Pambébasan Norwégia

Pambébasan Norwégia
Pambébasan Norwégia
Anonim
Gambar

Dina usum gugur 1944, saatos permusuhan anu pasti dina Angkatan Darat Soviét di Karelia sareng ditandatanganan perjanjian senjata sareng Finlandia, kaayaan anu pikaresepeun diciptakeun pikeun ngusir pasukan musuh ti Arktik sareng ngabébaskeun Norwégia Kalér. Éléh pasukan Jérman di Karelia sacara parah ningkat posisiana di Jauh Kalér. Pasukan Angkatan Darat Soviét ngahontal garis wates Soviét-Finlandia di daérah éta ti Ukhta dugi ka basisir Teluk Finlandia. Di Laut Barents, pasukan angkatan laut Sekutu sareng Armada Kalér nyababkeun karugian beurat ka urang Jérman sareng nguasaan dominasi di zona basisir.

Kapamingpinan Reich Katilu ngalakukeun upaya pikeun ngajaga Norwégia dina tanganna, sabab palabuhan bébas és sareng deposit nikel mangrupikeun hal anu paling penting pikeun Jérman. Hitler masihan paréntah ka komando Angkatan Darat 20 gunung, dikerahkan dina strip ti sisi Laut Barents ka Ukhta, kanggo nahan biaya naon waé di Arktik sareng Norwégia kalér. Dina akhir Séptémber 1944 dina arah Petsamo-Kirkenes, dimana salami tilu taun damel teras-terasan dilakukeun pikeun nguatkeun sareng ningkatkeun sistem posisi pertahanan, garis kuat tilu band didamel. Dasar pertahanan diwangun ku titik résistansi sareng benteng anu misah anu diadaptasi pikeun ngalaksanakeun pertahanan sirkular. Arah ieu ditutupan ku 19 Mountain Rifle Corps, anu mangrupikeun bagian tina Angkatan Darat Gunung 20 Jerman. Korps diwangun ku tilu divisi (dua bedil gunung sareng hiji tentara leumpang), tilu pasukan tentara leumpang, sareng unit bawahan tentara sanésna. Komposisina diwangun dugi ka 53.000 prajurit sareng langkung ti 750 tong artileri sareng mortir. Éta dirojong ku sakitar 160 pesawat tempur sareng langkung ti 200 kapal tina sagala rupa kelas.

Paréntah Soviét teu lami saatos gencatan patempuran ku Finlandia ngamimitian préparasi serangan pikeun ngabébaskeun Arktik Soviét, sareng ogé ngabantosan Norwégia dina ngabébaskeun beulah kalér nagara. Dina waktos anu sami, USSR tindakan dumasar kana perjanjian 16 Méi 1944, anu dicindekkeun antara kakuatan Sekutu sareng pamaréntah Norwégia, anu samentawis di Inggris. Perjanjian ieu nyayogikeun pasukan urang kana daérah Norwégia sareng masihan komando Soviét kakuatan pinuh di zona tempur. Pamaréntah Norwegia ngarepkeun yén unit Norwegia di Inggris ogé bakal nyandak bagian dina mumusuhan di daérah nagara aranjeunna. Pendapat pamaréntahan Norwegia dibagi ku Uni Soviét, tapi W. Churchill nolak proposal ieu. Maka, Angkatan Darat Soviét kedah sacara mandiri ngabébaskeun daérah kalér Norwégia.

Tanggal 26 Séptémber 1944, komandan Front Karélian, Jenderal Angkatan Darat K.A. Meretskov dipasihan arahan ti Markas. Anjeunna dipesen ku Angkatan Darat ka-14, dina kerjasama anu caket sareng Armada Kalér, pikeun ngéléhkeun Corps Gunung 19 Gunung Rifle, nguasaan wilayah Nikel, Solmijärvi, leres-leres mupus daérah Petsam pasukan Jérman sareng ngahontal wates perbatasan nagara sareng Norwégia. Tilu dinten sanggeusna, Stavka, sareng sababaraha amandemen, nyatujuan rencana operasi anu dikembangkeun ku kantor pusat payun sareng nunjuk awal serangan pikeun jangka waktu 5 dugi ka 7 Oktober 1944.

Angkatan Darat ka-14, anu ngagaduhan lima korps bedil dina komposisina, dipasihan tugas ngaremuk formasi musuh anu lawan sareng, sasarengan sareng pasukan marinir maju ti semenanjung Sredny, kanggo ngurilingan sareng ngancurkeun kelompok Jérman di daérah Titovka sareng néwak Petsamo. Saatos éta, pasukan tentara diperintahkan ngembangkeun serangan dugi musuh ditumpes eleh sareng sakumna daérah Petsam dibébaskeun. Komandan angkatan darat mutuskeun pikeun ngalakukeun pukulan utama ku pasukan tilu (31, 99 sareng 131) korps bedil ti beulah kidul Danau Chapr di Luostari sareng Petsamo.Korps cahaya (126 sareng 127) kedah ngaliwat sisi katuhu Jerman. Kaputusan ieu ngamungkinkeun pikeun mogok di séktor pertahanan musuh anu paling lemah sareng dimungkinkeun pikeun mundur pasukan utama pasukan maju kami ku rute anu paling pondok ka daérah Luostari sareng Petsamo.

Gambar

Pasukan tentara ngagaduhan formasi operasional dua-eselon. Anu kahiji kalebet ka Rifle Corps 131th sareng 99th (SK), anu tindakanana ditujukeun pikeun nembus zona pertahanan taktis urang Jérman, sareng lampu SK 126, anu nyayogikeun kelompok mogok ti arah kidul. Éhelon kadua diwangun ku corps cahaya 31 sareng 127, dimaksudkeun pikeun ngembangkeun kasuksésan salajengna. Kapal tempur Armada Kalér ngagaduhan tugas ngahalangan palabuhan Petsamo sareng Kirkenes sareng nyabut musuh kasempetan pikeun ngévakuasi pasukanana ngalangkungan laut ti basisir Kirkenes-Hammerfest. Formasi Korps Kelautan (dua brigade bertulang) ditugaskeun pikeun nembus pertahanan Jerman di islaman Semenanjung kalayan dukungan kapal sareng pesawat penerbangan angkatan laut. Sedeng, teras ngarebut jalan tol Titovka-Petsamo sareng, parantos ngahiji sareng unit Angkatan Darat 14, ngembangkeun serangan langkung jauh di Petsamo. Pesawat Angkatan Udara ka-7 sareng Armada Kalér (dugi ka 1000 kandaraan tempur) kedahna nutupan pasukan urang. Korps ka-1 sareng IAD ka-122 pasukan pertahanan udara nagara ogé kalibet dina operasi éta.

Dina waktos serangan, Angkatan Darat ka 14 ngagaduhan 97.000 jalma, langkung ti 2.100 artileri sareng tong mortir (76 mm sareng langkung), 126 tank sareng unit artileri nyalira. Babandingan kakuatan nyaéta: tanaga gawé 1, 8: 1, sistem artileri - 2, 7: 1, penerbangan - 6, 1: 1 pikeun pasukan Soviét.

Formasi Soviét kedah dioperasikeun dina kaayaan sesah pagunungan sareng tundra kutub, kalayan sajumlah ageung situ, rawa anu teu tiasa dilangkung, daérah lega dibungkus ku batu-batu. Kamampuh luar jalan sareng seueur halangan cai anu parah ngabatesan kamampuan serangan Angkatan Darat ka-14. Kaayaan météorologi ogé henteu pikaresepeun: awan handap aya, nyusahkeun tindakan penerbangan, hujan ageung nyababkeun naékna tingkat cai di walungan sareng danau, janten hésé diliwatanna.

Tanggal 7 Oktober, jam 10:30 enjing saatos barisan artileri, anu lumangsung langkung ti 2,5 jam, pasukan Angkatan Darat ka-14 ngaluncurkeun serangan. Unit tempur tina korps ka-131 sareng ka-99 berhasil nembus garis pertahanan utama musuh, ngalangkungan walungan. Titovka sareng nempatan jambatan di sisi kulon na. Salami dua dinten ka payun, formasi gugus mogok Soviét ngembangkeun serangan sareng mecah zona kadua pertahanan fasis. Dina waktos ieu, Corong Rifle Cahaya 126 ngaluarkeun musuh ti tukang, anu teu tiasa masihan perlawanan anu lumayan ti arah ieu, sareng dina malem 9 Oktober dugi ka daérah 9 km beulah kulon Luostari. Salami 3 dinten serangan, pasukan tentara, sanaos perlawanan kuat ti pihak Jérman, ngarusak pertahanan taktis musuh dina arah serangan utama sahingga nyiptakeun serangan pikeun Luostari sareng Petsamo. Nazi ngalaman karugian ageung sareng kapaksa mimitian mundur ka kulon.

Gambar

Dina raraga nyegah mundur rencana awak Jerman ka-19, dina wengi 10 Oktober, kapal-kapal Armada Kalér ngalaksanakeun pendaratan Brigade Kelautan 63 di basisir kidul Teluk Malaya Volokovaya. Isuk-isuk tanggal 11 Oktober, di isthmus samenanjung. Sedeng, Brigade Kelautan 12 parantos ngaluncurkeun serangan. Ngungkulan perlawanan sengit para fasis, anjeunna, ku tengah dinten ngalanggar pertahanan fasis, dihijikeun sareng pasukan penjara 63, anu nyerang posisi Jérman ti tukang.

Tanggal 12 Oktober, pasukan kami néwak simpang jalan penting Luostari, sareng tilu dinten saterasna ngabébaskeun kota kuno Pechenga (Petsamo) Rusia, anu mangrupikeun pangkalan angkatan laut penting di Arktik. Musuh buru-buru mundur unitna di belah kalér Norwégia kalayan harepan stabilisasi pertahanan sareng kéngingkeun pijakan dina garis anu benteng sateuacanna.

Dina kaayaan ayeuna, K.A.Meretskov netepkeun tugas énggal pikeun pasukan Angkatan Darat ka-14, disahkeun dina 16 Oktober ku Markas Besar. Ayeuna pasukan tentara, ku dukungan ti Armada Kalér, kedah sadar kasuksésanna sareng ngembangkeun serangan, maju ka belah kalér-kulon sareng kidul-kulon, janten, saatos maju 45-65 km, sacara lengkep ngabébaskeun daérah Petsam, ngarebut deui kota Kirkenes sareng kota ti musuh. Neiden teras angkat ka Nautsi.

Tanggal 18 Oktober, serangan tentara Soviét dihanca ku kakuatan anyar, sabab korps ti éselon kadua dibawa ka perang. Pasukan utama Angkatan Darat ka-14 maju ka sapanjang rute jalan Luostari-Akhmalahti sareng Luostari-Nikel, sareng korpél bedil ringan - dina sisihan pengelompokan utama.

Dina dinten anu sami, pasukan kami nyebrang wates Norwegia. Wanci subuh tanggal 22 Oktober, dua divisi bedil tina awak ka-131 ngadeukeutan ka kampung Tarnet, dimana Nazi ngagaduhan pusat perlawanan anu kuat. Dina akhir dinten, perpecahan, saatos ngarebut pakampungan ieu, dugi ka garis Sturbukt, Karpbukt sareng, ngungkulan perlawanan musuh, dina 24 Oktober ngiringan perang sengit pikeun Kirkenes. Dina wengi 24 Oktober, Resimen Infanteri 61 nyebrang Teluk Yarfjord sareng ngadegkeun dirina di basisir kulon na, sareng akhir dinten, Divisi 45, ngembang jembatan ieu, dugi ka basisir wétan Beckfjord Bay.

Gambar

Jam 5 énjing dina tanggal 25 Oktober, saatos persiapan artileri 20-menit, pasukan urang mimiti nyebrangan teluk ieu. Dina artileri beurat sareng seuneu senjata api leutik, tabuh 9, prajurit babagian bedil ka-14 sareng 45 nembus ka luar Kirkenes. Ti sisi kampung Sulheim, unit Divisi Penjaga Rifle ka-10 sareng Resimen Tangki Penjaga 73 ngadeukeutan kota. Nazi mimiti ngancurkeun kota kalayan kejam. Dina gempa ledakan sareng seuneu, pasukan Soviét ngancurkeun pusat-pusat perlawanan musuh. Pukul 13 garnisun musuh ancur pisan. Korban Jérman nyalira aya 5450 prajurit sareng perwira, 160 urang nyerah.

Saatos eleh di Kirkenes, pasukan Hitler, ninggalkeun kota Neiden sareng Nautsi, buru-buru mundur ka pedalaman wilayah Norwegia. Pasukan Angkatan Darat ka-14, saatos dibébaskeun Kalér Norwégia, ti 9 Nopémber 1944, ku paréntah Markas Kodeu Sipil, nuluykeun pertahanan: tugas anu ditugaskeun parantos réngsé. Karugian total anu henteu tiasa dipulihkeun tina Corps Rifle Mountain ka-19 Jérman pikeun waktos ti 7 dugi ka 9 Nopémber jumlahna ampir 30.000 urang, armada fasis kaleungitan 156 kapal sareng kapal.

Prajurit Soviét dina kondisi kutub anu atos nunjukkeun kawani sareng katahanan, wani sareng kapahlawanan massa. Janten, nalika perang pikeun Petsamo sareng Kirkenes, komandan batalyon bedil, Kaptén V.P Strygin, nunjukkeun keterampilan militér sareng wani pribadi. Dina 10-11 Oktober, batalyonna, motong jalan ka Petsamo, ngusir salapan serangan musuh. Dina perangna pikeun kota Petsamo, dina sirah tina batalyonna, anjeunna diantara anu munggaran meuntas walungan. Petsamo. Di pikahareupeun, batalyon na, nyita jambatan, mastikeun kasuksésan rézim sareng ngabagi na. Pajoang pikeun Kirkenes, anjeunna neuleu ngatur pameuntasan danau nganggo sarana improvisasi. Valog-Järvi, sareng batalyonna mangrupikeun anu pangheulana nembus kota. V.P. Strygin dilélér gelar Pahlawan Uni Soviét.

Komandan hiji perusahaan panémbak mesin tina resimen bedil 325, Kaptén V. Lynnik. Saatos nampi padamelan dina wengi tanggal 25 Oktober pikeun ngarebut jambatan di basisir kulon Bekfjord, dijajah ku Nazi, perwira anu gagah kalayan terampil ngatur pameuntasan halangan cai ku perusahaan dina rakit improvisasi tina tong sareng cara improvisasi sanés, nyita jambatan dina perang, sahingga mastikeun pameuntasan teluk pasukanana. Pikeun feat V.A. ieu Lynnik dilélér gelar Pahlawan Uni Soviét.

Gambar

Salila néwak désa Norwegia Tarnet, prajurit peleton Letnan ngora V.M. Ivanova. Dina malem tanggal 21 Oktober, peleton Ivanov nangkep jangkungna penting anu nutupan ngadeukeutan ka kampung.Sapeupeuting, Nazi némbalan sababaraha kali ku kakuatan anu langkung unggul, tapi prajurit Soviét wani nolak sadaya serangan. Gelut tangan-ka-tangan pecah sababaraha kali. Nalika ngadeukeutan ka jangkungna, 34 Nazi ancur, letnan SMP pribadi maéhan 8 fasis. Saatos nampi sababaraha tatu, Ivanov henteu ngantunkeun medan perang sareng terus maréntahkeun peleton. Tindakan kandel Ivanov sareng anak buahna ngamungkinkeun perpecahan resimen anu sanés pikeun ngéléhkeun musuh dina serangan wengi sareng néwak désa Tarnet. Ivanov ogé janten Pahlawan Uni Soviét.

Komandan regu gun submachine, sersan senior F.G. Tukang ngagali. Dina parahu alit dina sirah regu na, wengi-wengi, kalayan terampil nyamar di tukangeun tihang jembatan anu ditiup, handapeun seuneu musuh anu beurat, anjeunna mangrupikeun anu mimiti nyebrangan Teluk Bekfjord 200 m sareng seuneu regu na mastikeun pameuntasan unit resimen ka 253 dina amfibi. Salajengna, ngancurkeun kelompok musuh alit, regu FG Kopaniyts gancang maju sareng mangrupikeun anu kahiji anu lebet ka Kirkenes. Star Emas Pahlawan Uni Soviét ngahias dada prajurit anu gagah.

Asupna Angkatan Darat Soviét ka Norwégia Kalér nandaan mimiti dibébaskeun nagara tina penjajahan Jérman. Populasi daérah-daérah ieu ngabagéakeun para prajurit urang kalayan bungah. Koran Siste-Nutt, diterbitkeun sacara haram di kidul Norwégia, nyerat: "… para pembébas Soviét disambut ku sumanget pisan. Hubungan anu saé pisan diadegkeun antara Rusia sareng Norwegia.”

Sanaos kanyataan yén propaganda Goebbels sacara teu weléh nyingsieunan kaum Norwegia ku "kekejaman Bolsheviks", masarakat antosan pisan ngantosan datangna Angkatan Darat Soviét. Penduduk Kirkenes N. Isaksen teras nginget-nginget yén dina dinten-dinten akhir pendudukan fasis, Nazi "henteu tiasa ngartos naha urang, Norwegia, henteu sieun ku Rusia sareng henteu diungsikeun. Aranjeunna nyarioskeun carita pikasieuneun ngeunaan Rusia sareng sagala cara nyingsieunan kami … Kami ngaréspon ku nyarios yén Rusia sanés musuh urang. " Koran Friheten nyatet yén munculna Angkatan Darat Soviét ngahasilkeun antusiasme anu pernah aya di antawis masarakat Norwegia.

Nyatana, warga lokal daérah perbatasan: pamayang, pagawé palabuhan, panambang sering ngabantosan prajurit Soviét pikeun ngabantingkeun Nazi. Janten, nalika pasukan urang nyebrang Yarfjord, urang Norwegia nempatkeun unit-unit Soviét sadayana kapal sareng kapal-kapal anu dipibanda. Warga lokal F. Kedah nunjukkeun prajurit urang jalan tol di lapangan ranjau tina fjord. Penduduk kota Neiden, Gabrielsen, nalika mundur Nazi, nyumput sababaraha kapal ti aranjeunna, teras pasrahkeun ka paréntah Soviét. Nalika para pajuang Soviét nyebrang Bekfjord, pamayang lokal ngangkut prajurit urang nyebrangkeun teluk dina parahu na, sanaos seuneu musuh kuat. Nalika salah sahiji pontoon kami, dibanting ku artileri Hitler, mimiti tilelep sareng para prajurit mendakan diri dina cai tiris di tengah teluk, Norwegians M. Hansen sareng W. Hansen buru-buru ngabantosan aranjeunna dina seuneu Nazi.

Pambébasan Norwégia

Nalika maksa walungan. Neidenälv patriot Norwegia, sanaos seuneu Jerman, nganteurkeun prajurit Soviét ka basisir musuh dina parahu na. 135 prajurit sareng perwira urang diangkut ku E. Kaikunen, 115 ku E. Labahu, masing-masing 95 jalma ku L. Sirin sareng U. Ladago, 76 ku P. Hendrickson, sareng seueur urang Norwegia sanés anu nindak dina waktos éta.

Sabalikna, prajurit Soviét nyayogikeun bantosan sadayana pikeun penduduk Norwegia. Janten, nalika perang di Kirkenes, nalika ampir sadayana kota aya dina seuneu, sakitar 3500 warga nyumput dina adit di stasiun Bjernevati. Saatos terang ngeunaan ieu, Nazi, nalika mundur ti kota, mutuskeun pikeun niup adit babarengan sareng masarakat. Ieu janten terang kana paréntah kami. Platonon tina divisi 65 langsung dikirim ka daérah ieu, anu ujug-ujug nyerang para fasis sareng néwak éta stasiun. Warga anu lawon syukur nyambut para prajurit Soviét, anu nyalametkeun aranjeunna tina maot anu pasti.

Ti dinten mimiti asup ka nagara éta, paréntah Soviét ngabantosan aparat satempat pikeun ngawangun unit gelut Nazi ti sukarelawan Norwegia. Dina bulan Nopémber, nalika unit pasukan Norwegia mimiti sumping di Norwégia ti Inggris sareng Swédia, paréntah Soviét masihan aranjeunna 685 péstol, 40 senapan mesin sareng amunisi pikeun aranjeunna, nyayogikeun aranjeunna kendaraan, bahan bakar, sareng alat-alat médis. Total biaya nagara urang pikeun pangropéa tentara Norwegia di 1944-1945. jumlahna 27,5 juta rubel.

Gambar

Bantuan ageung dipasihkeun pikeun penduduk daérah anu dibébaskeun di Norwégia. Nalika mundur, urang Jérman ngancurkeun kota sareng kota, ngancurkeun pembangkit listrik, perusahaan industri, sareng pasokan katuangan. Di Sør-Waringer, satengah tina gedong ancur, di Vadsø - 65%, di Vardø - 85% bumi dipendakan henteu pantes pikeun tempat cicing. Dina kaayaan usum tiris kutub anu karasa, seueur jalma henteu gaduh panyumputan, kakurangan pangan, bahan bakar, sareng angkutan. Epidemik panyakit sapertos diphtheria sareng disentri peupeus.

Dina kaayaan ieu, masarakat Soviét ngabantosan penduduk Norwegia. Kadaharan dialokasikan ti gudang-gudang Tentara Soviét. Unggal Norwegia nampi 1.600 g roti, 200 g lemak sareng gula per minggu. Prajurit Soviét sering ngabagi jatahna sareng padumuk désa anu mana suplai katuangan sesah. Pikeun merangan epidemi sareng panyakit, komando pasukan misah ka-14 (ti 15 Nopémber, éta dikawasa langsung ku Markas), ogé dibuka 6 rumah sakit. Seueur pasién dirawat di rumah sakit tentara. Di kota-kota anu rusak, paréntah Soviét henteu nguasaan gedong-gedong anu tetep gembleng, tapi nyayogikeun aranjeunna kanggo perumahan kanggo urang Norwegia anu tinggaleun bumi.

Gambar

Prajurit Soviét ngupayakeun pisan pikeun ngabantosan penduduk supados hirup normal. Unit rékayasa parantos mulangkeun tempat perusak di Jakobsnes, Tarnet, Vadsø sareng titik-titik basisir anu sanés. Di Kirkenes, sistem pasokan cai, fasilitas palabuan sareng bursa telepon mimitian beroperasi deui. Dina mangsa turunna daérah padumukan, darmaga sareng perusahaan, insinyur kami mersihan 15.000 ranjau. Salaku tambahan, pagawéan budaya sareng atikan diayakeun. Pikeun warga kota sareng kota, aya ceramah, konser diayakeun, pilem dipidangkeun.

"Angkatan Darat Soviét," nyerat politikus Norwegia anu kawéntar J. Lippe, "jelas nunjukkeun yén datangna ka Norwégia sanés ngan ukur sanés kakuatan militér, tapi ogé salaku sobat ti urang Norwegia." Tina sudut pandang seni militér, operasi Petsamo-Kirkenes dicirikeun ku operasi militér anu suksés di tundra gunung, interaksi anu jelas antara pasukan darat, angkatan laut, penerbangan sareng unit-unit Angkatan Pertahanan Udara nagara éta. Saatos réngsé misi pembebasanna, pasukan Soviét angkat ka Norwégia dina Séptémber 1945. Koran Norwegia Aftenposten, anu, saliwatan, henteu pernah pro-komunis, nyerat dina jaman éta: "Urang Norwegia moal pernah mopohokeun naon anu dilakukeun ku Rusia pikeun aranjeunna, ogé pikeun sabab umum ngéléhkeun musuh."

Sareng kasimpulanana, kuring hoyong ngingetan yén prajurit Soviét henteu nyéépkeun kahirupan aranjeunna nalika dibébaskeun Norwégia. 2.122 prajurit sareng perwira urang maot gagah atanapi terluka dina perang di bumi Norwegia. Di Oslo, Kirkenes, Buda, Elvenes sareng kota-kota sanésna, ayeuna aya tugu pikeun prajurit urang kalayan tulisan: "Norwegia hatur nuhun", dipasang dina jaman baheula. Abdi hoyong yakin yén prestasi prajurit Soviét tetep tetep aya dina ingetan urang Norwegia.

Gambar

Populér ku topik