Akechi Mitsuhide: Pengkhianat Pikeun Sadaya Musim (Bagéan 1)

Akechi Mitsuhide: Pengkhianat Pikeun Sadaya Musim (Bagéan 1)
Akechi Mitsuhide: Pengkhianat Pikeun Sadaya Musim (Bagéan 1)
Anonim

Prajurit nuju ngumbara

Ngajungkel dina jalan anu leutak.

Naon tiis!

Mutyo

Gambar

Oda Nabunaga pon Akechi Mitsuhide dina pésta saatos Perang Nagashino. Uki-yo Utagawa Toyonobu.

Janten, Mitsuhide Akechi mangrupikeun jalma anu, anu mimiti, hese pisan ditaksir sacara objektif. Perlu dipikaterang yén anjeunna hirup di abad ka-16 sareng mangrupikeun jalma anu paling dipercaya sareng, kami nyatet, jalma anu dilélér anu ngalayanan salah sahiji union anu mimiti di Jepang, Ode Nobunage. Ngarobih kana sumber sajarah, urang tiasa terang yén anjeunna sareng anu sanésna siga anu silih percanten sareng akur akur. Maeda Toshiie, Hasiba Hideyoshi, Sakuma Nobumori, sareng Niva Nagahide sadayana sapuk ngalaporkeun hubungan anu saé na. Anjeunna ogé kajujuran sareng lumayan maréntah perkawisna, sareng dianggap penguasa anu saé, anu ogé dilaporkeun ku bawahanana. Malah parantos ngalakukeun pengkhianatan anu kawéntar, anjeunna henteu kaleungitan kapercayaan masarakatna, anu tetep tetep satia ka anjeunna, sareng ku sababaraha alesan aranjeunna henteu ngahianat anjeunna, anu hianat, dina waktos anu sesah pikeun anjeunna. Kanggo sababaraha alesan, aranjeunna henteu kabur ka sadaya arah, tapi merjuangkeun anjeunna dugi ka akhirna dina Perang Yamazaki. Nalika Mitsuhide mutuskeun kabur, sababaraha sumber langsung ngalaporkeun yén sahenteuna 200 jalma janten rélawan badé sareng anjeunna sareng ngajagaan tuanna. Endah, sanés?

Tapi aya gambar séjén Mitsuhide, sastra, utamina tina novél karya James Claywell "Shogun", dimana anjeunna digambarkan salaku jalma anu reueus pisan anu milari gelar shogun naon waé. Nyaéta, ieu jalma anu teu boga prinsip, upami anjeunna ngacungkeun panangan ngalawan pangéranna, "pengkhianat pikeun sadaya waktos."

Nonomanna dihabiskan dina ngumbara di Jepang, antukna anjeunna nyobian nawiskeun jasa ka klan Mori anu kuat. Kapala klan Mori Motonari nyandak masalah "rekrutmen" sacara serius dina hal ieu, tapi nolak samurai ngora, sanaos anjeunna masihan artos. Dina waktos anu sasarengan, anjeunna nyatakeun hal-hal ieu: "Saestuna, anjeunna kabeulit ku kawani sareng dipasihan akal anu jero. Tapi rarayna sapertos serigala saré, nyumputkeun intina dina jero tulangna dugi ka mutuskeun polah. Kaayaanana tenang waé ngan ukur topéng. " Aya pérsi anu sanés tina karakterisasi anu dipasihkeun ka anjeunna: "Bakat aya dua jinis: sababaraha dikaruniai kaagungan sajati, sareng anu sanésna penjahat. Penjahat anu terang sanggup ngarusak dirina sareng pangeran anu dilayananna. Aya anu leueur ngeunaan anjeunna. Biantara anu cerah sareng sumangetna ngagumkeun. Kuring henteu nolak yén anjeunna mangrupikeun jalma anu berpendidikan, tapi kuring langkung resep ka urang anu dicoba, sanaos kusam, prajurit ti propinsi kulon. Mitsuhide di tentara kuring bakal siga bango di antara hayam jago, janten kuring henteu hoyong berurusan sareng anjeunna. " Nanging, rada sesah pikeun mariksa dinten ayeuna naha anjeunna nyarios kitu sareng iraha leres. Nya, teu hésé pisan nyanggakeun kecap palinter sacara réaktif pikeun saha waé. Kertas, kalebet nasi, bakal tahan sadayana!

Akechi Mitsuhide: Pengkhianat Pikeun Sadaya Musim (Bagéan 1)

Kieu carana Oda Nobunaga kagambar dina drama Jepang Nyotora, Jeng Istana.

Urang Éropah ogé nyarioskeun perkawis anjeunna, anu ku Oda Nobunaga ngagaduhan silaturahim anu kuat (sareng saéngga, sakumaha ditekenkeun dina serial tipi "Nyotora, Jeng Istana", anjeunna leumpang nganggo sapatu bot Éropa sareng kaftan, inuman tina cangkir Éropa sareng calik di tempat lilin dina lilin Éropa) éta, saur aranjeunna, kalayan sagala bakatna, jalma ieu … bahaya. Tapi … réréncangan sering bias dina kaputusanana, sakumaha, saleresna, sadaya jalma.

Gambar

Potrét Oda Nobunaga tina kumpulan Kuil Chokoji di Toyota City (Prefektur)Aichi).

Kumaha waé ogé, Mitsuhide kasohor salaku jalma anu tiasa ngagaduhan urusan seni sareng militér. Khususna, dilaporkeun ngeunaan anjeunna yén anjeunna neuleu nembak ti arquebus, anu hartosna anjeunna henteu isin, deui, sareng budaya Éropa anu asing ka Jepang. Anjeunna ngalaksanakeun sagala urusan perdata anu dipercayakeun ka anjeunna kalayan tanggung jawab ageung, sareng sajabi ti éta, anjeunna kabawa ku puisi Wack sareng dikenal salaku penganut rupa upacara téa. Catetan sajarah nunjukkeun yén anjeunna ngan ukur nganggo hiji pelor pikeun nabrak manuk ngalayang dina jarak sakitar 45,5 méter. Kaparigelan némbakan ieu ngajantenkeun anjeunna janten jalma anu kawéntar, sareng daimyos mimiti ngundang anjeunna salaku guru nembak. Tapi Oda Nobunaga masihan Matsuhide dua julukan lucu - Kepala Botak sareng Jeruk Emas. Julukan anu sanésna "White Hawk Oda" timbul kusabab kanyataan yén anjeunna lahir di kastil klan Akechi - kastil Sirotaka, sareng nami ieu tepat ditarjamahkeun salaku "hawk bodas". Nanging, éta leres-leres éta henteu atanapi henteu, henteu masalah deui. Anu utama nyaéta anjeunna ngagaduhan julukan sapertos kitu.

Gambar

Tapi ieu mangrupikeun gambar murni Jepang pikeun Oda Nobunaga.

Kahirupan kulawarga Matsuhide dipikanyaho ngagaduhan dua pamajikan, tiasa hiji selir, kamungkinan lima putra sareng genep putri kasohor. Pamajikanana anu dipikanyaah nyaéta Hiroko-hime atanapi Tsumaki Hiroko, anu carita cinta romantis na dijelaskeun ku panulis Jepang terkenal Ihara Saikaku dina carita na "Hiji mol anu ngahirupkeun jaman baheula dina mémori".

Gambar

Mon klan Oda.

Sakali anjeunna motong rambut hideungna anu geulis, sareng awéwé Jepang, wawakil para bangsawan, ngagaduhan aranjeunna dina hartos kecap, ka toes, sareng ngajual éta pikeun ngabantosan salakina ku artos dina kaayaan sesah anu tumiba. Motong rambut urang sapertos … tah, omong kosong pikeun urang. Tapi pikeun awéwé Jepang sareng urang Jepang dina abad ka-16, éta mangrupikeun hal. Henteu pikeun nanaon yén pujangga Jepang anu hébat sapertos Matsuo Basho bahkan nyerat ngeunaan éta ka hokku:

Bulan, poékkeun.

Akechi ngeunaan pamajikanana

Bakal ngawartosan

Deui, Éropa moal langsung ngartos naon intina. Naon hubunganana sareng Bulan, sanés? Sareng kanyataanna kalakuan Akechi ngajantenkeun pamajikanana nangis sareng anjeunna nyarioskeun ngeunaan anjeunna ngan ukur poék sahingga pendengarna henteu tiasa ningali aranjeunna.

Gambar

Ieu kumaha pangeran daulat nyarios ti beranda imahna ka hamba satia - samurai. Sareng aranjeunna tuur sareng ngupingkeun anjeunna.

Dipikaterang yén di yuswa ngora anjeunna janten subyek daimyo propinsi Mino, klan Toki, sareng aya di jasa Saito Dosanu. Tapi teras anjeunna kapaksa janten ronin, kapaksa ngumbara di sakitar nagara, sareng nyobian sababaraha kagiatan, contona, ngajar barudak kampung maca sareng nyerat. Anjeunna aya di tempat anu sanés, dimana-mana anjeunna caket sareng saha waé, sareng tungtungna anjeunna sumping deui sareng ngalebetkeun jasa daimyo Echizen Asakura Yoshikage. Di dieu anjeunna deui nyandak kanyataan yén anjeunna ngajar barudak vassal klan dina némbak musket. Tapi … kuring hasil nyieun musuh dina klan ieu. Terus anjeunna ditawarkeun pikeun milari kabahagiaan tina "shogun ngumbara" Ashikage Yoshiaki. Hasilna, Mitsuhide pendak sareng anjeunna sababaraha waktos di 1568, mimiti ngalayanan anjeunna, tapi dina waktos anu sareng mimiti ngawula ka Oda Nobunaga. Sumawona, anu terakhir éta rada senang ku kaayaan ieu.

Anjeunna bertindak salaku perantara antara Oda sareng shogun dina sababaraha waktos. Tapi salian ti éta, salaku komandan Oda, anjeunna ilubiung dina sababaraha perang. Sareng anjeunna ngawula ka anjeunna ku kasuksésan anu jelas, sabab anjeunna janten salah sahiji tina lima "jenderal" anu paling dipercaya sareng nampi salaku hadiah distrik Shiga kalayan penghasilan sakitar 50.000 koku. Posisi ieu masihan anjeunna hak ka kastil, sareng anjeunna ngawangun istana Sakamoto sareng janten tuanna.

Dipikaterang yén Nobunaga mangrupikeun jalma anu teu percaya. Nanging, Katsuie Shibata, Hideyoshi Hasiba sareng Mitsuhide Akechi ngagaduhan kapercayaan na. Dina 1575, anjeunna hasil ngabela Kuroi tina serangan klan Akai. Teras di 1577 anjeunna ngiringan ngepung benteng Sigisan, sareng di 1578 anjeunna dikirim ka kastil Arioka supados maksa tuanna nyerah. Sareng nalika kastil nyerah, anjeunna angkat ka perang di kastil Ibaraki.

Dina 1577 anjeunna maréntahkeun ngarebut Kastil Kuroi, anu anjeunna lakukeun. Pikeun ieu, Oda masihan anjeunna harta anu masihan 340.000 koku, istana Fukushiyama, Kameyama sareng Susan.Nyaéta, ayeuna anjeunna gaduh saloba opat istana sareng penghasilan anu ageung pisan tina kepemilikan lahan, anu ngajantenkeun anjeunna janten salah sahiji daimyo paling beunghar di daérah tengah Jepang. Tapi éta sadayana dimimitian …

Gambar

Nobunaga merangan lawan jalma nalika serangan di Honno-ji. Triptych Toshihide, 1880

Perlu dipikaterang yén salah sahiji sekutu Oda Nabunaga nyaéta shogun sareng penguasa Jepang, Ieyasu Tokugawa. Aranjeunna perang babarengan dina Perang Nagashino, sareng Ieyasu henteu ngan saukur ngéléhkeun klan Takeda, anu satru sareng Oda, tapi ogé nganteurkeun anjeunna piala anu berharga - kapala Katsuyori - putra caket Takeda Shingen. Pikeun ieu Oda Nabunaga maréntahkeun kalayan pujian anu hébat pikeun nampi Ieyasu Tokugawa di puri na Azuchi sareng maréntahkeun Mitsuhide pikeun ngatur panarimaan ieu. Anjeunna minuhan komisi anu dipasihkeun. Tapi teras pesen sumping ti sekutu sanés Oda - Hideyoshi, anu nyungkeun ngirim bala pikeun nalukkeun klan Mori anu kuat. Maka, Mitsuhide lega tina tugasna salaku dom utama, sareng kedah perang deui. Anjeunna balik deui ka puri na Sakamoto, ngempelkeun rakyatna sareng nyerat sajak dina renga ayat, dimana ieu ditulis: "Waktosna parantos sumping. Bulan kalima nalika hujan."

Populér ku topik