Jalma sareng mendakan tina gundukan Denmark ti Jaman Perunggu

Jalma sareng mendakan tina gundukan Denmark ti Jaman Perunggu
Jalma sareng mendakan tina gundukan Denmark ti Jaman Perunggu
Anonim
Gambar

"Kreta surya" ti trundholm bog (Museum Nasional, Copensagen)

Ayeuna hayu sacara mental bayangkeun bentang alam anu khas di Dénmark. Tiasa didugikeun yén seuseueurna seueurna bakal dicirian salaku datar, ogé, panginten di sababaraha tempat sareng kebon tangkal handap. Sareng kitu - bunderan sawah, padang rumput jeung … gundukan - henteu? Sareng - leres, ngeunaan jalanna. Dinten ayeuna! Tapi Dénmark katingali béda pisan dina jaman baheula, sareng ieu deui dibuktikeun ku penggalian kuburan Jaman Perunggu.

Gambar

Salah sahiji seueur gundukan kuburan di Dénmark. Dina hal ieu, contona, "Budak awéwé ti Endog" dikubur. Diaméterna 30 m sareng jangkungna 5 m.

Kanyataanna nyaéta kaseueuran gundukan penguburan anu digali ngandung peti mati kai masif anu diukir tina log ek sareng ngagaduhan tutup di jero. Ieu tempat bidang "spesialis anyar" anu teu dibudidayakeun dibuka tina sajarah, anu pikeun sababaraha alesan ngaluluskeun kanyataan éta, tapi kumaha éta sadayana beres! Anjeun nyobian heula ngagubragkeun tangkal ek ku kampak perunggu, teras ngukir batang peti kaluar, nyiapkeun tutupna nyalira, sareng sadayana ieu tanpa mesin pencari listrik. Jelas yén ieu sanés tanpa peradaban anu luhur, anu nempatkeun produksi peti keur mayit pikeun Jaman Perunggu dina aliran. Aranjeunna ogé diteukteuk oak sareng musnah sadaya leuweung di Dénmark. Misalna kabodoan ékologis.

Gambar

Sapertos sapertos ieu katingali sapertos peti mati ek di Jaman Perunggu di Dénmark. Sareng sabaraha ek aranjeunna peryogi? (Museum Nasional, Kopenhagen)

Nya, nalika almarhum diteundeun dina peti sareng disimpen dina liang dina taneuh, gundukan dituang ka anjeunna. Sareng ieu bahkan henteu dituang teuing sabab dibentuk tina rumput laut, pikeun sababaraha alesan diteundeun ku samping anu handap. Sakali tanggul réngsé, témbok batu didégdékeun di handapeun dasarna. Nanging, di Dénmark cai bawah tanah caket pisan kana permukaan sareng aya seueur situ sareng rawa. Ku alatan éta, nalika cai rawa asup ka jero gundukan sapertos kitu, prosés kimia dimimitian di dinya. Saatos sababaraha waktos, lapisan oksida beusi kabentuk, anu pageuh disegel inti tanggul. Maka, dékomposisi henteu kajantenan dina lingkungan anu lembab sareng kurang oksigén. Maka, mayit sareng bajuna sering disimpen dugi ka ayeuna.

Gambar

Panguburan di Trindhoy.

Sadaya ieu dikonfirmasi ku karya arkéologis Denmark anu ngali seueur gundukan, tapi kaseueuranana tetep tetep henteu digali! Salaku conto, nalika penggalian Perunggu Jaman Skelhoy Hill (penggalian 2002-2004) di beulah kidul Jutland, jelas yén tanggul na diwangun ku lapisan rumput. Diaméter tanggul nyaéta 30 m, jangkungna 5 m.

Jalma sareng mendakan tina gundukan Denmark ti Jaman Perunggu

Eusi pamakaman Guldhoy, caket Vamdrup.

Kusabab kaayaan anu saé, pamakaman éta dijaga pisan, sareng urang tiasa kéngingkeun gambaran anu cekap lengkep ngeunaan naon anu katingalina ku lalaki sareng awéwé di Zaman Perunggu, naon anu aranjeunna anggo sareng naon barang anu aranjeunna anggo dina kahirupan sapopoe. Sumawona, dina paméran di National Museum di Kopenhagen, anjeun tiasa pendakan tujuh urang ti waktos ieu: awéwé ti Egtved, Skrydstrep sareng Borum Eshoy, ogé lalaki ti Muldbjerg, Trindhoy sareng Borum Eshoy. Langsung, urang perhatoskeun yén bédana gender dina papakéan cukup atra sareng ciri. Salaku conto, awéwé sering ngagem tali perunggu anu lega dina beuteung na, sedengkeun hadiah maot lalaki sering kalebet agul (nyaéta jalma-jalma ieu dicukur!) Sareng pedang.Duanana jenis kelamin nganggo ornamén perunggu dina bentuk band tangan, pengikat pikeun baju, sareng pelat parunggu hiasan dikenal salaku tutuli. Anu matak, keris aya di kuburan jalu boh bikang. Naha ieu hartosna yén di daérah anu ayeuna disebat Denmark, padumuk langkung seueur militan tibatan dimana waé? Teu dipikaresep. Sanaos perang pasti mangrupikeun bagian tina kahirupan nalika éta, pedang henteu ngan ukur dianggo pikeun merangan, tapi ogé pikeun sababaraha upacara. Dina ukiran batu, pedang mangrupikeun bagian tina kostum lalaki, sareng penting yén prajurit anu murag henteu digambar dina gambar sama sekali.

Gambar

Hiji pedang parunggu tina kuburan anu dikumpulkeun dina éksposisi sareng gudang Museum Nasional di Kopenhagen bakal cekap pikeun regu anu pantes!

Nalika di Zaman Perunggu Akhir (1100 - 500 SM) adat kakubur robih sareng almarhum mimiti dikremasi, komposisi inventarisasi kuburan robih sacara dramatis. Ayeuna lebu almarhum, sareng hadiah anu diduruk babarengan sareng anjeunna, disimpen dina guci anu didamel tina liat dipanggang, anu dikubur … di ujung gundukan. Kado "ka dunya salajengna" janten langkung sopan sareng diwangun ku jarum, kancing, sareng peralatan mandi salaku agul sareng pinset. Dina panguburan ku guci, pedang anu sakuduna mah lalaki mimiti diganti ku salinan parunggu miniatur.

Salaku conto, dina taun 1883, mayit lalaki parantos dipendakan dina peti mayung di gundukan kuburan di Muldbjerg, Jutlandia kulon. Tapi hal anu paling matak nyaéta bajuna anu sampurna dilestarikan sareng dimungkinkeun pikeun nangtoskeun yén anjeunna diasah nganggo "jas" dengkul tina wol, diikat dina cangkéng nganggo sabuk kulit, sareng jubah wol lega dina taktak na.. Gugatanana kalebet gulung dina suku, tapi éta ngagoler dina bentuk strip lawon dina sampéanna. Gesper tanduk, dua bros sareng dua lempengan gangsa buleud, anu disebut tutuli, dipendakan di gigireunna. Anjeunna nganggo topi bulu dina sirahna. Di beulah katuhu peti keur mayit pedang perunggu dina alas kai anu dihias halus. Peti keur mayit dendrochronologically tanggal 1365 SM.

Gambar

Peti keur mayit tina "mojang ti Egtved".

The Egtved Girl cicing di Skandinavia sakitar 1390-1370. SM NS. Pamakamanna dipendakan caket kampung Egtved, Dénmark taun 1921. Dina waktos maotna, anjeunna yuswa 16-18 taun, anjeunna langsing, jangkungna 160 cm, anjeunna rambutna panjang pirang sareng kuku anu dianggur kalayan leres. Sanaos sakedik pisan awakna - rambut, tangkorak, huntu, kuku sareng sakedik kulit, nanging anjeunna tiasa "nyaritakeun" seueur hal anu pikaresepeun ngeunaan waktosna. Salaku conto, manéhna henteu dikubur nyalira. Dina sampéanna ngagolérkeun sésa-sésa anak anu umur 5-6 taun. Dina sirah ranjang aya kotak babakan birch alit anu ngandung awl, jepit rambut gangsa sareng jambina. Diluhur aya kembang yarrow, anu nunjukkeun yén pamakamanna lumangsung dina usum panas. Dina suku almarhum, aranjeunna ogé mendakan ember alit kanggo bir anu diseduh tina gandum, madu, marsh myrtle sareng lingonberry.

Gambar

Rekonstruksi pamakaman.

Gambar

Nya, ieu kumaha carana anjeunna tiasa katingali nalika anjeunna masih hirup … Pakéan mojang mangrupikeun papakéan khas Éropa Kalér dina Jaman Perunggu. Pelestarian tina sésa-sésa na téh dipastikeun ku taneuh rawa, anu biasa di tempat-tempat ieu.

Gambar

Kuburan anu diawétkeun kalayan leres kalayan peti keur mayit ti Zaman Perunggu (sekitar 1300 SM) mendakan di gundukan caket Skrydstrep, di South Jutland, taun 1935. Hiji awéwé ngora sakitar 18 taun dikubur di dinya. Anjeunna diteundeun dina peti keur mayit, pondok-leungeun baju tunic wol kalayan bordir dina leungeun baju sareng sakuliling cangkéng. Sapotong lawon pasagi ageung dikumpulkeun di luhurna nganggo tali anu nutupan dirina tina pingping dugi ka suku. Rambutna sing ati-ati disisiran sareng ditata, sareng rambutna ditutupan dina jaring anyaman tina sapatu kuda. Aya topi wol di caketna. Anting-anting emas spiral ageung ngahias ceuli, sareng aya jambul mesum dina beubeur.

Gambar

"Awéwé ti Skrydstrep." Geulis, sanés nya?!

Salaku tambahan kana pamakaman di tong, bogs mangrupikeun sumber tina panemuan arkéologis anu leres-leres teu pati di Dénmark.

Gambar

Salah sahiji tameng perunggu anu dipendakan (Museum Nasional, Kopenhagen)

Salaku conto, éta diantarana aya tameng perunggu anu unik, didamel dina waktos 1100-700. SM. Tameng perunggu sapertos kitu dipikaterang di Itali, di kidul sareng kalér Swédia, sareng sadaya jalan ti Spanyol sareng Irlandia di beulah kulon dugi ka Hungaria di wétan. Teu dipikaresep pisan yén taméng ieu bakal dipaké dina perang. Perunggu tina tempat didamelna ipis pisan. Janten aranjeunna dianggo dina ritual? Tina sajarah Roma kuno, urang terang ngeunaan upacara kuno anu mana para pandita jogét di usum semi sareng gugur kalayan tameng suci dina panangan aranjeunna. Éta dianggap lambang panonpoé, pakait pisan sareng déwa sareng siklus musim. Tapi dina lukisan batu Skandinavia kami ogé ningali tarian ritual anu sami sareng tameng.

Gambar

Paméran kalayan tameng perunggu di Museum Nasional Kopenhagen.

Dua tameng ieu dina dinten usum panas di taun 1920, dua pagawé langsung dibawa ka kantor éditor koran lokal H.P. Jensen. Aranjeunna nyarios yén aranjeunna mendakan aranjeunna di gunung Serup Moz di Falster nalika damel dina panén gambut. Hiji taméng rusak parah ku pangaruh sekop. Éditor geuwat ngalaporkeun ka Museum Nasional, ti mana spesialis angkat ka tempat pamanggihan. Aranjeunna nangtoskeun yén taméng aya dina rawa dina posisi anu nangtung dina jarak anu pondok ti silih sareng mendakan tempat dimana ayana, tapi teu aya barang-barang kuno anu caket di caket éta.

Salami penambangan gambut di Svenstrup di Himmerland dina Juli 1948, Christian Jorgensen mendakan tameng perunggu tina Zaman Perunggu Akhir sareng nyumbang ka Museum Himmerland. Sakitu seueur anu parantos ditulis ngeunaan pamendakan yén Museum Nasional maréntahkeun éta taméng diserahkeun ka Keuangan Nasional. Nalika ieu réngsé, Jorgensen nampi hadiah anu padet pikeun anjeunna nalika éta - cekap artos kanggo mayar atap énggal pikeun kebon na.

Ku jalan kitu, di daérah Dénmark teu aya bukti panggunaan ritual taméng ieu. Tapi dina lukisan batu Swédia, urang tingali yén éta dipaké persis dina upacara agama. Sedengkeun tameng biasana dipandang salaku senjata, teu aya ragu yén ukiran batu nunjukkeun yén panggunaan taméng ieu sifatna kultus. Salaku conto, dina kapal dina batu di Kepala, urang ningali aya dua lalaki anu nyepeng tameng sapertos kitu sareng jelas menari kalayan éta. Naha mungkin taméng ieu dianggap lambang panonpoé? Saha anu terang?

Nya, ékspérimén sareng salinan taméng ieu nunjukkeun yén aranjeunna henteu aya gunana dina perang. Tepi parunggu tina tumbak tiasa gampang nusuk logamna, sareng upami taméngna ditepak ku pedang gangsa, éta dibagi dua. Ieu nunjukkeun yén taméng dianggo sacara éksklusif pikeun tujuan ritual.

Gambar

"Chariot of the Sun" dina paméran 12 Museum Nasional di Kopenhagen.

Gambar

Pandangan sisi kénca "kreta".

Tapi, tangtosna, "rawa pambak" anu paling penting di Denmark mangrupikeun "Chariot of the Sun" anu kawéntar, dipendakan dina bulan Séptémber 1902 nalika penambangan rawa Trundholm di belah kulon kalér-kulon Selandia. Sun Chariot didamel dina Jaman Perunggu mimiti sekitar 1400 SM. Hiasan spiral elegan anu makuta éta ku cakram emas panonpoe nunjukkeun asal kalérna. Jelas yén kreta ngalambangkeun gerakan Surya ngalangkungan langit. Sumawona, penting pisan yén gambar panonpoe disimpen dina kreta. Jelas, ieu kumaha jalma-jalma jaman harita hoyong nekenkeun gerakanana. Sumawona, élmuwan yakin yén "Chariot of the Sun" sanés ngan ukur hiji-hiji jinisna. Bagéan tina piringan surya emas ogé parantos dipendakan di Jägersborg-Högn di Selandia Anyar. Sugan anjeunna ogé bagian tina karéta surya?

Gambar

Bagéan cakram matahari emas ti Jägersborg-Hegn (Museum Nasional, Kopenhagen)

Téknologi ngadamel "Chariot of the Sun" menarik pisan. Kapendak yén pengrajin kuno ngagunakeun téknik casting kompléks nganggo metode "bentuk leungit". Sadaya bagian tina karéta anu didamel tina lilin, sprues lilin sareng sprues dipasangkeun sareng aranjeunna, sareng sadayana ieu ditutupan ku liat.Maka kapang liat dipecat, lilin dilebur atanapi diduruk, sareng gangsa cair dituang kana rongga anu dihasilkeun. Anu matak, aya cacat dina tonggong kuda - liang anu ngamungkinkeun urang ningali dina jero gambar sareng ningali inti liat na jero, sakitar gangsa dituang.

Gambar

Nu matak "kreta" dibébaskeun tina moyok liat. Gambar ku seniman kontemporer.

Nya, sareng akhirna, aranjeunna mendakan lurs di rawa-rawa. Naon lur? Ieu pipa anu dibengkokkeun dina cara tanduk banténg ageung, deui sakali-sakali dialungkeun dina gangsa! The Lurs balik ti Jaman Perunggu Akhir (sakitar 1000 SM).

Gambar

Répréséntasi skéma tina sababaraha jinis umpan.

Kaseueuran aranjeunna mendakan Dénmark, dimana 39 Lurs mendakan! Éta ogé aya di Swédia, Norwégia sareng kalér Jérman, tapi henteu dina jumlah anu luar biasa. Nanging, henteu aya rawa sapertos aya di Dénmark. Di Dénmark, mamingan biasana aya dina pasangan sareng sok dipendakan dina sédimén rawa. Aranjeunna disebatna kawilang anyar, dina awal abad ka-19. Tapi asalna kecap ieu asalna tina basa Islandia sagas, anu nyebatkeun yén "para prajurit dipanggil kana perang kalayan dibantuan ku lur." Namung henteu ngajelaskeun kumaha tampilan "lur" ieu. Nanging, upami pendékar dipanggil pikeun perang, maka … henteu langkung saé tibatan "pipa" raksasa sareng kuat ieu mustahil dicandak!

Gambar

Lura dipajang di Museum Nasional Kopenhagen.

Janten Dénmark, parantos aya dina Zaman Perunggu, mangrupikeun daérah budaya luhur, anu dikonfirmasi ku seueur papanggihan arkéologis, sareng, anu mimiti, ngan ku jumlah fenomenal tina kuburan kuno.

Populér ku topik