Bedil Czech asimétri ZH-29

Bedil Czech asimétri ZH-29
Bedil Czech asimétri ZH-29
Anonim

Hal anu endah kadang diciptakeun ku desainer-tukang gunting sareng Céko diantarana ampir di payun. Sabenerna, ieu henteu héran khususna. Barina ogé, naha henteu urang Céko dina jaman Jan Hus nimukeun panulis terkenalna sareng aktip ngagunakeun senjata api dina perang sareng perang salib? Janten, pabrik-pabrik Céko aktip nyayogikeun pasukan Kekaisaran Austro-Hongaria ku senjata, sareng insinyur anu damel di sana ngagaduhan pangalaman anu cukup dina paréntah "kaisar". Tingkat téknologi cekap kanggo ngaleupaskeun kelas munggaran Mauser sareng senapan mesin Sakola (sanaos sanés kelas hiji, tapi sorangan), janten teu heran yén Céks antukna ngaleupaskeun senapan mesin ZB. 26, dibekelan bahkan ka Cina sareng Korea (!). Sumawona, upami anjeun ningali lukisan seniman Koréa Kalér, ogé monuménna, anjeun bakal ngagaduhan kesan yén senapan mesin khusus ieu ampir mangrupikeun senjata utama gerilyawan Koréa Kalér ti Kim Il Sung! Nya, saurna, éta dumasar kana dasar yén Inggris Inggris terkenal (Brno-Enfield) lahir sareng, sanaos kirang kasohor, tapi ogé merjuangkeun BESA (Brno, Enfield, Small Arms Corporation) - versi anu dilisensikeun ku Inggris tina Mesin mesin Czechoslovak ZB-53, kamarna pikeun kartrid Jérman 7, 92 × 57 mm. Tapi di Cékoslowakia, aranjeunna aktipitas henteu ngan ukur senapan mesin …

Gambar

Rifle ZH-29.

Dina taun sateuacan perang Cékoslowakia aya di antara sababaraha nagara dimana padamelan intensif dilakukeun dina ngamuat bedil. Di pabrik-pabrik senjata na, sajumlah bedil tina sagala rupa desain dikembangkeun, sanaos sadayana diitung utamina pikeun pasokan ékspor, kumargi pasukanana sorangan sacara praktis henteu ngaraos peryogi aranjeunna. Sumawona, bedil anu ditawarkeun ku tukang gunting Céko, sanaos diuji di mancanagara, tetep henteu diproduksi massal.

Sareng ayeuna salah sahiji desain anu paling suksés nyaéta bedil ZH-29, didamel di akhir taun 1920an di kota Brno di pabrik senjata Česká Zbrojovka ku desainer terkenal Emmanuel Cholek. Sumawona, anjeunna nyiptakeunana ku urutan Cina, anu teras janten pembeli utama bedil ieu, dihasilkeun ti taun 1929 dugi ka 1939. Nalika Jérman fasis nguasaan Czechoslovakia, produksi na réngsé sareng henteu teras-terasan deui.

Gambar

Salah sahiji bedil prototipe, miheulaan ZH-29.

Ku jalan kitu, nalika di taun 1929 Amérika Serikat ngalaksanakeun tés komparatif tina sajumlah bedil otomatis anu diciptakeun ku waktos éta, ZH-29 tétéla anu pangsaéna diantara aranjeunna, anu nyarios nyalira. Sanaos, saatos nyatet ieu, urang Amérika tetep mutuskeun henteu nampi kana jasa sareng pasukanana. Tapi dina waktos anu sami indit, sanaos dina sakumpulan alit kanggo ékspor. Tentara Czechoslovak ogé nunjukkeun minat kana éta, nempatkeun paréntah pikeun sajumlah leutik bedil ieu.

Gambar

Diagram alat tina bedil ZH-29 kalayan majalah lima buleud.

Nyaéta, urang tiasa nyebatkeun yén ZH-29 mangrupikeun salah sahiji bedil mimiti ngamuat diri anu munggaran anu saéstuna di dunya, sareng upami aya kakuatan utama anu ngadopsi, éta bakal serius ngarobah wajah tentara Éropa dina wengi Dunya Perang II. … Tapi taun 20 abad ka dua puluh ditandaan ku paningkatan anu pas dina pasifisme. Teras aya krisis taun 1929 … Militér ayeuna ngan saukur henteu gaduh artos kanggo modérenkeun tantara. Nya, sareng upami aya anu nunjukkeun minat kana jinis senjata anyar, maka ngan ukur nagara-nagara dimana, contona, di Cina, éta salami periode waktos ieu karusuhan internal lumangsung.Sareng éta naha Kakaisaran Abyssinian, dipikaterang ku sadayana ayeuna salaku Étiopia, janten nagara sanés anu ngagaleuh bedil ZH-29.

Gambar

Rifle ZH-29 kalayan majalah salami 20 puteran.

Nagara éta dina waktos éta dipimpin ku bupatén Tefari-Makonnin, anu ngaleungitkeun perbudakan di nagara éta sareng nyobian neken tirani para raja-raja. Nanging, jabatanana teu aman. Pangéran lokal ngalakukeun pemberontakan, sareng kumargi pasukan Étiopia mangrupikeun milisi propinsi, jelas yén, narik pasukan penguasa batur pikeun merangan penguasa sababaraha propinsi, anjeunna sacara sukarela murag kana katergantungan ka aranjeunna. Hiji-hijina formasi bersenjata anu dipiboga ku kakuatan pangluhurna nyaéta Imperial Guard.

Sumawona, kaayaan éta parah ku kanyataan yén nagara-nagara Kulon nolak pikeun nyayogikeun anjeunna senjata. Bahkan Amérika Serikat, anu henteu ngagaduhan kapentingan kolonial di ditu, ngalarang larangan ngirim dua tank ka Étiopia, sareng artos anu parantos dibayar ka firma swasta pikeun pangirimanana, tangtosna, ngaleungit. Tapi senjata pikeun Tefari-Makonnin, anu janten kaisar dina 2 April 1930 dina nami Haile Sellasie I, teras dijual … ka Czechoslovakia. Sumawona, mimitina anjeunna hoyong kéngingkeun bedil vz. 24, tapi bedil Holék nyalira nembé nembongan, bahkan nunjukkeun dirina ti sisi anu pangsaéna di Amérika Serikat, sareng kaisar mutuskeun yén, nganggo jasa sareng penjaga na. - Kebur Zabangi, bakal masihan anjeunna kaunggulan anu langkung ageung dibanding milisi suku anu kirang bersenjata. Ku alatan éta, Haile Sellasie langsung mésér éta, sareng di akhir taun 1930, sadaya penjaga na dipasihan bedil ZH-29 anu ngamuat.

Gambar

Bedil sareng majalah 10-buleud.

Dipercaya yén baptisan seuneu ZH-29 ditampi tanggal 31 Maret 1936 dina perangna tentara Abyssinian di Maichou, tempat penjaga kaisar diéléhkeun ku pasukan Marsekal Bodoglio. Dina waktos anu sasarengan, sajumlah ageung bedil murag ka Itali salaku piala, tapi kumargi aranjeunna henteu ngagaduhan kartrid Jérman, éta henteu dianggo deui dina pangperangan.

Di Czechoslovakia nyalira, ZH-29 ogé henteu nampi distribusi sareng utamina dihasilkeun dina sakumpulan alit kanggo diekspor ka Romania, Turki, Yunani sareng, deui, sadayana sami China. Kanggo sababaraha alesan, urang Jérman anu nguasaan nagara éta henteu resep bedil, sareng aranjeunna maréntahkeun lirén ngadamel éta.

Gambar

Panarima. Pandangan anu leres. Anjeun tiasa ningali panarjamah modeu seuneu, kancing majalah, potongan di pamawa sambel handapeun gagang samberan, nalika sambelna ditunda. Sawangan anu aya dina cara anu bedil gaduh garis paningal anu panjangna panjang.

Malah sacara lahiriah, bedil ieu henteu katingalina lumayan biasa. Upami ditingali, contona, urang tiasa gampang mikir yén baud na mangrupikeun palang waja anu masif, anu sakaligus mangrupikeun panutup payuneun panarima. Nyatana, sigana ngan ukur kitu! Dina salah sahiji sumber Internét kami maca: "Batang sambung mangrupikeun detil anu rumit kusabab kanyataanna éta sakaligus tutup baut, nutupan anu terakhir ti luhur sareng ka katuhu, sareng supir pikeun baud. Hareupeunana parantos diperpanjang, ngagentos gagang sareng ngabentuk piston gas di payun. " Nyaeta, deui, urang ngagaduhan batang anu teu diuntungkeun, sanaos jelas pisan yén kanyataanna detil ieu tiasa disebat operator samberan kalayan langkung seueur alesan. Janten, sateuacan urang aya pamawa sambung bentuk L, bagian luhurna nutupan panarima ti luhur, sareng anu katuhu, ku gagang muat ulang, di sisi katuhu. Sareng tina bagian pigura ieu, batang panjang sareng datar ngalegaan ka payun, anu ngagaduhan piston gas di tungtungna, dibagi ku alur.

Nyaéta, ZH-29 ogé kagolong kana kulawarga senjata otomatis anu cukup ageung, tindakan otomatis dumasarkeun kana prinsip ngaleungitkeun gas bubuk tina tong cicing dina liang anu khusus. Hiji-hijina hal anu teu biasa nyaéta duanana batang sareng piston gas, aya dina handapeun laras, digésér rada ka katuhu!

Gambar

Patén Holek pikeun mékanisme pembuangan gas ku régulator gas.

Alat pembuangan gas nyaéta … tabung anu ditunda tong sareng dilebetkeun kana kacang, anu dina éta aya pipa gas bentukna L dipindahkeun ka katuhu kalayan lawang anu piston gas dilebet ti tukang. Pasang pasang pikeun masang bayonét sareng paningali payunna ogé sanés dina tong, tapi dina tabung ieu! Kitu alat aslina. Di payun, régulator gas diacungkeun kana pipa cabang tina saluran gas. Kusabab pembuangan gas tina laras ka katuhu sareng ka handap nyababkeun pangaruh anu rada jelas dina dispersi gurat pelor nalika dipecat, akurasi ZH-29 rada handap tibatan bedil ngamuat nyalira ku liang gas anu lokasina simetris mékanisme. Ku alatan éta, pikeun ngimbangan éta, tempat wisata ogé rada dialihkeun ka katuhu.

Gambar

Patén Holek pikeun alat rana. Huntu serong, anu sambelna nganggo sambung sambung, sareng lapisan anu diaco ku obeng jelas katingali.

Rana aya dina jero pigura sareng, nalika maju, Dengdekkeun saluyu sareng kénca. Di dinya, dina sisi sisi panarima, aya anu ngaco (henteu digiling!) Lebetkeun, murag kana éta, éta pulas sareng ngonci laras. Rana disambungkeun kana bingkai ku "waos" anu disintir ku éta. Nalika dipecat, gas diteken kana piston, piston ngirimkeun kakuatan kana pigura, éta mundur mundur, masihan kendor kana baud, éta dibawa jauh di balik pigura sareng dibarengan mundur dina cara anu langsung langsung, neken balikeun deui cinyusu. Kusabab kanyataan yén baudna nyalira sakedik ngalih ka kénca, pemicu ogé dialihkeun ka kénca, sareng cinyusu balikna aya di belah katuhu sareng henteu dikaluarkeun tina pasualan nalika bedilna dibongkar. Tukang kendang kagungan cinyusu nyalira sareng, sapertos anu diarepkeun, aya di jero baud. Bedilna ngagaduhan tangkepan kaamanan anu ngahalangan pemicu nalika bandéra di payun.

Gambar

Patén USM.

Némbak tina bedil ZH-29 kedahna dilaksanakeun nganggo kartrid bedil 7, 92-mm Mauser. Toko ditempelkeun deui, bentukna kotak, pikeun 5, 10 atanapi 20 puteran, dianggo dina bedil anu ngagaduhan kamampuan ngalaksanakeun seuneu otomatis. Sumawona, dina hal ieu, majalah tina senapan mesin ZB-26 ngadeukeutan aranjeunna. Éta tiasa diisi deui tina klip bedil standar tanpa miceun majalah tina bedilna, kalayan sambelna kabuka, anu alur khusus dilakukeun sacara ati-ati dina panarima. Bedilna ngagaduhan lag baud anu ngajaga baud dina posisi kabuka saatos sadaya kartrid dina majalah habis. Anjeun tiasa mareuman reureuh jepret ku ngan saukur mencét pemicuana. Nalika anjeun pencét deui, nembak parantos dipecat.

Gambar

Tong sareng rod piston.

Gambar

Sambungan gas dina tong.

Pikeun ningkatkeun pidangan tong upami nembak, radiator aluminium disayogikeun dina desain bedil, tempatna di payuneun forend. Éta ngagaduhan tilu ngaliwatan liang: pikeun laras, pamawa sambung sareng batang beberesih. Sareng liang ventilasi dina handapeunana aya di sapanjang radiator. Saham bedil diwangun ti buttstock kai sareng beuheung pestol sareng dua ogé lapisan laras kai, dianggo dina sisina laras.

Gambar

Prajurit Céko nganggo pakéan pinuh ku bedil ZH-29. Tina "Manual Operasi".

Gambar

Ngabuburit dina target udara. Bedil nganggo bayonét napel.

Bedilna ngagaduhan tempoan séktor, anu ngamungkinkeun pikeun ngalakukeun seuneu anu ditujukeun dina jarak dugi ka 1400 m.Batang anu dituju tiasa diluyukeun nganggo sekrup micrometer. Panjang bedilna 1140 mm, panjang larasna 590 mm, 534 mm na ragrag dina bagian bedil. Laju awalna 830 m / s.

Gambar

Pariksa toko.

Bayonét dina bedil éta tiasa dicabut, jinis sabeulah.

Jelas yén bedil ieu henteu ngagaduhan pangaruh khusus dina prosés permusuhan, tapi solusi konstruktif anu ditetepkeun di jerona pastina ditaliti ku tukang-tukang gunman ti nagara-nagara anu béda, ngémutan sadaya pro sareng kontra na. Salaku conto, mékanisme MP43 Jerman anu mecat sareng micu gaduh seueur kamiripan sareng mékanisme ZH-29 anu pakait.

Gambar

Gawe sareng régulator gas.

Naha, barina ogé, urang Jérman henteu nyandak jasa dina wengi perang sareng USSR? Nya, mimitina, firma sorangan ngerjakeun bedil otomatis. Sareng sajabina, naha aranjeunna kedah gaduh kualitas anu langkung saé, nalika itungan pikeun menang didasarkeun kana jumlah senjata anu kualitasna tos aya. Czechoslovakia kedahna ngahasilkeun senjata anu diuji ku waktos! Sareng anjeunna ngantunkeun anjeunna kaluar!

Gambar

Pikeun pembongkaran, perlu diperpanjang batang dina panarima, anu henteu dipiceun sapinuhna, satutasna bedilna gampang dibongkar janten tujuh bagian: butut sareng pemicu, samberan, pamawa sambel, majalah, outlet gas pipa sareng pipa, kacang konci tabung sareng laras dibarengan radiator, forend sareng panarima.

Salila Perang Dunya II, Jérman nampi langkung ti 1,4 juta bedil sareng péstol ti penjajah Czechoslovakia, sareng langkung ti 62 rébu senapan mesin, sareng ieu ngan ukur panangan alit, henteu kaétang anu sanésna anu teu kahontal ku tulisan ieu. Dina waktos serangan di Polandia, lima divisi tentara leumpang Jerman (93 dugi ka 96 sareng 98), ogé seueur unit sareng subunit anu langkung alit, dilengkepan ku panangan alit Czech. Korps Slowakia, anu diwangun ku motor-borigade sareng dua divisi tentara leumpang, sareng ogé ngiringan serangan Jérman Nazi di Polandia, ogé dipasihan senjata Czech. Sareng sataun sanggeusna, éta ngalengkepan opat divisi tentara leumpang deui - ka-81, ka-82, ka-83 sareng ka-88, salaku hasilna, nalika Perang Patriotik Ageung dimimitian, produk pabrik-pabrik senjata Czech aya di tangan seueur prajurit Jérman sareng satelit maranéhna! Kabaruan canggih tentara Jerman teu diperyogikeun dina waktos éta!

P.S. Kuring réngsé matéri sareng panasaran naha teu aya desainer anu ngagaduhan sistem otomatis anu saderhana sareng jelas kalayan saluran gas: tabung di luhur tong anu ngarah kana baud sagi opat. Aya dua alur dina baud, numana piring bentuk U jalan-jalan luhur sareng ka handap, ngonci dina alur pamawa sambung ku dua tonjolan na handap. Jumper tina dua pelat blok nyaéta sampéan tina rohangan gas dina klep, dimana gas-gas dikaluarkeun tina tabung. Bentuk panutupna bentukna L, nyebrot kaméra nuju laras. Pelatna dimuat cinyusu ti luhur ku cinyusu datar. A drummer nembus baud. Di tukang, cinyusu anu balik aya dina na, ditunda rodna.

Nalika dipecat, gas asup ka kamar sambung ngaliwatan tabung, angkat piring bentuk U ka luhur (jelas yén éta henteu kedah tumpang tindih garis paningal!), Sareng aranjeunna nyalira ngalir ka payun, sama sekali henteu ngaganggu anu nembak, sareng sakaligus nyorong baud deui. Kusabab proyéksi piring kaluar tina alur dina hal ieu, baud ngalih deui, nimba leungeun baju sareng jago palu, teras maju deui sareng tuang kartrid kana kamar, sareng cinyusu dina baud nurunkeun ngonci piring handap sareng nutup baudna. Nalika jepret henteu ditutup, makéna henteu tiasa dipecat. Tonjolan dina piring ngahalangan pin nembak.

Dina raraga ngadorong baud deui sacara manual, anjeun kedah nganggo gagang baud, anu tiasa kénca atanapi katuhu, atanapi dina bentuk dua mesin cuci, sapertos pestol Parabellum, dorong pelat pangonci na luhur teras mundur. Aya sababaraha detil: tutup panarima tukangeun sareng rod panunjuk sareng cinyusu, baud, pelat ngonci ngawangun U sareng spring spring datar. Desainna sigana saderhana pisan sareng maju téknologi. Karunya pisan kuring henteu ngagaduhan kasempetan pikeun ngempelkeunana dina logam, malahan éta cocog pikeun gun mesin sareng bedil, sareng pestol.

Populér ku topik