"Anjeunna maot sareng pedang dina pananganna." Upacara panguburan Viking (bagian 2)

"Anjeunna maot sareng pedang dina pananganna." Upacara panguburan Viking (bagian 2)
"Anjeunna maot sareng pedang dina pananganna." Upacara panguburan Viking (bagian 2)
Anonim

Gusti nguping

Kecap Valkyrie

Sareng kuda maranéhna gagancangan.

Aya palayan-palayan

Dibaju baju waja

Sareng dina panangan aya tumbak.

("Ucapan Hakon". Puisi Skalds. Eyvind the Destroyer of the Skalds. Tarjamahan ku S. Petrov)

Maka datang saat-saat anu penting nalika layon raja almarhum diduruk, sareng kapal, anu salami hirupna satia ngalayanan anjeunna dina perjalanan laut, didamel di basisir dina jalan jalan. Teras bangku disimpen dina dek kapal, sareng hiji awéwé naék kana (Ibnu Fadlan nyebatna "pembantu pati"), kumargi, numutkeun adat, anjeunna anu maéhan budak anu janten rélawan ngiringan raja. ka Dunya Lain. Anjeunna diasah sapertos déwi Hel. Anjeunna anu ngadamel persiapan terakhir pikeun ngalakukeun sadaya upacara ngubur anu diperyogikeun.

Gambar

Panguburan Rus anu mulia di Bulgar. Henryk Siemiradzki (1833).

Ngan ayeuna mayit almarhum tiasa dicandak kaluar tina kuburan samentawis. Baju di mana anjeunna maot dikaluarkeun ti anjeunna sareng dibaju deui nganggo baju brocade nganggo gesper emas sareng topi tina bulu sable, saatos éta dipelak dina tenda brocade anu disimpen dina dek kapal. Pikeun ngajaga awak katingali pantes sareng henteu ditonjolkeun kana hiji sisi, éta dibantun ku bantal. Kapal sareng inuman sareng piring sareng piring disimpen di caket dieu: almarhum kedahna salametan dina dasar anu sami sareng anu sanés!

Ayeuna waktuna pangorbanan parantos dimimitian. Anu mimiti ngorbankeun anjing sareng dua kuda, anu janten panungtun almarhum ka dunya salajengna. Teras hayam jago, hayam sareng dua sapi dikorbankeun. Ku jalan kitu, di gundukanana sering aya kuburan anu teu aya titinggal manusa pisan. Aya piring, hiasan, sareng aranjeunna - rorongkong anjing. Ieu ngandung hartos yén lalaki ieu maot di tempat anu asing di darat, ti mana teu mungkin pikeun nyandak awakna, sareng suku-suku hoyong balik sahenteuna jiwa almarhum ka tanah airna. Anjing éta dianggap pituduh pikeun karajaan maot, sahingga éta dimakamkeun tibatan anu bogana.

Gambar

Skétsa awal lukisan ku G. Semiradsky.

Samentawis éta, saurang budak awéwé, anu nyatakeun hoyong nuturkeun tuanna, leumpang ti hiji tenda ka tempat anu sanés, dimana anjeunna nyonto ka baraya raja, janten nyarios "demi kanyaah ka anjeunna." Teras anjing sareng hayam jago diteukteukan deui, sareng saatosna giliran budak angkat.

Aranjeunna maéhan anjeunna sacara rinci pisan; dua urang Vikings dicekék ku tali, sareng "pembantu pati" nyuduk dina dada ku keris. Dina waktos anu sasarengan, mojang éta ngajerit, ku alatan éta, pikeun ngalelepkeun jeritanana (henteu jelas naha?), Panongton némbalan iteuk dina taméng. Janten, pangorbanan dilakukeun sareng kapal tiasa diduruk. Tapi bahkan di dieu éta henteu saderhana, sareng upacara ieu ogé kaget para pengumbara Arab. Kanggo sababaraha alesan, éta ngan ukur tiasa ngabakar kapal taranjang, sareng sajabina, mundur jauh dina waktos anu sami. Teu aya anu sanggup ngajelaskeun ieu!

Ibnu Fadlan, tangtosna, kaget pisan ku sadayana ieu, kumargi anjeunna Muslim anu taat sareng boga sikap negatif pisan ka saha wae anu nyembah seueur dewa. Tapi urang Viking yakin yén ieu hiji-hijina jalan pikeun dugi ka Valhalla, upami teu mungkin. Sareng upami awakna buruk dina taneuh, maka almarhum tiasa ngajantenkeun monster, atanapi ngajantenkeun mayit anu hirup, kaluar tina kuburan sareng ngarugikeun jalma. Ku alatan éta, sanajan kapalna sorangan henteu diduruk, mayit almarhum diduruk, tapi anu ngiringan anjeunna sering henteu diduruk. Nya, saha aranjeunna anu hariwang ngeunaan aranjeunna sapertos kitu?!

"Anjeunna maot sareng pedang dina pananganna." Upacara panguburan Viking (bagian 2)

Skétsa pikeun lukisan ku G.Semiradsky.

Ku jalan kitu, boh folklore Éropa Kulon ogé Wétan ngahirupkeun penampilan anu maot pikeun édisi Skandinavia sareng sagas.

Sumawona, Vikings sieun pisan kana maot anu hirup. Kituna, urang nyobian ngajaga diri ti aranjeunna ku sagala cara. Upami, contona, dipikanyaho yén salami hirupna jalma dikenal salaku tukang sihir, sareng ngan saukur henteu aya anu ngabakar anjeunna, sareng teu aya waktos (sanés raja, barina ogé!), Maka aranjeunna ngeureunkeunana sirah na nempatkeun kana suku-Na, saatosna kuburan dikubur. Nya, lebu tina pembakaran jalma-jalma "menak" boh sumebar ka laut, atanapi dikubur dina taneuh, saatos gundukan dituang ka tempat ieu, sareng batu kubur ditempatkeun di sapanjang jalan ka dinya.

Tapi urang Vikik mahir pisan kana pamakaman, sareng sajabi mayit sareng mayit, aranjeunna nganggo metode pamakaman asli anu sanés. Dipercaya yén jalan ka dunya salajengna aya di peuntas walungan atanapi laut. Ku alatan éta, Vikings sering nempatkeun anu maot dina parahu atanapi kapal sareng dipercaya kahoyongna pikeun ombak. Kajadian éta kapal sateuacanna diduruk, sareng éta, sapertos obor anu ageung ngaduruk, kalayan layar pinuh ku angin, gancang angkat ka laut.

Kalayan nyoko kana agama Kristen, upacara panguburan tangtosna robih. Numutkeun kaagamaan Kristen, henteu aya hadiah pikeun "dunya salajengna" anu disangka. Pendeta Kristen henteu nyatujuan dimakamkeun di tong, komo deui "balayar dina kapal seuneu." Nanging, jalma-jalma jalma … Salaku conto, urang Norwegia ngagaduhan ideu pikeun ngajaga anu maot dina hawa dugi ka éta (kadang nyiptakeun penjelasan anu paling henteu biasa pikeun ieu!), Dugi mayitna mimiti buruk. Alami, "awak" sapertos kitu pasti moal kabeuleum! Ieu kumaha dewa anyar dilayanan, sareng tradisi lami dituturkeun !!!

Gambar

Penawaran ti kuburan Völva (kalebet batang beusi 82 ​​cm kalayan detil perunggu), Kapingsvik, Öland (Museum Swédia Antiquities Nasional).

Diantara anu lami sareng penting pisan pikeun urang ayeuna adat urang Vikings nyaéta kabiasaan masihan - masihan almarhum sagala rupa barang anu disimpen sareng aranjeunna di kuburan. Kurban ieu disayogikeun ka lalaki sareng awéwé (dina hal ieu, urang Viking gaduh persamaan gender jarang). Sanaos nilai tina panawaran ieu leres-leres bénten sareng gumantung kana status sosial almarhum. Beuki luhur anjeunna dina tangga sosial, beuki seueur korban anu dipendakan di kuburanana. Nyaeta, sasama suku na nyobian mastikeun statusna anu luhur di alam baka, upami henteu di "Dunya Lain" anjeunna tiasa murag sababaraha léngkah dina tangga sosial, anu henteu tiasa waé diijinkeun!

Beungkeut, nyaéta, bangsawan, nampi abah sareng senjata tanpa gagal. Barina ogé, aranjeunna meryogikeunna di Valhalla, dimana Viking henteu tiasa "hirup" kahirupan prajurit tanpa aranjeunna. Sasuai, tukang janten kedah nampi sadaya sét pakakas anu diperyogikeun pikeun neraskeun karajinanna bahkan saatos maot. Nya, awéwé nampi perhiasan sareng alat pikeun padamelan bumi, kumargi dipercaya yén dina "Dunya Lain" anjeunna kedah katingali geulis sareng janten ibu rumah tangga anu saé.

Janten, saatos ngali salah sahiji panguburan awéwé, arkéologis mendakan yén éta milik awéwé sepuh, wakil bangsawan. Tina hiasan anjeunna nganggo kalung mutiara anu megah kalayan liontin pérak, sareng potongan baju anu diawétkeun di kuburan dijahit tina lawon anu mahal. Ogé dina perjalanan anu terakhir sareng anjeuna angkat peralatan dapur ageung: cangkir tina kai sareng liat, wajan, panci, kendi, kotak kulit birch, ogé mangkok kai sareng sendok kai, dihias ku ukiran rumit..

Biasana pikeun nempatkeun tuangeun sareng minuman di kuburan, sareng sato sareng babu anu kagungan anjeunna kedah ngalayanan tuan. Anu dimungkinkeun saukur dikubur dina liang anu caketna. Tapi, jelas yén dina hal ieu pamakaman dilumangsungkeun sahingga anjeunna henteu janten mayit anu hirup, tapi dina waktos anu sami, supados henteu aya anu ngaganggu dinesna bahkan saatos maot.Nyaéta, aranjeunna henteu rendang sirahna! Saha anu peryogi padamel tanpa sirah? Nyaéta, aya Vikings … rasionalis anu hébat sareng seueur ngalakukeun "upami", sareng henteu nuturkeun ambing iman sareng tradisi. Dina waktos anu sasarengan, sanaos seueur artos anu diséépkeun dina upacara pamakaman, Vikings henteu nganggap naon anu dihasilkeun dina pamakaman salaku biaya kosong. Sareng éta naha aranjeunna nyobian ngawangun gundukan anu langkung ageung di kuburan almarhum. Ieu kumaha kakuatan klan ieu nunjukkeun! Geuning gundukan langkung ageung, seueur jalmi anu gaduh, sareng upami kitu, "sapertos urang?!"

Gambar

Batu peringatan di musium sajarah lokal di pulau Gotland.

Jelas yén di caket kota ogé aya kuburan umum, dimana jalma-jalma anu pangkatna langkung handap dikubur. Ku jalan kitu, bentuk sareng ukuran pamakaman deui nyaksian kana imajinasi Vikings. Aya ogé kapal batu, kuburan dina bentuk segitiga, alun-alun, bahkan kuburan buleud. Monumen didamel henteu ngan ukur tempat kuburan abu. Di Skandinavia, aya ogé seueur kuburan cenotaph, nyaéta kuburan kosong, kusabab seueur jalma maot di luar negeri, atanapi bahkan "teu aya anu terang dimana."

Gambar

Dua "kapal" batu di Badelund. Swédia.

Kami gaduh dinten kasalapan saatos pamakaman, sareng ogé dinten ka opat puluh. Diantara urang Viking, dinten katujuh saatos maot dianggap penting. Dina dinten ieu, anu disebut suund atanapi ale pamakaman dirayakeun, kumargi upacara dzikir anu lumangsung dina dinten ieu ogé kalebet nginum inuman anu mabok - syumbel. Dina upacara ieu, jalan bumi almarhum parantos réngsé tungtungna. Ngan saatos suund maka ahli warisna tiasa kéngingkeun hak pusaka na, sareng upami almarhum mangrupikeun kapala klan, maka ngan ukur saatos anu sanésna ngagentos na. manusa!

Populér ku topik