Angin di lapang Kulikov. Bagéan 1

Angin di lapang Kulikov. Bagéan 1
Angin di lapang Kulikov. Bagéan 1
Anonim

Lahan Rusia, ayeuna anjeun ngudag Tsar Solomon! Maha Suci ka Gusti urang.

Zadonshchina

Aya seueur tradisi anu pikaresepeun sareng kadang lucu di Rusia, nanging, sapertos anu sanés. Tapi salah sahijina khususna pikaresepeun. Kabiasaan pikeun urang nyerat tulisan pikeun kaping sajarah anu béda. Janten urang nguping ulang taun, dinten maot, sareng dinten ledakan pembangkit listrik tenaga nuklir, sareng dinten Pertempuran dina És sepanjang waktos, dina kecap, urang hirup dina lingkungan anu teras-terasan tanggal-tanggal anu berkesan. Sareng teu aya anu héran dina ieu. Kami hirup di nagara anu hébat sareng sajarah sarébu taun, janten kajadianana parantos akumulasi. Di jaman Soviét, contona, kuring nyobian nyerat sateuacanna dina matéri koran lokal ngeunaan perayaan 8 Maret 1 Mei, Poé Barudak Dunya, sareng sajabina. jsb. Bahan ieu janten saé, sareng anu paling penting, nalika nyeratna, teu kedah dipikir-pikir teuing. Anjeun muka sababaraha publikasi anu cocog sapertos Children's Encyclopedia, nyerat deui matéri na ku kecap anjeun nyalira sareng … teraskeun.

Angin di lapang Kulikov. Bagéan 1

Ngeunaan bahan dina halaman wéb VO, pikaresepeun pikeun ningali yén tradisi ieu henteu pupus ayeuna. Nembe pisan aya deui tanggal anu henteu émut - Dinten Kamuliaan Militer Rusia, waktosna pas sareng dinten Perang Kulikovo, sareng bahan "émut" anu sanésna nembongan di dinya, nyababkeun silih tukeur opini. Tapi opini mangrupikeun opini, sareng rohangan inpormasi modéren saé sabab éta pisan mempermudah milarian inpormasi sareng ngamungkinkeun anjeun nyerat bahan anu leres-leres pikaresepeun tanpa ninggalkeun bumi anjeun.

Abdi hoyong perhatoskeun yén momen anu paling penting pikeun ngabahas topik ieu - "angin kidul" anu kawéntar anu niup di lapangan Kulikovo dina waktos anu pas, ku sababaraha alesan murag tina pandangan koméntator. Tapi sia-sia! Di dieu éta "anjing dikubur" tina kanyataan sareng fiksi anu leres-leres pikaresepeun anu ngalingkung kajadian ieu mangabad-abad katukang. Kusabab, tangtosna, aya riwayat tina buku téks sakola, sajarah seni militér ku E.A. Razin, tapi aya riwayat babad sareng dokumén. Sumawona, ngan ayeuna, pikeun akrab sareng aranjeunna, anjeun henteu kedah angkat ka Moskow, ka Arsip Kisah Purba. Sadayana aya dina Wéb, anjeun kedah ngetik sareng maca.

Janten hayu urang kenal sareng acara ieu dinten dina dasar dokumén sajarah. Nanging, urang moal tiasa ngalakukeun kacindekan di dieu ogé. Tapi kacindekan ieu bakal didasarkeun kana téks dokumén anu sami ieu, kumargi sumber sanésna disayogikeun ku sejarawan … ngan saukur henteu!

Tapi pikeun ngamimitian carita ngeunaan kajadian ieu, anu antukna ngahasilkeun mistik misterius abad pertengahan Rusia, kuring hoyong ngamimitian ku … "serangan lirik" leutik, nanging, nunjukkeun pisan sareng grapik.

Gambar

Mamai nyebrang Volga sareng sadaya kakuatan. Miniatur tina "Dongéng Perang Kulikovo", abad XVI.

Bayangkeun yén anjeun sareng réréncangan angkat ka leuweung pikeun piknik. Sareng saatos piknik, sapertos anu diarepkeun, aranjeunna mimiti ngali liang kana taneuh pikeun ngubur runtah na. Teras anjeun mendakan gagang pedang abad pertengahan. Ku bentukna, anjeun gaduh cukup élmu pikeun nangtoskeun yén éta abad XIV. Isukna anjeun dugi ka dinya sareng magnetometer, mimiti ngali sareng … mendakan potongan-potongan surat ranté, crosshair sabers, panah. Naon kasimpulan anjeun tiasa nyandak tina timuan ieu? Anu di tempat ieu, sakali waktu, aya perang, sareng kamungkinan dina abad XIV. Anjeun moal tiasa narik kasimpulan anu sanés ku sadayana anu dipikahoyong.Teras anjeun ngalaporkeun pamanggihan anjeun ka arkéologis, aranjeunna parantos ngali di tempat ieu salami 10 taun sareng akhirna nyimpulkeun yén perangna ageung, yén seueur jalma perang sareng dina hiji sisi aya urang Rusia, sareng anu sanésna prajurit Golden Horde. Sareng éta waé! Pikeun milarian terang naon jinis perangna sareng saha anu meunang, anjeun kedah ngarujuk kana babad, ngabeungkeut téksna kana tempat aksi anu anjeun mendakan, sareng mung éta bakal jelas ka sadayana naon anu anjeun kantos mendakan!

Janten urang terang perkawis Perang Kulikovo tina … téks anu ditulis dina jaman "ieu". Aya opat karya utama tulisan Rusia Old, anu ngandung inpormasi ngeunaan perang. Ieu mangrupikeun Carita Babad Pondok sareng éksténsif, "Zadonshchina" sareng "The Legend of the Mamayev Massacre." Hal ogé tiasa dipendakan dina "Lay of the Life and Death of the Grand Duke Dmitry Ivanovich" sareng ogé dina "Life of Sergius of Radonezh".

Salaku tambahan pikeun sumber domestik, aya ogé babad Jerman biarawan Franciscan tina Thorn Monastery Dietmar Lubeck (anu dibawa ka 1395, sareng panerusna janten 1400), pejabat ti Riesenburg Johann Poschilge (ti 60an-70an XIV abad ka 1406, teras dugi ka 1419), sareng aya ogé anu anonim "Torun annals". Pikaresepeun yén pesen-pesen dina aranjeunna ngeunaan Perang Kulikovo mirip pisan. Salaku tambahan, aranjeunna ogé pondok pisan. Kusabab kitu, masuk akal pikeun nyebut aranjeunna lengkep.

Dina "Torun Annals" téks na pondok pisan: "Dina taun anu sami, Rutenas sareng Tartars tabrakan caket Cai Biru. Opat rebu tiwas di dua pihak; Urang Ruthenes parantos ngaleuwihan. " KABEH!

Johann Poschilge nyerat: "Dina taun anu sami aya perang ageung di seueur nagara: Rusia perang sapertos kieu sareng urang Tatar di Sinyaya Voda, sareng sakitar 40 rébu urang tiwas dina dua pihak. Nanging, Rusia ngayakeun lapangan. Sareng nalika aranjeunna balik ti perang, aranjeunna néwak ka urang Lituania, anu ditelepon ku urang Tatar di ditu pikeun ngabantosan, sareng maéhan seueur urang Rusia sareng nyandak seueur harta rampasan, anu aranjeunna candak ti Tatar."

Dietmar Lubeck nyarios: "Dina waktos anu sami aya perang anu hébat di Sinyaya Voda antara Rusia sareng Tatar Sunda, teras opat ratus rébu jalma keok dina dua pihak; maka Rusia meunang perang. Nalika aranjeunna badé angkat ka bumi sareng barang rampasan ageung, aranjeunna lumpat ka urang Lituania, anu dipanggil pikeun mantuan ku urang Tatar, sareng nyandak barang rampasanana ti Rusia, sareng maéhan seueur di lapangan."

Sakumaha anjeun tiasa tingali, aya sakedik inpormasi. Sareng jelas naha. Di suatu tempat di luar sana, jauh pisan, urang Rusia merjuangkeun Tatar / Tartar (ieu mangrupikeun nami umum di Kulon dina waktos éta, teu aya gésna nyiptakeun téori dina dasar ieu!). Panulis sajarawan masihan jumlah karugian pikeun dua sisi dina opat rébu, karugian Poshilge parantos 40 rébu, sareng pikeun Dietmar éta 400 rébu. Maksudna, unggal panulis anyar nambihan enol! Tapi urang Jérman ngalaporkeun hal anu henteu aya dina babad Rusia. Mimiti, urang Lituania nyerang pasukan Rusia anu balik ti medan perang sareng ngéléhkeun aranjeunna (di Poshilge sareng di Ditmar). Sareng kaduana, tempat lumangsungna peperangan disebut Blue Water.

Gambar

Berkah tina Pahlawan. Miniatur tina "Dongéng Perang Kulikovo". Abad ka XVI

Karamzin ngarujuk kana dokumén kalima abad ka-15 ku sajarawan Jerman A. Krantz disebat "Vandalia". Sareng ieu anu dicarioskeun:

"Dina waktos ieu, perang pangageungna dina mémori jalma-jalma kajantenan antara Rusia sareng Tatar Sunda di tempat anu disebut Blue Water. Sakumaha biasa, aranjeunna gelut, henteu nangtung [dina posisi], tapi lumpat dina garis ageung, ngalungkeun tumbak sareng nyerang [pedang] sareng teu lami mundur deui. Dua ratus rébu manusa [jalma] dilaporkeun murag dina perang ieu. Nanging, Rusia anu meunang nyita seueur harta rampasan - sapi, kumargi [Tatar Sunda] ampir teu aya [rampasan] anu sanés. Tapi urang Rusia henteu suka bungah dina kameunangan ieu salami-lami, sabab urang Tatar, anu parantos ngahiji sareng urang Lituania, buru-buru ngiringan Rusia, anu parantos uih deui, sareng harta rampasan anu parantos dipiceun dicandak sareng seueur urang Rusia, ngagaduhan digulingkeun, dipaéhan. Éta di 1381 saatos kalahiran Kristus. Dina waktos ieu, kongrés sareng pakumpulan sadaya kota masarakat anu disebut Hansa kumpul di Lubeck.(Kuring heran kunaon "Jérman" dina jaman Lomonosov, Catherine, sareng sajabana, anu hoyong ngamajukeun sareng nyimpang sajarah urang, henteu ngalebetkeun jalan ieu kana téks analitis urang? Henteu … aranjeunna henteu némpél ka Kulikovo perangna!)

Di dieu, saliwatan, jumlah anu tiwas nyaéta 200 rébu. Perangna disebut "anu pang hébat dina mémori jalma." Sareng prajurit Rusia diserang di dieu sanés ukur ku urang Lituania, tapi ogé ku Tatar Sunda. Taun éta leres salah namina, tapi panginten aya seueur alesan pikeun ieu.

Ayeuna hayu urang nyimpang sakedap tina babad kuno sareng ningali naon anu tertulis ngeunaan waktos anu paling nekad dina perang Kulikovsky dina buku "Angin Ladang Kulikovo" - karya anu kasohor ku pangarang Mityaev AV anu sami kasohor, dina anu langkung ti hiji generasi barudak urang ngartos kana sajarah urang. Sareng sanés ngan ukur murangkalih …

Ieu téks na: "Pangeran Vladimir Andreevich Serpukhovskoy teu tahan kameunangan Tatar sareng nyarios ka Dmitry Volynts:" Kasulitan hébat, adi, naon gunana jabatan urang? Naha éta moal janten ejekan pikeun kami? Saha anu urang kedah bantosan? "Sareng Dmitry nyarios:" Kasulitanna, pangeran, hébat, tapi jam kami henteu acan sumping: saha waé anu ngamimitian dina waktos anu salah nyandak masalah pikeun dirina. Hayu urang tahan langkung sakedik dugi ka waktos anu merenah sareng ngantosan dugi ka urang masihan musuh urang bales. " Hésé pikeun barudak budak lalaki ningali jalma-jalma ti resimenna tiwas. Aranjeunna nangis sareng henteu liren bergegas kana perang, sapertos falcon, saolah-olah diajak kawinan nginum anggur amis. Volynets ogé ngalarang aranjeunna, nyarios: "Antosan sakedik, masih aya jalma anu ngahibur anjeun." Sareng waktosna sumping, ujug-ujug angin kidul narik aranjeunna dina tonggong. Volynets ngagorowok ku sora tarik ka Vladimir: "Waktosna parantos sumping, waktosna parantos sumping!" spandukna dikirim ku komandan tangguh."

Téks anu dipasihkeun sapertos anu panginten panginten éta ngagambarkeun caritaan anu caket tina babad, sanés? Tapi anu mana? Ieu pikaresepeun !!!

Pesen anu paling dikenal ngeunaan Perang Kulikovo mangrupikeun carita babad pondok "Ngeunaan pembantaian batur dina Don", anu dikandung dina koleksi annalistik 1408 (anu dina Trinity Chronicle diduruk dina seuneu dina 1812, di Babad Simeon sareng Babad Rogozhsky). Dipercaya yén ieu sanés ngan ukur anu pangpayunna, tapi ogé pedaran anu paling dipercaya pikeun kajadian éta.

Urang maca:

Ngeunaan pertarungan anu hébat di Don

Dina taun anu sami, pangeran Horde anu jahat anu henteu soleh, Mamai anu busuk, ngumpulkeun seueur pasukan sareng sadaya lahan Polovtsian sareng Tatar, nyéwa pasukan Fryaz, Cherkasy sareng Yass - sareng sadaya pasukan ieu angkat ka Grand Duke Dmitry Ivanovich sareng ka daratan Rusia sadayana. Dina Agustus, warta sumping ti Horde ka Grand Adipati Dmitry Ivanovich yén tentara Tartar naék ngalawan urang Kristen, hiji klan kotor tina kaum Ismail. Sareng Mamai anu jahat, ambek pisan ka Grand Adipati Dmitry ngeunaan babaturanana sareng karesep sareng pangeran anu keok di Walungan Vozha, angkat sareng angkatan perang anu ageung, hoyong ngarebut bumi Rusia.

Grand Adipati Dmitry Ivanovich diajar ngeunaan ieu, ngumpulkeun seueur prajurit sareng ngalawan Tatar Sunda pikeun membela perkebunanana, pikeun gereja-gereja suci sareng iman Kristen anu leres, sareng pikeun sakumna bumi Rusia. Nalika pangeran nyebrang Oka, aya béja anu sanés yén Mamai parantos ngempelkeun pasukanana di tukangeun Don, nangtung di lapangan sareng ngantosan Yagaila, tentara Lituania, pikeun ngabantosan anjeunna.

Adipati Agung nyebrang Don, dimana aya lapangan anu jelas sareng lega. Di dinya Polovtsy anu jorok, resimen Tatar Sunda kumpul, dina lapangan anu caket caket sungut Néryadva. Terus duanana pasukan ngajajar sareng bergegas kana perang, lawanna babarengan - sareng aya perang anu panjang sareng pangperangan jahat. Aranjeunna gelut sadidinten, sareng seueur anu maot murag dina dua sisi. Sareng Allah ngabantosan Grand Adipati Dmitry Ivanovich, sareng répolusi Mamaev anu kotor lumpat, sareng urang - saatos aranjeunna, sareng ngéléhkeun sareng ngagebug anu kotor tanpa ampun. Nya Gusti anu ngaheureuykeun putra-putra Hagarian kalayan kakuatan anu ajaib, sareng aranjeunna lumpat, nempatkeun tonggongna dina kaayaan neunggeul, sareng seueur anu keok, sedengkeun anu sanésna tilelep di walungan.Detasemen Rusia nganteurkeun urang Tatar ka Walungan Mechi sareng di sana aranjeunna ngabunuh seueur diantara aranjeunna, sareng sababaraha urang Tatar ngalungkeun diri kana cai sareng ngalelepkeun, disetir ku murka Allah sareng dicekel ku kasieun. Sareng Mamai kabur sareng rénten alit ka bumi Tatar na.

Pembantaian ieu lumangsung dina 8 Séptémber, dina Kalahiran Ibu Suci Gusti, dinten Saptu, sateuacan siang.

Sareng dina perangna tiwas: Pangeran Fyodor Romanovich Belozersky, putrana Pangeran Ivan Fedorovich, Semyon Mikhailovich, Mikula Vasilyevich, Mikhail Ivanovich Okinfovich, Andrei Serkizov, Timofey Valui, Mikhail Brenkov, Lev Morozov, Semyon Melik, Alexander Peresvet sareng seueur deui anu sanés.

Sareng pangeran hébat Dmitry Ivanovich sareng pangéran Rusia sanésna sareng gubernur, sareng budak lalaki, sareng bangsawan, sareng rézim Rusia anu salamet, nyandak medan perang sareng ngahaturkeun nuhun ka Gusti sareng sujud ka prajuritna, anu perang pisan sareng urang asing sareng diperjuangkeun pageuh pikeun anjeunna aranjeunna membela iman Kristen dina perang anu wani.

Sareng pangeran uih deui ka Moskow, kana katuanganana ku meunang kameunangan anu hébat, parantos meunang perang sareng éléh musuh-musuhna. Sareng seueur perjuritna gumbira, nyita harta rampasan anu beunghar: aranjeunna nyupiran di tukangeunna seueur ingon-ingon kuda, onta, sapi, anu teu kaétang, sareng baju tameng, sareng papakéan, sareng barang-barang.

Gambar

Grand Duke Dmitry Ivanovich nyarios sareng rayatna ngalawan Khan Mamai. Miniatur tina "Dongéng Perang Kulikovo", abad XVI.

Populér ku topik