Angin di lapang Kulikov. Bagéan 2

Angin di lapang Kulikov. Bagéan 2
Angin di lapang Kulikov. Bagéan 2
Anonim

… Sareng anjeunna tuang kana dongéng.

A.S. Pushkin. Boris Godunov

Aya ogé pedaran anu langkung ageung tina kajadian 1380, anu kami mendakan dina anu disebut "Babad Pertempuran Kulikovo", daptar anu langkung lami aya dina sababaraha babad: Sofia munggaran, Novgorod kaopat, Novgorod kalima, sareng ogé dina Novgorod Karamzin nyatakeun. Katerangan ngeunaan perang antara Pangeran Dmitry sareng Mamai langkung ti panjang di dieu, janten urang bakal ngawatesan diri ngan ukur ngajelaskeun perangna nyalira:

"Sareng tabuh genep soré urang Ismail anu kotor némbongan di lapangan - sareng lapanganna kabuka sareng lega. Terus resimen Tatar dijejeran ngalawan urang Kristen, sareng réjimina patepung. Sareng, silih tingali, kakuatan ageung ngalih, sareng bumi ngirung, gunung sareng bukit ngagoncangkeun tina seueur prajurit anu teu kaétung. Sareng aranjeunna ngagambar senjatana - dua-ujungna dina panangan aranjeunna. Jeung garuda ngalayang, sakumaha anu ditulis, - "dimana aya mayit, bakal aya manuk garuda dikumpulkeun." Dina jam anu parantos ditangtoskeun, rézim penjaga Rusia sareng Tatar mimiti sumping. Pangeran hébat nyalira nyerang anu munggaran dina régimen penjaga ka raja sapi anu kotor, disebat iblis anu ngajelma Mamai. Nanging, teu lami saatosna, pangeran angkat ka resimen anu hébat. Teras pasukan ageung Mamaev ngalih, sadaya kakuatan ti Tatar Sunda. Sareng di sisi kami - pangeran hébat Dmitry Ivanovich kalayan sadaya pangéran Rusia, anu parantos ngadamel rézim, ngalawan Polovtsi anu bosok sareng sadaya pasukanana. Sareng, ningali ka surga sareng doa sareng ngeusi kasedihan, anjeunna nyarios dina kecap tina mazmur: "Saderek, Gusti mangrupikeun pangungsian sareng kakuatan urang." Sareng langsung duanana pasukan anu hébat ngariung salami-lami jam, sareng nutupan rak-rak saukuran sapuluh mil - sapertos seueur prajurit. Sareng aya pangperangan anu sengit sareng ageung, sareng perang anu sengit, sareng gemuruh anu pikasieuneun; Saprak didamelna dunya, teu acan aya perang sapertos di antara patih hébat Rusia sapertos pangeran hébat ieu sadayana Rusia. Nalika aranjeunna ngarangna, ti jam genep dugi ka kasalapan, sapertos hujan tina méga, getih duanana putra Rusia sareng anu najis dikucurkeun, sareng jumlah anu henteu kaetung murag dina dua sisi. Sareng seueur Rusia anu keok ku urang Tatar, sareng Tatar - ku Rusia. Sareng mayit murag kana mayit, awak tatar murag kana awak Nasrani; di ditu di dieu mungkin pikeun ningali kumaha urang Rutéin ngudag Tatar Sunda, sareng Tatar ngudag urang Réténia. Aranjeunna sumping sareng campuran, sabab masing-masing hoyong ngéléhkeun lawanna. Sareng Mamai nyarios dina dirina: "Rambut urang diburak-barik, panon urang teu gaduh waktos kanggo nyebarkeun cimata panas, létah urang janten kaku, sareng laring kuring garing, sareng haté kuring lirén, pinggel kuring henteu nahan kuring, tuur abdi leuleus, sareng panangan abdi kagorengan."

Gambar

Naon anu kedah diucapkeun ka kami, atanapi naon anu bakal dibahas, ningali pati anu jahat! Aya anu diteukteukan ku pedang, anu sanésna dibobodo ku sulitsa, anu sanésna diangkat dina tumbak! Sareng asa dicekel Muscovites anu henteu acan kantos janten tentara. Ningali sadayana ieu, aranjeunna sieun; sareng, parantos pamitan hirup, aranjeunna ngungsi sareng ngungsi, sareng teu émut kumaha para syuhada nyarios séwang-séwangan: "Saderek, hayu urang sabar sakedik, usum salju sengit, tapi surga amis; sareng pedangna pikareueuseun, tapi makuta na mulya. " Sareng sababaraha putra Hagarian kabur tina ceurik nyaring, ningali maot anu kejem.

Sareng saatos éta, tabuh salapan soré, Gusti katingali ku panon anu welas asih ka sadaya pangéran Rusia sareng ka gubernur anu gagah, sareng ka sadaya urang Kristen anu wani nangtung pikeun Kristen sareng henteu sieun, sabab pantes pikeun prajurit anu mulya. Alim ningali dina jam kasalapan kumaha para malaikat, gelut, ngabantosan urang Kristen, sareng rézim martir suci, sareng prajurit George, sareng Dmitry anu mulya, sareng para pangeran anu hébat nami anu sami - Boris sareng Gleb.Diantarana mangrupikeun voivode tina resimen anu sampurna tina prajurit surga - Archangel Michael. Dua gubernur ningali réjimasi kotor, sareng rézim tilu-surya, sareng panah-seuneu anu ngalayang ngalayang ka aranjeunna; Tatar anu henteu soleh murag, dicekel ku sieun ku Gusti, sareng tina senjata Kristen. Sareng Gusti ngangkat leungeun katuhu pangeran kami pikeun ngungkulan urang asing.

Sareng Mamai, ngageter kasieunan sareng nyaring dibantah, ngagorowok: "Hebat Allah Kristen sareng kakuatanana ageung! Dulur-dulur Ismail, Hagarians henteu patuh hukum, lumpat teu sapanjang jalan siap! " Sareng anjeunna nyalira, malik deui, gancang lumpat ka Horde na. Sareng ngadangukeun perkawis ieu, pangeran sareng penguasa anu hideung na ogé kabur. Ningali ieu, urang asing anu sanés, dianiaya ku murka Gusti sareng kasurupan sieun, ti anom dugi ka sepuh, kabur. Urang Kristen, ningali yén urang Tatar sareng Mamai lumpat, ngudag aranjeunna, ngéléhkeun sareng nyabak bosok tanpa ampun, sabab Gusti ngaheureuykeun réjim Tatar ku kakuatan anu teu katingali, sareng, éléh, aranjeunna ngungsi. Sareng dina ngudag ieu, sababaraha urang Tatar murag kana panangan urang Kristen, sedengkeun anu sanésna tilelep dina walungan. Sareng aranjeunna ngusir aranjeunna ka walungan dugi ka Pedang, sareng di dinya aranjeunna ngéléhkeun jumlah anu henteu kaétung anu kabur. Para pangéran ngusir régimasi Sodomites, ngéléhkeun éta ka tempat kemahna, sareng nyita harta banda, sareng sadaya harta banda, sareng sadaya domba Sodom."

The "Word on the Life of the Grand Duke Dmitry Ivanovich" nyebatkeun hal-hal ieu: "Sareng nampi kasanggeman Ibrahim, ngadoa ka Gusti sareng nyungkeun bantosan ti St. Peter, tukang damel anyar sareng syafaat bumi Rusia, pangeran angkat, sapertos Yaroslav kuno, ka Mamai anu jahat, jahat, anu Svyatopolk kadua. Sareng kuring pendak sareng anjeunna di lapangan Tatar di Walungan Don. Sareng rak-rak éta babarengan sapertos awan anu kuat, sareng senjata ngagenclang sapertos kilat dina dinten hujan. Prajurit bajoang silih tangan, getih ngalir ngaliwatan lebak, sareng cai Walungan Don dicampur getih. Sareng sirah ti Tatar, sapertos batu, murag, sareng mayit-mayitna macét ngagolér sapertos tangkal kai anu dicincang. Seueur jalma anu satia ningali malaikat Allah anu ngabantosan urang Kristen. Sareng Gusti ngabantosan Pangeran Dmitry, sareng dulur-dulurna, anu syahid suci Boris sareng Gleb; sareng Mamai anu dilaknat lumpat di payuneunna. Dihukum Svyatopolk lumpat ka maot, sareng Mamai anu jahat maot teu dikenal. Sareng Pangeran Dmitry wangsul sareng kameunangan anu hébat, sapertos sateuacan Musa, saatos nalukkeun Amalek. Sareng aya tiiseun di bumi Rusia. " Sareng sadayana - sadaya detail anu sanés leungit!"

Angin di lapang Kulikov. Bagéan 2

Grand Duke Dmitry Ivanovich nuju nyebrang Oka sareng pasukanana. Miniatur tina "Dongéng Perang Kulikovo". Abad ka XVI

Sareng ngan ukur dina "The Tale of the Mamayev Massacre" (anu pang anyarna sareng sakaligus anu paling jembar!) Monumén siklus Kulikovo teu ngan ukur aya carita anu detil ngeunaan kameunangan Dmitry Donskoy ngalangkungan jalma jahat "agaryan Mamai" tapi ogé … carita anu paling matak ngeunaan kajadian di lapangan Kulikovo. Tapi, kanyataanna nyaéta "Katerangan …" ditulis dina abad ka-15, nyaéta, ti mimiti 1401 dugi ka 1500, nyaéta dina jarak saratus taun, ogé carita babad "Di Perang Pertempuran Don ", patalina sareng 1408 …

Sejarawan anu kawéntar I.N. Danilevsky dina ceramahna "Dmitry Donskoy: Di Kulikovo Field and Beyond" ngalaporkeun yén éta dipikaterang sakitar hiji satengah ratus salinan, anu teu aya anu ngalestarikeun téks dina bentuk aslina. Aranjeunna biasana dibagi kana dalapan édisi: Dasar, Babad, Disebarkeun, Kiprianovskaya, édisi ahli babad Khvoroetanin; Ngolah Rusia Kulon; édisi, peralihan ka Sinopsis, sareng édisi Sinopsis ku Innokenty Gisel. Anu pangpayunna mangrupikeun anu munggaran diantarana.

Dina waktos anu sami, kencan "Legenda …" ngagaduhan paburencay dina waktos ti akhir XIV sareng satengah munggaran abad XV.. sareng dugi ka 30-40an. Abad ka XVI Anjeunna nganggap kencan diajukeun ku V.A. Kuchkin sareng disaring ku B.M. Kloss. Luyu sareng éta, "Legenda …" lahir teu langkung ti 1485, tapi kamungkinan kajadian éta dina dékade kadua abad ka-16.

Gambar

Angkatan Darat Grand Adipati Dmitry Ivanovich nyebrang Don. Miniatur tina "Dongéng Perang Kulikovo". Abad ka XVI

Nyaéta, tétéla dina sadaya édisi ieu kajadian anu sami dijelaskeun ku cara anu béda-béda! Sumawona, panulis atanapi panulis "The Tale …" seueur ngadamel kalepatan sareng kasalahan. Janten, dina taun perang, Gerontius henteu tiasa janten uskup agung kota Kolomna, kumargi anjeunna nyandak jabatan ieu langkung ti tujuh puluh taun saatosna. Anjeunna namina Euphimius tangtu uskup agung kota Novgorod, tapi dina waktos éta teu aya uskup anu sapertos kitu. Tentara Lituania dipimpin ku Grand Duke Olgerd, tapi anjeunna pupus tilu taun sateuacan Perang Kulikovo. Temnik Mamai pikeun panulis nyaéta "tsar", anu leres-leres henteu leres. Apalagi, hoyong nunjukkeun ka Mamai kapir (sareng anjeunna henteu, pikeun Horde nganut iman Muslim bahkan dina jaman Khan Uzbek), anjeunna maksa anjeunna ngan ukur nganuhunkeun Mohammed, tapi ogé déwa sapertos Perun, Salavat, Rakliy sareng Khors, anu teu tiasa janten définisi.

Numutkeun ka "Katerangan", dina satengahing perang, rézim Tatar Sunda kuat mencétan jajaran Rusia. Teras Pangeran Vladimir Andreevich Serpukhovskoy, kalayan nyeri haté dina ningali maotna "tentara Ortodok", ngundang gubernur Bobrok supados langsung ngiringan perang. Bobrok, di sisi anu sanésna, mimiti ngabantah pangeran tina tindakan buru-buru sapertos kitu sareng ngadesek anjeunna ngantosan "waktuna sapertos" nalika "kurnia Gusti" bakal sumping.

Komo deui, dina "Dongeng …" ieu sanés, tapi dina Babad sareng édisi anu Disebarkeun Bobrok ogé sacara akurat ngahartikeun "waktos sapertos":

"… ngantosan paling jam, dimana rahmat Gusti bakal aya."

Nyaéta, anjeunna terang sateuacanna yén ieu mangrupikeun "jam kadalapan" (jam kadalapan sadinten, numutkeun sistem teras ngitung jam). Sareng, sakumaha diprediksi Volynets, "sumanget kidul narik aranjeunna ka tukang." Ieu di dieu anu "ngagungkeun Bolynets:" … Waktuna bakal datang, pikeun waktosna caket … kakuatan Roh Suci ngabantosan urang "".

Ku jalan kitu, ngeunaan angin ngahiliwir dina nyanghareupan prajurit Rusia, éta ditulis dina édisi Kiprianov anu telat tina "The Tale …", tapi teu dimana-mana deui!

Sejarawan V.N. Rudakov ngusulkeun pikeun ngajawab teka-teki "jam kadalapan" sapertos kieu: éta henteu ngan ukur simbol! Anjeunna mendakan téks Rusia kuno anu sumanget kidul sanés angin. Khususna, "Layanan Menaion" kanggo 8 Séptémber ngandung ieu: "Nabi Habakkuk, ningali ku panon anu palinter, Gusti, Kadatangan anjeun. Sareng kitu sasambat: … Gusti bakal sumping ti kidul. Maha Suci pikeun kakuatan Anjeun, kamulyaan pikeun indulgence Anjeun. " Nyaéta, Bobrok ngantosan Gusti, maka anjeunna sasambat, ningali tandana. Sadayana saluyu sareng tradisi Kristen dina waktos éta.

Sareng ayeuna, sakedap deui, hayu urang nyimpang tina téks "Dongéng" sareng émut sabaraha pamiarsa urang, ku sababaraha alesan, nyerat dina koméntarna yén sababaraha urang Jérman nyerat deui KABEH KORONICO. Nya, mimitina, aranjeunna henteu ngagambarkeun ruang lingkup karya ieu. Sanaos KABEH Jérman anu aya dina waktos éta (ogé, sebutkeun, dina waktos Lomonosov anu sami) di Rusia, bakal nyandak bisnis ieu, maka bakal butuh sababaraha taun. Sareng kedah terang bahasa Rusia sampurna! Semantik, stilistika, frasaologi, giliran biantara … Sareng anu kadua, tapi naon tujuanana? Nyatana, ngan ukur aya hiji, pikeun meremehkeun martabat masarakat Rusia, pikeun nyabut tina jaman baheula anu mulia. Tapi … di dieu anjeun gaduh sababaraha téks sakaligus, henteu salawasna sareng henteu sadayana saling paséa, sareng sajumlah detail anu béda. Sareng patarosan na: dimana sahenteuna tina salah sahiji diantara aranjeunna aya "meremehkeun martabat nasional"? Sabalikna, ti taun ka taun kaagungan dina katerangan perangna ngan ukur sumping! Atanapi aya anu ningali anjeunna dina kanyataan yén duanana pangeran sareng prajurit Rusia dipandu ku Gusti Allah? Nya, saurna, waktosna waktos éta! Hiji jalma henteu tiasa lebet ka kamar tanpa ngadamel tanda salib dina ikon, sumpah kalayan asma Gusti sareng para wali, puasa rutin, ngadoa, angkat ka Matins, ka Massa, ka Vespers … Anjeunna ngaku sareng nampi Komuni … Kitu kahirupan, sareng teu heran yén sadaya literatur mangtaun-taun éta dicumponan ku pathos agama. Kusabab kitu, jalma-jalma ningali "réjimen Allah di awang-awang," komo ka garong Thomas Katsibeev, Gusti ngungkabkeun "visi anu hébat": "ti wétan" awan (urang Horde) muncul. "Ti nagara siang" (ieti kidul) "dua pamuda sumping" (hartosna Boris sareng Gleb), anu ngabantosan tentara Rusia pikeun ngéléhkeun musuh. Nyaéta, ideu utama sadayana, teu aya kacuali, babad sareng téks sanésna waktos éta sami: Gusti ngahukum pikeun dosa, tapi anjeunna ogé ngahampura. Ku alatan éta, neneda, gancang, nurut kana resep garéja sareng anjeun bakal diganjar numutkeun gurun anjeun. Rahmat Gusti tiasa némbongan komo ka tukang rampog.

Sumawona, henteu ngan ukur konsép dunya sacara gembleng, tapi ogé poin-poin kardinal masing-masing dina pikiran masarakat Rusia dina waktos éta, ogé pakait pisan sareng dogmas agama tertentu. Salaku conto, di Rusia aya hubungan sareng kidul, ngeunaan sisi "pilihan Gusti" dunya. Salaku conto, anjeun tiasa maca dina tarjamahan Rusia kuno "Perang Yahudi" ku Josephus, yén tempat di alam baka tina jiwa anu diberkahan ditiup ku seungit … angin kidul; komo deui, di garéja Rusia parantos lami aya larangan pikeun stichera, anu disebat "Gusti ti Kidul".

Janten disebatkeun "sumanget ti kidul" dina "Katerangan Pembantaian Mamaev" kanggo panulis sareng pamaca abad pertengahan, mimiti sadayana, hartos simbolis anu jero sareng teu aya deui, nyaéta, "kajadian" ieu henteu leres-leres naon kanyataan sajarah!

Sumawona, lebetna resimen serangan hendap kana perang henteu aya hubunganana sareng naon anu sabenerna kajantenan di medan perang Kulikovo. Kusabab upami anjeun nuturkeun logika panulis "The Tale …", maka Bobrok Volynsky sama sekali henteu milih momen nalika urang Tatar bakal ngalaan sisi ka serangan Rusia (sakumaha anu dicarioskeun ku sajarawan LG Beskrovny), atanapi nalika panonpoe lirén nyorot dina panon urang Rusia (sakumaha panginten sajarawan A.N. Kirpichnikov kusabab sababaraha alesan), tapi anjeunna terang persis waktos anu pas. Upami teu kitu, urang nyerat yén, saur aranjeunna, voivode berpengalaman Bobrok ngarepkeun parobihan arah angin ti payun ka anu ngalirkeun, janten éta bakal nyandak lebu dina panon prajurit Tatar Sunda, sareng ningkatkeun hiber jajaran panah prajurit Rusia. Tapi, tingali dina peta, alus-alus, sareng anjeun bakal ningali yén "sumanget kidul" anu disebatkeun dina "Dongéng" dina kaayaan henteu aya gunana pikeun prajurit Pangeran Dmitry, kusabab rézim Rusia di lapangan Kulikovo maju dina arah ti kalér ka kidul. Ieu ngandung harti yén angin kidul ngan ukur tiasa niup dina rupa aranjeunna, sareng ngaganggu sateuacanna. Sumawona, lieur dina hal ieu (henteu resep sareng archbishops!) Dina panggunaan istilah géograpis ku panulis sacara lengkep dikaluarkeun. Kusabab, salaku panyipta "Dongéng" lumayan bébas napigasi dina rohangan géografi di médan perang. Anjeunna nunjukkeun persis: Mamai sumping ka Rusia ti wétan, Walungan Danube ayana di beulah kulon, sareng sajabana.

Gambar

Pangeran Vladimir Andreevich sareng Dmitry Mikhailovich Bobrok Volynsky nuju nyerang. Susunan annalistic raray.

Éta, sacara kasar, panulis "The Tale …" nimukeun sadayana épisode ieu pikeun tujuan moralisasi, sapertos hal-hal sanésna, sareng éta sababna sumber ieu sigana paling teu dipercaya. Sareng naon anu dilakukeun ku batur anu hirup saurna? Naha aranjeunna ngabandingkeun sareng marios sadaya sumber? Henteu! Aranjeunna nyandak anu paling épéktip sareng ngayakeun réplikasi éta, anu langkung pikaresepeun, tapi, tangtosna, henteu aya anu nyebatkeun kasandalanana. Ku jalan kitu, Bobrok dirina taun 1408 henteu tiasa nyarios nanaon ngeunaan kanyataan yén anjeunna "ngagorowok" di dinya, kumargi kamungkinan anjeunna maot teu lami saatos 1389. Bahkan aya sudut pandang sapertos anu anjeunna maot dina perang di Vorskla.

Gambar

Patempuran Vorskla. Miniatur abad ka-16 ti Arch babad Obverse.

Ayeuna maju gancang ka 1980 - taun peringatan Perang Kulikovo. Waktu éta Létnan senior Dmitry Zenin nyebarkeun tulisan ngeunaan perang ieu dina majalah Tekhnika-Youth. Janten, khususna, anjeunna nyobian ngabuktoskeun, anu, ku jalan éta, dibuktikeun ku sejarawan K. Zhukov, yén tentara Pangeran Dmitry henteu tiasa ageung sapertos anu dijelaskeun. Kusabab teu aya autobans harita, tentara leumpang sapanjang jalan sempit, meupeuskeun aranjeunna ku cangkang kuda. Nyaéta, langkung ti dua kuda teu tiasa angkat berturut, sareng aya ogé gorobag anu mawa senjata sareng baju waja, ogé bekel.Nyaéta, numutkeun itunganana, pasukan rébuan anu sumping ka lapangan ti Moskwa bakal ngagaduhan "sirah" na tos aya di lapangan, sedengkeun "buntutna" bakal ngan saukur ninggalkeun kota. Komo upami éta leumpang sababaraha jalan sareng terang persisna dimana jalanna.

Kukituna, dina "Dongeng Pembantaian Mamayev" ideu na jelas, anu tiasa dilacak dina sagala monumen sanés siklus Kulikovo: éléh Mamai teu langkung ti kameunangan iman Ortodok dina "Hagaryans anu henteu déwa", sareng éta kahontal ngan ukur berkah ti rahmat Gusti sareng syafaat anu teu katingali (sareng pikeun batur ogé katingali) kakuatan sawarga. Ieu mangrupikeun awal pembebasan tanah Rusia tina kakawasaan "jahat" (nyaéta, aya kitu, huh?). Barina ogé, sanés nganggur téks Katerangan dimimitian dina édisi utama ku kecap-kecap ieu: "… Mimiti carita ngeunaan kumaha Gusti masihan kameunangan ka pangéran Pangeran Dmitry Ivanovich saatos Don ngeunaan anu kotor Mamai sareng kumaha agama Kristen Orthodok ngangkat bumi Rusia sareng Hagaryan anu henteu satia anu ngerakeun."

Kieu carana perang sareng salah sahiji murzas Golden Horde, bahkan ti hiji klan non-Chingizid, kaala ku waktosna karakter perang pangageungna dina sajarah abad pertengahan Rusia. Kanyataan yén dua taun saatosna Tokhtamysh ngatur, sacara umum, tanpa seueur kasusah pikeun ngabakar Moskow, ogé kanyataan yén lahan Rusia mayar upeti ka Horde teras salami 100 taun deui, katingalina henteu pati penting ngalawan latar tukangna! Tapi kameunangan, sanaos henteu ageung skala, pasti éta, sareng kanyataanna, lumayan seueur jalma anu maot dina perang.

kacindekan

Kacindekan kahiji. Inpormasi ngeunaan perang Kulikovo dina bentuk anu kami nampilkeun ayeuna henteu diragukeun janten dadasar pikeun munculna kasadaran diri anyar masarakat Rusia. Teu acan ngeunaan merangan Horde. Tapi dua precedents penting diciptakeun sakaligus: anu kahiji - "kami ngéléhkeun aranjeunna" sareng anu kadua - "janten mungkin!"

Kacindekan kadua. Kusabab édisi anu teras-terasan nekenkeun yén Mamai nyaéta tsar, ieu nunjukkeun munculna precedent katilu: "tsars tiasa dilawan ku cara anu sah pisan."

Kacindekan katilu. Kemenangan pikeun "Tsar Mamai" naékkeun status pangéran Rusia ("Tsar dirina sorangan diteunggeulan!"). Nyaéta, dina anggapan jalma-jalma disakurilingna, aranjeunna langsung janten sami sareng raja. Ieu hartosna mimiti hubungan anyar sareng Horde sareng khord Horde. Janten, sadaya téks ngeunaan Perang Kulikovo, kacuali anu pangpayunna, teu langkung ti conto anu saé pikeun ngatur inpormasi masarakat!

P.S. Aya ogé "sumber" sapertos "Zadonshchina", tapi ieu sanés sajarah, tapi sastra. Bobrok henteu némbongan di dinya, teu aya "angin kidul", sareng aya 250 rébu prajurit Rusia tiwas di dinya.

Populér ku topik