Topeng phantom samurai Jepang

Topeng phantom samurai Jepang
Topeng phantom samurai Jepang
Anonim

Éta tiasa ditingali yén anjeun henteu cekap

Ibu nalika budak leutik ditarik ku irung, Boneka irung irung! …

Buson

Gambar

Sering pisan, gambar detil waja, khususna hélem sareng topéng pameunteu, dianggo pikeun ngahias kotak inro, sapertos, sapertos ieu. Inro mangrupikeun kotak kanggo nyimpen barang utamina anu alit. Kusabab henteu aya kantong dina pakean tradisional Jepang, éta sering dianggo dina sabuk (obi) dina sababaraha wadah sagemono, sareng khususna, inro, dimana ubar-ubaran sareng segel pribadi samurai disimpen. (Metropolitan Museum of Art, New York)

Nya, pikeun ngamimitian, hayu urang émut helm Éropa. Hayu urang émut helm nganggo topéng ti Sactton Hoo, anu kumis, tapi henteu ngagaduhan lolongkrang pikeun sungut, hayu urang émut deui "helm Vendel" atanapi "helm olahraga" anu kasohor ti urang Romawi kuno. Dina sadaya kasus, topéng éta nyalira, atanapi, upami kuring tiasa nyarios kitu, "rupa kadua", henteu pas pisan sareng pameunteu éta nyalira. Sareng éta mangrupikeun masalah anu pasti sareng serius. Prajurit kalayan "topéng" sapertos kitu kedah ningali murid anu ningali ti kajauhan sareng, sanaos jarak ieu alit, nanging, bahkan ieu sacara signifikan nyempetkeun bidang pandangan. Teras "helm anjing" Éropa nembongan, tapi di jerona ogé, celah-celah visual éta jarakna rada jauh tina raray. Tétéla lalaki éta katingali tina hélem na sapertos anu némbak tina rangkulan kotak pil. Sareng éta bahaya. Anjeunna tiasa gampang sono tina tiwasna anu fatal.

Topeng phantom samurai Jepang

Masker Happuri (réplika modéren) kalayan protéusi yadome anu khas di sisi-sisina pikeun ngajauhkeun panah.

Kami khusus nyatet anu disebut "helm grotesque" urang Éropa abad ka-16, anu visorna ngagaduhan bentuk brutal sareng irung anu hooked sareng kumis kawat anu menonjol. Kesan anu aranjeunna damel, tangtosna, pikareueuseun, tapi ku ditinjau, "wajah" ieu henteu ningkat pisan.

Gambar

Topéng hoate. Sisi payun sareng tutupan tikoro yodare-kake. (Metropolitan Museum of Art, New York)

Gambar

Topéng anu sami, di jero katingalina.

Henteu kitu sareng samurai. Di dinya prajurit éta, sanaos anjeunna perang dina kuda, mangrupikeun pamanah kuda. Pikeun tujuan ieu, baju tamengna ogé "diasah", mimitina henteu raoseun, bentukna kotak (tapi kuat sareng dipercaya), teras ketat sareng langkung raoseun. Barina ogé, mimitina, baju baju kénca dina baju baju waja sanés baju waja - pikeun anjeunna, kusabab anjeunna nyepeng ruku, diperyogikeun mobilitas maksimal.

Gambar

Samurai manekin dina pakakas lengkep. Angka kénca ditampilkeun nganggo topéng satengah menpo, anu katuhu nganggo topéng hambo satengah, (Kunstkamera, St. Petersburg)

Ku alatan éta, panangtayungan raray ogé spésifik. Sakuduna ngajagaan sabisa-bisa tina panah, tapi dina waktos anu sasarengan henteu ngaganggu pamanah pikeun tujuan, nyaéta pikeun leres nangtukeun jarak ka udagan sareng mendakan sudut tujuan anu dipikahoyong pikeun mastikeun jalur hiber optimal panah. Pamanah tentara leumpang Inggris némbak voli ku paréntah komandan anu ngalaman. Dina waktos anu sasarengan, akurasi hiji jelema nembak teu penting. Hasilna, panah murag tina langit siga hujan, sareng éta frekuensi nembak anu penting. Tapi samurai silih tembak nyalira. Ku alatan éta, tinjauan éta penting pisan pikeun aranjeunna.

Ku alatan éta, helm kabuto samurai didesain sedemikian rupa sehingga bisa dipercaya pikeun ngalindungan sirah prajurit - sareng bagian luhur sareng ngupingna, sareng bagian tukang sirah, tapi rarayna tetep kabuka waé. Pikeun ngajagaan raray, urang Jepang parantos ngagaduhan alat khusus - topéng sareng satengah topéng. Ieu masker khusus (happuri) sareng satengah topeng (hoate), anu nutupan wajah naha lengkep atanapi sabagean.

Ngaran umum pikeun topéng raray samurai nyaéta men-gu.Sumawona, aranjeunna henteu langsung muncul. Jinis mimiti panyalindungan raray nyaéta bantalan pipi tina helm, dihijikeun dina handapeun gado. Aranjeunna lega sareng dina posisi ieu nyiptakeun struktur ngawangun V anu ngamungkinkeun samurai ngan ukur payun, tapi ngajagaan rarayna ti gigir. Ngan dina période Heian (akhir abad ka-8 - abad ka-12) samurai gaduh topéng happuri, anu aranjeunna anggo dina pameunteu dina handapeun helm. Happuri mangrupikeun piring anu melengkung ditutupan lacquer atanapi kulit, tapi didamel tina logam, anu nutupan dahi, candi sareng pipi anu nganggo. Anjeunna henteu aya panyalindungan tikoro. Helm dianggo dina topéng ieu. Pikeun palayan anu handap, éta digabungkeun sareng helm jingasa, sareng biarawan prajurit sering ngagem éta sareng topi sorban muslin. Prajurit anu goréng nganggo happuri salaku hiji-hijina panangtayungan wajahna. Sareng sababaraha - anu paling miskin, leres-leres eusi ku gelang hachimaki, di mana éta nutupan dahieunna, piring kulit logam atanapi multi-lapisan dijahit, dibengkokkeun kanggo nutupan dahi sareng bagian tina sirah … sareng éta pisan! Dina pilem "Tujuh Samurai" karya Aikira Kurasawa, kapala skuad samurai Kambey ngagem ieu. Tapi samurai impostor Kikuchiyo ngaleungitkeun happuri lacquered has ku bantalan pipi tina bandit buronan ditelasan ku sorangan.

Gambar

Menpo satengah topéng ti 1730, ditandatanganan ku master Miochin Munetomo. Jaman Edo. (Metropolitan Museum of Art, New York)

Gambar

Topéng anu sami, di jero katingalina.

Dina jaman Kamakura (akhir abad ka-12 - abad ka-14), diantara para prajurit anu mulya, satengah topéng hoate janten modis, anu mimiti nutupan sanés bagian luhur raray, tapi bagian handap - gado sareng pipi pikeun panon tingkat. Irung sareng sungut topéng ieu tetep kabuka. Kusabab tikoro kabuka dina baju waja o-yoroi, haramaki-do sareng d-maru, aranjeunna terang kumaha cara ngajagi pangsaéna. Pikeun tujuan ieu, kalung piring Nodov diciptakeun. Komo deui, urang kedah émut yén kedah nganggo éta tanpa topéng, sabab panutup pelindung yodare-kake napel dina topéng. Sadaya detil ieu dihijikeun sareng tali sutra kandel sareng awét.

Gambar

Topéng somen pinuh ku tilu tabung gado kanggo kesang. Karya master Miochin Muneakir 1673 - 1745 (Anna sareng Gabrielle Barbier Museum-Muller, Dallas, TX)

Ku abad ka-XV. jinis topéng anyar muncul, contona - mempo satengah topéng. Anjeunna, sapertos hoate, nutupan bagian handap rarayna, tapi henteu sapertos anjeunna, anjeunna ogé nutupan irung, sareng ngan ukur panon sareng dahi na dibuka. Komo deui, piring anu ngajagaan irung sering pisan, sanaos henteu teras-teras, tiasa dicabut sareng dipasang dina topéng nganggo engsel atanapi cangkang khusus. Topéng sapertos sering ngagaduhan kumis sareng janggot anu subur.

Hambo satengah topéng ngan ukur nutupan gado sareng rahang handap. Anjeunna biasana dilengkepan handapeun gado ku pipa anu nonjol ka payun - tsuyo-otoshi-no-kubo, anu tiasa dianggo kanggo ngésang kesang. Anjeunna ogé, ngagaduhan tutup tikoro, sapertos anu mempo satengah topéng.

Gambar

Topéng Somen kalayan raray sepuh. Seueur keriput henteu ngan ukur éstétika, tapi ogé penting praktis - aranjeunna ngempelkeun kesang. (Metropolitan Museum of Art, New York)

Tapi sakabeh pameunteu lengkep ditutupan ukur ku topéng somen: éta liang pikeun sungut sareng panon, tapi éta lengkep nutupan dahi, candi, irung, pipi sareng gado. Sumawona, bagian tengah topéng biasana napel na dina engsel sareng pin sareng éta, nyaéta "irung", tiasa dicabut. Kusabab men-gu masih ngawatesan pandanganana, aranjeunna diagem utamina ku komandan sareng samurai mulya, anu dirina sorangan henteu kedah némbak tina gondewa sareng henteu ngiringan perang. Seueur masker somen padet sareng mirip topeng ti téater Noh.

Gambar

Somen ku Miochin Munemitsu, jaman Edo. (Metropolitan Museum of Art, New York)

Kusabab topéng dimaksudkeun pikeun panangtayungan, éta biasana dilakukeun tina logam atanapi tina sababaraha lapisan kulit. Fitur masker pelindung Jepang nyaéta ciri "dualitas" na. Nyaéta, batin na jero kedahna raoseun pikeun nempel kana kulit wajah sareng henteu nyusahkeun ka anu bogana dina nganggona. Di sisi anu sanésna, fitur éksternal na paling sering aya hubunganana sareng potret pamilikna.Sababaraha topéng men-gu didamel khusus supados mirip sareng topeng palaku populér di téater Noh Jepang. Sagala keriput, halis, kumis, janggot sareng bahkan waos (anu ogé ditutupan ku emas atanapi pérak) ati-ati dihasilkeun deui. Tapi ngan ukur kamiripan potrét biasana henteu katénjo: di antara para prajurit ngora, contona, adat pikeun mesen topéng kalayan pameunteu lalaki kolot (okina-men), tapi samurai anu langkung lami, sabalikna, milih topéng lalaki ngora (warawazura). Sapertos anu "humor" Jepang lucu. Sumawona, masker anu ngagambarkeun rupa awéwé (onna-men) dipikaterang malah kasohor. Tangtosna, topéng sakuduna nyingsieunan ti mimiti. Maka, topéng goblin tengu, roh jahat akuryo, sareng awéwé setan kidjo ogé kasohor pisan. Saprak abad XVI. Topéng nanbanbo (nyaéta rupa "barbarians kidul"), anu ngagambarkeun Éropa anu balayar ka Jepang ti beulah kidul, janten modeu. Tapi … dina waktos anu sasarengan, topéng nganggo irung snub sareng rupa wayang ogé dikenal! Tapi gambar ieu paling sering nipu, sareng dina kaayaan masker sapertos topeng, pembunuh anu paling kejem tiasa nyumput!

Gambar

Tapi ieu topéng panasaran pisan ku rupa setan tengu sareng irung anu tiasa dicabut. Dipercaya yén "irung" sapertos kitu ogé tiasa dianggo salaku dildo. Barina ogé, samurai bajoang mangbulan-bulan jauh ti pusat peradaban sareng sering condong, sahenteuna sababaraha, kana bentuk hubungan intim anu khusus. (Metropolitan Museum of Art, New York)

Topéng, sapertos hélem, henteu nganggo "sapertos kitu", tapi sok dianggo bantalan lawon: topi eboshi handapeun helm, tali sirah hachimaki, tapi sateuacan nganggo topéng, syal fucus (atanapi bantal) kedah disimpen antara na sareng gado. Mimiti, lawon nyerep késang ogé, sareng anu kadua, éta mangrupikeun lapisan pelem sareng panyalindungan tambahan tina tabrakan. Topéng-sééngna réngsé ku cara anu lucu pisan. Salaku conto, aranjeunna ditutupan ku varnis Jepang anu kawéntar. Paling sering hideung, tapi ogé beureum. Warna "cha" - "warna téa anu kuat" kasohor pisan. Malah topéng beusi anu anyar sering ngahaja "yuswa" ku ngajantenkeunana kana prosés karat, sareng mung teras dijagaan pikeun ngajaga lapisan karat. Kieu carana Jepang "topeng anyar anyar" anu paling dipikacinta diala.

Gambar

Topéng somen sapinuh sareng pengikat kalayan dasi helm. (Metropolitan Museum of Art, New York)

Beungeut jero topéng biasana ditutupan ku lacquer beureum, tétéla pikeun nyumputkeun getih anu mingkin noda. Kusabab rupa handapeun topéng késang pisan, sadaya topéng men-gu ngagaduhan liang asa-nagashi-no-ana dina gado (atanapi bahkan tilu liang!) Ngalangkungan kesang na ngalir kaluar.

Kusabab ku akhir abad ka-15. helm ditandatanganan ku tukang guntriths, sareng janten mungkin pikeun ngaidentipikasi aranjeunna, sareng topeng pikeun helm ieu (sareng aranjeunna teras dipesen dina gaya anu sami sareng ka master anu sami!), janten dimungkinkeun pikeun ngaidentipikasi aranjeunna ku nami tina pabrikna. Anu matak, numutkeun kana étika, samurai nganggap éta teu sopan pisan, ngemutan helm atanapi topéng batur, balikkeun aranjeunna sareng milari merk master dina éta. Kitu ogé pencét tabur ku scabbard, ieu dianggap ngahina masarakat, anu satutasna nyaéta adu tanding maut dituturkeun tanpa gagal.

Gambar

Topéng somen anu sanésna, sareng "helm hileud" tina kabuto sareng baju wesi dina gaya katanuga-do, nyaéta "biarawan biarawan." (Museum Nasional Tokyo)

Topéng dina helm Jepang, kanyataanna, visor anu sami sareng anu urang Éropa, tapi ngan éta pas kana rai sareng, saolah-olah, mangrupikeun kelanjutan tina helm. Éta diperyogikeun pikeun ngamankeun hélem dina sirah ku cara anu paling dipercaya, sareng topéng dina pameunteu, sareng ngarah ngawangun hiji tunggal. Pikeun ieu, cangkang sareng pin khusus berbentuk L disayogikeun dina "pipi" topéng (utamina mempo sareng somen), anu tali helmna tatu. Ku ngabeungkeut anu leres, ari sapertos kitu nyambungkeun topéng sareng hélem kana hiji gembleng, sareng aya sistem anu ngabeungkeut tali ieu sareng ngamankeunana kana topéng.Éta sababna topéng henteu didamel misah tina helm, tapi dipesen kanggo unggal jalma khusus.

Populér ku topik