Pedang Viking. Pedang ti Tatarstan sareng pedang awéwé Finlandia (bagian 3)

Pedang Viking. Pedang ti Tatarstan sareng pedang awéwé Finlandia (bagian 3)
Pedang Viking. Pedang ti Tatarstan sareng pedang awéwé Finlandia (bagian 3)
Anonim

Gosip bergegas: raja-raja di nagri deungeun

Aranjeunna sieun kasombongan kuring;

Regu reueus aranjeunna

Pedang belah kalér kabur.

A.S. Pushkin, Janten, dinten ieu urang teraskeun deui perkenalan sareng pedang Viking. Tangtosna, sigana bakal langkung leres pikeun kenal heula pangunjung VO sareng sistem anu aya pikeun tipologis artefak ieu, tapi aya hiji masalah. Kanyataanna nyaéta, sakumaha aturan, tipologi biasana didamel pikeun spesialis. Éta rumit, kalayan seueur rujukan silang sareng nyerat aranjeunna "sapertos kitu", saur kuring, nyaéta "nyiduh ngalawan angin". Nyaéta, populérna duanana tiori relativitas sareng tipologi pedang Skandinavia mangrupikeun bisnis rumit, tanggung jawab sareng meryogikeun seueur padamelan ti panulis anu parantos mutuskeun hal sapertos kitu. Kusabab kitu, sigana kuring yén topik tipologis anu pas kedah dideukeutan laun. Mimiti, carioskeun artefak anu paling dipikaresep anu aya hubunganana sareng éta. Hayu atuh mikanyaah poto-poto anu saé, sareng ngan éta, nalika tingkat pamahaman anu tangtu pikeun topik parantos kahontal, urang bakal ngalih kana carita ngeunaan tipologi para spesialis kasohor sapertos Petersen, Oakshott sareng Kirpichnikov. Ayeuna ngan ukur penting pikeun terang yén pikeun pedang Vikings, tipologi Jan Petersen dianggap paling tiasa ditampi dinten ayeuna, anu aya hubunganana sareng papanggihan Éropa Wétan ogé dianggap ku sejarawan Soviét sareng Rusia anu kawéntar, Doktor Élmu Sejarah, Profésor AN Kirpichnikov.

Pedang Viking. Pedang ti Tatarstan sareng pedang awéwé Finlandia (bagian 3)

"Pedang ti Suontaki" (Museum Nasional Finlandia, Helsenki)

Mimiti, kedah dicatet yén Petersen anu sami nyiptakeun tipologi na dumasar kana panilitian 1772 (!) Pedang anu kapendak di Skandinavia, anu 1240 disebarkeun dumasar jinisna. Sareng anjeunna ngaidéntifikasi 26 jinis utama, anu ditunjuk ku hurup ti abjad Norwegia sareng 20 jinis khusus deui anu ditunjuk ku angka Arab. Di daérah tilas USSR, pedang Viking ogé aya sareng, sanaos pastina langkung saeutik na tibatan di Skandinavia, dinten ayeuna sakitar 300 salinan pedang sapertos kitu parantos dipendakan, sareng éta masih mendakan. Pedang sapertos kitu dipendakan dina pamakaman para kurgans Gnezdovsky anu kawéntar, dina pamakaman di daérah Républik Mordovia komo di Tatarstan. Ieu, sebutkeun, titik paling wétan tempatna di daérah nagara urang, naha urang bakal ngamimitian nganggo pedang ieu dinten.

Gambar

Pedang ti kuburan Purdoshan di Républik Mordovia.

Jelas yén papanggihan pedang ieu aya hubunganana sareng kaayaan Volga Bulgaria, tempatna di parapatan rute padagangan sareng simpang Éropa sareng Asia. Sareng dinten ieu dua pedang ieu mangrupikeun paméran pangkolotna koleksi senjata Museum Nasional Républik Tatar Sunda. Pakarang sapertos kitu parantos diulik; pendakan tina pedang lengkep atanapi bagian na di Éropa sareng Rusia, sakumaha parantos nyatet, henteu langka. Tapi hal anu penting, nyaéta yén daérah Volga Bulgaria mangrupikeun titik wétan anu ekstrim tina distribusi aranjeunna. Sumawona, total 12 pedang sapertos kitu aya di dieu, ogé potongan na. Janten tiasa janten sesah ngeunaan sababaraha jinis "kaleuleuwihan" ku pangaruh Éropa tina budaya Viking, kumargi artefak milikna tiasa dipendakan dugi ka daérah anu langsung disebarkeunana. Atanapi éta jauh langkung lega tibatan anu tiasa urang bayangkeun ayeuna.

Gambar

Pedang tina gundukan kuburan Gnezdovsky. (Museum-cadangan gundukan kubur Gnezdovsky)

Duanana pedang mangrupikeun senjata anu beurat sareng bilah lempeng, dilengkepan bentuk anu langkung lengkep sareng masif, ciri khas kalayan pommel. Salah sahiji ciri anu pikaresepeun tina pedang ieu nyaéta prasasti anu dilakukeun di jero lebak dina hurup ageung tina alfabet Latin. Prasasti anu sami aya dina kadua pedang Kazan. Saatos diberesihan khusus di Leningrad, dina hiji sisi kadua wilah ieu, aya pola corétan ngait, sareng di sisi sanésna, kecap "ULFBERT" didamel. Prasasti ieu dipikaterang dipikaterang ku duanana sajarawan sareng arkeolog. Perlu dipikanyaho yén éta mérek salah sahiji bengkel terkenal di Éropa, anu ngahasilkeun pedang anu kualitasna luhur pisan. Alami, kumargi jalma jalma, teu kurang jumlahna palsu, kualitasna kirang langkung kirang. Nanging, diasumsikeun yén asalna, éta mangrupikeun nami panday, anu wilahna kasohor ku kualitasna. Teras dipasihan ka ahli warisna sareng janten salah sahiji mérek Abad Pertengahan, janten janten ditetepkeun pikeun sakumna tukang tukang gun atanapi bahkan bengkel senjata. Kusabab hiji master moal pernah ngadamel pedang sapertos kitu. Salaku tambahan, pedang kalayan prasasti ieu tiasa dipendakan di panjuru Éropah dina periode ti akhir 9 dugi ka awal abad ka-11, sareng paling sering ku sababaraha alesan di kalér sareng ogé di wétan. Tempat produksi na ayana di daérah Rhine Tengah, sakitar di daérah antara kota sapertos Mainz sareng Bonn modéren.

Gambar

Sampel ilustrasi tina buku Jan Petersen "Pedang Norwegia ti Jaman Viking" (St. Petersburg: Alpharet, 2005) Dina kasus anu munggaran, pommel sareng crosshair dihias ku hiasan bobo anu saderhana, dina nomer kadua - ditapis ku pérak ipis kabel.

Prasasti ieu dilakukeun ku cara anu saderhana sareng bisa dipercaya: master motong alur dina strip sabeulah sapanjang kontur hurup anu bakal datang sareng disimpen dina serat kawat anu parantos diukur tina waja damask (baja corak anu diala ku penempaan las tina strip atanapi rod anu saling pakait sareng eusi karbon anu béda). Kawat teras ditempa teras dilas kana dasar sabeulah dina suhu anu luhur. Teras permukaan sadayana digosok sareng dirawat sacara kimia. Hasilna, kusabab kontras bahan sabeulah sareng kawat damask, hurup némbongan dina éta.

Upami bentuk sabeulah pedang sapertos kitu parantos robih sakedik kana waktos, maka ku bentuk detil hiltna pedang tiasa ditunjuk sacara akurat. Salaku conto, pedang ti Museum Nasional Républik Tatarstan, anu ngagaduhan pelestarian anu cukup saé, diklasifikasikeun ku élmuwan Norwegia J. Petersen salaku jinis "S" sareng "T-2". Ahli tipe "S" biasana ngarujuk ka satengah kadua X - satengah munggaran abad XI. Pedang dibédakeun ku ayana top masif gagang tilu bagéan buleud, dihubungkeun ku paku keling. Crosshair pedang dina tungtung ngalegaan rada, sareng aranjeunna sorangan dibuleudkeun. Mimitina, sakabéh permukaan bagéan gagang ditutupan ku lekuk pérak ku hiasan anu ukiran. Tapi sanaos salamet dugi ka ayeuna ayeuna ngan ukur ringkes, pola pita dikepang dina éta masih katingali jelas. Éta tina kawat pérak pulas ipis. Nyaéta, kamekaranana dina waktos éta henteu sesah pisan.

Pommel tina gagang pedang kadua parantos leungit, anu nyusahkeun idéntifikasi na. HIJI. Kirpichnikov ngagolongkeun spésimén ieu salaku jinis T-2 anu rada jarang sareng tanggalna ka abad ka-10. Crosshair na anu dijaga leres-leres ngagaduhan hiasan anu menarik pisan. Sakabeh permukaan ditutupan ku potongan pérak. Tilu jajar horizontal sél anu lumayan ageung kalayan jero sakedik langkung ti 2 mm dibor kana logam crosshair. Sél tina barisan anu padeukeut dihubungkeun sacara saling ku saluran, anu ngalangkungan deui, kawat pérak ipis dipulas. Dina jajaran anu ekstrim, kawat ditilepkeun ngurilingan bunderan kana loop, dina pusat - dua kabel intersect di tengah unggal liang sareng ngabentuk salib dina éta.Thimble anu leungit panginten dipapaésan kalayan téknik anu sami. Tapi ieu parantos pikaresepeun, sabab langkung pedang kalayan hiasan sapertos kitu teu acan kapendak. Sareng - pangpentingna, kumaha éta dilakukeun. Barina ogé, liangna leutik pisan sareng kabelna ipis. Tapi pikeun kéngingkeun "palang" dina liang, anjeun kedah ngeboran logam ku bor anu ipis pisan, teras narik kawatna ngalangkungan saluran anu dihasilkeun! Jelas, tangtosna, sateuacan perang atom 1780 di Éropa (ngeunaan anu parantos seueur bahan dina Internét!) Aya peradaban anu luhur pisan sareng perwakilanana ngan ukur ngebor "liang" sapertos dina crosshairs sareng puncak pedang ku laser anu kuat. Nya, pedang éta sorangan diperyogikeun ku wawakilna pikeun hiburan. Tapi upami anjeun masih nyobian ngasingkeun diri tina téori anu énggal ieu, patarosan na tetep bakal tetep. Kusabab liangna alit teuing sareng kabelna ipis teuing!

Gambar

Fotokopi crosshair ti Museum Nasional Tatarstan. Liang kalayan palang kawat di jero na jelas katingali.

Tempat sareng kaayaan anu pasti tina papanggihan pedang ieu henteu dipikaterang, sareng ngan ukur tiasa nebak naha prajurit Bulgar nganggo aranjeunna atanapi padagang Skandinavia ngangkutna ti Éropa Kulon ka Wétan. Jelas ogé yén jenis senjata méwah sapertos kitu, tangtosna, parantos seueur nilai, sareng ngan jalma anu luhur sareng beunghar anu ngagaduhan kasempetan pikeun ngilikanana. Di sagas Skandinavia, pedang sapertos kitu sering disebut harta karun, éta dibayar, dianggap pembayaran, diwariskeun, salaku milik kulawarga, sareng, tangtosna, salaku hadiah anu paling berharga aranjeunna ditampi ti raja.

Gambar

Salah sahiji papanggihan terakhir di walungan di Western Ukraina (2013). Pedang kagolong kana kelompok IV, tipe W numutkeun tipologi Jan Peterson. Tanggal ka tengah abad ka-10. Panjang 955 mm, beuratna - sakitar 1000 g, sabeulahna seukeut pisan. Pakemna tina parunggu.

Ayeuna hayu urang tingali pandangan urang ka tatangga kalér urang, Finlandia, sareng ningali penemuan pedang anu sami teu biasa di bumi kuno Suomi. Sigana mah lahan ieu caket sareng habitat Vikings, nanging, aya sakedik pedang anu mendakan di sana, tapi tapi ogé, éta tiasa dipanggihan.

Gambar

"Pedang ti Swontaka" - di tengah. (Museum Nasional Finlandia, Helsenki)

Kami utamina resep kana "Pedang ti Suontaki", anu kapendak di Finlandia di … pamakaman awéwé di 1968. Tanggalna kirang langkung 1030, sareng kagungan gagang tina parunggu. Sumawona, gagangna mirip pisan, sahenteuna bentukna, kana gagang "pedang ti Langeide", anu dibahas dina tulisan anu pamungkas. Henteu, hiasan tina pommel sareng crosshairs benten pikeun aranjeunna. Tapi bentuk kadua bagian ieu mirip pisan. Karunya pisan yén Petersen dirina maot dina 1967 sareng henteu tiasa ningali "pedang ti Swontak".

Gambar

Gambar grapik tina "pedang ti Swontaki" kalayan aya tulisan dina sabeulah dina dua sisi.

Populér ku topik