Tatarucingan Tanduk Gallehus

Tatarucingan Tanduk Gallehus
Tatarucingan Tanduk Gallehus
Anonim

Sakumaha anjeun terang, bumi Dénmark dina hartos kecap anu "diisi" ku artefak kuno, sareng diantarana aya seueur harta karun. Tapi dua "tanduk emas ti Gallehus" emas, sanaos mustahil henteu ngabédakeun antara sadaya kabeungharan ieu. Sareng pikeun ngabandingkeun … anjeun ngan ukur tiasa ngabandingkeun éta sareng "kaali batu ti Gundestrup" Denmark, sabab duanana kuali ieu sareng tandukna sadayana ditutupan ku gambar inohong jalma sareng sato sareng, tangtosna, mangrupikeun objék anu disembah. Dina salah sahiji tanduk aya rune ti mimiti abad ka-5, anu tiasa ditarjamahkeun kieu: "Kuring, Khlevagast ti Holt, (atanapi - putra Holt) ngadamel tanduk." Nyaéta, ieu mangrupikeun produk lokal, sanés impor.

Tanduk anu munggaran dipanggihan dina 1679, sareng anu kadua, henteu jauh ti tempat anu mimiti dipanggihan, ngan ukur di 1734 di Schleswig Kalér, caket kampung Gallehus. Jelas, tanduk ieu ngawangun sapasang, sanaos mendakan kapisah. Parantos ngarobih seueur pamilik, aranjeunna tungtungna kana kumpulan barang-barang kuno anu kagungan makuta Denmark sareng tempatna di Kopenhagen. Jelas yén di dunya ilmiah, papanggihanana nyababkeun sensasi anu nyata, sabab éta tiasa ditalungtik, ngajelaskeun sareng ngawangun téori anu paling rumit. Pikaseurieun yén sanaos nilai anu jelas tanduk ieu dianggo pikeun tujuanana: pangunjung anu paling terhormat di salah sahiji anu nyayogikeun anggur Rhine. Tapi dina taun 1802, maling anu namina Nils Heidenreich berhasil maok aranjeunna. Terus anjeunna lebur duanana tanduk sareng ngadamel perhiasan tina éta. Janten nalika para ilmuwan mutuskeun pikeun mulangkeun tanduk ieu, aranjeunna kedah fokus kana katerangan sareng skétsa anu didamel ku anu ngaheulaan na deui dina abad ka-18. Nanging, tanduk anu dipamerkeun ayeuna di Museum Nasional Kopenhagen leres-leres emas, sareng sadaya gambar anu dina tanduk kuno diéproduksi kalayan akurasi maksimal. Nanging, sabaraha kali tanduk ieu dipaling sareng disimpen teu dikenal persis. Aranjeunna nyaritakeun ngeunaan ieu ku sababaraha cara, kaasup panduan musium …

Tatarucingan Tanduk Gallehus

Di dieu aranjeunna, emas "tanduk ti Gallehus". Conto anu saé tina karajinan kuno.

Teras, Niels nyarioskeun seueur hal anu pikaresepeun ngeunaan tanduk, anu tinggaleun sanés ngan ukur goréng, tapi ogé ingetan anu saé. Numutkeun ka anjeunna, kadua tandukna didamel tina emas lambaran standar tinggi, sareng ditancebkeun ku cincin anu lega, didamel tina campuran emas sareng pérak. Éta ditutupan ku gambar inohong manusa sareng sagala rupa sato, manuk, lauk, béntang sareng ornamén. Anu terakhir, paling dipikaresep, henteu mawa beban semantis sareng dianggo salaku hiasan umum. Tapi sababaraha gambar relief ngagaduhan hartos anu tangtu, tapi anu diculikna, tangtosna, henteu tiasa disebatkeun. Naon anu tiasa hartosna, contona, lalaki anu tilu sirah? Nanging, teu aya kakurangan usaha pikeun narjamahkeun gambar dina tanduk.

Gambar

"Tanduk ti Gallehus" dipajang di Museum Nasional Kopenhagen.

Sababaraha ningali aranjeunna salaku karakter mitologi Skandinavia, batur percaya yén éta dilakukeun dina tradisi Celtic, atanapi éta … akrobat sareng penari anu katingali ku panyipta tanduk di hippodrome Byzantine. Dina waktos anu sasarengan, unggal panaliti énggal nambihan naon-naon tina nyalira, tapi dugi ka ayeuna teu aya hiji sudut pandang naon anu dimaksud tanduk!

Gambar

Hiji tanduk langkung panjang, anu sanésna langkung pondok.

Deui, naon anu anjeun tiasa ngabandingkeun aranjeunna? Ngan deui ku "ketel tina Gundestrup". Kumaha upami duanana kuali sareng tandukna kalibet dina sababaraha ritual kuno, sareng panginten éta. Kanyataan yén aranjeunna nginum tina tanduk henteu diragukeun.Tapi naon? Anggur, cai, bir, getih, susu? Nyaéta, sajarah, hanjakalna, henteu kéngingkeun kami bukti-bukti panggunaan praktisna.

Gambar

Hésé dipoto ku aranjeunna, mimiti, kusabab éta aya di tukangeun gelas, sareng anu kadua, kusabab gambar na gambarna leutik pisan.

Gambar

Gambar dina tanduk leungit ti Gallehus tanpa rune.

Nanging, upami urang ningali sosok lalaki rambut panjang dina jajaran kadua ti luhur, urang bakal ningali yén anjeunna gaduh tanduk nginum dina pananganana. Di gigireunna aya sababaraha jinis sato, sigana kuda anu ngagoler dina taneuh (kumargi inohong ieu perenahna caket kana sesa tokoh). Saurang lalaki anu gaduh bow mangrupikeun caket sareng udagan sato ieu. Teras, urang ningali saurang lalaki sareng tumbak dina dua panangan, nunjuk ka handap. Lalaki séjén naék kuda. Aya anggapan yén lamun urang ngémutan inohong ieu dina urutan ieu: tukang kuda, lalaki anu mawa tumbak, pamanah, lalaki anu nyekel tanduk, naha naha henteu ngabayangkeun yén adegan pangorbanan ditampilkeun di payuneun urang?

Dina tanduk tanpa rune, urang ningali perang antara dua jalma, anu rarayna ditutupan ku masker sato. Centaur digambarkan gigireun aranjeunna. Mungkin ieu mangrupikeun sababaraha rupi ritual anu pakait sareng … naon? Ieu moal tiasa nyarios. Urang ngan ukur tiasa nebak perkawis ieu, sareng anggapan anu paling konklusif dina tungtungna tiasa janten lepat sareng sabalikna - anu paling teu leres - leres.

Gambar

Dua lalaki buligir kalayan pedang sareng tameng dina tanduk pondok. Saha aranjeunna? Berserkers, penari, dewa? Teu dipikanyaho!

Klakson kalayan rune ngagaduhan pamandangan anu sami. Tapi di dieu aya raksasa berkepala tilu sareng domba, anu henteu aya dina tanduk tanpa rune. Sareng deuih, saha anu ngagambarkeun watak ieu, ritual sareng kapercayaan naon anu anjeunna pakait, budaya naon anjeunna?

Gambar

Tokoh tanduk ku arit kagambar dina tanduk anu langkung pondok.

Di luhur tanduk rune, aya dua jalma, buligir atanapi nganggo lawon. Catetan hélem helm anu melengkung, umum di Dénmark nalika Jaman Perunggu. Bisi wae, éta katingalina sapertos "helm ti Vimose" anu kawéntar. Anu hiji nyekel arit sareng tongkat, sareng anu sanés nyepeng tumbak pondok, cincin sareng tongkat. Salajengna didieu urang ningali pendekar nganggo pedang sareng tameng sareng, kamungkinan pisan, aranjeunna ogé jogét. Tapi pikeun sababaraha alesan, kuda atanapi kijang kalayan tanduk bentukna bulan ogé digambarkeun di dieu.

Seueur ilmuwan anu nyobian ngabuktoskeun yén lalaki anu kagambar dina tanduk nyaéta déwa, sareng bahkan ngaidentifikasi karakter nari ieu sareng Tivaz, Wodan atanapi Freyr. Raksasa tilu sirah sareng domba, numutkeun aranjeunna, nyaéta Thor, dina pamanah aranjeunna ningali Ull. Tapi tiasa pisan sanés déwa anu kagambar di dieu pisan, tapi jalma biasa. Janten dina helm sareng tanduk, ogé jalma atanapi, langkung khusus, pandita. Nya, prajurit anu nganggo pedang sareng tameng kamungkinan janten imam déwa perang.

Gambar

Gambar dina tanduk emas leungit tanpa rune. Dumasar kana gambar anu didamel taun 1734.

Gambar

Gambar dina tanduk emas anu leungit sareng rune ti Gallehus, Dénmark. Dumasar kana gambar anu didamel taun 1734.

Anu matak, urang mendakan gambar jalma nganggo tumbak dina leungeun sareng hélem dina tanduk dina hiasan helm anu kawéntar ti Sutton Hoo, sareng pelat anu sami dipendakan di antara anu disebut "helm Wendel" abad ka-7. Tiasa waé gambar-gambar ieu aya hubunganana sareng déwa kembar, anu dijelaskeun ku sejarawan Romawi Tacitus, putra déwa sawarga. Tacitus ogé ngalaporkeun yén aranjeunna ngalindungan wisatawan. Nya, sareng saurang lalaki, kalayan arit sareng tumbak dina pananganna, tiasa janten déwa langit sareng salah sahiji pandita na - anu terang naon anu diusahakeun ku pangudag kuno ku gambar-gambarna.

Gambar

Gambarna sering teu kahartos….

Teu aya figurine dewi kasuburan, tapi aya simbol - cincin sareng oray, anu tiasa ngalambangkeun dewa kasuburan … lalaki anu gambarna dina "kuali ti Gundestrup".

Gambar

Bintangna diluhur sareng … di handap. Kunaon

Patung kuda dikorbankeun pakait sareng ritus anu asalna ti India, nyaéta, éta tiasa dikaitkeun sareng budaya suku Aryan anu sumping ka Éropa ti Wétan.Di Skandinavia, pangorbanan sapertos kitu tiasa dilakukeun ku pendekar anu nyungkeun déwa pikeun ngéléhkeun musuh sareng masihan aranjeunna hal anu paling berharga anu aranjeunna - kuda perang! Sateuacan éta, banténg dikorbankeun dina jaman harita dina sajarahna.

Gambar

Pangorbanan kuda sareng raksasa tilu sirah ku domba.

Di Dénmark, katingalina, aya ogé adat sasajen kuda. Salaku conto, di Pulo Bornholm, nalika penggalian salah sahiji bumi dina jaman Migrasi Ageung di Sort Mulda, korban kuda anu eksplisit kapanggih. Kunaon pangorbanan? Kusabab tulang sato henteu dikiket ku anjing. Aranjeunna mendakan tangkorak kuda sareng tulang dina rawa gambut di Rislev (Selandia), sareng di seueur tempat sanés. Bisi kumaha, gambar lalaki gigireun kuda dina "gundestrup cauldron" sareng pengendara dina "tanduk Gallehus" teu jelas ngabahas peran luhur kuda di masarakat urang Denmark kuno.

Gambar

Kieu yeuh - "kawah ti Gundestrup"

Gambar

Sareng ieu mangrupikeun salah sahiji tokoh anu kagambar dina éta. Dina sirah aya tanduk kijang, dina panangan oray sareng kalang - simbol pertunangan ka alam atanapi kakawasaan?

Sacara umum, dugi ka ayeuna sadaya upaya ngajelaskeun alur carita gambar ngeunaan "tanduk ti Gallehus" henteu leres-leres ngarahuh kana naon-naon, ogé ngabandingkeun tina papanggihan ieu sareng "kuali ti Gundestrup". Aranjeunna geulis, aranjeunna pikaresepeun panon, nyaritakeun ngeunaan budaya aslina sareng kuno jaman éta, kaparigelan jalma anu ngadamel sadayana ieu, ritual rumit sareng kapercayaan jalma anu nganggona, tapi henteu deui. Harta karun tetep rahasia, sapertos anu dilakukeun dina tilu ratus taun ka pengker.

Populér ku topik