorodians terampil dioperasikeun sareng kampak, tumbak, kleub. Kalayan bantosan kait, aranjeunna narik ksatria tina kuda-kuda na, anu diturunkeun dina cangkang beurat, janten kagok sareng teu tiasa nolak waspada kami anu dexterous.

Dina beurat kuda sareng pengendara, és anu baseuh getih di danau peupeus sareng runtuh. Seueur penakluk ngungsi ka dasar danau salamina, sésana ngungsi. Sonten, perang réngsé ku éléh lengkep musuh "(Saha waé anu datang ka kami ku pedang bakal maot ku pedang // Pangetahuan militér. 1999. No. 4. P.9.)

Aya tulisan anu sami dina VO, aduh. Hasilna, perlu disebatkeun di dieu mangrupikeun éditorial ti koran Pravda pikeun 5 April 1942, di mana TEU KALIMAH dicarioskeun ngeunaan tilelepna para ksatria di danau sareng tiasa kahartos kunaon. Barina ogé, Stalin nyalira maréntah éditorial Pravda sareng anjeunna henteu kéngingkeun sajarawan profesional seuri ka anjeunna sareng Pravda na. Tapi dina sadaya koran sanésna … oh, aranjeunna nyerat naon anu badé diémutan, sareng tungtungna ieu deui katingali dina "buku téks sakola anu saé." Leres, dinten ieu anu paling ambek diantarana, tah, anu kuring parantos nyerat di dieu sareng tempat tentara leumpang bollards leumpang di jero "babi" anu diasah (dibaca sareng seuri!) Dina cangkang sareng kampak, ditarik ti sakola. Aya ogé blooper anu sanés, anu ieu paling katingali. Sanaos bohong alit, éta masih dimungkinkeun pikeun mupus tina prakték sakola!

Janten, nalika sababaraha koméntator kami ngusulkeun semangat aranjeunna pikeun balik kana buku téks Soviét, aranjeunna kedah mikir ku sirah!

Gambar

Buku téks karya S.A. Nefedova.

P.S. Ku jalan kitu, buku téks anu pikaresepeun pisan ngeunaan sajarah Abad Pertengahan ("sejarah ditepikeun salaku novel") S.A. Nefedova diterbitkeun deui dina taun 1996 ku gedung penerbitan Vlados. Numutkeun kuring, dinten ayeuna teu aya manual anu langkung saé tibatan buku téks ieu. Tapi éta diterbitkeun dina kertas anu goréng (saurna, taun naon?!), Kalayan desain anu goréng, sareng henteu nampi distribusi dina waktos éta atanapi saatosna. Sareng sia … Sareng panulis ngadamel séri. Dunya kuno, Abad Pertengahan, Renaisans. Tapi éta sadayana.

Populér ku topik