Badai Gurun. Saparapat abad ka pengker, pasukan Saddam Hussein angkat ti Kuwait

Badai Gurun. Saparapat abad ka pengker, pasukan Saddam Hussein angkat ti Kuwait
Badai Gurun. Saparapat abad ka pengker, pasukan Saddam Hussein angkat ti Kuwait
Anonim

Kaping 26 Pébruari 1991, persis 25 taun ka pengker, Présidén Irak Saddam Hussein kapaksa mundur pasukan Irak ti daérah Kuwait, anu sateuacanna dijajah ku aranjeunna. Kieu carana usaha Irak anu henteu hasil pikeun kéngingkeun "propinsi ka-19" réngsé, anu nyababkeun perang Irak-Kuwait sareng campur tangan pasukan koalisi anu dipimpin ku Amérika Serikat sareng nagara-nagara Éropa. Badai Gurun Operasi ngabalukarkeun éléh pasukan Saddam Hussein sareng ngadorongna deui ka wilayah Irak. Samentawis éta, éta mangrupikeun perang Irak-Kuwait anu janten salah saurang cikal bakal huru-hara di Wétan Tengah anu urang saksian dinten ayeuna - saparapat abad saatos Operasi Gurun Storm, anu réngsé parah pikeun tentara Irak.

Jaman minyak tina tilas protéktorat Inggris

Gambar

Kuwait mangrupikeun tatangga kidul sareng wétan Irak, mangrupikeun "monarki minyak" di Teluk Persia. Takdir sajarah nagara-nagara Teluk mirip pisan - mimiti, ayana salaku émirat Badui leutik, teras - protéktorat Inggris, dina satengah kadua abad ka-20 - proklamasi kamerdekaan sareng ningkat sacara bertahap dina kamakmuran ékonomi kusabab produksi sareng ékspor minyak. Dina abad ka-18, klan-kaom suku Anaza Badui netep di daérah Kuwait, anu sateuacanna ngorondang di Najd (ayeuna Saudi Arabia) sareng Qatar. Aranjeunna ngawangun suku anyar - Banu-Utub. Dina 1762, syékh padumukan Banu Khalid Sabah janten émir mimiti Kuwait dina nami Sabah I. Suku Badui berhasil gancang ningkatkeun karaharjaanana, kumargi padumukan Banu Khalid menduduki posisi geografis anu pikaresepeun pisan. Moal lami deui kota janten palabuan utama Teluk Persia, ngaluncurkeun perdagangan sareng Kakaisaran Utsmaniyah. Salah sahiji sumber panghasilan utama pikeun kulawarga al-Sabah, anu janten dinasti penguasa Kuwait, nyaéta perdagangan mutiara. Émirat jegud narik perhatian dua kakuatan pangageungna anu bersaing pikeun pangaruh di Teluk Persia - Inggris Raya sareng Kakaisaran Ottoman. Sanaos Kuwait sacara formal bawahan ka Kakaisaran Usmaniyah, Inggris ogé teu ngagaduhan pangaruh, sabab Kuwait dagang sareng Émirat Arab anu caket di Teluk Persia sareng damel kerjasama sareng Inggris. Dina 1871, Kakaisaran Utsmaniyah, nyobian naklukkeun Kuwait sanés sacara formal, tapi nyatana, nyerang militér ti kaisar. Tapi éta, sapertos invasi pasukan Irak 120 taun ka hareup, henteu tungtungna ayaan - kalolobaanana kusabab posisi Inggris Raya. Nanging, dina taun 1875 Kuwait kalebet dina gubernur Utsmaniyah Basra (Basra mangrupikeun kota di daérah Irak modéren), tapi pangaruh Inggris di Kuwait tetep.

Dina 1897, pangkalan angkatan laut Karajaan Inggris dikerahkan di Kuwait, sanaos protés ti Utsmaniyah, anu henteu wani ngirim pasukanna nyalira ka Kuwait, kasieunan konfrontasi sareng Inggris. Saprak waktos éta, Britania Raya parantos janten santo pelindung utama Kuwait alit dina kabijakan luar negeri. Tanggal 23 Januari 1899, perjanjian ditandatanganan, numutkeun kabijakan luar nagri sareng masalah militér Kuwait dicandak ku Inggris Raya. Tanggal 27 Oktober 1913, penguasa Kuwait, Mubarak, nandatanganan perjanjian pikeun masihan Britania Raya monopoli pikeun pamekaran kebon minyak di kaisar, sareng ti saprak 1914.Kuwait nampi status "hiji kapemimpinan bebas dina protéktorat Inggris." Éléh Kakaisaran Utsmaniyah dina Perang Dunya Kahiji sareng bubuaranana janten nagara-nagara merdeka ngan ukur nyumbang kana nguatan deui posisi Inggris di Teluk Persia, sareng ogé ngakuan pangakuan internasional protéktorat Inggris di Kuwait. Ku jalan kitu, dina taun 1920an, protéktorat Inggris malah ngabantosan Kuwait salamet - saatos diciptakeun mutiara buatan, skala perdagangan mutiara, anu sateuacanna dikawasa ku padagang Arab ti émirat Teluk Persia, nyirorot pisan. Kasejahteraan palabuan komersial Teluk mimiti turun gancang, sareng Kuwait henteu kabur tina krisis ékonomi anu parah. Minyak anu diilikan alit henteu acan diproduksi, sareng Kuwait henteu ngagaduhan barang penghasilan sanés anu tiasa dibandingkeun sareng perdagangan mutiara. Dina 1941, saatos serangan Jérman ka Uni Soviét, unit militér Inggris dikerahkan di Kuwait sareng Irak.

Napsu Irak sareng kadaulatan Kuwait

Prajurit Karajaan Inggris tetep di Kuwait dugi ka 1961 sareng ditarik saatos Kuwait nyatakeun kamerdékaan politik dina 19 Juni 1961. Dina waktos ieu, nagara alit parantos ngembangkeun minyak, anu mastikeun pertumbuhan ékonomi anu gancang. Dina waktos anu sasarengan, Kuwait tetep ngajaga pikeun tatangga Irak. Irak mangrupikeun nagara adikuasa dibandingkeun sareng Kuwait. Saatos éléh Kakaisaran Utsmaniyah dina Perang Dunya Kahiji sareng dugi ka 1932, Irak dina status daérah amanat ti Britania Raya, sanaos dina 1921 nagara éta diproklamasikeun karajaan. Dina 1932, kamerdékaan politik Irak diproklamasikeun, sareng dina 14 Juli 1958, revolusi lumangsung di nagara éta. Raja, bupatén sareng perdana menteri Irak tiwas, sareng kakawasaan dicekel ku Kolonel Abdel Kerim Qasem, anu maréntahkeun Angkatan Darat Irak 19 Brigade Infanteri. Sapertos seueur pamimpin Wétan Tengah jaman harita, Kassem fokus kana kerjasama sareng USSR. Parantos di 1959, prajurit militér anu terakhir ninggalkeun wilayah Irak, sareng Kassem mimiti ngembangkeun hubungan ékonomi sareng militér sareng Uni Soviét. Maka dimimitian transformasi Irak kana kaayaan camp anti-imperialis.

Gambar

Dina upaya ngajantenkeun Irak janten kakuatan régional anu kuat, Qassem henteu nyumputkeun klaim wilayahna ka nagara-nagara tatangga. Janten, éta Qasem anu janten pamimpin mimiti nagara Irak anu ngamimitian persiapan perang Iran-Irak. Khususna, Qasem ngumumkeun klaim Irak ka daérah Khorramshahr, anu, numutkeun Perdana Menteri, sacara ilegal ditransferkeun ka Iran ku Turki, tapi kanyataanna sacara historis ngagambarkeun lahan Irak. Dina Qasem, dukungan pikeun separatis Arab di propinsi Iran Khuzistan ogé dimimitian. Tangtosna, tatangga Kuwait henteu luput tina klaim téritorial. Alesan utama klaim téritorial, kanyataanna, henteu ogé kahoyong pikeun ngawasa kebon minyak Kuwait - aya cukup minyak di Irak sareng nyalira, tapi kabutuhan Irak pikeun palabuan nyalira di basisir Teluk Persia. Salaku nagara ageung sareng ngajangjikeun ékonomi, Irak kakurangan tina kurangna aksés pinuh ka laut. Perairan Teluk Pérsia nyeuseuh ngan ukur bagian alit tina wilayah Irak, sareng sacara umum, Kuwait ngahalangan aksés nagara kana laut. Kusabab kitu, Irak parantos lami ngaku kaasup emirat dina komposisina. Tapi dugi ka 1961, rencana para nasionalis Irak dicegah ku ayana militér Inggris di Kuwait - élit politik Irak sadar pisan yén nagara éta moal bisa nolak Inggris. Tapi pas Kuwait dinyatakeun nagara merdeka, Irak buru-buru nyatakeun klaimna ka daérah na. Tanggal 25 Juni 1961, kirang ti saminggu saatos proklamasi kamerdekaan Kuwait, Perdana Menteri Irak Jénderal Qasem nyebat Kuwait mangrupikeun bagian integral nagara Irak sareng mangrupikeun kabupatén di propinsi Basra.Aya kasieun serius yén perdana menteri Irak bakal ngalih tina kecap-kecap sareng ngalaksanakeun tentara Irak ka Kuwait. Ku alatan éta, pasukan Inggris anu jumlahna sakitar 7 rébu pasukan dikintunkeun deui ka Kuwait. Aranjeunna tetep di nagara éta dugi ka 10 Oktober 1961, nalika aranjeunna diganti ku unit angkatan bersenjata Saudi Arabia, Yordania, Mesir (teras disebut Républik Arab Bersatu) sareng Sudan. Ti saprak éta, Kuwait teras-terasan dina ancaman anéksasi ku Irak. Samentawis, serangan lisan ku pamimpin Irak di Kuwait réngsé saatos digulingkeun sareng dijalankeunnana Jéndral Qasem di 1963. Tanggal 4 Oktober 1963, Irak ngakuan kamerdékaan Kuwait, sareng Kuwait bahkan nyayogikeun Irak ku pinjaman tunai ageung. Tapi parantos aya dina 1968, saatos partai Baath ngawasa deui di Irak, hubungan antara dua nagara janten rumit deui. Baathists nampik ngaku perjanjian ngeunaan pangakuan kadaulatan Kuwait dina 4 Oktober 1963 dina bagian anu aya hubunganana sareng pendirian wates. Kanyataanna nyaéta kapamimpinan Irak keukeuh mindahkeun Pulau Varba, beulah kalér pulau Bubiyan, ka Irak. Leres, salaku santunan, Irak nawiskeun Kuwait téritori anu langkung ageung ageung di wates kidul. Saddam Hussein, anu ngawasa di Irak di 1979, bahkan nawiskeun ngajakan kapuloan Varba sareng Bubiyan salami waktos 99 taun. Usul anu sanés kalebet paménta pikeun ngijinkeun Irak pikeun nempatkeun pipa minyak na ngalangkungan bumi Kuwait. Nanging, Kuwait nolak sadaya usulan Baghdad. Kamungkinan yén panolakan pamaréntah Kuwait dipotivasi ku tekanan ti Amérika Serikat sareng Inggris Raya, anu takwa Irak tiasa kéngingkeun palabuhan nyalira atanapi pipa minyak. Konflik parantos ngahiang di perbatasan Kuwait-Irak. Dina 1973, bentrokan bersenjata pecah antara pasukan Irak sareng Kuwait, sareng di 1977 Irak nutup wates nagara sareng Kuwait. Normalisasi hubungan relatif dituturkeun dina bulan Juli 1977. Dina 1980, Kuwait ngadukung Irak dina perang sareng Iran (sanaos aya alesan pikeun éta - raja Kuwait sieun sumebarna ideu révolusi Islam ka monarki Teluk Persia). Sisi Kuwait bahkan nyayogikeun Irak ku pinjaman artos anu ageung, kumargi Irak peryogi dana pikeun kampanye militér ngalawan Irak. Perhatoskeun yén nalika perang Iran-Irak, Baghdad dirojong ku Uni Soviét, nagara-nagara Kulon, sareng monarki Sunni di Teluk Persia, kalebet Kuwait sareng Saudi Arabia. Perang Iran-Irak lumangsung dalapan taun sareng ngarugikeun kadua nagara korban manusa ageung sareng biaya ékonomi. Tapi dua taun saatosna, pamimpin Irak Saddam Hussein deui janten rétorika agrésif - waktos ieu ka tatangga Kuwait, anu sigana anjeunna mangrupikeun udagan anu gampang rentan kusabab wilayahna anu leutik sareng pendudukna.

Kanyataanna nyaéta ku taun 1990 harga minyak turun sacara signifikan, anu mangaruhan karaharjaan ékonomi Irak. Saddam Hussein nyalahkeun nagara-nagara Teluk kusabab ieu, anu naékna produksi minyak sareng, maka, nyumbang kana harga anu langkung handap. Dina waktos anu sami, Hussein henteu isin dina éksprési sareng nekenkeun yén dina konteks krisis ékonomi, paningkatan produksi minyak ku nagara-nagara Teluk Pérsia nyababkeun karusakan Irak dina jumlah sahenteuna samilyar dolar sataun. Salaku tambahan, Baghdad ngahutang Kuwait $ 14 milyar, sareng anéksasi nagara ieu bakal ngijinkeun supaya teu mayar tagihanana. Irak nuduh Kuwait anu nyolong minyak tina kebon Irak sareng kompléks dina konspirasi internasional ngalawan Irak anu diprakarsai ku nagara-nagara Kulon. Asupna Kuwait kana gubernuran Basra nalika kakuasaan Utsmaniyah di Irak ogé dianggo salaku dalil pikeun nampilkeun klaim ngalawan Kuwait. Saddam Hussein ningali Kuwait salaku hal anu sanés ngan ukur propinsi sajarah Irak, dieureunkeun ku penjajah Inggris.Dina waktos anu sasarengan, wajar yén Kuwaitis nyalira henteu hoyong pisan asupna nagara alitna ka Irak, kumargi standar hirup warga Kuwait langkung luhur. Tanggal 18 Juli 1990, Saddam Hussein nuduh Kuwait pikeun ékstraksi minyak sacara haram tina lapangan wates, anu saur anjeunna, milik Irak. Pamingpin Irak nungtut kompensasi Kuwait dina jumlah hutang Irak anu dihampura $ 14 milyar sareng pamayaran $ 2,5 milyar deui "ti luhur". Tapi émir Kuwait, Syéh Jaber al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, henteu nurut kana tuntutan Irak. Raja Kuwait ngagaduhan bantosan ti sekutu Inggris sareng Amérika na sareng ngarepkeun yén Saddam Hussein moal résiko nyerang nagara tatangga. Salaku tétéla, anjeunna salah. Henteu lami saatos pidato Saddam Hussein, panerapan pasukan darat Irak dugi ka wates Irak-Kuwait dimimitian. Dina waktos anu sasarengan, Saddam Hussein tetep mastikeun Présidén Mesir Hosni Mubarak, anu nyobian janten perantara antara dua nagara Arab, yén anjeunna parantos siap pikeun dialog damai sareng Émir Kuwait. Nanging, dugi ka 1 Agustus 1990, Irak maju ngahaja nungtut teu mungkin ka Kuwait, ngarep yén emir bakal mésér aranjeunna sareng leres-leres nyayogikeun Baghdad kalayan miliaran dolar. Tapi éta henteu kajantenan. Syekh Jaber nampik nurut kana tuntutan ti tatangga kalér na.

Badai Gurun. Saparapat abad ka pengker, pasukan Saddam Hussein angkat ti Kuwait

Propinsi Salapan belas

Poténsi militér Irak sareng Kuwait dina wengi konflik éta, tangtosna, teu tiasa dibandingkeun. Belanja pertahanan di payuneun anggaran pamaréntah Irak. Dugi ka taun 1990, Irak gaduh salah sahiji pasukan panggedéna di dunya. Angkatan bersenjata nagara éta jumlahna aya 1 juta, kalayan jumlah penduduk Irak 19 juta. Nyaéta, langkung ti unggal duapuluh urang Irak aya dina militér. Dina akhir Juli 1990, sakitar 120 rébu tanaga tentara Irak sareng sakitar 350 tank dikonsentrasi dina perbatasan Irak-Kuwait. Tanggal 2 Agustus 1990, jam 2.00 enjing, tentara Irak nyebrang wates sareng Kuwait sareng nyerang wilayah Kuwait. Pasukan daratan Irak ngalih ka ibukota nagara dina dua arah - jalan utama ka Kuwait sareng belah kidul, pikeun motong ibukota ti Kuwait Kidul. Dina waktos anu sami, marinir Irak badarat di Kuwait, sareng Angkatan Udara Irak ngaluncurkeun serangan udara di ibukota Kuwait. Pasukan khusus Irak ngusahakeun ngarebut istana Émir ku badarat tina helikopter, tapi penjaga Syéh Jaber sanggup ngusir komando Irak. Nalika pasukan khusus Irak sareng Kuwait perang, émir sareng bunderan anu paling caket diungsikeun ku helikopter ka Saudi Arabia. Ngan dina malem 2 Agustus, pasukan Irak berhasil nyerang istana Émir Kuwait, tapi raja dirina sorangan henteu aya deui. Pertempuran utama sanésna kajantenan dina dinten anu sami di Al-Jahra, antara unit Brigade Armored 35 Pasukan Kuwaiti Ground, dipimpin ku Kolonel Salem al-Masoud, sareng Divisi Panzer Hammurabi tina Penjaga Republik Irak. Salaku hasil tina perang, 25 bak T-72 Irak musnah, sedengkeun brigade Kuwait kaleungitan ngan ukur 2 tank Chieftain. Karugian anu tinggi sapertos divisi Irak "Hammurabi" dipedar ku serangan anu teu kaduga tina batalyon tank Kuwait. Nanging, dina tungtungna, Brigade Kuwait anu ka 35 masih kedah mundur ka Arab Saudi. Dugi ka 4 Agustus 1990, sadaya daérah Kuwait aya dina kakawasaan tentara Irak. Salaku hasil tina perang dua dinten, 295 pasukan Irak tiwas. Kuwait ngalaman karugian anu langkung parah - 4,200 prajurit Kuwait sareng perwira tiwas dina gelut éta, sareng 12.000 personil tentara Kuwait direbut. Nyatana, angkatan bersenjata Kuwait lirén aya, kajabi unit-unit anu berhasil mundur ka Arab Saudi. Tanggal 4 Agustus 1990, pendirian "Pamaréntahan Sementara Kuwait Gratis" diumumkeun sareng "Républik Kuwait" diproklamasikeun."Pamaréntahan Sementara" kalebet 9 perwira Kuwait anu angkat ka sisi Irak. Pamaréntah ieu, dikawasa sacara lengkep ku Baghdad, dipimpin ku Létnan Alaa Hussein Ali al-Khafaji al-Jaber. Lahir di Kuwait, Alaa Hussein Ali dididik di Irak, dimana anjeunna ngiringan Partéy Baath. Balik ka Kuwait, anjeunna damel di tentara Kuwait sareng naék pangkat janten letnan nalika serangan tentara Irak. Saatos angkat ka sisi Irak, anjeunna mingpin pamaréntahan kolaborasi Kuwait, dina 8 Agustus 1990, ngumumkeun ngahijikeun deui Kuwait sareng Irak. Alaa Hussein Ali diangkat janten kolonel dina tentara Irak sareng diangkat janten wakil perdana menteri Irak. Tanggal 28 Agustus, Kuwait dinyatakeun propinsi Irak ka-19 dina nami "Saddamia". Jenderal Ali Hassan al-Majid (1941-2010), dulur misan Saddam Hussein, dipikanyaho ku julukan "Chemical Ali" sareng kasohor neken pemberontak Kurdi di Irak kalér, diangkat janten gubernur propinsi 19. Ali Hasan al-Majid dianggap salah sahiji babaturan deukeut Saddam Hussein anu caket sareng pamimpin militér tangguh. Dina Oktober 1990, "Chemical Ali" diganti janten gubernur ku Jénderal Aziz Salih al-Numan (lahir 1941), sareng Ali Hasan al-Majid diangkat janten Menteri Dalam Negeri Irak.

Resolusi PBB sareng Operasi Gurun Shield

Réaksi komunitas internasional kana anéksasi Kuwait nuturkeun saatos invasi Irak. Pangpangna, kapamimpinan Amérika hariwang, sabab aya kasieunan ngeunaan kamungkinan diserang pasukan Irak di Saudi Arabia. Tanggal 2 Agustus 1990, Présidén AS George W. Bush mutuskeun pikeun ngirim pasukan Amérika ka Teluk Persia. Embargo senjata ditumpukeun ngalawan Irak, anu Uni Soviét ngagabung dinten énjingna, 3 Agustus 1990. Tanggal 4 Agustus 1990, Cina ngadukung embargo senjata di Irak. Tanggal 8 Agustus 1990, Présidén AS George W. Bush nungtut ti Saddam Hussein ditarikna pasukan langsung ti Kuwait - tanpa perundingan atanapi kaayaan naon waé. Dina dinten anu sami, pamindahan unit Divisi Udara 82 tentara Amérika ka Arab Saudi dimimitian. Di sisi séjén, Irak ogé mimiti siap-siap pikeun pertahanan daérahna, ngawangun anu disebut. "Garis Saddam" - benteng militér anu kuat, tambang sareng jebakan tank sapanjang perbatasan Kuwait sareng Arab Saudi. Catet yén Uni Soviét, sanaos kanyataan yén éta mangrupikeun salah sahiji mitra militér utama Irak sareng sateuacan nyerang Kuwait ngalaksanakeun persediaan senjata skala ageung ka tentara Irak, kapaksa ngiringan sésana nagara. Ti saprak 1972, USSR sareng Irak parantos dikaitkeun ku Perjangjian Persahabatan sareng Kerjasama, sareng aya sakitar 5 rébu warga Soviét di daérah Irak - spesialis militér sareng sipil sareng anggota kulawargana. Éta sigana yén Moskwa kedah ngalakukeun unggal usaha pikeun ngabéréskeun konflik kalayan damai sareng maksa Amérika Serikat ninggalkeun rencana aksi militér ngalawan Irak. Tapi Uni Soviét henteu suksés dina ngawujudkeun pancén ieu. Di hiji sisi, Amérika Serikat sareng sekutuna netepkeun pisan, di sisi anu sanésna, sareng Saddam Hussein henteu hoyong ngadamel konsési sareng mundur pasukan ti Kuwait.

Sapanjang usum gugur taun 1990, Déwan Kaamanan PBB ngadukung resolusi ngeunaan "masalah Kuwait", tapi Saddam Hussein nekad nolak nyerah "propinsi salapan belas" anu énggal. Tanggal 29 Nopémber 1990, resolusi PBB ka-12 diadopsi, anu nekenkeun yén upami Irak henteu nyumponan sarat sadaya résolusi sateuacana ngeunaan masalah éta, PBB bakal tetep kamungkinan ngagunakeun sadaya cara anu diperlukeun pikeun méréskeun kaayaan anu parantos timbul. Tanggal 9 Januari 1991, rapat antara Sekretaris Nagara AS J. Baker sareng Menteri Luar Negeri Irak Tariq Aziz dilaksanakeun di Jenéwa. Baker masihan Aziz serat ti Bush Sr. nungtut angkat ti Kuwait sateuacan 15 Januari 1991. Tariq Aziz nolak nampi serat Bush, nganggap éta ngahina ka Irak.Janten jelas yén konflik bersenjata antara Irak sareng Amérika Serikat, ogé nagara bagian Éropa, Asia sareng Wétan Tengah anu ngadukung Amérika Serikat, henteu tiasa dilawan. Dina awal Januari 1991, formasi, unit sareng subunit pasukan angkatan darat sababaraha nagara dikonsentrasikeun di daérah Teluk Pérsia, anu sapuk pikeun nyandak bagian dina kamungkinan operasi ngabébaskeun Kuwait. Jumlah pasukan Sekutu sakitar 680.000 pasukan. Kaseueuranna mangrupikeun pasukan militér ti tentara Amérika - sakitar 415 rébu urang. Salaku tambahan ka Amérika Serikat, kontingen militér anu ngiringan dikirim: Britania Ageung - divisi tentara leumpang bermotor, pasukan khusus, pesawat udara sareng unit angkatan laut, Perancis - unit sareng subunit anu jumlahna 18.000 pasukan, Mesir - sakitar 40 rébu pasukan, kalebet 2 divisi lapis waja, Suriah - sakitar 17 rébu tanaga militér, kalebet divisi lapis waja. Unit militér ti Arab Saudi, Uni Émirat Arab, Qatar, Bahrain, Oman, Bangladés, Australia, Kanada, Argentina, Spanyol, Honduras, Senegal sareng sajumlah nagara bagian sanés ogé ngiringan ngiringan operasi éta. Nalika pasukan Amérika ditugaskeun di Saudi Arabia, tindakanana sacara resmi disebat Operation Desert Shield.

Gambar

Badai Gurun: Kuwait dibébaskeun dina opat dinten

Tanggal 17 Januari 1991, Operasi Gurun Storm dimimitian. Kira-kira jam 3.00 isuk-isuk tanggal 17 Januari, pasukan koalisi ngaluncurkeun serangkaian serangan udara sareng misil anu kuat ngalawan infrastruktur militer sareng ékonomi Irak. Salaku réspon, Irak ngaluncurkeun serangan rudal di daérah Arab Saudi sareng Israél. Dina paralel, paréntah Amérika ngamimitian mindahkeun kakuatan darat ka wates kulon Irak, sareng pihak Irak henteu terang ngeunaan panempatan deui pasukan musuh kusabab kurangna penerbangan sareng kecerdasan téknologi-radio anu pas. Serangan rokét sareng udara ku pasukan koalisi di daérah Irak diteruskeun sapanjang satengah kadua Januari sareng satengah mimiti Pébruari 1991. Dina waktos anu sami, Uni Soviét ngadamel upaya terakhir pikeun ngeureunkeun perang ku ngatur rapat di Moskow antara Luar Negeri Menteri-menteri USSR sareng Irak A. Bessmertnykh sareng Tariq Aziz. Tanggal 22 Pébruari 1991, pihak Soviét ngumumkeun genep poin tina gencatan senjata - ditarikna pasukan Irak ti Kuwait dimimitian dinten saatos gencatan senjata, penarikan pasukan dilakukeun dina waktos 21 dinten ti daérah Kuwait sareng 4 dinten ti daérah ibukota Kuwait, dibébaskeun sareng dipindahkeun ka sisi Kuwait sadayana tahanan perang Kuwait, kontrol kana gencatan senjata sareng penarikan pasukan dilakukeun ku pasukan perdamaian atanapi pengamat PBB. Tapi poin-poin ieu, disuarakeun ku diplomat Soviét, henteu ditampi ku pihak Amérika. George W. Bush nyarios yén prasyarat Saddam Hussein pikeun mundur pasukan parantos ngalanggar resolusi Déwan Kaamanan PBB. Amérika Serikat maréntahkeun ditarikna langsung pasukan Irak ti Kuwait ti 23 Pébruari 1991, saminggu dipasihkeun pikeun ngarengsekeun penarikan. Nanging, Saddam Hussein henteu ngahargaan pihak Amérika ku jawaban na. Isuk-isuk tanggal 24 Pébruari 1991, formasi koalisi siap-siap nyerang sapanjang garis kontak sareng tentara Irak, nyaéta 500 kilometer. Kalayan bantosan helikopter, 4,000 prajurit sareng perwira Divisi Serangan Udara 101 AS kalayan alat-alat sareng senjata dikintunkeun ka Irak Tenggara. Tulang tonggong pasukan serangan tina koalisi nyaéta: formasi sareng unit Korps Angkatan Darat AS 7 salaku bagian tina divisi 1 sareng 3, tentara leumpang ka 1, kavaleri kavaleri (lapis baja), 2 rézim pangintipan kavaleri lapis; Divisi Armored 1st Angkatan Darat Inggris; Divisi Armored ka-9 Angkatan Darat Siria; 2 divisi waja Angkatan Darat Mesir.

Mogokna ku pasukan koalisi dilakukeun sapanjang "Saddam Line" - struktur pertahanan anu diwangun dina perbatasan Kuwait sareng Saudi Arabia.Dina waktos anu sasarengan, serangan udara diluncurkeun ngalawan posisi Irak, akibatna angkatan bersenjata Irak, konséntrasi dina garis pertahanan kahiji, kaleungitan dugi ka 75% pasukanana. Pasrah masrahkeun prajurit sareng perwira Irak mimiti geuwat. Sanaos Sadicam Hussein nyatakeun bellicose, éléh tentara Irak parantos janten kanyataan anu jelas. Dina wengi 25-26 Pébruari, Saddam Hussein maréntahkeun pasukan bersenjata Irak mundur kana posisi-posisi anu aranjeunna ditugaskeun sateuacan 1 Agustus 1990, nyaéta, sateuacan invasi Kuwait dimimitian. Kaping 26 Pébruari 1991, Lapangan Marsekal Saddam Hussein nyarios ka sasama na. Anjeunna nyatakeun: "Dinten ieu pasukan pahlawan urang bakal ninggalkeun Kuwait … Sabangsa, kuring nganuhunkeun kameunangan anjeun. Anjeun nyanghareupan 30 nagara sareng kajahatan anu aranjeunna bawa ka dieu. Anjeun, putra gagah Irak, parantos nyanghareupan sakumna dunya. Sareng anjeun kéngingkeun … Dinten ayeuna, kaayaan anu istiméwa maksa tentara Irak mundur. Kami kapaksa ngalakukeun ieu ku kaayaan, kaasup serangan 30 nagara bagian sareng blokade dahsyat na. Tapi urang masih gaduh harepan sareng tekad dina haté sareng jiwa urang … Kumaha manisna kameunangan! " Nyatana, "kameunangan" hartosna éléh - pasukan Irak anu mundur ti daérah Kuwait.

Dinten saatos pidato Saddam Hussein, 27 Pébruari 1991, bendera nasional Kuwait diangkat deui di Kuwait, ibukota Kuwait. Dinten anu sanésna deui, dina tanggal 28 Pébruari 1991, Saddam Hussein ngumumkeun gencatan senjata. Irak nampi sadaya tuntutan PBB. Tanggal 3 Maret 1991, perjanjian gencatan senjata ditandatanganan di pangkalan udara Irak Safwan direbut ku pasukan koalisi. Dina bagian sekutu, éta ditandatanganan ku komandan pasukan koalisi, Jénderal Norman Schwarzkopf, sareng komandan pasukan Arab, Pangeran Khaled bin Sultan, di sisi Irak, ku Jenderal Sultan Hashem Ahmed. Maka, bagian dasar tina operasi militér pikeun ngabébaskeun Kuwait réngsé ngan ukur dina opat dinten. Salaku tambahan kana pembébasan Kuwait, kakuatan koalisi internasional ogé ngarebut 15% daérah Irak. Karugian koalisi aya sababaraha ratus tanaga militér. Statistik anu paling lengkep aya pikeun tentara Amérika - éta kaleungitan 298 maot, diantarana 147 karugian perang. Arab Saudi kaleungitan 44 pasukan, Inggris Raya - 24 pasukan (11 diantarana maot nalika salah kaprah), Mesir - 14 pasukan, UEA - 6 pasukan, Suriah - 2 pasukan, Perancis - 2 pasukan. Karugian Irak, sabalikna, ageung pisan. Média Kulon ngalaporkeun jumlahna dugi ka 100.000 tanaga militér Irak tiwas dina serangan udara, panarajangan misil sareng operasi darat. Sababaraha panaliti nyebatkeun jumlah anu langkung alit - sakitar 20-25 rébu prajurit. Kumaha waé ogé, karugian perang tentara Irak sababaraha kali langkung ageung tibatan karugian pasukan koalisi. Angkatan Darat AS parantos néwak langkung ti 71,000 pasukan Irak. Nyatana, 42 divisi tentara Irak lirén ayana. Irak ogé ngalaman karusakan anu parah pisan dina bidang senjata sareng alat-alat militér. Dikenal yén 319 pesawat hancur, 137 pesawat deui ngalayang ka Iran. Serangan udara sareng misil ngancurkeun 19 kapal Angkatan Laut Irak. Sedengkeun pikeun alat-alat militér darat, tina 1.800 dugi ka 3.700 bak Irak ancur, ditumpurkeun sareng ditéwak ku sekutu. Ninggalkeun Kuwait, pasukan Irak ngabakar sumur minyak, muka seuneu artileri dina fasilitas minyak di daérah Al Jafra. Dina akhir Pébruari 1991, prajurit Irak nyebarkeun 100 sumur minyak sapoé. Kalakuan sapertos kitu henteu acan dilakukeun dina sajarah - total 727 sumur minyak diduruk. Seuneu di sumur minyak dipareuman saatos dibébaskeun nagara, langkung ti 10 rébu jalma ti 28 nagara di dunya ngiringan ngilangkeunana. Pamustunganana, diperyogikeun 258 dinten kanggo mersihan sadaya kahuruan.

Gambar

Saatos perang

Dina taun 1994 g.pamaréntah Saddam Hussein tetep satuju pikeun mikawanoh kadaulatan pulitik Kuwait, sanaos klaim téritori tangtu tetep sareng Irak ngalawan Kuwait bahkan saatos diakui kamerdékaan nagara éta. Pikeun Irak nyalira, perang ngalawan Kuwait ngahasilkeun karugian ékonomi anu parah. Salami dasawarsa salajengna, Komisi Kompensasi PBB khusus ngawas pamayaran Irak pikeun santunan ka individu anu terluka sareng badan hukum - jumlahna $ 52 juta. Kompensasi dikirangan tina ékspor hasil minyak sareng minyak Irak. Penjajahan pasukan Saddam Hussein ka Kuwait ogé nyababkeun paningkatan perhatian Barat ka Irak. Tiasa dicarios yén léngkah ieu nyababkeun parah pisan hubungan Irak sareng nagara-nagara Kulon sareng nempatkeun tambang dina rezim Saddam Hussein. Upami dina taun 1980an. Kulon ngadukung rézim Saddam Hussein dina konfrontasi sareng Iran, kumargi dianggap kakuatan anu langkung ditarima di Wétan Tengah, teras saatos Gurun Gurun, sikap ka Saddam robih, sareng anjeunna nyalira kalebet ku propaganda Kulon dina daptar " penjahat perang "sareng" diktator getih. " Sanaos kanyataanna di 2002 Saddam Hussein sacara resmi nyungkeun hapunten ka Kuwait pikeun serangan tentara Irak di 1990, kapamimpinan Kuwait nolak hapunten pamimpin Irak. Éta saatos kajadian 1990-1991. kalakuan Saddam Hussein mimiti ditaliti sareng dikritik pisan ku Kulon. Khususna, Saddam Hussein dituduh ngokolakeun pamekaran senjata pemusnah massal, genosida penduduk Kurdi sareng Syiah Irak, ogé anu disebut "Arab Rawa". Dina 1998, penerbangan AS ngaluncurkeun serangan udara ka Irak salaku bagian tina Operasi Desert Fox, sareng di 2001 Présidén AS George W. Bush nuduh Irak ngadukung térorisme internasional. Dorongan pikeun acara ieu nyaéta aksi téroris 11 Séptémber 2001. Dina 2003, Amérika Serikat, kalayan dukungan para sekutu na, ngaluncurkeun deui serangan invasi Irak - waktos ieu haram, bertentangan sareng norma sareng aturan internasional.

Salaku akibat tina invasi, Perang Irak dimimitian, dipungkas ku éléh rézim Saddam Hussein sareng penjajahan Amérika Irak. Kuwait parantos janten tempat pamentasan pasukan AS sareng pasukan sekutu AS. Dina 2006, Sadam Hussein dieksekusi ku otoritas anu nguasaan. Saatos runtuhna rezim Saddam Hussein, kaayaan di Irak leres-leres teu stabil. Éta tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun penjajahan Amérika terakhir Irak anu maénkeun peran utama dina huru-hara nagara ieu - karusakan nyata integritas wilayahna, dibagi kana daérah anu sacara mandiri sareng berperang. Munculna IS (organisasi anu dilarang di Rusia) ogé janten salah sahiji akibat tina digulingkeun rezim Saddam Hussein sareng penjajahan Amérika Irak. Tanggal 18 Désémber 2011, bagian-bagian terakhir pasukan Amérika ditarik ti Irak, tapi militér Amérika anu tinggaleun tinggaleun nagara ancur ku ampir salapan taun penjajahan, dialungkeun kana jurang perang sipil antara faksi anu bertentangan. Badai Gurun Operasi mangrupikeun conto munggaran tina keterlibatan masif militér AS sareng sekutu dina membela kapentingan politikna di Wétan Tengah. Amérika Serikat, sekutu Kulon sareng Wétan Tengah na bertindak salaku payun ngahiji ngalawan musuh umum sareng ngahontal tujuanana dina waktos anu sesingkatna. Mungkin kasuksésan Gurun Storm utamina disababkeun ku kanyataan yén operasi ieu adil sareng fokus kana pembebasan Kuwait anu dijajah. Nanging, teras, 12 taun saatos dibébaskeun Kuwait, pasukan Amérika bertindak salaku panyerang sareng nyerang wilayah Irak.

Kuwait salaku markas militér Amérika

Sedengkeun pikeun Kuwait, sentimen anti-Irak anu kuat tetep aya di nagara éta.Ahli Kuwait, parantos ngitung karusakan anu disababkeun ku Kuwait salaku akibat tina serangan Irak sareng nambihan hutang nasional Irak ka Kuwait, ngumumkeun angka 200 milyar dolar yén Irak ngahutang Kuwait. Sanaos kanyataan yén rézim Saddam Hussein digulingkeun di 2003, Kuwaitis sacara gembleng ngagaduhan sikep anu rada tiis ka Irak. Ayeuna sikep ieu ditambahan ku sieun ngaganggu kaayaan di daérah. Irak ditingali salaku sumber bahaya, ogé kusabab pamaréntah Irak henteu ngendalikeun kaayaan dina bagian anu penting dina daérah sorangan. Penjajahan Irak mangrupikeun argumen anu sanés pikeun Kuwait anu miharep kabutuhan modéren sareng nguatkeun angkatan bersenjata na nyalira. Tentara Kuwait sacara praktis musnah dina dinten-dinten anu mimiti saatos invasi Irak, janten saatos dibébaskeun Kuwait, angkatan bersenjata nagara éta kedah diwangun deui. Taun payun pisan saatos diusir tentara Irak di 1992, anggaran militér direncanakeun, anu genep kali langkung luhur dibandingkeun pembelaan pertahanan Kuwait dina jaman sateuacan perang. Ayeuna, angkatan bersenjata Kuwait gaduh sakitar 15, 5 rébu pasukan sareng kalebet pasukan darat, angkatan udara, angkatan laut sareng penjaga nasional. Tangtosna, sanaos seueur dana sareng pakakas téknis anu saé, upami aya bentrokan sareng musuh serius tentara Kuwait, urang kedah ngandelkeun ngan ukur bantuan ti sekutu anu langkung ageung, utamina Amérika Serikat Amérika sareng Ageung Inggris. Ku jalan kitu, bagian penting tina personil militér tentara Kuwait mangrupikeun spesialis asing anu diulem ti nagara-nagara Kulon.

Tapi pertahanan utama Kuwait sanés sanés tentara sareng tentara bayaran asing, tapi kontingén bersenjata AS. Kuwait tetep janten markas militér AS anu paling penting di Teluk Pérsia ti saprak Operasi Gurun Storm. Total, aya 21 markas Amérika di zona Teluk Persia, anu 6 di Kuwait. Sakitar 130.000 pasukan Amérika, kandaraan waja, pesawat sareng helikopter disimpen di Kuwait. Salaku tambahan, kontingen militér Inggris anu kuat 20.000 dumasarkeun di Kuwait. Nyatana, éta invasi Irak ka Kuwait anu janten alesan panyebaran permanén pasukan Amérika sareng Inggris di nagara ieu. Pikeun Kuwait, kerjasama militér sareng Amérika Serikat nguntungkeun, anu mimiti, sabab Amérika Serikat ngajamin kaamanan nagara éta, ngalengkepan sareng ngalatih tentara Kuwait. Pikeun Amérika Serikat, Kuwait mangrupikeun landasan penting pikeun ayana militér di daérah anu ditujukeun pikeun mastikeun pangaruh politik sareng ékonomi Amérika di Wétan Tengah.

Populér ku topik