Pedang Viking. Ti Roman Spatha dugi ka Sutton Hoo Pedang (Bagéan 1)

Pedang Viking. Ti Roman Spatha dugi ka Sutton Hoo Pedang (Bagéan 1)
Pedang Viking. Ti Roman Spatha dugi ka Sutton Hoo Pedang (Bagéan 1)
Anonim

Puji pedang

Mchi, pedang, Sakit

slash, Basisir

perang, Lanceuk

agul.

(Program "Skald". A. Kondratov. "Formula mujijat")

Pedang Viking. Ti Roman Spatha dugi ka Sutton Hoo Pedang (Bagéan 1)

Hilt compound compound tina pedang Anglo-Saxon "nganggo cincin", akhir abad ka-6. (Museum Inggris, London)

Mimiti, akar sadaya pedang Éropa "tumuh" ti Roma kuno. Parantos dina abad ka-3 M pedang sapertos spata mimiti nyebar lega di antara suku-suku Jérman anu mendakan diri di wates Kakaisaran Romawi. Gladius - pedang anu dorong pondok tina legionnaire henteu cocog sareng aranjeunna, sabab dina formasi anu caket, barbarians henteu ngalawan sareng disiplin ti legiun, ogé latihanna henteu dipiboga. Tapi spata, cocog pikeun prajurit kuda sareng pejuang, éta pas pikeun aranjeunna. Mimitina, praktis teu aya bédana khusus antara senjata Romawi sareng Jérman. Tapi mimitian ti abad ka-4, conto spatha Jermanik mimiti muncul. Éta dianggo dugi ka abad ka-8, nalika senjata na laun-laun némbongan, anu dinten ieu urang disebat "pedang Vikings".

Gambar

Senjata ti Vimosa ti abad ka 2 Maséhi Dina poto anjeun ningali bongs tameng, pedang sax bermata tunggal sareng sarung, tumbak sareng panah. (Museum Nasional Dénmark, Kopenhagen)

Gambar

Kadang arkeolog mendakan pedang dina bentuk ieu: spata ti sakitar 580 Masehi. ti Trossingen, kuburan no 58. (Museum Arkéologis Baden-Württemberg, Jérman)

Pedang tradisional jaman ieu rata-rata panjangna kira-kira 90 séntiméter, kalayan agul na nyalira sakitar 75 séntiméter, kalayan lébar lima dugi ka genep séntiméter. Fitur anu kasohor nyaéta lengkep sareng datar anu lengkep atanapi dua pangeusi sempit dina sabeulah éta. Tapi anu paling ciri nyaéta cecekelan kompléks pedang, anu dina waktos éta dilakukeun ku cara anu lengkep tibatan engké. Éta ogé adat pikeun ngahias gagangna kalayan batu permata (contona, garnet), ogé emas sareng pérak. Dina waktos anu sasarengan, kualitas sabeulah éta rada luhur, anu nunjukkeun kaparigelan luhur panyipta na.

Gambar

"Barbaric splendor" mangrupikeun frasa anu parantos janten bagian tina sirkulasi urang. Tapi, leres, leres, pedang Migrasi Bangsa-Bangsa henteu tiasa bingung sareng naon-naon, boh emas atanapi batu rubis anu teu disayogikeun … Salaku conto, detil pedang tina panguburan di Bluchin. (Museum Nasional di Praha)

Kedah ditekenkeun yén pedang tina Mangsa Migrasi, sapertos pedang Vikings, ngan ukur diklasifikasikeun ku jinisna. Pikeun anu munggaran sapertos tipologi pedang hilts awal Abad Pertengahan dikembangkeun taun 1939 ku Ellis Bemer, sareng ningkat di 1962 ku Hilda Ellis Davidson. Akhirna, dina 1983, Wilfried Mengin ngusulkeun prinsip sorangan tina klasifikasi na. Nanging, tipologi Boemér tetep paling lega sareng dikenal. Tétéla kusabab pamustunganana diréduksi ngan ukur opat jinis, sareng ieu henteu sesah pikeun diémutan.

Gambar

Crosshair pedang Anglo-Saxon dina jaman Migrasi Bangsa-Bangsa. (Museum Ashmolean, Oxford)

Kanggo sababaraha alesan, dina mimiti Abad Pertengahan, adat pikeun ngadamel kompléks, cekelan komposit tina sababaraha bagéan anu béda, kalebet paku keling. Salaku conto, dugi ka waktos Vikings, pommel tina gagangna didamel komposit, tina dua bagian: batang horisontal, anu dijantenkeun salaku penjaga handap, sareng anu disebut "mahkota" rivet di luhur na. Sumawona, makuta éta sorangan sering diwangun ku bagian-bagian anu misah, anu ogé kedah disambungkeun.Ditilik ku hiasan pedang Sutton Hoo, enamel cloisonné digunakeun pikeun ngahias pommel, sanaos dina pedang ieu nyalira enamel diganti ku granat!

Gambar

Opat jinis gagang utama anu kapendak dina pedang dina jaman Migrasi Bangsa-Bangsa (T. Bisa. Pedang. M..: Omena, 2011)

Balok dina pedang sapertos kitu, henteu sapertos pedang dina waktos salajengna, henteu nembus pommel sareng henteu rivet, tapi paku dina palang na handapeun makuta. Saatos éta, makuta éta ditunda di luhur palang sareng napel na ti tukang sareng dua paku keling.

Dipercaya yén pedang anu paling sampurna dina Zaman Migrasi, saluyu sareng tipologi Bemer, nyaéta pedang tina tipe katilu. Pedang sapertos kitu aya gagang perunggu dina bentuk dua kerucut anu silih arahkeun. Pedang anu khas pikeun jenis ieu nyaéta "Kragehul Swamp Sword", dipendakan di rawa ieu di Dénmark sareng kawit ti abad ka-5 Maséhi. Sumawona, pikeun sagala rupana gagang gagangna, éta cocog sareng merenah dina panangan sareng sama sakali henteu kalah ka sadaya jinis anu sanés dina gampang ditanganan.

Anu paling sesah ngan ukur jinis kaopat, anu disebat "Wendel's" numutkeun pamakaman kapal di Wendel. Pommel sareng crosshair na dipasang tina sababaraha pelat, nyaéta desainna mirip sareng pedang Anglo-Saxon. Pelat anu didamel tina bahan organik sapertos tanduk atanapi tulang, atanapi didamel tina alloy logam anu langkung mirah sering dilebetkeun di antara pelat emas. Makuta pommel biasana bentukna segitiga atanapi dina bentuk "parahu tibalik". Dina waktos anu sasarengan, gondéwa pedang sapertos kitu sering pisan dihias ku ukiran.

Seueur pedang tina "jinis Wendel" ngagaduhan hiji detil anu pikaresepeun - ring on pommel na. Ukuranana leutik sareng diamankeun ku kurung. Naon éta pikeun kanyahoan. Dipercaya yén éta dijantenkeun salaku insignia. Sumawona, cingcin dina pedang mimiti dibereskeun kalayan gancang, tapi anu salajengna éta dihubungkeun sareng braket. Nyaéta, detil ieu kaleungitan sagala tujuan praktis. Tapi kumargi sadaya pedang nganggo cincin dihias pisan, tiasa dianggap yén éta kado ti pangéran dugi ka prajurit anu luhur, sareng cingcin na henteu langkung ti ukur sumpah kasatiaan.

Gambar

"Pedang ti Sactton Hoo." Tutup-nutup tina pommel. (Museum Inggris, London)

Pedang anu paling kasohor tina jinis kaopat sigana pedang tina panguburan Sutton Hoo, dipendakan taun 1939 di Suffolk di bukit Sutton Hoo di jero kuburan kapal. Diadegkeun yén kuburan ieu milik raja Anglo-Saxon Redwold, anu pupus dina 625. Diantara anu dipendakan nyaéta pedang Redwold, anu mangrupikeun conto anu hadé pikeun senjata di jamanna. Agul-agulna dilas tina sababaraha strip waja Damaskus, sareng gagangna ampir sadayana didamel tina emas sareng, sajaba ti éta, dihias ku enamel cloisonné. Sumawona, tibatan enamel, pedang Sutton Hoo nganggo granat anu digosok. Nyaéta pedang karajaan nyata sareng … mangrupikeun bukti anu jelas ngeunaan kaparigelan tukang gunem dina jaman Migrasi Bangsa-Bangsa. Réplika pedang ieu ngagaduhan panjang sabeulah sami sareng 76 séntiméter, kalayan panjang totalna 89 séntiméter, sareng beuratna sakilo sakilo.

Gambar

Pedang Sutton Hoo. Wangun umum. Museum Inggris, London

Maka, "pedang Viking" mangrupikeun katurunan langsung tina spatha Romawi sareng ogé karuhun langsung tina pedang ksatria Éropa. Sanaos, tangtosna, langkung leres upami disebatna "pedang jaman Viking", kumargi pedang sapertos kitu henteu ngan ukur dianggo ku urang Viking nyalira, tapi ogé ku sadaya prajurit jaman ieu. Sareng saprak "jaman Vikings", sareng deui sacara kondisional, dianggap janten 793, nalika aranjeunna nyerang munggaran ka biara di Lindesfarne, sareng akhir taun 1066, jelas ngeunaan daérah lega mana anu aranjeunna sumebar sareng sabaraha jalma salain dirina nganggo senjata ieu! Tapi kabeneran pisan yén ungkapan "pedang Vikings" naék. Sareng na akar ogé kusabab pedang jenis ieu mangrupikeun senjata massal diantara urang Viking.Nalika kampak panginten sami pentingna, pedang éta dinilai langkung luhur ku Viking. Buktina ieu henteu ngan ukur dikubur ku pedang, tapi ogé sagas Vikings, anu ngan saukur pinuh ku carita ngeunaan sababaraha pedang anu luar biasa. Sering aya laporan pedang kulawarga terkenal anu gaduh nami nyalira.

Populér ku topik