Pedang Viking. Ti pedang ti gunung Kyelen dugi pedang ti Langeide (bagian 2)

Pedang Viking. Ti pedang ti gunung Kyelen dugi pedang ti Langeide (bagian 2)
Pedang Viking. Ti pedang ti gunung Kyelen dugi pedang ti Langeide (bagian 2)
Anonim

Pedang Viking Age umumna langkung panjang, langkung kandel sareng langkung beurat tibatan anu sateuacanna. Éta ogé bénten-béda dina bentuk cecekelan. Tapi di dieu sadayana masalah ieu rumit ku kanyataan yén aya sababaraha tipologi ilmuwan anu saling bersaing. Janten, Jan Petersen, balik taun 1919, ngusulkeun tipologi dimana anjeunna milih 26 bentuk gagang. Dina taun 1927, R. Wheeler ngusulkeun tipologi anu kalebet tujuh jinis Pakem. Dina 60 abad ka tukang, Ewart Oakeshott nambihan deui dua jinis gagang peralihan ti pedang Viking kana pedang satria. Di 1991, tipologi Alfred Gebig muncul. Kana waktosna, sajarawan parantos ngembangkeun opini yén tipologi Petersen sareng Wheeler / Oakeshott anu paling sampurna. Tapi tipologi Wheeler / Oakeshott langkung cocog pikeun pedang satria, tapi tipologi Petersen langkung merenah pikeun dianggo nalika pedang Viking.

Pedang Viking. Ti pedang ti gunung Kyelen dugi pedang ti Langeide (bagian 2)

Tipologi pedang numutkeun Wheeler / Oakeshott (T. Bisa disebut "Pedang". M..: Omega, 2011)

Hayu urang mimitian ku pedang tipe I, sareng kami nganggo conto anu hadé pikeun pedang sapertos ti Museum Sejarah Budaya di Oslo. Kapendak pedang anu leres-leres dilestarikan ieu di 2017 di pegunungan Kjölen di Les, Oppland. Panjangna 92,8 cm sareng beuratna 1203 gram. Pedang ieu dipanggihan luhur di gunung di luhurna 1640 méter dpl, sigana titik pangluhurna pedang Viking kantos dipendakan. Pedang éta dipanggihan, nanging, henteu di kuburan, tapi dina puing. Sugan, dimana éta dipendakan sareng juraganna maot. Tapi ieu naon anu panasaran. Noda karat sareng lichens aya dina sabeulah. Nyaéta, pikeun sababaraha waktos kabuka pikeun angin sareng matahari, sareng dina usum salju salju turun.

Tapi kumaha upami rébuan taun, bahkan usum panas kalér pondok, saurna cai dina agulna beku dina usum gugur sahingga ngamajukeun korosi? Naha beusi éta henteu lengkep musnah ku korosi? Meureun ieu kajantenan kusabab anjeunna ngagolér dina batu sareng henteu némpél kana taneuh? Di gunung, angin teras-terasan ngagelebug, sareng cai dina sabeulah gancang garing? Saha anu terang…

Gambar

"Pedang ti Kjölen Ridge" (Museum Sejarah Budaya, Oslo)

Pedang X-ray sareng terang yén desain na saderhana pisan. Nyaéta, éta mangrupikeun senjata anu fungsina sareng pikasieuneun, henteu nganggo hiasan nanaon. Pedang saderhana sareng sederhana sapertos anu sering dipendakan di kuburan gunung di Norwégia. Tapi deuih, pedang ieu, sapertos anu ditingalikeun ku fluoroscopy, diwangun ku bagian-bagian anu dilakukeun dina waktos anu béda. Janten, crosshair, numutkeun ka Jan Petersen, kagolong kana tipe C, sareng tiasa tanggal 800-850. Tapi pommel kagolong kana jinis M sareng ti saprak 850-950. A.D. Nyaéta, penjaga silang dina pedang langkung lami tibatan pommel sareng, kamungkinan, pedang éta nyalira! Sedengkeun pikeun anu gaduh pedang, maka … saha anu tiasa terang saha anjeunna, sareng kumaha anjeunna leungit pedangna … Dina hiji waktos, Ernst Hemingway nyerat carita "Salju Kilimanjaro", diideuan ku carita mayit beku macan tutul, ngagoler ampir di puncak gunung ieu … Sugan aya panulis kontémporér anu bakal diideuan ku "pedang tina jambatan Kjolen"?

Gambar

Sinar-X tina "Pedang ti Jembatan Kjölen" (Museum Sejarah Budaya, Oslo)

Gambar

Pakem Pedang tipe II. Sanaos kasederhanaan tina garis besar, crosshair sareng pommel pedang dihias ku lekukan pérak. (Museum Kota Nantes, Perancis)

Gambar

Pedang Viking tipe II (Museum Kota "Valkhov", Nijmegen, Walanda)

Diantara pedang anu dipanggihan ku arkéologis, sareng aranjeunna mendakan sakitar 3000 diantarana di Norwégia nyalira, salah sahiji anu paling umum nyaéta tipe II. Pedang ieu nganggo gagang segitiga saderhana anu biasa biasa di kalangan prajurit biasa dina jaman mimiti "Jaman Viking". Pedang sapertos kitu asalna ti Norwégia, tapi ti 800 dugi ka 950 éta nyebar lega ti Inggris ka Swiss. Tipe III pisan ciri. Sakumaha aturan, éta mangrupikeun senjata anu mahal, sareng agul-agul sumping, angger, ti Éropa, tapi kétang pikeun aranjeunna didamel di Kalér. Sacara tradisional, aranjeunna sadayana dihias euyeub ku logam mulia sareng ukiran. Salami abad ka-9 sareng ka-10, pedang tipe III sumebar ka barat laut Éropa dugi ka daérah Rusia.

Gambar

Pedang tipe III ti Steinswick, Nordland. Dénmark. (Museum Sejarah Budaya, Oslo)

Gambar

Pakem Pedang, tipe III. Abad ka IX (Museum Nasional Skotlandia, Edinburgh)

Diantara pedang Vikings, tipe VI ogé lumayan lega. Éta ogé didamel dina X - awal abad XI, tapi biasana na di Denmark sareng di daérah Inggris, anu dipimilik ku Danes, dina anu disebut "Denlos" - daérah "Denmark hukum ". Tapi pedang jinis VIII sareng IX parantos janten conto transisi pedang ti "jaman Viking" dugi ka jaman kasenian.

Agul pedang diurus ku Alfred Gebig, sareng anjeunna dibagi kana lima jinis. Mimitina, agul-agul ngagaduhan agul paralel, tapi teras aranjeunna mimiti ngirut dugi ka titik na. anu sajajar, engké agul-agul mimiti sempit. Lebak simétris ogé laun-laun langkung sempit engkéna. Jenis 1 dugi ka 4 sabeulah panjang 63 dugi 85 séntiméter. Kana waktosna, agul-agul parantos manjang - tina 84 dugi ka 91 séntiméter.

Sacara umum, tipologi Gebig nyaéta kieu:

Ketik 1. abad ka-VII-VIII.

Ketik 2.750-950

Tipe 3. Akhir VIII - akhir abad X.

Ketik 4.950-1050

Tipe 5. Pertengahan X - akhir abad ka-XI.

Naon waé ogé, dipercaya yén pedang Viking langkung saluyu sareng sistem Gebig, sareng pedang satria - tipologi Oakeshott, diaku teu pati éléh.

Anu matak, sanaos kaseueuran pedang Viking gaduh bilah bermata dua, henteu sadayana henteu. Arkéologis ogé mendakan spesimen bermata tunggal sareng bilah lempeng. Dipercaya yén éta dilakukeun dina jaman peralihan ti jaman Migrasi Bangsa-Bangsa ka jaman mimiti "Jaman Viking". Sakumaha aturan, ku bentuk hilts, éta tiasa dianggap pedang tipe II. Teu aya dol dina pedang sapertos kitu. Panjang sabeulah éta nyaéta 80-85 séntiméter, anu ngamungkinkeun pikeun nganggap éta langkung panjang tibatan wilah pedang bermata dua dina waktos anu sami. Tapi pedang bermata tunggal henteu tiasa ngaleungitkeun pedang bermata dua, sanaos teu diragukeun yén langkung gampang pikeun panday pikeun ngadamel pedang sapertos kitu. Barina ogé, upami hiji agul janten tumpul atanapi serrated dina perang, pedang éta ngan saukur ngancik dina leungeun jeung mimiti ngagunakeun anu séjén.

Peryogi diperhatoskeun, kumaha waé, yén sok aya jalma anu milari nangtung tina balaréa. Aranjeunna maréntahkeun baju nyalira béda ti anu sanés, sareng dina cara anu sami panday ngadamel senjata anu henteu biasa pikeun aranjeunna. Ieu pedang tina kuburan no 8 di Langeida di lebak Setesdal di Norwégia, anu panjangna 91 cm, kagolong kana conto anu teu biasa. Éta dijaga pisan. Ngan dina ujung sabeulah éta leungit sababaraha séntiméter.

Gambar

"Pedang ti Langeide" (Museum Sejarah Budaya, Oslo).

Di Norwégia, sapertos anu parantos dibahas di dieu, dugi ka 3000 pedang Viking dipendakan. Kirang ti satengahna gaduh gagangna dihias ku logam mulia, sakedik anu tetep gembleng, sareng ampir henteu aya prasasti. Sareng ngalawan latar tukangna, "pedang ti Langeid" tiasa dianggap lengkep unik.

Éta pikaresepeun utamina sabab kagolong kana jinis anu teu dikenal ku ahli sejarah pedang Jan Petersen, anu nampilkeun tipologi na di 1919. Tapi pedang anu sami ogé aya di Dénmark sareng Finlandia.

Masih kénéh misteri naon hartosna tanda dina pedang. Seueur diantara aranjeunna sami sareng versi salib anu béda. Sareng sanaos hurup Latin mangrupikeun anu paling sesah pikeun ditapsirkeun, tiasa dianggap yén tanda-tanda ieu mangrupikeun singkatan tina pesen anu tangtu anu ngagaduhan eusi agama.Salaku conto, silang dina leungeun digabungkeun sareng tanda S tiasa dibaca salaku Xristos Salvator (Christ the Savior). Tapi ieu sadayana anu sahenteuna kumaha waé jelas dina prasasti ieu.

Gambar

Poto caket tina pommel. Nyisipkeun kawat emas ngawangun garis tengah dina unggal simbol. Emas didamel ku kawat tambaga, anu ayeuna parantos hideung. Sadaya permukaan panengah dieusi ku lekukan kawat pérak. Leungeun anu nganggo salib katingali di luhur. (Museum Sejarah Budaya, Oslo).

Prasasti sareng hiasan dina gagangna dina bentuk benang ipis tina pérak, tambaga sareng emas. Komponén tina cangkéng mimitina ditempa tina beusi, satutasna permukaanna dihasut dina jajar sempit garis paralel. Sadaya desain na didamel tina kawat emas, tapi di unggal unggal desain aya jenis kawat tambaga "bingkai" tina emas. Sigana tukang anu nyieun pedang éta nyimpen emas sareng nyobian nganggo kawat anu langkung ipis.

Gambar

Poto sinar-X tina "Pedang ti Langeide" (Museum Sejarah Budaya, Oslo).

Gagang ogé dikepang ku logam mulia, tapi disimpen dina dasar kai. Jalinan gagangna didamel tina pulas sareng lemes, dina hiji benang, kawat pérak. Panjang gagangna ngan ukur 6,5 cm. Maksadna ngan ukur cukup pikeun tilu ramo, sahingga ramo alit kedahna ngagolér dina luhur. Sanaos henteu leres ieu cengkraman sapertos kitu, pedang sapertos dina perang tiasa dianggo dina cara anu sami sareng cecekelan anu langkung panjang - anu utami nyaéta ngabijilkeun éta!

Saatos pedang ieu kapendak di Oppland Mountains di Norwégia di usum gugur 2017, peryogi 400 jam waktos damel pikeun ngawétkeun sareng ngolahna. Sumawona, kaseueuran waktos dihasilkeun dina gagang, sedengkeun sabeulahna ngalaman pangolahan minimal. Hasilna … salaku hasilna, urang nyanghareupan pedang Viking kalayan simbol-simbol Kristen, diteundeun dina kuburan pra-Kristen, tétéla dina waktos iman anyar nalukkeun daérah pamungkas Norwégia. Sareng éta sadayana kanggo ayeuna!

Populér ku topik