Tanah Adygea - tempat kalahiran Jaman Perunggu?

Tanah Adygea - tempat kalahiran Jaman Perunggu?
Tanah Adygea - tempat kalahiran Jaman Perunggu?
Anonim
Gambar

Museum Nasional Républik Adygea di kota Maikop. Upami anjeun resep kana budaya Maikop Zaman Perunggu, maka … anjeun bakal ngagaduhan anu tiasa ditingali didinya, sanaos sadaya objék anu paling berharga anu aya di Pertapaan di St. Petersburg.

Lemah di kidul kami anu cerah saé kanggo sadayana, naha éta Wilayah Krasnodar atanapi, saur republik Adygea anu aya di tengah kota. Sareng, tangtosna, sadayana terang yén ieu tempat lumbung, sareng tukang kayu, sareng "kebon minyak", sareng sanatorium, dihijikeun dina hiji tempat. Kauntungannana tempat-tempat ieu ogé ngaapresiasi ku jalma-jalma ti peradaban kuno, anu kabur ka dieu pikeun sababaraha alesan ti Wétan Tengah deui dina jaman jaman batu tambaga. Aranjeunna nyandak kanyaho, adat istiadat, tapi ogé téknologi keramik sareng logamna. Tapi anu paling penting pikeun urang nyaéta jalma-jalma ieu tétéla ogé ékspérimén anu kandel, sareng henteu sieun nambihan sababaraha aditif kana tambaga lebur. Sareng aranjeunna ogé waspada sareng cukup calakan pikeun ningali sareng ngartos sabaraha ieu langsung ngarobah sipat logam padet. Sareng - ieu kumaha perunggu munggaran muncul, anu dina waktos éta mangrupikeun paduan tambaga sanés sareng timah, anu biasa ku urang ayeuna, tapi … ku arsén beracun! Tétéla yén alloy ieu langkung kuat tibatan tambaga nyalira, sareng anu paling penting, éta ngagaduhan cairan anu langkung luhur, janten langkung gampang pikeun ngalungkeun sababaraha produk ti dinya.

Gambar

Eksposisi musium didesain ku cara anu modéren pisan.

Ieu kumaha budaya kuno Zaman Perunggu timbul di dieu, anu nampi nami Maikop, sareng éta namina sanés pikeun ngahargaan ibukota Républik Adygea, tapi … numutkeun gundukan Great Maikop, digali di tempat ieu balik di 1897 ku arkeolog NI Veselovsky. Saatos ngali gundukan, Profesor Veselovsky mendakan di handapeun kuburanana paling beunghar tilu urang sakaligus: pandita (atanapi pamimpin) sareng dua "pangiring" na, panginten awéwé.

Gambar

Dolmen. Nya, upami anjeunna dipajang di Museum Sejarah Negeri, maka kumaha anjeunna henteu tiasa aya di dieu?!

Éta henteu kaleuleuwihan nyarioskeun yén pamakaman éta leres-leres teuing ku barang-barang emas sareng pérak, kumargi jumlahna saéstuna seueur pisan. Janten, sirah jalma anu dikubur utama dihias ku permata emas, sareng sakujur awakna ditutupan ku 37 piring emas ageung ngagambarkeun singa, 31 piring ngagambarkeun singa anu langkung alit, 19 banteng leutik, 10 rosette lima kelopak ganda, 38 cincin emas, sareng ditilik tina kadudukanana, sadayana dijait kana baju na! Aya ogé anu mendakan seueur manik-manik emas sareng manik-manik kalayan sagala rupa ukuran sareng bentuk anu didamel tina emas, carnelian, sareng pirus. Di dieu, caket témbok, 17 kapal ngagolér ngajajar: dua emas, hiji batu, tapi nganggo beuheung emas ditutupan sareng tutupna sami, sareng 14 pérak. Sumawona, salah sahijina gaduh gagang-ceuli emas, sareng anu sanésna gaduh pasisian emas dina dasar beuheung. Di dieu aranjeunna ogé mendakan dua patung emas sareng dua pérak tina banténg, anu tétéla mangrupikeun barang anu paling kuno sapertos kieu di bumi!

Tanah Adygea - tempat kalahiran Jaman Perunggu?

Ieu aranjeunna - plak emas ti gundukan Maikop!

Di jero kamar panguburan, seueur seueur jinis alat-alat parantos dipendakan, kalebet ember logam pangkolotna di planét, rupa-rupa senjata sareng alat, ogé objék anu sifatna kultus. Panaliti khususna kagum ku unik pisan dina téknik na ngalaksanakeun kapal emas sareng pérak, kalayan gambar sababaraha gunung, sareng kamungkinan Caucasus Mountains (kumargi tokohna jelas nunjukkeun Elbrus anu dua sirah), sareng siluét sato sareng manuk kagambar dina ciri "gaya sato Maikop".Hésé ngabayangkeun yén karya-karya unik ieu sahenteuna yuswa genep rebu taun sareng salami ieu aranjeunna ngagoler di dieu, dina gundukan kuburan ieu handapeun kandel bumi sareng batu! Henteu kedah disebatkeun yén sadaya harta karun anu leres ieu henteu langsung dikintunkeun ka St.

Gambar

Tapi ieu téh banténg emas anu sami. Éta ngagaduhan liang dina tonggong, janten tiasa dianggap yén éta dipaké dina sababaraha jenis rod panjang, atanapi anu gobies sapertos janten hiasan pikeun rak kanopi anu didamel tina lawon.

Teras, parantos aya dina 1898, N.I. Veselovsky dina saluran Klady, teu jauh ti Désa Novosvobodnaya, ngagali dua gundukan deui budaya Maikop, ku kuburan batu sareng pakakas pamakaman anu euyeub anu ngandung perhiasan emas sareng pérak, kuali pikeun masak, piring, senjata sareng alat.

Gambar

Pembuluh pérak ngagambarkeun prosesi sato.

Sareng parantos dina abad XX. di tempat anu sami, dipendakan kubur batu anu sanésna, anu dingdingna ditutupan ku lukisan beureum sareng hideung unik anu ngagambarkeun tokoh-tokoh jalma, kuda-kuda anu gagang, ogé busur sareng gandéla panah. Anu matak, salian ti kakuburan anu beunghar, pamakamanna dipendakan di dieu ngan ukur aya sakedik hal anu diperyogikeun, atanapi bahkan tanpa éta pisan. Ayeuna, dugi ka ayeuna, di daérah kidul Taman Peninsula sareng dugi ka Dagestan, para ilmuwan parantos mendakan sekitar 200 monumen milik budaya Maikop, kalebet sakumpulan ageung padumukanana di cekungan Walungan Belaya sareng sapanjang Walungan Fars kidul ti Maikop, tempatna di suku gunung sareng dataran luhur.bagian Adygea. Salah sahijina, caket kebon Svobodny, dikurilingan tembok batu anu kuat opat méter lébarna, anu gedong adobe caket ti jero. Nanging, kaseueuran daérah anu dipager henteu diwangun, sareng tiasa disimpulkeun yén sapi didamel di dinya nalika aya ancaman serangan musuh. Ditilik ku tulang-tulang anu dipanggihan, padumuk pakampungan jawa, sapi sareng domba.

Nyaéta, daérah distribusi budaya Maikop kalintang lega - ieu dataran sareng suku gunung Ciscaucasia, ti Taman Peninsula dugi ka perbatasan Chechnya modéren, sareng sakabéh basisir kulon Laut Hideung.

Hal anu paling narik dina budaya ieu, tétéla, nyaéta jalma-jalma Maykopians of the Bronze Age sanés ngan ukur tukang-tukang logam anu hadé, tapi ogé terang kumaha nguntungkeun dagang. Di stépa di daérah Laut Hideung, éta produk parunggu na anu ngagantikeun tilas tambaga, anu disayogikeun di dinya ti payun ti propinsi metalurgi Balkan-Carpathian, sareng tiruan diantarana aya di daérah anu lega dugi ka Altai. Sumawona, aranjeunna nampi pirus sareng lapis lazuli anu diperyogikeun ti Iran sareng Afghanistan, nyaéta, aranjeunna ngagaduhan mitra dagang anu dipercaya di ditu.

Gambar

Pangwangunan kubur batu, dimana témbokna ditutupan ku lukisan beureum sareng hideung unik anu ngagambarkeun tokoh-tokoh jalma, kuda gagang, ogé busur sareng gandéla panah.

Kedah ditekenkeun yén mendakan budaya Maikop, sabab, leresna, seueur budaya Zaman Perunggu, tiasa dimungkinkeun berkat penggalian kuburan kuno. Nya, jelema, sakumaha tétéla, béda ti anu sanés dina kabeungharan barang-barang parunggu sareng bentuk karakteristikna. Éta ogé kapendak dina pamakaman sanésna - mimitian ti sisi katuhu Don sareng Siria anu jauh, sareng ti Anatolia Wétan dugi ka Iran Kulon anu teu kirang jauh, anu ngan ukur negeskeun pendapat élmuwan ngeunaan Maykopians kuno salaku padagang anu saé.

Gambar

Manik-manik tina emas, carnelian sareng pirus.

Sedengkeun pikeun bijih pikeun produkna, aranjeunna nyandak éta caket dieu, di Kaukasus Kalér, dimana aranjeunna ngagaduhan setoran bijih tambaga nyalira. Ku alatan éta, suku-suku anu cicing di kalereun Pagunungan Kaukasus henteu ngan ukur henteu gumantung kana imporna ti Wétan Tengah, tapi aranjeunna ogé henteu peryogi logam tina Transcaucasus. Sanaos, metode téknologi pikeun ngagarap logam, sareng gaya artistik pisan pikeun produk Maikop - sadayana henteu timbul di dieu, tapi di Wétan Tengah di akhir babak ka-4 mimiti milénium ka-3 SM.SM NS. Komposisi unik tina logamna ogé nunjukkeun - artifisial nyiptakeun aloi tina tambaga sareng arténis sareng bahkan sareng nikel. Nyaéta, arsén ieu henteu asup kana aranjeunna teu dihaja tina bijih, tapi ngahaja diwanohkeun nalika lebur supados kéngingkeun logam sareng pasipatan énggal anu sateuacanna teu aya di jerona. Alloy ieu dicirikeun ku castability alus tur forging alus. Ku alatan éta, pengrajin Maikop seueur ngagunakeun metode téknologi sapertos casting dina modél lilin, ngajalin tembaga arsén sareng anil anu salajengna, sareng bahkan tembaga bertatap emas sareng pérak, ogé palapis hiji logam anu sanés. Salaku conto, piring anu didamel tina tambaga murni sareng paduan tambaga sareng arténis ditutupan ku kaléng (nyaéta, aranjeunna disematkan), barang-barang anu didamel tina alloy tambaga-pérak mangrupikeun pérak sapertos pérak murni, tapi senjata na ditutupan ku arsén!

Aya seueur objék anu aya dina pamakaman budaya Maikop, sareng éta rupa-rupa pisan. Ieu mangrupikeun alat tanaga gawé, mimitian ti kampak dugi ka adés, sareng sanjata, anu deui kalebet kampak, tapi ngan ukur militér, sareng kampak langkung sempit, keris péso sareng tulang rusuk sareng lebak dina sabeulah sareng duanana kalayan sareng henteu aya buritan. Fitur penting tina senjata agul nyaéta tungtung buleud tibatan sabeulah anu diasah. Tip tina salinan Maikop dibedol, sareng beuheung panjang. Rahayat Maikop ngahias batu-batu perunggu na (anu dianggo pikeun masak daging) sareng alat-alat sanésna kalayan hiasan anu ditumbuk, sami sareng relief anu dicap dina keramik. Papanggihan anu khas pisan nyaéta cangkang … dua tanduk, kirang sering tanduk hiji, kalayan bantosan ieu daging dikaluarkeun tina kolong. Éta ogé mendakan hiji sendok tunggal sareng gagang panjang. Tapi pikeun sababaraha alesan, perhiasan parunggu dina panguburan warga Maikop henteu kapendak, sareng ieu teu tiasa dijelaskeun, kumargi biasana aya seueur perhiasan tina emas sareng pérak dina pamakaman anu beunghar. Sumawona, gaya perhiasan ieu murni Wétan Tengah, sareng réncang na aya di Mesopotamia, Mesir, sareng … dina Troy legendaris!

Gambar

Panci masak gangsa ageung. Eksposisi Museum Sejarah Negeri.

Tembikar budaya Maikop ogé pikaresepeun pisan. Anjeunna ogé nahan tampilan anu sateuacanna ti Wétan Tengah sareng, sapertos aranjeunna, didamel tanpa nganggo roda potter. Pembuluhna bénten-bénten bentukna, tapi dina waktos anu sasarengan éta permukaan anu ati-ati dilancarkeun tina warna ocher-konéng, beureum-oranyeu sareng kulawu. Dina kasus-kasus éta, upami éta dilapis ku engobe atanapi hurung, maka warna permukaanna tiasa beureum sareng hideung. Arkéologis untung pisan mendakan kiln keramik sareng tungku kalayan sisina liat padet. Janten urang terang strukturna.

Pikaresepeun, nalika ngagaduhan metalurgi anu maju, urang Maikopia, ogé jalma-jalma sanés jaman Perunggu, masih kénéh dipaké alat batu. Salaku conto, panah panah batu bentukna intan sareng retouch sapanjang sisina sareng keris batu bentuk sareng sisina bergerigi. Kampak batu dibor milik budaya ieu ogé dipikaterang. Tapi di dieu urang tingali yén aranjeunna ayeuna meniru kampak perunggu, sareng henteu sabalikna. Sareng diminutiveness karajinan batu ieu nunjukkeun yén éta dipaké dina panday sareng perhiasan (contona, pikeun ngudag) atanapi pikeun sababaraha tujuan ritual.

Gambar

Ayeuna, di tempat ayana gundukan ieu, papan batu dipasang sareng tulisan ieu: "Ieu anu terkenal di gundukan arkeologi dunya Maikop" Oshad ", digali di 1897 ku Professor N.I. Veselovsky. Harta karun ti Oshad - bagian tina budaya suku Kuban 2500 SM " Tugu ieu nangtung di Maykop di simpang jalan Podgornaya sareng Kurgannaya.

Jenis utama kuburan Maikop nyaéta gundukan, ti saméter dugi ka 6-12 m jangkungna, duanana taneuh sareng batu. Kuburan éta sorangan biasana liang persegi panjang anu ngali dina taneuh, ka mana almarhum diteundeunan, sareng tuur diteken kana beuteung, sareng ditaburan oker beureum. Maka kuburanna ditutupan ku bumi atanapi dialungkeun ku batu, sareng gundukan dituang ka dinya.Kanyataan yén aya seueur barang emas sareng pérak dina pamakaman anu beunghar nunjukkeun yén urang Maykopia kuno henteu nyéépkeun logam ieu pikeun tempat tinggal sasama suku, khususna anu status sosialna luhur.

Populér ku topik